Uvrstitev projekta na borze – kakšni so dejanski stroški?

Kripto svet ponuja različne priložnosti za promocijo vašega projekta; vseeno pa se uvrstitev na seznam izkaže za eno ključnih točk, ki jo je treba iskati z vidika vlagatelja.

Vendar realnost tržne igre še zdaleč ni tista bleščeča izjava, da velike borze dajejo svoje storitve brezplačno.

Ko že govorimo o žetonu, udeleženci na trgu izgubijo priložnost, da pridobijo kriptovaluto projekta po uradnem zaključku ICO. Tu priskočijo na pomoč borze. Zaradi različnih podatkov uvrstitev žetona na borzo lahko poveča njegovo vrednost do 20%. Prav zato je uvrstitev na seznam ena najpomembnejših nalog podjetja po izvedbi ICO. Še en razlog za uvrstitev žetona na borzo – zahteve skupnosti projekta (nekateri ljudje se želijo znebiti žetonov, kupljenih na ICO, nekateri so prepozni in želijo nekaj kupiti že zdaj, da postanejo uporabnik projekt).

Trženje in mediji vplivajo na naš svet. Zato lahko uvrstitev na borzo z dostojnim ugledom včasih resnično spremeni. Za ICO-projekte, ki hranijo pomemben del svojih žetonov, lahko rast vrednosti pomeni možnost nadaljnjega delovanja projekta na splošno.

Kljub številnim izjavam se marsikdo še vedno ne zaveda, da uvrstitev žetonov na borzo kriptovalut ni povsem brezplačen postopek in je najverjetneje precej obremenjujoč.

Preverjanje resničnosti – “brezplačno”

Vsakokrat, ko sprašujejo o dejanskih stroških, platforme ponavadi povedo o svoji večni ljubezni in podpori startupom ter v tem primeru odsotnosti stroškov s strani stranke. Ali je to dejansko res?

Glede na najnovejšo študijo, ki jo je izvedla raziskava Business Insider, v kateri so intervjuvali več predstavnikov te panoge, je lahko “neuradna” cena vključitve žetona na seznam trgovalnih platform včasih šokantna. Viri niso želeli imenovati določenih imen, same borze, na katere je publikacija stopila v stik, vključno z GDAX, Bitfinex in Kraken, pa niso odgovorile ali poročale, da denarja niso zajemale pri zagonu kriptovalut. Nič novega.

Za podjetja je ICO še vedno najhitrejši in najcenejši način pridobivanja financiranja v primerjavi s tveganim kapitalom ali IPO. Za vlagatelje žetoni omogočajo dostop do hitre in enostavne izmenjave projektnih delnic, ki prej niso bile na voljo. Za zagotovitev likvidnosti pa morajo podjetja izdane žetone postaviti na vsaj eno kripto borzo.

Pred tem je borza Binance poročala, da zavrne 97% vlog za uvrstitev žetonov, ker niso v skladu z njenimi notranjimi pravili. Toda vsak dan mnogi projekti po ICO še vedno hrepenijo po uvrstitvi na katero koli borzo. In zelo so veseli, ko končno vidijo, da ni “pristojbine za uvrstitev”.

Kljub temu, da je uvrstitev na seznam brezplačna, kripto borze navaja, da za promocijo žetonov potrebujejo določeno količino denarja. Ta vsota se začne pri 50.000 ameriških dolarjih in doseže milijon dolarjev … odvisno od velikosti borze. Številni drugi anketiranci so te številke potrdili. Precej blagodati za takšne promocijske napore, kajne?

Omeniti velja omeniti, da cena v višini 1 milijona dolarjev presega stroške zagona varnostnega žetona na večini kripto borz..

Eden od dejavnikov uspeha kriptovalutnih projektov po stopnji ICO je njihova sposobnost privabljanja novih vlagateljev, kar je težko doseči brez vstopa v obsežno borzo.

Številni veliki projekti poskušajo doseči več borz, kar na koncu poveča njihove stroške kotacije.

Niso vse kripto izmenjave enake. Dovolj smešno, v tej tržni situaciji obstajajo tudi kripto borze, ki ne vzamejo denarja za uvrstitev kovancev. Nekatere borze ponujajo projekte, ki se uvrstijo na podlagi natečaja ali pa uporabnike prosijo, naj glasujejo za dodatek kovanca. Konec novembra 2018 pa je cena Rippleja zaradi govoric o umestitvi na Coinbase poskočila za 5%, kar kaže na vpliv kotacije na dojemanje projekta in žetona.


Po eni strani glede na to, da so projekti do tega trenutka z ICO zbrali skoraj 29 milijard dolarjev. Poleg tega je do hitre rasti sredstev prišlo predvsem zaradi tako velikih projektov, kot so EOS (4,2 milijarde USD, 06.2017 – 06.2018), Telegram (1,7 milijarde USD, 02.2018 – 03.2018) in Tatatu (575 milijonov USD, 06.2018). Če te tri projekte izključimo iz splošne slike, se bo stanje izkazalo za precej stabilno, kljub globoki recesiji na trgu:

Kakorkoli že, po drugi strani pa tudi kripto borze same veliko zaslužijo. Po navedbah Bloomberga top 10 kripto borz zasluži 3 milijone dolarjev na dan s provizijami.

Borze se ponavadi pokažejo z nerealno likvidnostjo

Likvidnost je ključni dejavnik pri napovedovanju odpornosti menjalnice na šoke in ugodnosti menjalnih tečajev. Večji obseg pomeni več likvidnosti in bolj relativno stabilnost cen, zaradi česar se menjalni tečaji izenačijo. Nasprotno pa manjši znesek pomeni manj likvidnosti, manj stabilnosti cen in bolj nestanovitne devizne tečaje.

Preprosto, če trgujete na borzi z večjim obsegom, ste manj izpostavljeni tem nihanjem.

“Poznam veliko senčnih projektov, ki zagotavljajo likvidnost borz,” – pravi Kamilya Arslanova, CEO Arbidex kripto arbitražna platforma. »Seveda so v sivi coni. Kaj počnejo – na borzi oddajajo veliko lažnih naročil, da bi povečali obseg operacij in transakcij. Menjave takšnim projektom običajno veliko plačajo.

Obstajajo tudi druge storitve, kot je naša. Povečujemo likvidnost borz, s čimer povečamo trgovce. Vse izmenjave z API-jem integrirane z Arbidex. Vendar nam menjalnice ne plačajo, nasprotno pa znižajo provizijo za naše uporabnike. To je dvosmerna pot: povečujemo njihov obseg, privabljajo nove stranke. “.

Ko so mnogi trgovci pridobili določene izkušnje v interakciji s številnimi borzami, so se razumevanje in pogledi na dela spremenili. Nedvomno celo največje borze ponavadi črpajo svoje resnične količine.

Številni pari z obsegom trgovanja skoraj 7 milijonov dolarjev bodo pri prodaji za 70 tisoč dolarjev prejeli več kot 10%. Kje je namig? Če prodaja kovanca z obsegom trgovanja 7 milijonov dolarjev v višini 70.000 dolarjev povzroči, da cena “zdrsne” za več kot 10%, potem lahko že začnete razmišljati o možnosti, da ti obsegi 7 milijonov dolarjev niso povsem resnični? Poleg tega proučeni valutni pari očitno niso bili med nizko likvidnimi kovanci. Le ti podatki bi zadostovali, če bi rekli, da številne borze ponarejajo svoje količine.

Nasprotni argumenti so lahko naslednji, ker trg ni urejen, ni nič nezakonitega itd. Ravno zato, ker trg ni urejen, je celotna odgovornost za rezultate in varnost na uporabnikih. Zato je distribucija takšnih informacij in bojkotiranje takšnih izmenjav najmanj, kar lahko storimo. Lahko rečemo, da “ta praksa nikomur ne škodi.” Ponarejanje obsega trgovanja morda ni kaznivo dejanje, vendar je veliko več kot le trženjski korak. Ti kazalniki vplivajo na odločitve trgovcev, vplivajo na trg in v določenih točkah vodijo do določenih dogodkov. Ker lahko odločitve trgovcev na koncu na podlagi ponarejenih količin privedejo do nakupa namerno precenjenih sredstev.

Neodvisni cenilci po vsem svetu pogosto pravijo, da je več kot 3 milijarde ameriških dolarjev dnevnega obsega trgovanja, razglašenega na kripto – tržno ponaredek. Poleg tega ta praksa sicer ni podprta, vendar je skoraj v celoti prezrta s strani priljubljenih virov, kot je CoinMarketCap, in vseh njihovih uporabnikov. Kljub kratkoročnim dvigom so sredstva kriptovalut v svetovnem merilu na milost in nemilost medvedov leta 2018. Nobenega dvoma ni, da do okrevanja trga ne bo prišlo, dokler ne bomo vzpostavili zdravega okolja za trgovanje in razvoj premoženja. Ekosistem mora biti popolnoma pregleden in pošten. Ne moremo si dovoliti takšnih manipulacij, kajti če ponarejene količine zagotavljajo rast namesto resnične vrednosti, lahko pademo bolj boleče kot kdaj koli prej.

Vredno, da ga seznam plača?

Brez dvoma je najbolj radosten dogodek za vlagatelje tik ob uspešni ICO trdi kapici uvrstitev njihovih novih bleščečih kovancev ali žetonov na ugledno (ali ne zelo) borzo. Borze kriptovalut pogosto predstavljajo razdrobljene baze likvidnosti in vsaka želi razširiti portfelj premoženja, s katerim se trguje, z novimi prevzemi. Vendar nenadna vključitev sredstva v kotacijo na borzi dejansko povzroči močan dvig njegove cene.

Nobena skrivnost ni, da razvijalci in tržniki plačujejo (kar pomeni: dajejo podkupnine) kripto borzam za vključitev na seznam svojih projektov. Številni projekti vključujejo načrt za uvrstitev v svoj načrt proračunske porabe.

Kakor koli že, kako je mogoče biti prepričan, da je za plačilo velikega denarja določeni kripto-borzi za uvrstitev treba umreti?

Izbrati je treba priljubljeno kripto borzo, ki nima težav z likvidnostjo. Navsezadnje so sami izdajatelji običajno največji imetniki lastnih kovancev in jih zanima tudi rast, potem ko so dodani na seznam. Pogosto se zgodi, da uvrstitev na večjo kripto borzo, kot je Binance, postane odlična priložnost za notranjo ekipo, da ponastavi svoje kovance in uspešno zapusti projekt. Zato so razvijalci in popularizatorji altcoinov zelo zainteresirani za plačilo za uvrstitev na seznam (običajno gre za plačila v bitcoinih v višini sto tisoč dolarjev). Poleg tega se borze, zlasti za drugorazredne igralce, zanimajo za ustvarjanje slike, ki nima težav z likvidnostjo, da lahko zaračuna provizijo.

Preprosto povedano, večina borz s kriptovalutnimi pari nima nič skupnega s pravimi trdnimi borzami, kot je NASDAQ. Pametni in izkušeni vlagatelji sicer razumejo, s kom imajo opravka, vendar jim večina novincev ponavadi preveč zaupa, kar ima za posledico dolgoročno držanje kovancev v denarnici. Tudi kripto borze se oglašujejo in ne oklevajo preceniti obsega trgovanja z namišljenimi transakcijami.

Alternativni načini seznama žetonov?

Predstavljajte si, da vaša ekipa med ICO ni prišla v roke teh milijonov in še zdaleč ne more plačati toliko za dvomljive tržne namene. Ali obstaja način, kako doseči svoje cilje in si ne bi oropali žepov zaradi precenjenih priljubljenih borz?

Še vedno obstaja pot, saj nekatere borze spodbujajo svoje uporabnike, da zagotovijo glasovanje – kateri žeton bo na seznamu brezplačno. Vendar to ni običajna praksa – saj je Bitfinex po tem znan.

Na primer, ena izmed najboljših borz – OKEx ima zaradi novega režima uvrstitve na trg tri različne pristope. Žeton lahko daste na glasovanje (komisija za pregled uvrstitev bo najprej sistematično in strogo preučila projekte), uporabila Možnost “Sodelovanje” (neposreden seznam projektov, ki jih vlagajo OK Blockchain Capital in 5 OKEx Prime Investors), bodisi uporabite možnost “Building Building” – za spodbujanje živahnosti skupnosti bo OKEx sodeloval s projektnimi skupinami, ki so sposobne , da bi pritegnili bolj aktivne uporabnike, in jim bo zagotovil pregled prednostnih seznamov. Projekti pa morajo izpolnjevati posebne zahteve.

Po drugi strani ima Bitfinex žeton, uvrščen na borzo, povezano z Ethfinex. Tam lahko sodelujete tudi pri glasovanju, vendar je za nakup njihovih žetonov EVT treba kupiti.

Generalna direktorica podjetja Arbidex Kamilya Arslanova je izjavila, da je včasih zelo težko priti na borzo, zato pristop Arbidexa ni priti do seznamov žetonov, temveč upravljati sodelovanje z borzami in jih prepričati, da gre za obojestransko koristno sodelovanje. Številni tržni projekti poskušajo storiti enako, včasih pa na koncu sploh ni seznamov.

Ob upoštevanju zgoraj navedenega bomo v prihodnosti videli več možnosti v nasprotju s klasičnim “brezplačnim” uvrstitvijo – saj je vedno več uporabnikov, ki nočejo plačati senčnih denarnih zneskov, ki so dovolj za začetek ICO..

Prispevek gosta Avtor: Maria Lobanova

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map