Kaj je Bitcoin rudarstvo? Vodnik za začetnike za nove uporabnike

Ni vam treba poseči pregloboko na kripto trg, preden naletite na izraz Bitcoin rudarji. Razumevanje rudarjenja Bitcoinov, za katere namene služi in kako to postati, je pomemben del spoznavanja tehnologije veriženja blokov. Bitcoin rudarji so jedro največje svetovne verige blokov. Evo, kako zagotavljajo varnost uporabnikom in pomagajo spodbujati nadaljnje sprejemanje Bitcoinov.

Blockchain

Da bi razumeli, kaj je Bitcoin rudar, morate najprej razumeti tehnologijo veriženja blokov. Blockchain je mreža računalnikov, ki vsi skupaj posodabljajo in preverjajo digitalno knjigo. Za razliko od centraliziranih sistemov, kot je vaša banka, se blockchain zanaša na decentraliziran protokol, da ohranja knjigo na varnem.

Kaj so Bitcoin rudarji?

V tradicionalnem bančnem scenariju bi vaša centralizirana finančna institucija prejela vašo zahtevo za transakcijo in jo nato odobrila ali zavrnila, odvisno od tega, kako ustreza njihovemu posebnemu programu. V Bitcoinovem omrežju centralno banko nadomeščajo redni uporabniki. Navadni uporabniki vsi skupaj preverjajo bloke transakcij hkrati. Ti uporabniki so znani kot Bitcoin rudarji.

Izraz rudar se nanaša na količino časa in virov, potrebnih za uspešno kovanje novih Bitcoinov. Tako kot pri pridobivanju zlata so z ustvarjanjem sredstva povezani izdatki. Na ta način se vsak nov Bitcoin rodi z lastno vrednostjo.

Kmetija za pridobivanje bitkoinov

Kmetija za pridobivanje bitkoinov

V verigi blokov Bitcoin vsak rudar (znan tudi kot vozlišče) deluje skupaj z omrežjem, da preveri vsako transakcijo. Vendar samo en rudar prejme nagrado in doda dejanski blok v verigo transakcij, s čimer razširi verigo blokov.

Dokaz o delu

Bitcoinovo omrežje uvaja protokol, znan kot Proof-of-Work (PoW), da določi, katero vozlišče dobi nagrado za njihov trud. Ta sistem je napredna matematična enačba. Enačba je tako težka, da je bolj logično, da računalnik naključno ugiba, namesto da bi enačbo dokončal neposredno.

To naključno ugibanje potisne vaš procesor do maksimuma. Rezultat tega računskega napora so izdatki v obliki stroškov električne energije. Poročila kažejo, da poraba energije Bitcoina znaša približno 120 gigavatov (GW) na sekundo. To se pretvori v približno 63 teravatnih ur (TWh) na leto.

SHA-256

Bitcoin omrežje je odvisno od matematičnega algoritma, znanega kot SHA-256. SHA pomeni algoritem varnega razprševanja. Ta enosmerna kriptografska zgoščevalna funkcija zagotavlja, da vsako Bitcoin transakcijo pred dodajanjem preveri in potrdi več virov. Za dodatno varnost Bitcoin dvakrat uporabi funkcijo SHA-256. Ta postopek je znan kot dvojni SHA-256.

Nagrade

Bitcoin nagrajuje rudarje za njihov trud na novo kovanih bitcoinih. Predvsem to je edini čas, ko novi Bitcoin vstopi na trg. Na ta način Bitcoin deluje kot predvidljiva denarna ponudba. V prvih dneh so Bitcoin rudarji za svoje težave prejeli nagrado 50 BTC. Čeprav se to danes morda zdi bogastvo, je bilo takrat le nekaj dolarjev.

Samodejno prilagajanje težav

Da bi zagotovil stalno izdajo Bitcoinov, sistem uporablja težaven algoritem za prilagoditev. Ta protokol zahteva, da ima odgovor na enačbo SHA-256 določeno število ničel spredaj, da je primeren za pravilen odgovor. Težavnost te enačbe lahko povečate ali zmanjšate tako, da v predgovoru odgovora zahtevate več ali manj ničel.

Seveda algoritem za prilagoditev težav temelji na skupni zgoščevalni moči omrežja. Več ko rudarjev sodeluje, težja je enačba. Tudi močnejše kot so rudarske ploščadi, težja je enačba. To zagotavlja, da novi Bitcoin na trg vstopa v desetminutnih intervalih.

Kaj so Bitcoin rudarji

Kaj so Bitcoin rudarji?

Kot del prilagoditve težav se Bitcoin-ove rudarske nagrade sčasoma zmanjšajo za polovico. To zmanjšanje ustreza naraščajoči vrednosti kovanca na trgu. Ti dogodki so v rudarski skupnosti znani kot razpolovitve. So ogromni dogodki, ki jim običajno sledijo stratosferski dobički v vrednosti Bitcoina. Zadnja prepolovitev se je zgodila 11. maja 2020.

Napredni rudarji vstopijo na trg

Ko se je vrednost Bitcoina povečala, se je povečalo tudi zanimanje rudarjev, da bi našli načine za boljše reševanje enačbe SHA-256. Ta prizadevanja so privedla do ustvarjanja po meri izdelanih rudarskih ploščadi, zasnovanih posebej za odobritev Bitcoin transakcij. Te rudarske ploščadi so se začele kot doma zgrajeni projekti. Danes industrija rudarskih ploščadi zajema milijarde dolarjev.

GPU rudarji

Prva večja nadgradnja rudarske ploščadi se je zgodila, ko so rudarji spoznali, da grafične kartice veliko hitreje rešujejo ponavljajoče se naloge enačbe SHA-256. Vaš CPU je dober v mnogih stvareh, v resnici pa ne v ničemer. Medtem ko so grafične kartice odlične pri določenih nalogah, niso pa uporabne za noben drug namen, razen tistih, ki ustrezajo njihovemu glavnemu primeru.

Sčasoma so rudarji ugotovili, da so GPU kartice bolj učinkovite pri izpolnjevanju algoritma Proof-of-Work v primerjavi z običajnimi osebnimi računalniki. To spoznanje je privedlo do hitenja trga za te kartice. Podjetja, kot je Nvidia, so začela videti celotno ponudbo kart, ki so jih kupile rudarske farme in si prizadevale pridobiti dragoceno zgoščevalno moč v omrežju.

Sčasoma je pri teh izdelkih prišlo do velikih zamud in čakalnih dob. Težava se je tako poslabšala, da so se proizvajalci pritoževali, da so njihovi kupci lahko dobili izdelke v roke zaradi velikega povpraševanja rudarjev.

ASIC rudarji

Pri rudarjih GPU je šlo vse v redu, dokler največji svetovni proizvajalec ploščadov za rudarjenje Bitcoinov Bitmain ni dvignil ante. Podjetje je za vedno spremenilo trg z uvedbo prve rudarske naprave ASIC (Application Specific Integrated Circuit). Rudarji ASIC tisočekrat hitreje rešujejo algoritem SHA-256 v primerjavi z grafičnimi karticami.

Bitmain rudarske naprave

Bitmain rudarske naprave

Skrivnost učinkovitosti ploščadi ASIC je dejstvo, da so izdelane po meri za reševanje algoritma SHA-256 in nič drugega. Ta namensko zgrajen Bitcoin rudarski čip je ustvaril dotok moči zgoščevanja, kar je še bolj povečalo težave običajnih rudarjev. Pomembno je, da lahko rudarje ASIC uporabljate samo za njihove predvidene kriptovalute. Svojega rudarskega algoritma ne morejo prestaviti na druge možnosti.

Adijo od povprečnega rudarja

Kmalu se je pokazalo, da CPU rudarstvo ni več izvedljiva možnost. Še danes lahko izvajate CPU, vendar je verjetnost, da bodo te zmogljive ploščadi boljše od vseh, majhna. Ni nemogoče, a zelo neverjetno. Kljub temu je na trgu veliko takih, ki se želijo vrniti v čase, ko bi lahko kateri koli uporabnik pomagal zaščititi Bitcoinovo omrežje in zaslužiti dobiček.

Bitmain

Kot največji proizvajalec rudarskih ploščadi in upravljavec rudarskih bazenov na svetu ima Bitmain precejšen vpliv na trgu. Platforma je upognila mišice, ko je podpirala ustvarjanje Bitcoin Cash v poznih trdih vilicah poznega leta 2017. Njihova podpora je kovanec pomagala utrditi kot uspešno izvedljivo alternativo na trgu.

Bitcoin Mining Pools

Bitcoin rudarski bazeni so nastali kot način za ponovno izenačenje konkurenčnih pogojev. Rudarsko področje združuje vso moč uporabnikov in razdeli nagrade med uporabnike na podlagi njihovih prispevkov. Danes so rudarski bazeni največji rudarji Bitcoinov na trgu. Študije so pokazale, da ti rudarski bazeni z enim dosegajo nevarne koncentracije poročilo razkriva, da največji trije rudarski skladi nadzorujejo nad 65% celotne moči zgoščevanja Bitcoinov.

Trenutno največji bazen za rudarjenje Bitcoinov na svetu je F2Pool. Noro, samo ta bazen nadzoruje 20% skupne razpršene moči omrežja. Upravljanje rudarskega bazena je težavna naloga. F2Pool navaja, da je že dolgo sušil, ko bazen ni prejel nobene nagrade. V več kot enem primeru je platforma izgubila več kot 100 BTC, ker je rudarjem treba plačevati brez rudarskih blokov. Ko pa pogledate širšo sliko, so rudarski skladi na koncu zelo donosni za podjetja, ki jih upravljajo, in lahko zdržijo to sušo..

Rudarstvo v oblaku

Za vsakogar, ki želi postati rudar bitcoinov, vendar ne želi porabiti časa za učenje tehničnih vidikov umetnosti ali za raziskovanje, kako zgraditi ali kupiti vrhunsko ploščad, je na voljo rudarstvo v oblaku. Platforme za rudarstvo v oblaku oddajajo svojo zgoščevalno moč uporabnikom po dogovorjeni ceni. Oblačno rudarstvo je eden najlažjih načinov, da novi uporabniki sodelujejo v rudarskem sektorju brez večjih vnaprejšnjih naložb.

Obstaja nekaj pomislekov, ki jih je treba upoštevati pri odločanju o storitvi rudarjenja v oblaku. Pri tem se morate držati samo najuglednejših ponudnikov storitev rudarjenja v oblaku. V zadnjih enajstih letih se na trgu izvajajo številne prevare v oblaku. Pri večini prevar v rudarstvu v oblaku bo platforma novim uporabnikom vzela sredstva, da bo starim uporabnikom najprej plačala obljubljene donose. Ko se enkrat sliši glas, da je platforma zakonita, se preproga podjetja potegne z vsemi uporabniškimi Bitcoini.

Prevare v rudarstvu v oblaku so prednostne

Letos je prišlo do številnih prevar z rudarstvom. V enem primeru je skupina prevarantov, ki vodijo podjetje z imenom Mining City Cloud Mining s Filipinov, prevarala uporabnike od milijonov. Podjetje je trdilo, da plačuje 92 USD na dan dobička za sodelovanje rudarjev. Na Filipinih je to precejšen znesek financiranja, ki je služil kot popolna vaba za nove kripto uporabnike.

Regulatorji so letos septembra ustavili prevaro. Uradniki so navedli, da “Mining City ni registriran pri Komisiji in deluje brez potrebne licence in / ali pooblastila za pridobivanje, sprejemanje ali sprejemanje naložb / umestitev javnosti niti za izdajanje investicijskih pogodb in drugih oblik vrednostnih papirjev.” Nadalje so podjetju očitali, da vodi Ponzijevo shemo.

Pomisleki glede rudarjenja Bitcoinov

Trenutno se trg sooča s številnimi pomisleki glede rudarjenja Bitcoinov. Prvič, na trgu obstaja raven centralizacije brez primere. Centralizacija je za Bitcoin slaba, ker ogroža varnost omrežja. Poleg tega omogoča, da ena skupina še naprej narekuje svojo voljo drugim uporabnikom v smislu odobritve nadgradenj in sprememb protokola.

Poraba električne energije

Druga pomembna skrb v zvezi z rudarskim sektorjem Bitcoin je trajnost. Bitcoin zahteva noro količino električne energije, da lahko še naprej deluje. Poročila postavljajo porabo električne energije Bitcoin na raven razvite evropske države. Zaradi tega povpraševanja po moči so mnogi iskali bolj trajnostne možnosti.

Obnovljiva energija

Ena izmed priljubljenih možnosti, ki jo zaposluje približno 39% skupnosti rudarjev Bitcoin, je obnovljiva energija. Uporaba geotermalnih, vetrnih in vodnih sistemov električne energije omogoča rudarjem Bitcoinov, da si zagotovijo dobiček brez kakršnih koli odpadkov. Prizadevanja za prehod na bolj zelene alternative so upočasnila električna podjetja, ki ponujajo popuste rudarskim kmetijam Bitcoin.

Rudarska naprava za bitkoine z zeleno energijo

Rudarska naprava za bitkoine z zeleno energijo

Prihodnost rudarjenja bitcoinov

Kdo ugiba, kakšna bo prihodnost rudarjenja Bitcoinov. Nobenega dvoma ni, da bodo proizvajalci še naprej premikali meje obdelave v smislu rudarskih ploščadi. Obstaja tudi velika verjetnost, da bo institucionalno sprejetje Bitcoina povzročilo večjo uporabo omrežja tudi v prihodnjih mesecih. Vsi ti pomisleki povzročajo več težav pri rudarjih.

Poleg tega obstaja dejstvo, da bo nekoč izkopano vseh 21 milijonov Bitcoinov. Nihče ni prepričan, kaj se bo v tem trenutku zgodilo z omrežjem, vendar se večina analitikov strinja, da bo Bitcoin do takrat imel pomembno vrednost. Pri trenutni stopnji izdaje Bitcoinov bodo zadnji Bitcoin izkopani okoli leta 2140. Na srečo imajo razvijalci na voljo dovolj časa, da stvari razberejo.

Tehnične spremembe

Obstaja tudi možnost, da se Bitcoin nekega dne odloči, da bo opustil svoj algoritem Proof-of-Work v korist bolj trajnostne možnosti. Čeprav se to morda zdi nemogoče, drugi največji blok verige PoW na svetu, Ethereum že pripravlja prav takšen manever. Ethereum namerava iz mehanizma PoW preusmeriti v sistem Proof-of-Stake (PoS) pred koncem leta. Ta pretvorba odpravlja potrebo po algoritmu SHA-256 in zmanjšuje skupno porabo električne energije v omrežju. Uporabnikom bi tudi omogočil, da za zaščito omrežja stavijo na kripto.

Bitcoin Rudarstvo za vedno

Sedaj se osnovna skupnost Bitcoinov ne mudi spreminjati katerega od glavnih protokolov tega revolucionarnega kovanca. Namesto tega maksimalisti Bitcoina verjamejo, da je skrivnost obsežnega sprejemanja Bitcoina v razvoju dodatnih tehnologij, kot je Lightning Network. Z uporabo teh zunajverižnih protokolov Bitcoin pridobi novo funkcionalnost, učinkovitost in hitrost. Iz teh razlogov naj bi rudarstvo bitcoinov še vrsto let delovalo.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map