Naložbe v rudarstvo v oblaku – vse, kar morate vedeti

Kot pametni kripto vlagatelj je pametno razumeti rudarstvo v oblaku in kako lahko doseže vaše naložbene cilje. Koncept rudarjenja v oblaku je skoraj tako star kot Bitcoin sam. Danes ima rudarstvo v oblaku mešan sloves dobičkonosnega, a prevaranega sektorja trga. Tukaj je tisto, kar morate vedeti, preden vlagate v protokole za rudarstvo v oblaku.

Kaj je rudarstvo v oblaku?

Da bi razumeli rudarstvo v oblaku, morate najprej razumeti, kako deluje Bitcoin. V Bitcoin omrežju obstajajo vozlišča, ki potrjujejo transakcije. Ta validacijska vozlišča se imenujejo rudarji v industriji. Ta naslov so prejeli zaradi energije, ki jo izvajajo za ohranjanje veljavnosti verige blokov. Ta poraba energije ima ceno. Na ta način je rudarstvo za Bitcoin podobno rudarjenju drugih dragocenih sredstev. Vložiti morate čas in sredstva, kar prispeva k skupni vrednosti sredstva.

Bitcoin rudarji tekmujejo med seboj, da bi rešili zapleteno matematično enačbo, znano kot SHA-256 (algoritem varnega razprševanja-256). Ta enačba je tako težka, da jo računalnik pogleda in ugotovi, da je hitreje ugibati in dejansko neposredno računati. Ta računski žreb se imenuje hitrost razpršitve Bitcoin omrežja.

Predvidevanje ponudbe

Predvsem je anonimni ustvarjalec Bitcoinov Satoshi Nakamoto vključil nekaj zanimivih protokolov, s katerimi je zagotovil, da so Bitcoin rudarji dokončali to enačbo in v intervale dodali bloke v 10-minutnih intervalih. Ta časovni okvir je bil ključen za strategijo Bitcoina, ker so rudarske nagrade edini čas, ko novi Bitcoin vstopi na trg. Očitno 10-minutni intervali pomagajo Bitcoinu vzdrževati napovedni mehanizem dobave.

Kmetija za pridobivanje bitkoinov

Kmetija za pridobivanje bitkoinov

V zgodnjih dneh Bitcoina je lahko vsakdo v omrežju rudaril s preprostim računalnikom. Nakamoto je modro predstavil algoritem za povečanje težavnosti enačbe SHA-256, ki temelji na splošni hitrosti razpršitve omrežja. Več ljudi ko rudari Bitcoin, težja je enačba. Te prilagoditve delujejo v tandemu z razporedom nagrad, ki se samodejno zmanjšuje.

Nagrade za rudarstvo

Prvi rudarji Bitcoinov so prejeli 50 Bitcoinov za vsak blok, ki so ga dodali v verigo blokov. Ta znesek nagrade se je zmanjšal za polovico na vsakih 210.000 izkopanih blokov. Trenutna nagrada je 6,25 Bitcoin za vsak izkopani blok. Ta stopnja nagrajevanja je ponovno postavljena na polovico leta 2024. Predvsem bo zadnji Bitcoin izkopan nekje leta 2140 po tej trenutni stopnji.

Pomanjkanje spodbuja inovacije

Dejstvo, da obstaja le 21 milijonov Bitcoinov, ki kdaj vstopijo na trg, skupaj z naraščajočimi cenami te kripto, še naprej usmerja rudarje k novim novostim. V preteklosti so rudarjenje uporabljali le domači računalniki. Kmalu pa so rudarji začeli graditi posebne rudarske ploščadi, zgrajene iz GPU kartic. Karte GPU so pri ponavljajočih se nalogah, kot je ugibanje odgovora na enačbo SHA-256, veliko bolj učinkovite kot CPE.

Uvedba GPU kartic je spremenila vse na trgu. Prvič, povečal je hitrost razpršitve omrežja na nove višine. Prav tako je signaliziral začetek konca za običajne rudarje procesorjev. Naprava za rudarjenje GPU je stotine krat hitrejša pri reševanju enačbe SHA-256 v primerjavi s standardnim CPU.

ASIC Mining Rigs Set the New Standard

Celoten rudarski sektor je doživel še eno večjo razburjenost, ko Bitmain, največji svetovni proizvajalec rudarskih ploščadi in upravljavec rudarskih bazenov, je na trg predstavil ASIC rudarske ploščadi. Ti močni namensko izdelani čipi so uničili zmogljivost grafičnih procesorjev. ASIC (specifična integrirana vezja) so pri reševanju enačbe SHA-256 tisočkrat hitrejši kot grafični procesorji.

Rudarji ASIC so bili tudi veliko dražji od rudarskih ploščadi GPU. Te naprave vam bodo omogočile več kot 2000 USD za modele nižjega cenovnega razreda in približno 8000 USD + za enote najvišje kakovosti. Ker so rudarske ploščadi ASIC povečale hitrost razpršitve omrežja, so tudi težave enačbe SHA-256 potisnile do te mere, da so bili običajni CPU praktično brez vrednosti. V bistvu lahko še danes rudarite z domačim računalnikom, toda takrat imate približno enake možnosti kot zmago v lotu in veliko več stroškov električne energije.

Predrag za povprečnega Joeja

Ko je rudarski sektor postal ekskluzivno mesto za glavne akterje, je prišlo tudi do velike centralizacije. Ogromne rudarske kmetije so začele zapirati velike dele hitrosti hitrosti omrežja Bitcoin. Ta centralizacija je povzročila negodovanje v skupnosti. Bitcoin je bil zasnovan okoli koncepta vseh, ki sodelujejo v njegovem omrežju, zdaj pa je to postalo daleč od resničnosti. Na srečo so rudarski bazeni za nekaj časa pomagali izenačiti pogoje.

Bitcoin GPU rudar

Bitcoin GPU rudar

Rudarski bazeni

Rudarski bazeni so protokoli, ki združujejo celotno zgoščevalno moč bazena, da tekmujejo v Bitcoin-ovem rudarskem algoritmu. Rudarski bazeni vsem omogočajo, da po svojih najboljših močeh prispevajo in dobijo redne donose. Kdor sodeluje v rudarskem naboru, prejme nagrade, enakovredne njihovemu odstotku podarjene razpršene moči.

Danes so rudarski bazeni norma. Tudi največje rudarske bitkoinske kmetije, ki so nekoč prevladovale v tem sektorju, so danes del večjih rudarskih bazenov. Odločitev, da se pridružite tem rudarskim skladom, je smiselna, saj prejemate dnevne nagrade v primerjavi s strategijo zadetkov ali zamud, uporabljeno pri tradicionalnem rudarstvu.

Rudarstvo v oblaku

Rudarstvo v oblaku je razvoj koncepta rudarskega bazena. Kmalu so podatkovni centri spoznali, da je bilo veliko ljudi, ki želijo sodelovati v bazenu, vendar jim za to primanjkuje rudarskih ploščadi. Da bi to popravili, so podatkovni centri začeli oddajati svojo hash moč v bazenu. Ta koncept je bil revolucionaren, ker je prvič pomenil mehanizem za pridobivanje kriptovalut, kot je Bitcoin, z uporabo najete moči računalništva v oblaku.

Katere težave poskuša odpraviti rudarstvo v oblaku?

Cloud mining poskuša rešiti nekaj najbolj perečih zadev, s katerimi se soočajo rudarji Bitcoinov. Če uporabnikom omogočimo najem ali nakup rudarske opreme pri neodvisnem ponudniku oblaka, so se odprla vrata za splošno udeležbo. Vsakdo, ki se nahaja kjer koli, bi lahko z oddaljenim podatkovnim centrom s skupno procesorsko močjo zaslužil nekaj brezplačnih Bitcoinov.

Stroškovne ovire

Ko so povprečni stroški rudarske ploščadi ASIC naraščali, so številni rudarji ostali na mrazu. Večina analitikov bi se strinjala, da stroškovne ovire predstavljajo eno glavnih ovir za obsežno sprejemanje Bitcoinov. Storitve rudarjenja v oblaku vlagajo v drago opremo za vas. Ta strategija odpravlja potrebo po kakršni koli strojni opremi, razen pametnega telefona, da preveri vaše stanje.

Tehnične ovire

Poleg odpravljanja finančnih ovir za posvojitev rudarstvo v oblaku odpravlja tudi tehnične ovire. Zgodnji rudarji so morali razumeti kodiranje Bitcoina, da so prenesli verigo blokov in začeli preverjati transakcije. Te zahteve so se povečale, ko so se pojavili rudarji GPU in ASIC. Zdaj so v sektor prispevali profesionalni proizvajalci.

Prednosti rudarjenja v oblaku

Ne dolgo traja, da spoznamo ogromne koristi, pridobljene s strategijo rudarjenja v oblaku. Namestitev je v prvi vrsti enostavna. Samo prijavite se v platformo za rudarstvo v oblaku in opazujete svoje donose. Prednosti je seveda več kot zgolj preprostost. Tu je še nekaj večjih privlačitev sektorja rudarjenja v oblaku.

Brez elektrike

Ena največjih pritožb zoper Bitcoin so zahteve glede porabe energije. Trenutno omrežje Bitcoin porabi več električne energije kot številne razvite evropske države. Kljub dejstvu, da znaten del električne energije v rudarstvu v oblaku izvira iz obnovljivih virov, še vedno močno obremenjuje sedanje omrežje. Posledično se ta električna energija neposredno prevede v režijske stroške.

Oblačno rudarstvo iz rudarske enačbe odpravlja pomisleke, povezane z električno energijo. Ta odprava pomeni, da lahko ljudje, ki živijo na območjih z izredno veliko elektrike, na primer na nekaterih karibskih otokih, lahko Bitcoin učinkovito kopajo. Očitno rudarjenje v oblaku zmanjšuje vaš ogljični odtis.

Kako deluje rudarstvo v oblaku?

V središču strategije rudarjenja v oblaku so veliki podatkovni centri. Te mega rudarske kmetije so bile namensko zgrajene za varčevanje z energijo in za zagotavljanje računskih moči. V scenariju rudarjenja v oblaku si zakupite zgoščevalno moč in v zameno prejmete določeno količino nagrad na blok. Ker nimate dostopa do rudarske opreme, je za vzdrževanje opreme odgovoren izključno podatkovni center.

Izbira kovancev

Dandanes obstajajo platforme za rudarstvo v oblaku za najrazličnejše kovance. Poleg prve generacije kovanih kovancev SHA-256, kot sta BTC in ETH, je zdaj na ducate altcoinov, ki jih lahko kopljemo v oblaku. Še bolj prijetno je, da nekatere platforme ponujajo protokole, ki samodejno preklopijo vaše rudarske napore glede na omrežne težave in splošno donosnost podjetja..

Zgodovina rudarjenja v oblaku

Prvi bazen za rudarstvo v oblaku je začel delovati novembra 2010 pod zdaj spremenjenim imenom Bitcoin Pooled Mining Server. Danes platforma nosi ime Slush. Impresivno je, da je Slush od svojega začetka izkopal več kot milijon Bitcoinov. Leta 2013 je na trg vstopil še en pomemben kandidat – F2Pool. Prvotno se je ta bazen imenoval tudi drugo ime – Discus Fish. Danes ima F2Pool pomemben položaj na trgu kot najstarejši kitajski bazen za rudarstvo Bitcoinov in drugi največji bazen Bitcoin na svetu.

Bazeni za rudarstvo bitcoinov v oblaku

Bazeni za rudarjenje oblakov Bitcoin

Leta 2014 je največji svetovni proizvajalec ploščadi na trg v veliki meri stopil z uvedbo podjetja Antpool. Antpool je v enem letu postal eden največjih rudarskih bazenov v tem sektorju. Ta rast je povzročila pomisleke glede centralizacije. Te skrbi so postale vse glasnejše, potem ko je Bitmain leta 2015 pridobil še en velik bazen za rudarstvo v oblaku BTC.com.

Tveganja rudarjenja v oblaku

Kot pri vsem kriptografiji je tudi tu treba upoštevati nekaj opozoril in tveganj, preden naložite v operacijo rudarjenja v oblaku. V prvi vrsti bi morali sodelovati samo z uglednimi bazeni za rudarstvo v oblaku, da se izognete prevaram.

Rudarstvo v oblaku je pogosto slabo, ker je bilo v sektorju nešteto prevarnih bazenov in preprog. Dejstvo, da v resnici nikoli ne vidite in ne ravnate s svojo rudarsko opremo, omogoča nesramnim igralcem, da z vašim financiranjem bežijo.

V nekaterih primerih bodo ta podjetja sredstva, zbrana od novih vlagateljev, uporabila za izplačilo nagrad zgodnjim vlagateljem. Ta strategija je podobna Ponzijevi shemi. Stari vlagatelji mislijo, da zaslužijo dobiček, ki so ga pričakovali, zato vlagajo še težje. Ta pogon spodbuja novo naložbo v platformo. Nato bazen nenadoma izgine z vašim kripto.

Nedavne prevare v rudarstvu v oblaku

Popoln primer prevare v oblaku se je zgodil letos. Ta teden je bil soustanovitelj domnevne rudarske prevare izročen iz Paname, da bi se v New Yorku soočili z obtožbami. Glede na sodne dokumente je Gutemburg Dos Santos svojim članom kluba AirBit obljubil divje nagrade. Seveda, da bi dobili najboljše nagrade, ste morali preprosto kupiti življenjski paket rudarskega kluba za 1000 USD.

Odkrivanje prevar v oblaku

Na srečo je veliko lažje opaziti prevare pri rudarjenju v oblaku kot v preteklosti. V zgodnjih dneh kriptografije je bila na trgu toliko zmede. Prav tako je bilo zelo težko najti zanesljive informacije v spletu, zlasti v zvezi z novimi tehnologijami, kot so bazeni za rudarstvo v oblaku. Danes pa temu ni tako.

Vedno morate DYOR, preden vlagate v katero koli novo tehnologijo. Rudarstvo v oblaku je donosno, vendar le, če ga pravilno opravite. Če vam nekdo obljubi nagrade, ki se zdijo nenavadne, je to zato, ker vas poskušajo prevarati iz vašega težko prisluženega Bitcoina. V teh primerih ne dovolite, da vam FOMO vlada. Bodite odločni in pojdite stran. Vaša denarnica se vam bo pozneje zahvalila.

Cloud Mining je prihodnost

Kljub tveganju goljufov je sektor rudarjenja v oblaku bistven za skupnost. Vedno bo povpraševanje po moči zgoščevanja Bitcoin omrežja. V mnogih primerih je uporaba teh omrežij veliko bolj stroškovno učinkovita kot nakup ali upravljanje lastne naprave. Tudi če je vaša ploščad del rudarskega bazena, lahko še vedno povečate svoje nagrade z nakupom večje moči. Iz teh razlogov naj bi rudarstvo v oblaku v prihodnosti ostalo osrednji produkt panoge.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map