Kako Bitcoin deluje – preprost vodnik za Noobs

Ko se Bitcoin približuje desetletnici, je prva in najuspešnejša kriptovaluta za mnoge ljudi še vedno skrivnost. Čeprav se je Bitcoin prebil v besednjak množic, se povprečen človek še vedno sprašuje, “kako Bitcoin deluje in zaradi česar je ta računalniški denar tako dragocen?”

Trenutno stanje

Kripto trg se še naprej širi na nove višine. Vsak teden na trg vstopajo nove verige blokov, žetoni, kovanci in borze. Vsak od teh izdelkov uporabnikom nudi dragoceno storitev. Vse te tehnologije pa zahvaljujejo originalni kriptovaluti na svetu – Bitcoinu.

Kaj je Bitcoin (BTC)?

Per Satoshi Nakamoto, Bitcoinov anonimni ustvarjalec, Bitcoin, je »Peer-to-Peer Electronic Cash System«. Poglobljeno preučimo to izjavo, da bomo resnično natančno dojeli, kaj Nakamoto tukaj navaja. Prvič, trdi, da je Bitcoin omrežje “peer-to-peer”.

Bitcoin Whitepaper

Bitcoin Whitepaper

Medsebojne transakcije so neposredne transakcije. Odličen primer tega načina transakcije je, ko nekomu izročite gotovino. Ko predate sosedu 5 USD gotovine, je to neposredna transakcija. Posrednik ni bil vpleten. Račun ni bil potrjen ali centralna banka je odobrila vašo transakcijo. Delovali ste svobodno.

Neučinkovitosti v današnjem sistemu

Zdaj si oglejte isto transakcijo, vendar tokrat plačujete z debetno kartico ali plačilno aplikacijo. Čeprav se zdi, kot da sredstva takoj preidejo z vašega računa na njihov račun, to komajda drži. Z vašim plačilom se začne dolgo mukotrpno potovanje, ki lahko traja več dni.

Najprej vaš plačilni nalog pri obeh bankah preveri, ali so računi veljavni in ali so na vašem računu sredstva za pošiljanje. Nato je vaše plačilno sredstvo poslano večjemu podjetju za obdelavo plačil. V večini primerov je to Visa ali MasterCard.

Nato se vaši skladi vrnejo približno 30+ posrednikom, preden približno tri dni kasneje prispejo na cilj. Zato ko vrnete denarno ali kreditno transakcijo traja nekaj dni, da se prikaže na vašem računu.

Dolgo potovanje

Vsi ti koraki dodajo več časa vašim transakcijam. Poleg tega vsak posrednik in postopek preverjanja določa plačilo za svoje storitve. Poleg vseh teh pomislekov mora vaša transakcija še vedno iti po regulativnih kanalih. Če iz nekega razloga pride do neskladja med vašo vlado in vlado osebe, ki ji želite poslati plačilo, vam ne bo mogoče poslati teh sredstev.

Trgovanje z bitkoini - analiza prek CoinMarketCap

Bitcoin trgovanje – analiza prek CoinMarketCap Bitcoin trgovanje – analiza preko CoinMarketCap

Centralizacija proti decentralizaciji

Razlog za vse te posrednike je preprost, trenutni finančni sistem je centraliziran. V centraliziranem sistemu obstaja ena osrednja organizacija, na primer banka ali vlada, ki ima vso moč. Imajo vaša sredstva, odobrijo vaše transakcije in se odločijo, kdaj bodo izdali več valute. Pravkar ste zraven za vožnjo.

Kako deluje Bitcoin (BTC)?

V decentraliziranem omrežju imate nadzor nad svojimi sredstvi do natančnega trenutka, ko prispejo na cilj. Ko Bitcoin pošljete iz denarnice v denarnico druge osebe, med plačilom in ciljem ni posrednikov..

Kot taka nobena tretja oseba ne bi odobrila ali zavrnila vaših transakcij. Celoten postopek poteka na način “peer-to-peer”. To je enako kot predati nekomu digitalno gotovino. V bistvu si povrnete nadzor nad svojimi financami z uporabo decentraliziranega sistema.

Primeri drugih danes decentraliziranih sistemov

Sprva se zdi koncept decentralizacije nekoliko neroden za razumevanje. Vendar pa na hiter pogled na trg boste videli tudi druge decentralizirane sisteme, ki trdo delajo. Popoln primer decentraliziranega sistema, ki ga več kot verjetno poznate, so storitve pretakanja hudournikov.

Bittorrent žeton

BitTorrent žeton

Ko obiščete spletno mesto za pretakanje hudournikov, se verjetno vprašate, “kako te platforme ostajajo odprte, čeprav ponujajo izdelke, za katere nimajo dovoljenj?” Odgovor je preprost: decentralizacijo uporabljajo za preprečevanje cenzure. Tukaj je opisano, kako se v tem primeru uporablja decentralizacija, ki vam brezplačno prinaša vse vaše najljubše zgodnje izdaje in novo glasbo.

Decentralizacija = cenzurni upor

Spletne strani všeč BitTorrent vam dejansko ne zagotavljajo nobene vsebine. V resnici ljudem zagotavljajo le mesto za prosto srečanje in izmenjavo podatkov, ne glede na to, kateri podatki so. Zdaj je v večini primerov odobrena glasba ali filmi, lahko pa je kar koli, od političnih sporočil do dejanske vrednosti, na primer kriptovalut.

Ker ta spletna mesta zagotavljajo le mesto, kjer se lahko ljudje srečujejo in si izmenjujejo podatke, jih je veliko težje zapreti kot centralizirano spletno mesto, ki vam je te prenose ponudilo neposredno. V bistvu ta spletna mesta za pretakanje niso naredila nič narobe.

Iste koncepte je mogoče uporabiti v finančnem sektorju. Čeprav je vključitev decentralizacije nemogoče cenzurirati, urediti ali blokirati plačila na verigi blokov. Na ta način Bitcoin predstavlja ideološki premik k večji finančni svobodi in ločitvi vlade od valute.

Da bi razumeli Bitcoin, si morate najprej ogledati nekatere temeljne tehnologije, ki omogočajo to čudovito funkcijo kovancev. Kot zdaj veste, so decentralizirane mreže odporne proti cenzuri. Obstaja tudi vrsta različnih vrst decentraliziranih omrežij. Bitcoin se zanaša na omrežje blockchain, da vam zagotovi te svoboščine.

Kaj je Blockchain?

Blockchain je decentralizirano omrežje, ki uporablja “bloke” transakcij, da ustvari celotno “verigo” dogodkov od začetka omrežja. V Bitcoin-ovem blokovnem omrežju je na tisoče preveriteljev transakcij znanih kot rudarji ali vozlišča. Pomembno je, da vsako vozlišče potrdi vsako transakcijo v verigi blokov, ne pa vsako vozlišče prejme nagrado.

Kdo dobi nagrado? – Kako deluje Bitcoin

Ti rudarji tekmujejo med seboj s pomočjo zapletene matematične enačbe. Vozlišče, ki najprej spravi vprašanje pravilno, v blok verigo doda naslednji blok transakcij. Za svoj trud prejmejo nagrado. Danes je nagrada določena na 6,5 ​​BTC.

Bitcoin mehanizem soglasja - SHA-256 - Blockchain Technology

Bitcoin mehanizem soglasja – SHA-256 – Blockchain Technology

SHA-256

Matematična enačba, znana kot SHA-256, je tako težka, da jo računalnik preuči in se odloči, da je bolje, da ugibate in ne poskušate izračunati enačbe neposredno. To ugibanje je tisto, kar pospeši obdelavo v vašem računalniku, kar pa poveča stroške rudarjenja.

Kaj je rudarstvo Bitcoin (BTC)?

Ko slišite, da ima nekdo Bitcoin rudarsko ploščad, to preprosto pomeni, da ima posebej zgrajen računalniški procesor, prilagojen algoritmu SHA-256. Te naprave, znane kot rudarji integriranih čipov (Application Specific Integrated Chips – ASIC), tisočekrat natančneje ugibajo odgovor algoritma SHA-256.

Več rudarjev – večja varnost

Kul stvar Bitcoina je, da ni zgolj matematičen. Za njegovo naravo se skriva pravi psihološki pristop. Na primer, večje kot je Bitcoin omrežje, bolj varno postaja in višja je vrednost BTC. Tudi višja ko je tržna vrednost Bitcoina, več je rudarjev na trgu.

Ko vrednost Bitcoina narašča, se algoritem SHA-256 ustrezno prilagodi. Te prilagoditve zagotavljajo, da se rudarske nagrade izplačujejo približno vsakih deset minut. Te nagrade so bistvenega pomena za Bitcoin omrežje iz dveh glavnih razlogov. Prvič, ta strategija spodbuja vozlišča, da še naprej potrjujejo transakcije.

Predvidljiva izdaja

Drugič, te nagrade so edini čas, ko novi BTC vstopi na trg. Svetovno bo na voljo le 21 milijonov BTC. Sistem prilagajanja težav in nagrajevanja rudarskih nagrad BTC zagotavlja, da ti BTC vstopajo na trg jedrnato in predvidljivo.

Bitcoin Mining Rig - Kako deluje Bitcoin?

Bitcoin Mining Rig – Kako deluje Bitcoin?

Zdaj pa primerjajmo ta dober matematični postopek z današnjim centralnim bankirjem. V centraliziranem finančnem sistemu se izdaja valute izvaja po volji. Pred kratkim je ameriška vlada na trg izdala bilijone v valuti kot del spodbujevalnega paketa Covid-19. Ta sredstva pa bodo zagotovo porušila občutljivo ravnovesje med ponudbo in povpraševanjem. Posledično bo inflacija zagotovo kmalu prišla.

Zakaj svet potrebuje bitcoin

Svet zdaj bolj kot kdaj koli potrebuje Bitcoin. Bitcoin predstavlja resnično nevarnost za centralizirane trge, saj svetu prvič v zgodovini zagotavlja varno digitalno alternativo obstoječim sistemom fiat. Za razliko od svojega predhodnika, zlata, je Bitcoin na voljo celotnemu svetu in zahteva zelo malo režijskih stroškov glede varnosti.

Zlato v primerjavi z Bitcoini

Zdaj pa za sekundo primerjajmo zlato in Bitcoin, da ugotovimo, zakaj so kriptovalute prihodnje rezervne valute sveta. Najprej je treba priznati, da je zlato na trgu služilo in še vedno ima pomemben namen kot varno zavetje za vlagatelje. Zlato je izjemno stabilno in splošno sprejeto.

Težave z zlatom so sistemske. Pri enem zlato deluje le kot rezervna valuta. Zlata niste mogli uporabljati za vsakodnevne mikro transakcije. Predstavljajte si, da greste v lokalno trgovino in odkupite nekaj zlata za plačilo svojih izdelkov, kar sploh ni realno leta 2020.

Kje hranite svoje zlate palice?

Poleg tega zlato ni sredstvo, ki bi ga lahko zlahka prijeli v roke. Seveda je danes zlato vlagateljev na tone, toda kaj so v resnici v lasti? Če vašega zlata ni v sefu na vašem posestvu, ste resnično lastnik papirja, v katerem piše, da imate zlato. Na žalost se lastniki zlata v času velikih gospodarskih spopadov te lekcije naučijo na težji način. Resnično, iz katerega koli razloga lahko vzamete vaše zlato.

Popoln primer zlatih vlagateljev, ki so se sprijaznili z resničnostjo, se je zgodil v tridesetih letih prejšnjega stoletja v ZDA. V tem času je vlada Franklina D Roosevelta zasegla vse državljanske zlate kovine in kovance Izvršna odredba 6102. Ukaz je vse državljane prisilil, da zlato prodajo vladi pri precej spodaj tržne stopnje. Tistim, ki so zavrnili, so zlato zasegli.

Bitcoina ni mogoče zapleniti

Imetnikov bitcoinov ni treba nikoli skrbeti za ta scenarij. Bitcoin držite neposredno, ne le lastniškega zapisa. Bitcoin se zanaša na par kriptografskih ključev, da bo vaše imetje na varnem. Javni ključ je tisto, kar ljudem daste, da vam lahko pošljejo BTC, zasebni ključ pa je način, kako dostopate do denarnice. Nikoli ne smete nikomur razkriti svojega zasebnega ključa.

Kot ste že izvedeli, je decentralizirana narava Bitcoin-ove mreže postavljena tako, da vladam ne bi bilo mogoče ustaviti. Poleg tega varnostni ključi tudi preprečujejo, da bi vlade, ki jih pretiravajo, prestregle vaš težko prisluženi BTC, kadar koli menijo, da je to potrebno.

Zapolni vse scenarije uporabe

Bitcoin deluje tako kot valuta kot hranilnik vrednosti. Lahko HODL svoj BTC in uživate hvaležnost, ali pa lahko nekaznovano trgujete ali porabite svoj Bitcoin. Ta edinstvena valuta vlagateljem omogoča prilagodljivost gotovine, udobje digitalnih transakcij in zmožnosti zlata za shranjevanje vrednosti.

Prihodnost Bitcoina

Prihodnost Bitcoinov je videti svetla. Omrežje je večje in varnejše. Tudi več ljudi ve za ta revolucionarni protokol kot kdaj koli prej. Tudi prvi kripto na svetu je pred kratkim dobil nekaj novih funkcij prek Lightning Network.

Lightning Network

Po kripto mahilu leta 2017 je postalo očitno, da je treba BTC-jeve težave s skaliranjem rešiti. Omrežni promet je dosegel točko, da BTC ni mogel izpolniti ene od svojih glavnih vlog. Zaradi izredne nestanovitnosti, zapoznelih transakcijskih časov in velikih provizij ni mogel delovati kot sistem enakovrednih gotovin..

Na srečo so razvijalci od takrat številne težave odpravili s posodobitvami in drugimi dogodki. Mreža strelov je eden izmed teh dogodkov, ki še naprej vzbuja pozornost na trgu. The Lightning Network je protokol zunaj verige, ki se zanaša na zasebne plačilne kanale za zmanjšanje preobremenjenosti omrežja.

Poleg tega Lighting Network BTC ponuja nekaj novih funkcij, kot je na primer uporaba pametnih pogodb in besed. Oracles so zunajverižni senzorji, ki lahko sprožijo dogodke v verigi, kot so pametne pogodbe.

Bitcoin je tu, da ostane

Danes je Bitcoin gospodinjsko ime. Presenetljivo je, da je en sam Nakamotov kovanec navdihnil digitalno revolucijo na trgu. Za vlagatelje je zdaj na voljo tisoče kriptovalut. Medtem ko številne od teh platform izboljšujejo osnovno zasnovo Bitcoina, se nobena ne more ujemati z močjo Bitcoin-ove mreže in splošno podporo skupnosti. Iz tega razloga Bitcoin še naprej kraljuje kot kralj kriptovalut.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map