Bitcoin vs Ethereum: Kakšna je razlika?

Kot izobraženi kripto vlagatelj je ključnega pomena, da razumete razlike med Bitcoinom in Ethereumom. Oba kovanca sta na trgu titan, čeprav iz različnih razlogov. Oba kovanca sta v tem trenutku ključnega pomena za razvoj trga. Tukaj je tisto, zaradi česar so ti kovanci tako različni, a hkrati tako pomembni na trgu.

Bitcoin

Bitcoin je bil prva uspešna kriptovaluta na svetu. Satoshi Nakamoto je spremenil svet, ko je predstavil svoj revolucionarni protokol. Njegov cilj je bil ustvariti “peer-to-peer elektronski sistem gotovine”, ki bi bil hkrati cenzurno odporen in decentraliziran.

Svoje poslanstvo je uspel, ko je Bitcoin uradno začel leta 2009. Od takrat je Bitcoin zaznamoval izjemno finančno in tehnološko rast. Vendar v bistvu še vedno ostaja dostopen vsem. Bitcoin je za vedno spremenil svet in navdihnil novo industrijo. Iz teh razlogov lahko Bitcoin štejete za prvo generacijo kriptovalut.

Predvsem Bitcoin ne stagnira in protokol se nenehno razvija. Vendar je bil zgrajen, da bi služil svojemu posebnemu namenu. Posledično to ni najboljša možnost za funkcije, kot so pametne pogodbe ali druge funkcionalnosti blockchain naslednje generacije. Zlasti uvedba protokolov druge plasti, kot je Lightning Network, znatno širi funkcionalnost Bitcoinov.

Druga generacija – Bitcoin vs Ethereum

Ethereum je distribuiran, javni blockchain. To decentralizirano omrežje je svetu predstavilo funkcionalnost skriptnega pisanja pametnih pogodb. Ti protokoli so vsakomur omogočili, da je zgradil decentralizirane aplikacije in razširil primere uporabe za kriptovalute. Danes obstaja na tisoče različnih kriptofonov in blockchain projektov. Vendar pa večina uporablja nekatere oblike pametnih pogodb za racionalizacijo omrežnih dejavnosti.

Grafikoni Ethereum

Grafikoni Ethereum

Ne ravno kriptovaluta

Pomembno je, da razumete, da Ethereum ni kriptovaluta. Ethereum je platforma, v kateri deluje kriptovaluta Ether. To omrežje deluje kot programibilno decentralizirano omrežje predvsem za razvijalce Dapp. Poleg tega je glavna vloga Etherja nadomestilo rudarjem za izvajanje izračunov EVM (Ethereum Virtual Machine).

Ethereum je bilo prvo kriptovalutno omrežje, zgrajeno posebej za podporo razvoju Dappa. Dapps so aplikacije, zasnovane za delovanje v decentraliziranih omrežjih. Prvi Dappi so delovali v decentraliziranih omrežjih, kot so omrežja Tor. Ta omrežja so zaradi svoje decentralizirane narave odporna na cenzuro.

Dapps, ki se izvajajo v blockchain omrežjih, so jedro blockchain revolucije. Na ta način je Ethereum predstavljal temeljni premik v razvoju in funkcionalnosti kriptovalut, ki se premikajo naprej. Iz teh razlogov Ethereum velja za kriptovaluto druge generacije

Pametne pogodbe


Za izvajanje pametnih pogodb Ethereum uvaja edinstven protokol, znan kot EVM – navidezni stroj Ethereum. Vsako polno vozlišče Ethereum zažene trenutek teh navideznih skladov. Glavna prednost EVM-jev je, da izboljšajo postopek gradnje decentraliziranih aplikacij z izboljšanjem programabilnosti in učinkovitosti izvajanja omrežne pogodbene bajtne kode.

Zgodovina Ethereuma

Eden od zgodnjih privržencev Bitcoina je bil računalniški razvijalec z imenom Vitalik Buterin. Leta 2013 se je ta ugodni posameznik odločil za gradnjo nove kriptovalute. Ta novi projekt bi z Bitcoinom delil številne tehnične značilnosti. Na primer, oba kovanca uporabljata algoritem Proof-of-Work (PoW) za preverjanje stanja omrežja.

Konsenz

Bitcoin uporablja algoritem SHA-256. Ta matematična enačba zahteva, da rudarji svoje delo dokažejo z naprednimi izračuni. Omrežje samodejno prilagodi svoje težave, tako da se bloki transakcij odobrijo le v desetminutnih intervalih. Ta pristop zagotavlja napovedno strategijo izdaje denarja, dokler se zadnji Bitcoin ne izkoplje nekje v 2140.

Ethereum, tako kot Bitcoin, trenutno uporablja protokol soglasja za dokaz o delu (PoW). Vendar Ethereum uporablja algoritem Ethash. Buterin se je za ta mehanizem odločil za zmanjšanje prednosti specializiranih rudarskih ploščadi ASIC (Application Specific Integrated Circuit). ASIC rudarske ploščadi so zgrajene od začetka do rešitve algoritma SHA-256, ki ga uporablja Bitcoin. Kritiki rudarjev ASIC trdijo, da te cenene ploščadi povzročajo centralizacijo v Bitcoin omrežju.

Block Times

Ko primerjamo transakcije prek omrežij, Ethereum pride daleč pred Bitcoin. Bitcoin odobri bloke vsakih 10 minut. Ti bloki vsebujejo največ 1 MB podatkov. Posledično je Bitcoin zmožen le približno 7 transakcij na sekundo. Ta nizka hitrost prenosa podatkov je bila vgrajena v osnovno kodiranje Bitcoina, da bi zagotovila, da lahko kdor koli uporablja omrežje.

Omrežje Ethereum omogoča približno 15 transakcij na sekundo. Te zmogljivosti naj bi se znatno izboljšale po prihajajoči posodobitvi Ethereum 2.0. Ta nadgradnja bi zmožnosti Ethereuma približala 100.000 transakcijam na sekundo razvijalci.

Nagrade za rudarstvo – Bitcoin vs Ethereum

V vsakem omrežju se vozliščam izplačajo različne nagrade za rudarstvo. Bitcoin rudarji prejmejo nagrado v višini 6,5 BTC, če so vozlišče, ki najprej izpolni enačbo SHA-256 in doda naslednji blok v verigo blokov. Za primerjavo, rudarji Ethereuma prejmejo nagrado v višini 2 ETH za sodelovanje pri potrjevanju blokov transakcij.

Ethereum statistika prek Etherscan

Ethereum statistika prek Etherscan

Skupna ponudba – Bitcoin vs Ethereum

Bitcoin omejuje svojo ponudbo 21.000.000 kovancev. Ta strategija zagotavlja, da Bitcoin ohranja pomanjkanje na trgu. Nasprotno pa ni omejitve količine etra (ETH). Omrežje mora še naprej proizvajati ETH za nedoločen čas, da pokrije pristojbine za plin, ki jih ustvarijo razvijalci, ki izvajajo EVM. Trenutno je v obtoku 114.467.625,91 ETH.

Ethereum iti na PoS

Zanimivo je, da naj bi Ethereum letos naredil veliko nadgradnjo na Ethereum 2.0. Ta trda vilica bi ETH postavila na novo verigo blokov, ki deluje na algoritmu Proof-of-Stake (PoS). PoS omrežja odstranjujejo rudarje in se za preverjanje stanja omrežja zanašajo na imetnike kovancev, ki vložijo svoje žetone.

PoS omrežja so veliko bolj energetsko učinkovita in cenejša za vzdrževanje. Zagotavljajo tudi hitrejši čas transakcij v primerjavi s PoW omrežji. Najboljše od vsega je, da ni treba kupovati drage rudarske opreme, ker potrebujete le omrežno denarnico, da lahko svoje kovance vložite v sistem PoS.

ETH ICO vs Bitcoin’s Launch

Bitcoin je lansiral tiho, kar so praznovali le izbrani člani skupnosti cypherpunk in razvoj, ki so opazili ta monumentalni izum. Zanimivo je, da se je Bitcoinova pot uradno začela z blokom geneze. To je prvi blok verige Bitcoin. Čeprav nihče zagotovo ne ve, koliko bitkoinov Nakamoto je izkopal, ocene ocenjujejo, da njegove nagrade dosegajo milijon Bitcoinov.

Za primerjavo, Ethereum je na trg vstopil z veliko večjo pompo. Ethereum ICO (Initial Coin Offering) je zbral 18 milijonov dolarjev. Ethereum je ta zagon nadaljeval s predstavitvijo prvega DAO (decentralizirane avtonomne organizacije). Ta dogodek se je zgodil aprila 2016. Uvedba DAO je okrepila status Ethereuma in omrežju pomagala zagotoviti 150 milijonov dolarjev v svoji javni ICO. Takrat je bil DAO največji dogodek množičnega financiranja, ki se je odvijal v industriji blockchain.

Bitcoin vs Ethereum – jabolka vs pomaranče

Zdaj, ko bolje razumete razlike med Bitcoinom in Ethereumom, lahko preprosto ugotovite, zakaj imata oba projekta dolgo življenjsko dobo v tem sektorju. Tako večina kripto vlagateljev ima oba kovanca v svojem portfelju.

Kje kupiti Bitcoin (BTC) & Ethereum (ETH)

To sta dve najbolj priljubljeni kriptovaluti na svetu. Spodnje borze omogočajo nakup obeh teh digitalnih sredstev.

Bitcoin vs Ethereum: Kakšna je razlika? Bitcoin vs Ethereum: Kakšna je razlika? Bitcoin vs Ethereum: Kakšna je razlika?
★★★★★ ★★★★★ Binance Review

Ocene Securities.io določa naša uredniška ekipa. Formula za točkovanje za posrednike pri digitalnih sredstvih (kriptovalutah) upošteva več deset dejavnikov, vključno s provizijami in minimalnimi zneski, trgovalnimi platformami, podporo strankam, regulatornimi organi in naložbenimi možnostmi.

★★★★★ ★★★★★ Kraken Review

Ocene Securities.io določa naša uredniška ekipa. Formula za točkovanje za posrednike pri digitalnih sredstvih (kriptovalutah) upošteva več deset dejavnikov, vključno s provizijami in minimalnimi zneski, trgovalnimi platformami, podporo strankam, regulatornimi organi in naložbenimi možnostmi.

★★★★★ ★★★★★ Kriptomat Review

Ocene Securities.io določa naša uredniška ekipa. Formula za točkovanje za posrednike pri digitalnih sredstvih (kriptovalutah) upošteva več deset dejavnikov, vključno s provizijami in minimalnimi zneski, trgovalnimi platformami, podporo strankam, regulativnimi organi in naložbenimi možnostmi.

Najboljše za

Napredni uporabniki

Najboljše za

Trgovci iz ZDA

Najboljše za

Evropski trgovci

Minimum računa

Nobenega

Minimum računa

1,00 USD

Minimum računa

35 €

Promocije

10% povračilo denarja

Koda za popust: EE59L0QP

Promocije

Nobenega

Promocije

Nobenega

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map