Kdo bo resnično zmagal na naslednjem Ethereum Hardfork?

Leto 2019 se je začelo obetavno za kripto skupnost na splošno in zagovornike Ethereuma & še posebej imetniki – saj naj bi težko pričakovana carigradska trda vila začela sredi januarja. Vendar pa so tik preden je prišel začetni datum, razvijalci izdali izjavo, da je preklican za nedoločen čas in niti niso navedli možnega datuma. Dobili smo globok pogled na situacijo in razlog, zakaj je ta forfor lahko zelo obetaven za projekt in skupnost, hkrati pa ima nekaj škodljivih lastnosti hkrati.

Kaj je na splošno Konstantinopel?

Obsežno napovedani Konstantinopel naj bi postal naslednja sistemska posodobitev omrežja Ethereum. Imenuje se tudi “Ethereum 2.0” ali “New Ethereum.”

Konstantinopel Ethereum je v bistvu del trifazne prenove, druge faze ambicioznega projekta Metropolis, in bo zgrajen zlasti na bloku # 7080000, ki lahko nekoliko poveča učinkovitost in zmogljivost celotnega omrežja. Združuje tudi pet predlogov za izboljšanje Ethereuma (EIP).

V okviru posodobitev je predstavljen Casperjev protokol, katerega namen je prenesti Ethereum na drugem soglasnem algoritmu, iz PoW (Proof-of-Work) v PoS (Proof-of-Stake). Dejansko to ne bo takoj nadomestilo PoW, vendar bo verjetno uporabljen hibridni sistem, ki bo hkrati uporabljal ti dve tehnologiji.

Razlogi za drugo trde vilice

Večina kripto navdušencev ve, da je hardfork posodobitev, ki odpravlja povratno združljivost. Na žalost za druge najvišje ljubitelje kriptovalut se je stopnja Ethereuma v zgodovinskem maksimumu že leta 2018 znižala več kot 10-krat. Po tem so številne platforme in podjetja, ki so se prvotno začele na verigi Ethereum, soočene s pritiskom ameriških vrednostnih papirjev in borze Komisija (SEC) za trgovanje z vrednostnimi papirji in neregistriranimi izdajami.

Veliko razočaranja nad uspešnostjo kripto trga 2018 privede do izgube zaupanja v ETH med uporabniki in vlagatelji kripto skupnosti. Vendar pa je v začetku leta 2019 ETH doživel nepričakovano rast, saj so cene padle z najnižjih 83 na 123 dolarjev (od 18. januarja 2019). Vendar dolgoročno večina analitikov na prihajajoče spremembe gleda kot na bikovski trend.

Poleg tega so razvijalci ugotovili, da zaradi kompleksnosti bombe, ki je bila prvotno programirana v Ethereumu, bloki postanejo zelo počasni, potem ko so vsi rešeni. Razvijalci morajo občasno zagnati hardforke, da bi odpravili napake in ETH sproti obveščali o najnovejših tehnoloških dosežkih. Težavna bomba bo onemogočila pridobivanje ETH po določeni točki in zamrznitev celotnega omrežja, zato jo imenujejo tudi ledena doba Ethereum. Vsak dan bo ustvarjenih približno 5500 blokov, če bo vsakih 15 sekund ustvarjen nov blok, kar bo zagotovo zmanjšalo pritisk na stroške Ethereuma in lahko preprečilo inflacijo.

Ethereum je že enkrat doživel razkol, ki je privedel do nastanka ETC ali Ethereum Classic. Vilica, imenovana Konstantinopel, bo izvedla več pomembnih sprememb, povezanih z izboljšanjem učinkovitosti blokovne verige Ethereum in rudarskimi nagradami, omenjenimi v teh EIP.

Katera vprašanja rešuje Konstantinopel?

Kot smo že omenili, bo Ethereum 2.0 vključeval 5 glavnih EIP-jev. Oglejmo si kratek pregled vsakega od njih:

EIP # 145: rešitev za stroškovno učinkovitejši in učinkovitejši pristop k obdelavi informacij, dodajanje bitnih operaterjev premikov za EVM (Ethereum Virtual Machine). Hkrati bo to porabilo 10-krat manj plina kot prej, kar bo na koncu privedlo do cenejše uporabe pametnih pogodb.

EIP # 1014: ponuja izboljšan pristop k rešitvam za skaliranje omrežja – Vitalik Buterin ima tisto, ki temelji na transakcijah zunaj verige in državnih kanalih, podobno kot Bitcoin Lightning Network, ki bo samodejno izboljšala delovanje omrežja.

EIP # 1052: rešitev, namenjena izboljšanju obdelave pametnih pogodb – sprejetje edinstvenega zgoščevanja bi olajšalo in učinkovitejše preverjanje druge pogodbe.

EIP # 1234: ta rešitev otežuje postopek rudarjenja, zmanjša nagrado s 3 ETH na 2 ETH za blok. Znižanje nagrade za rudarstvo blokov bo prav tako odložilo težavno bombo za 12 mesecev.

EIP # 1283: zadnji bo zagotovil izboljšan način monetizacije sprememb shranjenih podatkov in večje stroške pametnih pogodb. To bo doseženo z razbitjem sprememb pogodbe, ki so bile zabeležene v spominu Ethereuma. Ker to ne vpliva na spremembe stanja v verigi blokov, se plin ne porablja, kar razvijalcem zmanjšuje stroške.

Vpliv skupnosti

Kot smo že omenili, se bo blokovna nagrada znižala na 2 ETH, vlagatelji pa bi morali biti zadovoljni z nižjo stopnjo inflacije ponudbe etra. Po drugi strani pa bodo spremembe EIP 1234 zagotovo povzročile nezadovoljstvo med rudarji, saj se bo njihova blokovna nagrada zmanjšala – ravno tako kot prej med hardforkom Ethereum Classic.

Ko pride do vilice, se pričakuje nekaj kratkoročne volatilnosti tečaja. Prehod na PoS je tveganje, vendar Vitalik Buterin takšnega tveganja ne moti, saj mu sploh ni mar za kratkoročni vpliv na stopnjo ETH. Medtem ko se vlagatelji in navdušenci nad kripto že zavedajo prednosti prehoda, jih bo zagotovo prišlo več v kamp ETH.

V primeru Carigrada imetniki ETH ne bodo prejeli novih kovancev samo zaradi trde vilice. Uporabniki bodo prejeli nove kovance le, če imajo ETH v svoji osebni denarnici (Metamask, Ledger Nano S, Trezor), kjer nadzorujejo zasebne ključe.

To bo vplivalo na rudarstvo

Še vedno ni znano, ali bo Ethash med prihajajočimi vilicami nadomeščen z novim algoritmom ProgPoW. Mnenja razvijalcev Etra se iz tega razloga razlikujejo:

Glavni razvijalec Martin Canvas Swende meni, da bi bilo “poskušanje strpati [ProgPoW] v Carigrad nepremišljeno.” Čeprav močno podpira algoritem, priznava tudi, da je bilo do zdaj prišlo do različnih sprememb specifikacij in omejenega testiranja v zvezi s ProgPoW. “Upam, da bo sprejeta v nekaj mesecih,” je dodal.

Hudson Jameson je dejal, da je ekipa blizu soglasja glede tega vprašanja:

“Najverjetneje smo dosegli predhodni dogovor o izvajanju algoritma ProgPoW, vendar ga ne bomo sprejeli, dokler ne bo preizkušen in bo deloval brez napak.”

Glede rudarjev so se tudi mnenja razdelila in slabosti, ki jih bo prinesel nov algoritem: poraba energije grafične kartice ProgPoW se bo nekoliko povečala; AMD-ji ne bodo tako koristni kot pri Ethash-u, treba pa je omeniti tudi nezadovoljstvo rudarjev ACIS, saj Etra ne bodo mogli več proizvajati.

Vendar pa obstaja tudi nekaj prednosti, ki bodo vplivale na rudarsko skupnost:

  • Enote ASIC bodo po izstrelitvi v Carigrad relikvija preteklosti;
  • Zapletenost omrežja se bo zmanjšala;
  • Prividna možnost za povečanje ETH v prihodnosti, saj obstaja veliko govoric o vpletenosti Nvidia pri ustvarjanju algoritma ProgPoW, kar pomeni zanimanje proizvajalca grafične kartice za črpalko te kriptovalute..

Vendar je zaenkrat malo verjetno, da bo ProgPow dodan v prihajajoči vilic, ker je Ethereum večkrat preložil vilice za več preučevanja in izboljšanja, novi algoritem pa je še vedno premalo preučen – trdijo nekateri predstavniki Ethereuma – in tam ni splošnega dogovora o izvajanju algoritma v omrežju.

Zato se bo delo na tem algoritmu najverjetneje nadaljevalo in na njegovi podlagi bo sprejeta odločitev o uvedbi ProgPoW v omrežje Ether. Eno je gotovo: večina razvijalcev podpira uvedbo algoritma, ki bo omrežje rešil pred ASIC-ji.

Hardfork koristi za Ethereum & perspektive podjetja v letu 2019

Pričakuje se tudi, da bo čas potrditve bloka še vedno približno 15 sekund. Ko Ethereum v prihodnosti preklopi na algoritem PoS zaradi drugega hardforka, se lahko čas obdelave transakcije podaljša.

Prav tako ni jasno, ali se bodo povprečni stroški transakcij Ethereuma spremenili, vendar se lahko provizije za transakcije, povezane z izdajo pametnih pogodb, zmanjšajo, saj so nekateri od teh EIP namenjeni optimizaciji takšnih transakcij..

Konstantinopel velja za glavno izhodišče razvojnega načrta Ethereuma za tekoče leto.

Trenutno se razvijalci Ethereuma ves čas svojega napredka premikajo v smeri tako imenovane “Beacon Chain”. Edina stvar, za katero je ustvarjena Beacon Chain, je nova funkcija skaliranja – “ostrenje”, ki bo mrežo razdelila v neodvisne skupine vozlišč, imenovane drobci. To bo razdelilo obremenitev omrežja, tako da osnovno omrežje ne bo preneslo bremena vseh transakcij. Namesto tega bodo drobci prerazporedili računsko obremenitev omrežja Ethereum, da bodo lahko lestvico povečali.

Znana pomanjkljivost Beacon Chain je varnost omrežja, saj lahko to vodi do ločenih napadov na vsak del nadgrajenega omrežja. Zato je izvajanje vilic bistvenega pomena za ohranjanje ravnovesja varnosti z decentralizacijo in razširljivostjo.

Negotova prihodnost

Kratka zgodba – težko pričakovani hard fork je v torek, 15. januarja, zamujal na nedoločen čas.

Razlog za preložitev Konstantinopla je bil odkritje kritične ranljivosti v eni od načrtovanih sprememb. Podjetje ChainSecurity, ki se ukvarja z revizijo pametnih pogodb, je v torek sporočilo, da bi lahko predlog za izboljšanje EIP # 1283, saj je to izvedba, napadalcem omogočil vrzel v kodi za krajo sredstev uporabnikov..

Ob razpravi o ranljivosti so razvijalci projekta ugotovili, da bi odprava napak porabila preveč časa in je ni mogoče izvesti do hardforka, ki je bil načrtovan za 04:00 UTC 17. januarja. Ranljivost, imenovana napad na ponovni vstop, omogoča napadalcu za večkratno uporabo iste funkcije, ne da bi o tem obvestili uporabnika. Kot je poudaril Joanes Espanol, tehnični direktor analitičnega blockchain podjetja Amberdata, lahko po tem scenariju napadalec dejansko “denar umakne za vedno”.

Povzemanje dejstev

Čeprav je zamuda pri zagonu hardforka nedvomno razložljiva, je vpliv na skupnost in rudarje dvoumen. Kakorkoli že, podjetje si izrazito prizadeva za razvoj in posodobitev tehnologije na vrhunsko raven, saj bo prihodnji Konstantinopel dodal funkcije, kot so cenejša in boljša obdelava pametnih pogodb, boljše možnosti merjenja omrežja, zakasnitev bomb s težavami za nadaljnjih 12 mesecev in številne druge funkcije. Prehod na algoritem PoS s Casperjevim protokolom, uvedbo drobcev in zavrnitvijo za podporo ASIC-ov kaže vektor napredka, ki ga je izbralo podjetje, ki pravi cilj vidi v dolgoročnem razvoju projekta in ne v hipu v kratkem času..

Naslednja faza v razvoju kriptovalutnega omrežja – Serenity, bi morala potekati osem mesecev po uvedbi Konstantinopla.

Avtor: Maria Lobanova, vodja PR arbitražne platforme za medsebojno izmenjavo Arbidex

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map