Ali naj zdaj kupim Bitcoin?

Kakšen hrup povzroča Bitcoin v zadnjih dneh! Številni članki, pregledi in ankete izhajajo z enim samim ciljem – napovedati, ali bo nehal padati in skočil navzgor, da bi dosegel nov strop, ali bomo na lestvicah BTC videli nove globine. Komaj en strokovnjak za kriptovalute ni sodeloval v tej razpravi. Letošnji čas, ko Bitcoin skupaj z vsemi verniki praznuje svoj 10. rojstni dan, je najboljši čas, da dobite vse svoje race po vrsti. Povedati vam želim, kaj mislim o najnovejših trendih in bližnji prihodnosti prvega kripto. Upamo, da vam bo pomagal odgovoriti na glavno vprašanje – kupiti ali ne kupiti.

Poglejmo, ali se je kaj spremenilo v bitcoin tehnologiji in naravi. Še vedno je popolnoma neodvisen, decentraliziran in digitalen. Kar pomeni, da ga ne podpirajo banke ali nacionalna ekonomija. Je anonimna, varna, globalna in celotna ponudba je še vedno na voljo omejena na 21 milijonov. Kaj to pravi povprečnim uporabnikom? Kripto ostaja redka, uporabna in se razlikuje od fiat denarja. Lahko rečete – stvari, po katerih je povpraševanje in zmorejo tisto, česar drugi ne, nikoli ne bodo izgubile vrednosti. Zakaj potem Bitcoin ne more najti dna in se še vedno utaplja?

No, če se spomnite razmer s tehnološkim trgom na prelomu stoletja, lahko opazite podobnosti med BTC in visoko tehnologijo. Internetni mehurčki, zrušitve in vrtoglavi vzponi: to smo videli že pred kratkim, zdaj pa se zdi, da so razmere bolj stabilne. Enako je z glavnimi kriptovalutami – so zelo mladi in so v modi. Posledica je hiter vzpon in padci, kajti ko je preveč sredstev usmerjeno na sredstvo, majhno gibanje cen povzroči velike upanje ali plazovito paniko.

Stanje z glavno kriptovaluto

image2

Poglejmo, kje je Bitcoin trenutno in kako je do njega prišel. Začel bom z velikim vznemirjenjem, ki smo ga opazili 17. decembra 2017, ko je cena BTC skočila na 19.000 USD in višje. To je bil ves čas zgornja meja glavne kripto, vendar tega rekorda ni držal niti en dan. Na predvečer novega leta 2018 je bitcoin stal skoraj sedem tisoč dolarjev manj. Nato se je v enem tednu zvišal za tri tisoč, nato izgubil še več, ti vlaki pa so BTC nekaj mesecev vlekli gor in dol, dokler junija in julija ni našel dna in razmeroma mirno stal na približno šest do sedem tisoč dolarjev na bitcoin.

Ta mir in stabilnost sta bila kratkotrajna. 13. novembra 2018 je bil Bitcoin “črni torek”, ko se je cena gibala pod 4.000 ameriških dolarjev in se lahko še bolj spusti. Bloomberg daje zelo pesimistično napoved: njegov kriptoanalitik trdi, da Bitcoin očara negativno tržno razpoloženje in prodaja se bo nadaljevala, kar je jasno razvidno iz najvišje ravni ADX. ADX je poseben indeks, ki je visok, kadar so trendi slabi. Mike McGlone, strokovnjak iz Bloomberga, predvideva ceno okoli 1500 USD.

Drugi razlog za ta padec je lahko nedavna vilica Bitcoin Cash, ki se je zgodila novembra. To ni bil prvi razkol pri potomcih BTC, vendar tokrat dve skupini programerjev nista uspeli doseči soglasja o tem, kako razviti svoj projekt. To nesoglasje ni neposredno vplivalo na klasični Bitcoin, a kljub temu so se glavni vlagatelji počutili negotove, ker ta primer jasno kaže, kako hitro se poraja digitalno sredstvo. Torej, prihiteli so do izhoda. Poleg tega veliko kripto uporabnikov konec leta proda svoja imetja za plačilo davkov, nakup daril itd.

Evo, kaj mislim o nestanovitnosti Bitcoinov:

  • Obstaja veliko tveganje za špekulacije, saj je bilo ocenjeno, da 40% vseh bitcoinov pripada približno 1.000 imetnikom;
  • Ima manjšo velikost trga, zato je lažje znižati ali povečati ceno;
  • Grafikoni Bitcoin so zelo občutljivi na negativni tisk in govorice;
  • Novi predpisi, zlasti prepovedi in omejitve nacionalnih vlad, ne izboljšujejo stvari.

Strah pred zlonamernimi manipulacijami, slabimi novicami s televizije in rahlimi spremembami ponudbe in povpraševanja lahko povzročijo znatna nihanja razpoloženja na trgu. Bitcoin vlagatelji začnejo razpolagati s svojimi žetoni, kar vodi v nadaljnjo paniko in situacija postane začaran krog. Toda cena nikoli ne pada neskončno, kajne? Razlogov za nakup na medvedjem trgu je veliko.

Razlogi za vlaganje, ko Bitcoin pade

slika1 1

Pomislite na eno stvar – če se v zadnjem času proda toliko bitcoinov, bi moral obstajati kupec, kajne? Zakaj vlagajo v nekaj, kar pade in se zdi preveč tvegano? Preprosto zavedanje nečesa, na kar niste bili pozorni:

  • To ni prvo zrušitev Bitcoina in je že prej okreval po temeljnih propadih. Spomnim vas, da je leta 2011, ko je bil aprila manj kot dolar, junija dosegel skoraj 30 dolarjev, nato pa do novembra izgubil več kot 90% svoje cene. Živ ali mrtev? Aprila 2013 se je povzpel nad 260 dolarjev, padel na 50 dolarjev, novembra 2013 pa so trgovci dali več kot 1000 USD za en bitcoin. Vedno se vrne, da doseže nov vrhunec vseh časov;
  • Sistem Bitcoin izpušča v skladu s protokolom, zato ni nevarnosti umetne inflacije;
  • Cryptos niso odvisni od nobene vlade. V tem zelo negotovem času bodo ljudje vedno iskali stabilnost v nečem, kar ne bo zgorelo v jedrskem ognju ali bo zgolj razvrednotilo zaradi svetovne gospodarske krize;
  • Uporabniki BTC ga potrebujejo za anonimno spletno nakupovanje, kar je s fiat denarjem nemogoče. Poleg tega več podjetij za e-poslovanje, ki sprejmite bitcoin vsako leto;
  • Blockchain tehnologija vstopa v naše življenje: novi startupi jo uporabljajo za računovodstvo (Auditchain), za odkrivanje ponarejenih zdravil (FarmaTrust), za pomoč beguncem (ExsulCoin) itd. Poleg tega večja finančna podjetja začnejo trgovati in vlagati v kripto, npr. JP Morgan in Goldman Sachs;
  • Obstaja kazalnik Meyer multiple, po katerem je trenutna cena Bitcoina nižja od srednje zgodovinske vrednosti.

Vse to govori, da je tudi kratkoročno Bitcoin dober nakup zdaj, ko je cenejši. Ne pozabite na osnovno pravilo igranja trga – kupujte, ko vsi prodajajo, in prodajajte, ko vsi kupujejo.

Po medvedji tržnici

V času pisanja tega članka je bil Bitcoin še vedno na medvedjem trgu in stvari niso bile tako jasne glede tega, kaj se lahko zgodi z najbolj priljubljenim digitalnim sredstvom. Zdaj, ko smo bližje letu 2020 kot letu 2018, lahko razumemo nekoliko več o tem, kaj se je zgodilo z digitalnim sredstvom in kaj se lahko zgodi v prihodnosti. 

V teh mesecih je Bitcoin lahko narasel s 3700 dolarjev na začetku leta na 13,750 dolarjev pred nekaj meseci. To kaže, da obstaja resnično zanimanje za najbolj priljubljeno digitalno sredstvo in da številni kupci in navdušenci znova vstopajo na trg. 

V zadnjih nekaj tednih se je z Bitcoinom trgovalo med 9.500 in 11.000 USD. Zdi se, da je kriptovaluta v obdobju kopičenja, potem ko je bik potegnil 13.700 dolarjev. Stvari se pripravljajo na to, da bo digitalna valuta spet naglo naraščala in nadaljevala svoj trend. 

Obstaja več analitikov, ki menijo, da bi virtualna valuta lahko presegla prejšnjo najvišjo vrednost v vseh časih, in sicer 20.000 USD. Čeprav le nekaj analitikov določa točno določeno ciljno ceno, vsi menijo, da virtualna valuta vstopa v nov cikel rasti. 

Eden od razlogov, zaradi katerih so uporabniki, vlagatelji in strokovnjaki naklonjeni tej virtualni valuti, je dejstvo, da se bo maja prihodnje leto prepolovila. Rudarji bodo prejeli polovico nagrad, ki jih trenutno prejemajo. To pomeni, da bodo zaslužili 6,25 BTC na blok. 

To je za Bitcoin bikovsko, ker se nova izdaja Bitcoinov zmanjšuje vsaka štiri leta. Hkrati je že miniranih 85% vseh Bitcoinov, kar pomeni, da je treba izkopati nekaj manj kot 15% Bitcoinov. 

Michael Novogratz, na primer priznani vlagatelj in nekdanji upravitelj hedge skladov, je med pogovorom z Bloomberg da bi lahko digitalna valuta do leta 2020 dosegla 40.000 ameriških dolarjev. To kaže, da je po njegovem pravi čas za nakup Bitcoina, tudi če se z njim trguje okoli 10.800 ameriških dolarjev v času pisanja tega članka. 

John McAfee in mnogi drugi strokovnjaki so podali svoje napovedi glede prihodnje cene virtualne valute. Vsi menijo, da bo Bitcoin presegel svoj najvišji čas in dosegel večje vrednosti. 

Tudi ZDA in evroobmočje doživljajo denarno spodbudo za izboljšanje svojih gospodarstev. Centralna banka vsake od teh jurisdikcij je sprejela ukrepe, s katerimi bi na trg vbrizgala ameriške dolarje in evre, zaradi česar bi prihranek denarja rude za posameznike dragi. 

Predsednik FED-a Jerome Powell je sporočil, da so v sredo znižali četrtinsko točko referenčne mere, da bi se izognili prihodnjim težavam v gospodarstvu. Obenem se je Evropska centralna banka (ECB) odločila, da bo nadaljevala s spodbudo za gospodarstvo zaradi zelo slabih rezultatov, ki jih je PMI pokazal v predelovalnem sektorju. Znižujejo se tudi stopnje inflacije, zaradi česar so oblasti še naprej širile gospodarstvo. 

Z digitalno valuto, ki se je v manj kot letu dni prepolovila, in s prilagodljivimi denarnimi politikami bi lahko Bitcoin postal zelo dobra naložba za prihodnost. V resnici Bitcoin postaja veliko bolj dragoceno sredstvo v primerjavi z drugimi digitalnimi valutami na trgu. Kot poroča CoinMarketCap, ima Bitcoin enako prevlado kot leta 2017. 

Ko se trg še naprej širi, najbolj priljubljena kriptovaluta kaže, kako odporna je na nihanja v prostoru in kako prekaša altcoins. 

Če želite izvedeti več o napovedih Bitcoinov, lahko to preverite tukaj.

Zaključki

Na koncu bi rad povedal, da je Bitcoin bolj orodje za dolgoročno naložbo. Ko kupujete kripto, ne pozabite, da sodelujete v nečem novem, še vedno neznanem, z velikim potencialom. Ta tehnologija je namenjena napredku celotnega sveta e-trgovine, statistike, financ itd. Zato so bitcoini dobri za potrpežljive igralce. Da, za številne trgovce je postala katastrofa, predstavljajte si tiste uboge, ki so kupili kovance za 19.000 dolarjev. No, ukvarjanje s kripto je podobno igranju na srečo: bodite pametni in zelo previdni, saj lahko izgubite vse.

Vendar pa obstajajo imetniki BTC, ki so jih kupili pred nekaj leti. Leta 2013 so lahko kupili pet kovancev za ~ 100 USD. Kljub vsem treskom od tistih dni imajo zdaj v lasti premoženje po ceni približno 19.000. Lahko bi rekli, da bi jih bilo pametneje prodati, ko bi bil vsak žeton vreden tega denarja, toda kdo ve, kje bo naslednja ogromna vožnja zvišala ceno BTC? In kot kaže zgodovina, bo ta, in to kmalu.

Zakaj sem tako prepričan? Imam svoje razloge in o njih smo že govorili zgoraj. Prvič – bitcoini bodo ostali v povpraševanju, saj so potrebni za veliko ljudi. Drugič – njihovo število je omejeno, ponudba pa se bo z leti zmanjšala le, ker bo rudarstvo prineslo manj bitcoinov, saj tako deluje sistem. Zato vam pravim – ne čakajte, dokler BTC ne požene in karte postanejo privlačne. The napovedi gospoda McGlonea se morda nikoli ne bodo uresničile. Osebno se zanašam na mnenje takšnih strokovnjakov, kot so vlagatelj v Blockchain Oliver Isaacs, Donald Bullers iz Elastosa ali Mati Greenspan iz eTorro. Vsi pravijo, da kriptoslika še zdaleč ni mrtva in je zdaj pravi čas za naložbe.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map