Bitcoin trgovanje – načrt tehnične analize

Učenje branja kriptografskih kart je bistvena veščina za vse, ki jih zanima uspešno trgovanje z bitcoini. Na prvi pogled se trgovalne karte zdijo tuji jezik. Zaradi vseh zmedenih linij, oblik in barv se zdi, da je za začetnike videti zelo zastrašujoče. Poleg tega učenje tehnične analize zahteva, da se začnete učiti žargona, povezanega s trgovanjem.

Na srečo je trgovanje s kripto zelo podobno delnicam. Dejansko je edina resnična razlika sredstvo. Obe sredstvi uporabljata enake osnove. Lahko se izučite pri nekaterih največjih trgovcih z delnicami na svetu in si zagotovite neverjetno prednost na trgu.

Ne pozabite, da pri trgovanju ne gre za drugačnost. Gre za razumevanje psihologije trga. Z drugimi besedami, ni vam treba znova izumljati kolesa. Sprva boste videli več uspeha, če boste sledili poti uveljavljenih trgovcev, ki to veščino izvajajo že leta. Odlična novica je, da ko enkrat razumete, kako trgovati z bitcoini, lahko trgujete s široko paleto razredov premoženja.

Prvi korak na poti do tega, da postanete najboljši trgovec z bitcoini, je spoznavanje osnov trgovanja. Seznaniti se boste morali s ključnimi teorijami in terminologijo, ki se uporablja danes. Prav tako boste želeli trdno razumeti različne vrste grafikonov in prepoznavanje vzorcev.

Na srečo se tržna zgodovina ponavadi ponavlja. Posledično analiza omogoča prepoznavanje teh trendov in njihovo uporabo pri sprejemanju premišljene odločitve o prihodnjih tržnih gibanjih.

Strategija Dow teorije

The Dow teorija je strategija, ki jo je razvil Charles H. Dow., od tod tudi njeno ime. Dow je skupaj z Edwardom Jonesom in Charlesom Bergstresserjem ustanovil Dow Jones & Company, Inc. Trio je leta 1896 razvil industrijsko povprečje Dow Jones.

Charles Henry Dow - Trgovanje z bitcoini 2. del

Charles Henry Dow – Trgovanje z bitcoini 2. del

Dow Theory vam ponuja dragocen vpogled v gibanje trga. Navaja, da vse upošteva tržna cena. Vsi dejavniki, vključno z zunanjim razvojem, ter vse predhodne, sedanje in prihodnje podrobnosti združujejo za določitev tržne vrednosti sredstva.

Ta teorija pomeni, da morate kot izkušen trgovec imeti možnost spremljati več spremenljivk na trgu. Naučili se boste razumeti sedanje, pretekle in prihodnje zahteve vaše skupnosti premoženja. To učenje mora izhajati iz nenehnega zbiranja informacij in tržnih novic. Vedno bodite posebej pozorni na vse prihodnje predpise.

Dow teorija pomeni, da vsa gibanja cen sploh niso naključna, ravno nasprotno. Gibanje cen sledi večjim trendom. Te trende lahko razdelimo v dve kategoriji – kratkoročne in dolgoročne trende.

Analiza trga Bitcoin

Pri tehnični analizi trga se osredotočate posebej na ceno kovanca. Ta strategija zahteva, da uporabljate tehnične kazalnike in prezrete zunanje spremenljivke, ki prispevajo k ceni. Na ta način lahko odstranite čustva iz svojih odločitev.

6 Tentov Dow teorije

3 Tržna gibanja

Glavno gibanje – Glavno gibanje je glavni trend, ki je trenutno v teku. Ta trend bo zajemal leta tržne dejavnosti. Na primer, glavno gibanje v bitcoinih je bikovsko, če pogledate celotno zgodovino trgovanja s sredstvom. Vendar je pomembno razumeti, da je glavno gibanje lahko medvedje ali bikovsko, odvisno od časovnega okvira, vključenega v analizo.

Srednji gugalnik – Srednje nihanje je reakcija sekundarnega trga. Ta reakcija lahko traja do tri mesece. Srednja nihanja vključujejo cenovne spremembe. Ponovno sledenje je, ko se gibanje trga Bitcoinov začne vrniti v prvotno stanje pred tržno dejavnostjo. V večini primerov se bo povratek vrnil na 30% – 60% prvotne tržne vrednosti.

Kratek gugalnik – Kratka nihanja so vsakodnevna nihanja cen. Kratek zamah lahko v nekaterih primerih traja do enega meseca. Ta manjša gibanja se pojavijo zaradi špekulacij na trgu. Kot taka Bitcoin redno doživlja kratke nihanja skozi ves teden.

3 tržne faze

Kopičenje

Faza kopičenja se zgodi, ko dobro poučeni vlagatelji prejmejo nekakšne dragocene informacije, ki se nanašajo nanje in znatno spremembo tržnih razmer. Te informacije lahko vključujejo znanje, pridobljeno znotraj podjetja ali z drugih poti, ki bi lahko vplivale na trg. V obeh primerih so rezultati enaki. Ti vlagatelji začnejo kupovati ali prodajati svoja sredstva, da bi se uvrstili v novice.

Predvsem je to fazo težko zaznati, saj so gibanja na trgu minimalna. Razlog za majhne prilagoditve trga je, da večina vlagateljev ni seznanjena z informacijami, ki so jih prejeli prvi ponudniki. Ker ima dostop do teh informacij le majhno število ljudi, ta prodaja med dnevnim obsegom trgovanja ostane neopažena.

Absorpcija

Absorpcija se zgodi, ko širša javnost začne opažati nastajajoče tržne trende. Ta udeležba vodi k večji tržni aktivnosti. Posledično se na gibanje vključi več vlagateljev. Sčasoma ta scenarij vodi do špekulacij, ki jih spodbuja FOMO (strah pred zamudo).

Tu imajo čustva glavno vlogo pri narekovanju vedenja trga. Če se trg zateka, se bodo vlagatelji prestrašili in v paniki prodali svoje Bitcoin, kar bo še povečalo padec cen. Nasprotno pa, če vrednost Bitcoina začne strmo naraščati, na trg vstopi naval novih vlagateljev, ki poskušajo ujeti naslednji bikovski tek.

Porazdelitev

V tej fazi zgodnji vlagatelji začnejo znova predstavljati svoje nakopičene deleže javnosti. Ti vlagatelji so že ustvarili dobiček in zdaj izstopajo iz svojih položajev, preden se trend obrne. Ta izhod povzroči nihanje, ki ustvari ponovni dvig cen na trgu. Neizučeni vlagatelji ostanejo v lasti tistih, ki so bili pred trendom.

Markets Discount News Takoj

Trg se takoj odzove na vse informacije o sredstvu. Ta reakcija zajema vse podatke o naložbi. Vrednost vašega sredstva odraža vsoto vseh upov, strahov in pričakovanj celotnega trga. Novice, kot so prihodnji predpisi, večje institucionalno sprejetje in uvedba novih finančnih produktov, igrajo pomembno vlogo pri določanju cen Bitcoinov.

Mt.Gox vlagatelj po 650.000 BTC izgine

Mt.Gox vlagatelj po 650.000 BTC izgine

Poleg tega lahko težave, ki niso povezane z Bitcoinom, vplivajo na ceno vašega sredstva. Pojav, kot so večje volitve, lahko dvomi o stabilnosti sredstva v prihodnosti. Ta scenarij še posebej velja, ko govorimo z novimi neurejenimi sredstvi, kot je Bitcoin. Tudi pomembni dogodki, kot so vojna, naravne nesreče ali pandemije, vplivajo tudi na tržno vrednost premoženja.

Volume potrjuje trende

Obseg sredstva je znesek tržne dejavnosti, ki ga doživlja. V primeru bikovskega trenda bi morali opaziti skoke v obsegu trgovanja. To zvišanje cen bi moralo ustrezati povečanju obsega trga. Ko opazimo skoke cen brez ustreznih količin, je to ponavadi znak tistega, kar imenujemo črpalka. V črpalki veliki vlagatelji manipulirajo s ceno sredstva s svojo težo, da sprožijo gibanje cen.

Preobrati trendov

To pravilo določa, da bo trg v gibanju ostal v gibanju, dokler ne pride do preobrata trenda. V bistvu, če opazite obsežen trend, lahko pričakujete, da se bo trend nadaljeval, dokler ne boste opazili začetka novega obdobja kopičenja s strani izobraženih vlagateljev.

Na žalost je lahko zelo težko uspešno ugotoviti, kdaj poteka preobrat v trendu. Trg bo vedno imel majhna in srednje velika nihanja. Zaradi teh gibov je zelo težko preveriti, ali je gib dejansko začetek preobrata. Natančna ocena vseh zunanjih dejavnikov trgovanja vam lahko pomaga, da se pravilno odločite v teh situacijah

Bitcoin tehnična analiza

Tehnična analiza zahteva uporabo kombinacije orodij za napovedovanje, ali se bo cena Bitcoina zvišala ali znižala. Pomembno pa je, da vam tehnična analiza nudi večji vpogled v trg. Posledično boljši kot ste v tem, več uspeha boste imeli pri trgovanju. Tu je nekaj ključnih konceptov, ki jih morate razumeti za poenostavitev tehnične analize.

Časovni okviri Bitcoin Chart

Razumeti morate časovni okvir in kako bo njihova uporaba vplivala na rezultate vaše analize. To so danes najbolj priljubljeni časovni okviri, ki so na voljo na borzah Bitcoin

  • 15 min
  • Po urah
  • 4-urni grafikon
  • Dnevni grafikon

Časovni okvir, ki ga uporabljate, je močno odvisen od vašega načina trgovanja. Na primer, če ste dnevni trgovec, boste uporabljali uro, vse do minutnega trgovalnega okna. Razlog za to odločitev je preprost. Potrebujete najnovejše informacije, ker opravljate mikro posle.

Bitcoin dnevno trgovanje

Dnevni trgovci lahko v nekaj minutah odprejo in zaprejo svoj trgovalni položaj. Poleg tega lahko neprekinjeno trgujejo ves dan. Nekateri trgovci sklenejo 50+ poslov na dan. Za ta dejanja potrebujete natančno analizo.

Bitcoin dolgoročni trgovci

Pri dolgoročnih trgovcih je situacija obrnjena. Ti trgovci imajo svoj položaj raje mesece in celo leta. V nekaterih primerih, na primer pri HODLers (pridržite za drago življenje), morda nikoli ne nameravajo prodati svojih imetkov Bitcoin.

Dolgoročni trgovci so odvisni od dolgoročnih trendov. Ti trgovci morajo hkrati preučiti mesečne podatke, da dobijo boljši pregled nad širšimi trendi. Trgovcem dolgoročno ni treba preučiti manjših nihanj na trgu. Pravzaprav je lahko kontraproduktivno, saj lahko trgovec znova ugiba svojo odločitev.

Bitcoin Market Cap

Na kripto trgu morate biti vključeni le deset minut, preden zaslišite, da nekdo omenja “tržno kapitalizacijo”. Tržna kapitalizacija Bitcoinov je skupna količina kovancev v obtoku X cena vsakega kovanca trenutno. Posledično vam tržna omejitev veliko pove o določenem sredstvu.

Tržna kapitalizacija prek CoinMarketCap

Tržna kapitalizacija prek CoinMarketCap

Tržno zgornjo mejo lahko preučite, da dobite globlji vpogled v stabilnost sredstva. Spletne strani, kot so CoinMarketCap.com vam zagotavljajo analitiko v realnem času v obliki črtnega grafikona. Te grafikone lahko uporabite za opazovanje trendov na trgu. V primeru Bitcoina boste opazili, da je v zadnjih 9 letih sredstvo pridobilo precejšnjo vrednost.

Grafikoni Bitcoin svečnikov

Diagram svečnikov je danes najbolj priljubljen slog grafikona, ki se uporablja v kripto prostoru. Sprva se lahko te karte za neobučeno oko zdijo nenavadne kot nadzor nad vesoljskim plovilom. Vendar le nekaj minut potrebujete za razumevanje teh izjemnih orodij za trgovanje.

Diagram svečnikov - okno trgovanja Binance

Grafikon svečnikov – Binance Trgovalno okno

Grafikoni svečnikov vam naenkrat nudijo množico informacij. Opazili boste, da so rdeči in zeleni svečniki položeni zaporedoma. Pomembno je, da vsaka sveča prikazuje gibanje cen sredstva v izbranem časovnem okviru.

Kako brati palice sveč Bitcoin

Grafikoni svečnikov vam nudijo vse, kar morate vedeti, da razumete trenutno stanje tržne vrednosti sredstva. Ogledate si lahko cene odpiranja in zapiranja, dnevne najvišje in najnižje, ter se lahko odločite, v kakšnih časovnih intervalih boste prikazovali te informacije.

Zeleni svečnik označuje, da se je Bitcoin za časovno obdobje zaprl višje od njegove otvoritvene vrednosti. Kadar vidite rdečo svečo, to pomeni, da je sredstvo povzročilo nekaj izgub. Na ta način je enostavno spremljati tržne dejavnosti, tudi s telefona.

V večini sveč boste opazili, da je telo. Kjer se začne glavnina sveče, je cena odpiranja za dan. Če je sveča zelena, bo začetna cena na dnu telesa sveče. Če je sveča rdeča, vam bo zgornji del telesa sporočil ceno odpiranja.

Opazili boste, da se zgornji ali spodnji del vedno poravna s svečo v grafikonu. Ta poravnava predstavlja zaključek in odprtje naslednjega trgovalnega dne. Ta čas se lahko razlikuje glede na izbrani interval trgovanja.

Sence

Iz zgornjega in spodnjega dela sveče štrlijo tudi majhne črte. Te črte so znane kot sence. Sence predstavljajo najvišji in najnižji dan. Na ta način lahko v nekaj sekundah ugotovite neverjetno količino informacij iz svečnika.

Ti podatki vam lahko nato pomagajo, da se pravočasno odločite za naložbo. Nekatere sveče lahko nakazujejo začetek trendov. Posledično se je pojavila celotna terminologija, ki obdaja te kazalnike. Tu so najpogostejši kazalniki svečnikov, ki jih boste videli pri trgovanju z bitcoini.

Svečnik za goljufa - Jbmarwood

Svečnik za goljufa – Jbmarwood

Kladivo

Svečka s kladivom lahko pomeni, da se bo zgodil bikov preobrat. Sveča kaže, da so prodajalci, ko se je trg odprl, prisilili, da je cena strmo padla. Ta pritisk navzdol je naletel na močnejši nakupni pritisk. Ta pritisk je povzročil premik v zagonu.

Pomembno je, da se je zagon nekoliko potisnil nazaj, vendar šele pred zaključkom dneva. Kladiva je enostavno opaziti, ker vsebujejo senco, ki je včasih 3x daljša od telesa sveče. Kladiva vas obvestijo, da so kupci na trgu in ta dan nadzirajo cenovno dogajanje.

Padajoča zvezda

Sveča padajoča zvezda je nasprotje sveče kladivo. Ko vidite te sveče, to pomeni, da so kupci imeli nadzor nad trgom, ko se je odprl dan, a pred zaključkom, je njihov dobiček izbrisal močan medvedji pritisk. Po drugi strani lahko predvidevate, da na trg prihaja večji prodajni pritisk. Padajoče zvezde imajo zelo majhne spodnje sence, zgornja senca pa predstavlja večino sveče.

Bikovski zajemajoči vzorec

Bikovski vzor zajemanja spet pomeni, da je nakupni pritisk na trgu močan. V tem vzorcu z dvema svečama vidite, da so prodajalci dan prej znižali ceno. Naslednji dan so prodajalci spet prevzeli nadzor in prekrili izgube, ki so jih medvedi prinesli dan prej. Ta vzorec prikazuje medvedjo svečo, ki ji sledi večja bikova sveča.

Medvedji zajemajoč vzorec

Nasprotno, medvedji vzorec zajemanja vam sporoča, da prodajalci množično vstopajo na trg. Prva sveča v tem vzorcu bo pokazala dobiček prejšnjega dne. Naslednja sveča v tem vzorcu bo obrnila dobiček in pokazala še večje izgube.

Vzorec jutranje zvezde

Vzorec jutranje zvezde uporablja tri sveče za določanje tržnih trendov. Jutranja zvezda je bikov preobrat, ki prikazuje boj med kupci in prodajalci. Prvi dan vidite, da so prodajalci imeli popoln nadzor nad trgom. Ta prodajni pritisk je bil izravnan drugi dan in obrnjen tretji dan.

Večerna zvezda

Vzorec večerne zvezde je nasprotje jutranje zvezde. Tu vidite, da se kupci po dveh dneh pritiska izčrpajo. Prvi dan so kupci lahko nadzorovali ceno. Drugi dan so napredovanja naletela na enak pritisk, tretji dan pa so izgubili nadzor nad trgom. Zvezdne trende zlahka opazite, ker nimajo telesa, ker je bil pritisk na obe strani trga enak. Sveča z jutranjo zvezdo kaže, da so prodajalci zdaj na zadnjem sedežu in biki nadzorujejo. Evening Stars kažejo, da trenutno medvedi vodijo trg.

Indeks relativne moči

Indeks relativne moči (RSI) je matematična formula, ki se uporablja za merjenje trenutnega tržnega toka. Formula upošteva moč in hitrost gibanja cen na trgu ter jih primerja z drugimi, ki so se zgodila prej. Formula se glasi:

RSI = 100 – (100 / (1-RS))

S primerjavo trenutnih in preteklih tržnih nihanj ter obsega nedavnih dobičkov in nedavnih izgub RSI poskuša ugotoviti, ali je sredstvo prekupljeno ali podcenjeno. Prekupljeno sredstvo se običajno v bližnji prihodnosti amortizira. Podcenjeno sredstvo se bo podražilo, ko bo ugotovljena njegova notranja vrednost.

RSI - Investopedia

RSI – Investopedia

Omejitev odgovornosti RSI

Kot pri katerem koli orodju za grafikone tudi RSI ni 100% natančen, nobeno orodje za trgovanje ni. To pomeni, da morate to orodje uporabljati skupaj z drugimi kazalniki za izboljšanje rezultatov. Kazalniki RSI so nagnjeni k lažnim signalom za nakup in lažne prodaje. To se lahko zgodi, ko je na trgu Bitcoin prodana črpalka ali hitra prodaja.

Branje RSI

Grafikon RSI prikazuje črtni graf, ki se giblje od 0 do 100. Ocena 70+ pomeni prekupljeno sredstvo. Ta indikacija lahko pomeni padec cene. Nasprotno, ocena 30 prikazuje podcenjeno sredstvo. Ta ocena pomeni, da obstaja velika verjetnost, da bo sredstvo povišalo ceno.

Linije za podporo in odpornost Bitcoinov

RSI je pomemben, vendar ni edino orodje, s katerim trgujete z bitcoini. Prav tako boste želeli razumeti podporne in odporne črte. Te nevidne ovire si predstavljajte kot vnaprej določene ravni cene sredstva, pri katerih se trend trenda običajno spremeni.

Določanje ravni podpore in upora je enostavno. Preprosto poiščite točke na grafikonu, na katerih vidite več dotikov cene brez preboja ravni. Kadar sredstvo premosti te ovire, ga bodisi potisne stran ali pa se prebije na naslednjo raven podpore / odpornosti. Ko je raven podpore prekinjena, to pomeni, da je trg obrnil svoj tok. Poleg tega vam lahko ravni podpore pomagajo ugotoviti, kje se lahko cena Bitcoina vrne nazaj.

Če ima Bitcoin na primer raven podpore 8500 USD, se bo Bitcoin težje zvišal nad to ceno, če je ta nižja. To je tisto, kar je znano kot odpornost. Če bi Bitcoin presegel ceno te ravni, bi potem služil kot podpora. Ko je črta vsekakor prekinjena, to pomeni velika gibanja na trgu.

Psihologija trga Bitcoin

Uspešni trgovci morajo dojeti glavno psihologijo trga, da ostanejo učinkoviti. Razumevanje misli drugih trgovcev vam pomaga bolje napovedati, kako bo trg odražal določen razvoj, na primer nove predpise. Danes na trgu delujejo tri glavne vrste trgovalnih psihologij.

Prva vrsta trgovalne psihologije je tista, ki trguje dolgo. To so posamezniki, ki svoje premoženje kupijo in ga nameravajo hraniti, dokler se cena ne bo dvignila bistveno kasneje. Takrat bodo svoje premoženje prodali in izkoristili dobiček. Imate tudi trgovce, ki gredo “na kratko”. To so trgovci, ki pričakujejo, da bo cena Bitcoina v prihodnosti padla. Ti trgovci pogosto uporabljajo druge finančne instrumente, kot so terminske pogodbe z vzvodom, da povečajo svoj dobiček. Nazadnje imate povprečnega trgovca. To je trgovec, ki nima vpogleda v določanje nihanj na trgu. Ta kategorija vsebuje večino novih trgovcev.

Povzetek – Obvladovanje trgovanja z bitcoini

Zdaj, ko ste dobro razumeli ključne komponente pri trgovanju z bitcoini, ste pripravljeni začeti svojo trgovinsko avanturo.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map