Bitcoin Price Today: BTC / USD Vodič za vrednost tečaja

Contents

Real Bitcoin cena v realnem času v vrednosti tečaja BTC / USD

Najbolj zastavljeno vprašanje v današnjem ekosistemu kriptovalut je: kakšna je cena Bitcoina.

Ta vodnik po cenah bitcoinov je razdeljen na štiri glavne analize, da bi razumeli, kako deluje menjalni tečaj BTC / USD. Najprej je prikazan grafikon BTC v realnem času, ki mu sledijo te tri osnovne komponente:

 • kaj pomeni menjalni tečaj bitcoinov (kako posodablja cenovno formulo BTC v USD)
 • najbolj priljubljeni ekonomski dejavniki kripto trga, ki poganjajo ceno bitcoina navzgor (ali navzdol)
 • zgodovinski časovni razpored cen bitcoinov dogodkov s kronološkimi datumi in BTC v novicah v USD

Kaj pomeni menjalni tečaj USD za ceno Bitcoin (BTC)?

Ko gledamo analizo bitcoin grafikona cene v zadnjem mesecu v bitcoinih, je izjemno pomembno vedeti očitno, saj imajo devizni tečaji ključno vlogo pri trgovanju z valutami..

Vendar nekateri morda ne razumejo popolnoma, kako delujejo menjalni tečaji. Danes razlagamo vse, kar morate vedeti o tem, kako delujejo tečaji bitcoinov in kako se določa cena bitcoinov.

Bitcoin omrežje deluje že skoraj 4.000 dni (natančneje 17. decembra 2019), odkar se je začela odprtokodna programska oprema BTC blockchain.

Pred desetletjem je bil en bitcoin vreden manj kot peni. Danes je en bitcoin vreden približno 10.000 dolarjev in ima najvišjo vrednost skoraj 19.900 BTC / USD. Jasno je, da je menjalni tečaj bitcoinov v preteklih letih divje nihal, saj je nestanovitnost celo zabeležila niti eno, niti dve, ampak tri različne 80-odstotne pomanjkljivosti glede na prejšnje najvišje lestvice.

Najbolj zahtevna vprašanja, na katera bomo odgovorili, so naslednja:

 • Kako se izračuna devizni tečaj, kot je BTC / USD?
 • Katere vrste dejavnikov vplivajo na devizni tečaj?
 • Zakaj se menjalni tečaji spreminjajo?
 • Kaj povzroča, da tečaj bitcoina divje niha z volatilnostjo?
 • Kaj določa, ali se tečaj bitcoinov dvigne ali spusti?
 • Kdo določa menjalni tečaj bitcoinov in njegov izračun USD?
 • Zakaj so določeni devizni tečaji določeni, medtem ko drugi plavajo?
 • kolikšna je bila cena bitcoinov v preteklosti od leta 2009 do 2019?
 • kakšni so dobički in izgube vrednosti tečaja bitcoinov iz meseca v mesec, iz leta v leto?
 • katera so najpogostejša vprašanja o ceni bitcoina, merjeni v vrednosti USD?

Upamo, da je skupnost kriptovalut pripravljena na ta edinstven vodnik po cenah bitcoinov.

Tukaj je preprost kalkulator za pretvorbo cene Bitcoin v USD in enostaven način zamenjave BTC za USD. U

Kaj je menjalni tečaj? Kako delujejo BTC v ameriških dolarjih?

Ne glede na to, ali govorimo o tečajih kriptovalut ali fiatnih tečajih, vsi menjalni tečaji delujejo približno enako.

Menjalni tečaj je preprosto način izražanja vrednosti ene valute drugi. Pove vam, koliko je vaša valuta vredna v tuji valuti.

Trenutni tečaj med ameriškim dolarjem (USD) in kanadskim dolarjem (CAD) je na primer približno 1 USD = 1,30 USD CAD. To pomeni, da je vaš 1 USD enak 1,30 USD CAD.

Tečaje lahko izrazite tudi obratno. Lahko rečete 1 USD CAD = 0,76 USD. Če menjate CAD za USD, boste morali plačati 1 CAD za prejem 0,76 USD v zameno.

Od novembra 2019 je menjalni tečaj med bitcoinom in USD približno 1 BTC = 9.400 USD.

Da boste lažje razumeli menjalne tečaje, vam bo morda pomagalo, če boste menjalni tečaj razumeli kot ceno, ki jo morate plačati v svoji valuti za nakup druge valute. Če je na primer tečaj BTC / USD 10.000,00, potem to pomeni, da nakup 1 BTC stane 10.000 USD. Menjalni tečaj vedno prikazuje, koliko druge valute (USD) potrebujete za nakup ene enote prve valute (BTC).

Kako delujejo pari deviznih tečajev

kakšen je tečaj bitcoinov

Včasih vidimo tudi menjalne tečaje, izražene v paru. Valutni par je cenovna ponudba menjalnega tečaja za dve različni valuti, s katerimi se trguje na deviznih (forex) ali kriptovalutnih trgih..

Ko je oddano naročilo za valutni par, se kupi prva navedena valuta ali osnovna valuta, medtem ko se druga navedena valuta v paru – valuta ponudbe – proda..

Valutni par EUR / USD je najbolj likviden valutni par na svetu. Pri tem paru ena stranka prodaja EUR za USD, druga pa EUR za USD.

Včasih bodo valutni pari izraženi tako: EUR / USD = 1.200. To pomeni, da lahko prodate prvo valuto (EUR), da prejmete drugo valuto (USD) v navedenem znesku. Lahko prodate 1 EUR za 1,2 USD.

Valutnih parov je toliko, kolikor je valut na svetu. Od glavnih valutnih parov, kot sta USD in JPY, do manjših valutnih parov, kot sta severno-makedonski denar (MKD) in albanski Lek (ALL), število valut, ki jih lahko danes kupujete in prodajate, ni omejeno..

Od kod prihajajo menjalni tečaji?

Od kod prihajajo menjalni tečaji?

Z večino tujih valut in kriptovalut se trguje 24 ur na dan, 7 dni v tednu. Vsak dan po vsem svetu več kot 5 bilijonov dolarjev fiatnih valut zamenja lastnika.

Te transakcije preučimo, da določimo trenutni menjalni tečaj. Koliko je nekdo pravkar plačal za nakup USD z BTC? Koliko je nekdo plačal v CAD za nakup USD?

Pri vseh valutah se cene nenehno spreminjajo. Na primer z mehiškimi pesosi se stalno trguje z ameriškimi dolarji. Eure se nenehno izmenjujejo za ruske rublje. Te transakcije z valutami se stalno dogajajo in te transakcije določajo menjalni tečaj.

Fiksni v primerjavi s plavajočimi tečaji

Večina glavnih svetovnih valut uporablja a spremenljiv tečaj. Tečaj se kadar koli spremeni zaradi ponudbe in povpraševanja. Nekatere države pa uporabljajo fiksni devizni tečaji. Tečaji teh valut se ne morejo spremeniti. Stopnja je določena ali vezana na nekaj.

Pod spremenljivim tečajem lahko na devizne tečaje vpliva neomejeno število dejavnikov. Ko je Združeno kraljestvo na primer glasovalo za izstop iz Evropske unije, je vrednost britanskega funta (GBP) padla glede na evro, ameriški dolar in druge večje svetovne valute..

Na devizne tečaje lahko vpliva nešteto dejavnikov, zato večina deviznih tečajev niha ves dan.

Nekatere države pa nimajo spremenljivih tečajev. Imajo fiksne menjalne tečaje. Te države bodo svojo valuto vezale na ameriški dolar ali podobno stabilno valuto, nato pa te tečaje ohranile v daljšem časovnem obdobju.

Na primer savdski rial ima fiksni tečaj. Vrednost se spremeni le, ko se vlada odloči spremeniti svojo vrednost.

Kitajska je medtem že dolgo imela podoben sistem z juanom. Vrednost juana je bila v primerjavi z ameriškim dolarjem umetno nizka, da je bilo kitajsko blago privlačnejše za izvoznike. Danes se je Kitajska oddaljila od tega sistema, čeprav juan še vedno ne sme v celoti plavati. Namesto tega se Yuan lahko giblje znotraj majhnega pasu.

Ali vlade ali centralne banke nadzorujejo devizne tečaje?

Ali vlade ali centralne banke nadzorujejo devizne tečaje?

Večina večjih držav danes uporablja prožne ali spremenljive devizne tečaje. Vlada ZDA na primer ne more neposredno spremeniti menjalnega tečaja USD z drugimi fiat valutami. Tečaj namerno niha.

Večina centralnih bank deviznih tečajev ne spreminja neposredno. Vendar lahko centralne banke izdajo politike, ki bodo posredno vplivale na devizne tečaje na dolgi rok.

Centralne banke lahko na primer prilagodijo obrestne mere in vplivajo na inflacijo, kar lahko vpliva na menjalno vrednost valute glede na globalne valute.

Nekatere vlade neposredno nadzirajo menjalni tečaj

Nekatere vlade neposredno nadzirajo menjalni tečaj

Večina državnih vlad se neposredno ne vmešava v menjalne tečaje. Vendar vlade nekaterih držav neposredno vplivajo na menjalne tečaje.

Na primer savdski rial redko niha glede na svetovne valute, ker savdska vlada uporablja fiksni tečaj. Ta tečaj se spremeni samo, ko se vlada odloči, da ga bo spremenila.

Kitajski juan je medtem desetletja imel fiksni tečaj, čeprav kitajska vlada zdaj prehaja na prožni tečaj. Danes se tečaj juanov spreminja manj pogosto kot valute s prožnim tečajem, spreminja pa se pogosteje kot valute s fiksnim tečajem.

Ko vlada ohrani fiksni tečaj, je ta tečaj običajno vezan na ameriški dolar. Nekatere države – na primer Singapur – vežejo vrednost svoje valute na košarico premoženja, vključno z ameriškim dolarjem in drugimi glavnimi valutami ali globalnimi sredstvi.

Kaj vpliva na menjalni tečaj valute?

Na vse menjalne tečaje valut vpliva ponudbe in povpraševanje – vključno s tečajem za bitcoin, ameriški dolar in druge valute.

Koliko so ljudje pripravljeni plačati za en bitcoin? Koliko bitcoinov je na voljo? Na podlagi odgovorov na ti dve vprašanji se bo cena bitcoinov dvignila ali znižala.

Ponudba in povpraševanje sta seveda zapleteno povezani s tisoči različnih dejavnikov.

v tradicionalnem valutnem svetu na devizni tečaj vplivajo trije dejavniki:

Obrestna mera: Večina držav ima centralno banko, ki plačuje obrestno mero. Višja obrestna mera naredi valuto bolj dragoceno, ker želijo vlagatelji vlagati v to državo, pri čemer izkoristijo visoke obrestne mere s preusmeritvijo svojega denarja v valuto te države. Vlagatelji bodo svojo valuto zamenjali za valuto, ki plačuje višje obresti, nato pa jo shranili v banki te države, da bodo izkoristili te visoke obrestne mere.

Denarna ponudba: Večina centralnih bank nadzoruje tudi ponudbo denarja. Ameriški urad za graviranje in tisk denimo na dan natisne 38 milijonov zapiskov z nominalno vrednostjo približno 541 milijonov dolarjev. Ko se natisne več denarja, to oslabi vrednost denarja v obtoku. Preveč denarja lovi premalo blaga in storitev. Ljudje, ki imajo denar, bodo zvišali cene blaga in storitev ter ustvarili inflacijo. Če se natisne preveč denarja, potem vidimo hiperinflacijo – kot tisto, kar smo videli v dvajsetih letih 20. stoletja v Nemčiji ali sodobnem Zimbabveju.

Gospodarska rast in finančna stabilnost: Država z močnim, rastočim gospodarstvom bo pritegnila vlagatelje. Ti vlagatelji bodo kupili blago in storitve v državi. Za to morajo kupiti valuto države, zaradi česar se cena te valute dvigne. Če pa gospodarska rast in finančna stabilnost države oslabi, bodo vlagatelji želeli prodati svoja sredstva, kar bo povzročilo pritisk na valuto navzdol in povzročilo padec cen.

Vsi trije dejavniki pomembno vplivajo na cene fiatnih valut. Nato si bomo ogledali, kako določeni dejavniki vplivajo na ceno bitcoina.

Kaj vpliva na menjalne tečaje?

Kaj vpliva na menjalne tečaje?

Vsi zgoraj navedeni dejavniki igrajo ključno vlogo pri menjalnih tečajih na deviznih trgih. Kaj pa kripto trgi?

Na kripto trgih menjalne tečaje v prvi vrsti urejata ista dva široka dejavnika: ponudba in povpraševanje.

Dobava: Koliko žetonov je na voljo za nakup? Kako hitro vsako leto raste ponudba? Koliko žetonov je zaklenjenih? Koliko žetonov je na voljo prek borz ali v rokah javnosti?

Povpraševanje: Koliko je nekdo pripravljen plačati za vsak žeton? Kako močno si ljudje želijo kupiti določen žeton? Kakšne vrste privlačnih lastnosti ima valuta, ki je nima nobena druga valuta?

Ko sta povpraševanje in ponudba enaki, ostane vrednost kriptovalute enaka. Ko povpraševanje presega ponudbo, pa cene narastejo. To smo z bitcoinom videli v zadnjem desetletju: bitcoin ima fiksno ponudbo 21 milijonov, občasno pa se zmanjšuje število žetonov. Ker se je povpraševanje po bitcoinih povečalo, ponudba pa je ostala enaka, se je cena na bitcoin neizogibno zvišala.

Ponudbo in povpraševanje seveda sestavlja več tisoč različnih dejavnikov.

Na primer, kriptovaluta z močno skupnostjo razvijalcev, odlično podporo za aplikacije in veliko hype bo močno povpraševala. Na tisoče dejavnikov lahko vpliva na povpraševanje.

Kako deluje menjalni tečaj Bitcoina?

Kako deluje menjalni tečaj Bitcoina?

Tečaj Bitcoinov deluje drugače kot tradicionalne nacionalne valute.

Seveda na tečaj bitcoinov vplivajo nekateri isti dejavniki.

The ponudba denarja (ali celotna ponudba) bitcoinov igra vlogo, na primer, kot igra stopnja inflacije (stopnja emisije ali nagrada bloka) bitcoinov.

V nasprotju z nacionalnimi valutami pa na tečaj bitcoinov ne vpliva nobeno posebno nacionalno gospodarstvo. Centralna banka države ne more na primer spremeniti svoje obrestne mere, da bi vplivala na tečaj bitcoinov. Ni centralne banke bitcoinov, ki bi se lahko odločila za izdajo več bitcoinov.

Na devizni tečaj Bitcoina prav tako finančni cikli ne vplivajo. Četrtletna rast BDP države ne vpliva na bitkoine, prav tako ne na naravne recesijske in inflacijske cikle.

Zgoraj smo govorili o tem, kako dva preprosta dejavnika vplivata na vsak devizni tečaj na svetu: ponudba in povpraševanje. Tako kot na fiat valute tudi na tečaje kriptovalut vpliva tisoče poddejavnikov, ki sestavljajo ponudbo in povpraševanje.

Katere države imajo fiksni tečaj? Ali so dobri ali slabi?

Katere države imajo fiksni tečaj? So dobri ali slabi?

Nekateri menijo, da je nadzor deviznega tečaja dobra ideja. Jasno je, da se je v zadnjih nekaj desetletjih dobro izšlo za Kitajsko in Savdsko Arabijo.

Ko večina ljudi sliši za fiksni tečaj, pomisli na kitajski juan in savdsko-ribijski rial.

Morda boste presenečeni, ko boste izvedeli, da so ZDA in večina večjih držav večino prejšnjega stoletja imele fiksni tečaj.

V 1800. in 1900. letih so ZDA postopoma kopičile večino svetovne zaloge zlata. Ameriška vlada je z zlatom iz leta 1900 določila ceno zlata na 20,67 dolarja za unčo.

Ta cena bi ostala enaka do leta 1934, ko zakon o zlatih rezervah prepovedal zasebno lastništvo zlata in predsednika Franklina Delana Roosevelta pooblastil za razvrednotenje ameriškega dolarja. Vlada je čez noč zvišala ceno zlata z 20,67 dolarja za unčo na 35 dolarjev za unčo. Dolar je bil devalviran za 60%, čeprav se je vrednost vladnih rezerv zlata čez noč povečala s 0,033 milijarde na 7,348 milijarde dolarjev..

Večina drugih podjetij je prepoznala vrednost stabilne valute, ZDA pa so hitro postajale svetovna velesila. Tako je leta 1944 večina držav sveta podpisala sporazum iz Bretton Woodsa in se s tem dogovorila, da bodo svoje valute vezale na ameriški dolar.

Ta zlati standard je trajal vse do leta 1971, ko je predsednik Nixon odstranil ameriški dolar iz zlatega standarda. Od tega trenutka naprej je ameriški dolar ohranil spremenljiv ali prožen tečaj.

Prednosti in slabosti fiksnega menjalnega tečaja

Prednosti in slabosti fiksnega menjalnega tečaja

Ne glede na to, ali imate opravka s fiat valutami ali kriptovalutami, so fiksni tečaji lahko dobri ali slabi. Nekatere prednosti in slabosti fiksnega menjalnega tečaja vključujejo:

Prednosti

Stabilnost: Prva in najpomembnejša prednost fiksnega deviznega tečaja je ta, da lahko ustvari stabilnost. Vlagatelji vedo, kaj je vredna valuta. Vlagajo lahko v državo in vedo, da naložba zaradi vrednotenja valut ne bo divje nihala.

Manjše države izkoristijo moč močnejših držav: Več držav veže svojo valuto na ameriški dolar kot katera koli druga valuta na svetu. Zakaj? No, ZDA imajo močno in raznoliko gospodarstvo. Ko ameriški dolar raste, lahko katera koli država, ki uporablja ameriški dolar, posredno koristi tej rasti. Če je vaša fiat valuta vezana na ameriški dolar in vrednost ameriškega dolarja narašča, potem tudi vrednost vaše fiat valute narašča.

Slabosti

Vzdrževanje fiksnih tečajev je drago: Večina vlad vzdržuje fiksni devizni tečaj z vzdrževanjem velikih deviznih rezerv. Za tako veliko državo, kot je Kitajska, so potrebne devizne rezerve, da ostane valuta stabilna. Te rezerve je drago vzdrževati.

Država postane tarča špekulantov: Določitev deviznega tečaja lahko naredi državo tarčo špekulantov. Špekulanti lahko valuto skrajšajo in umetno znižajo vrednost valute. Centralna banka mora pretvoriti svoje devize, da poveča vrednost svoje valute. Če centralna banka nima dovolj, bo morala zvišati obrestne mere in povzročiti recesijo. To smo videli pri britanskem funtu leta 1992, ko je George Soros vedno znižal funt, dokler centralna banka Združenega kraljestva ni popustila in pustila funtu plavati. S Švico smo jo videli tudi leta 2015, ko je vlada švicarski frank spustila iz vezanja na evro.

Črni trgi lahko podrejo fiksne tečaje: Vlade pogosto poskušajo uveljaviti fiksni menjalni tečaj, da bi uživale zgoraj naštete prednosti, vendar ne uspejo z dejanskim izvajanjem tega fiksnega tečaja. Videli smo, da se to dogaja v Venezueli in drugih državah. Vlada Venezuele je uradno vezala svojo valuto na ameriški dolar, da bi ponovno pridobila gospodarsko stabilnost. Vendar je večina državljanov zasebno pripravljena sprejeti precej drugačen tečaj prek črnih trgov. Tečaj črnega trga se precej razlikuje od uradnega tečaja, kar spodkopava vladin poskus ustvarjanja stabilnosti.

Fiksni tečaji v Crypto

Fiksni tečaji v Crypto

V kripto svetu vidimo fiksne menjalne tečaje. Najpogosteje jih opazimo s stabilkovanci.

Stablecoins so kriptovalute, ki imajo namerno stabilno vrednost. Velika večina stabilnih kovancev na današnjem trgu je vezanih na ameriški dolar. Stabilno vrednost ohranjajo tako, da imajo denarne rezerve v ameriškem dolarju 1: 1.

Stablecoins, kot sta Gemini Dollar (GUSD) in Tether (USDT), delujejo na ta način: ta podjetja s svojimi denarnimi rezervami sprostijo digitalne žetone 1: 1. Imetniki žetonov GUSD in USDT lahko te žetone kadar koli zamenjajo za ameriške dolarje. Dokler lahko 1 GUSD zamenjate za 1 USD, potem bo 1 GUSD na trgu vedno vreden 1 USD.

Nekatere države uporabljajo ohlapne devizne tečaje

Nekatere države uporabljajo ohlapne devizne tečaje

Nekatere države so ustvarile edinstveno rešitev. Ustvarili so ohlapne devizne tečaje. Ti menjalni tečaji imajo določeno trgovalno območje. Tečaj lahko teče znotraj tega pasu.

Cilj ohlapnega fiksnega deviznega tečaja je dati valuti prilagodljivost spremenljivega deviznega tečaja v kombinaciji s stabilnostjo fiksnega deviznega tečaja. Če se pravilno izvede, lahko deluje precej dobro.

Trenutno obstajajo tri glavne fiat valute, ki trenutno uporabljajo ohlapne devizne tečaje:

Kitajska: Kitajski juan (CNY) ima 2-odstotni trgovalni pas, ki temelji na včerajšnji srednji točki. Tečaj se lahko giblje znotraj tega pasu, preden vlada ukrepa za stabilizacijo tečaja. Yuan je pritrjen na košarico premoženja (ki je večinoma sestavljeno iz ameriških dolarjev).

Singapur: Singapurski dolar (SGD) se upravlja znotraj trgovalnega pasu, da se omogoči počasno naraščanje vrednosti. Fiksno je pritrjen na košarico sredstev.

Vietnam: Vietnamski Dong (VND) ima 2-odstotni trgovalni pas, čeprav vlada občasno razvrednoti valuto nad to mejo (kot se je zgodilo decembra 2016). Dong je vezan na ameriški dolar.

Na devizne tečaje kriptovalut centralne banke ne morejo vplivati

Na devizne tečaje kriptovalut centralne banke ne morejo vplivati

Centralne banke in drugi državni subjekti vplivajo na devizne tečaje. Ameriška centralna banka lahko na primer prilagodi obrestne mere, da posredno vpliva na devizne tečaje.

Ena največjih prednosti kriptovalut je, da tečaji niso v domeni vladnega odločanja.

Bitcoin je prva resnično globalna valuta na svetu. Ni vezan na gospodarsko uspešnost posamezne države. Centralna banka ne more samostojno vplivati ​​na ceno bitcoinov.

Če bo ameriško gospodarstvo šlo v recesijo, naj bi vrednost ameriškega dolarja upadla. Vrednost bitcoina se medtem morda ne bo spreminjala glede na druge svetovne valute, ker bitcoin ni povezan samo z ameriškim gospodarstvom.

Menjalni tečaji kripto menjalnic niso imuni od vladnih intervencij

Menjalni tečaji kripto menjalnic niso imuni od vladnih intervencij

Seveda bodo tudi najbolj trdi zagovorniki kriptovalut priznali, da je pri kriptovalutah napaka: vlade lahko še vedno vplivajo na tečaje kriptovalut na več načinov.

Vlade lahko imajo rezervni sklad za kripto: Recimo, da želi vlada ZDA nadzorovati tečaj BTC / USD. Odločijo se, da bodo kupili milijon BTC in ga hranili v rezervnem skladu. Če začne tečaj BTC / USD postati previsok, ameriška vlada proda nekaj tega sklada, kar ustvari pritisk prodaje na trge in povzroči padec cen.

Vlade lahko prepovejo ali omejijo kripto: Kitajska vlada je leta 2017 prepovedala številne vidike kripto trgovanja. Zaradi tega so cene bitcoinov strmo padale, čeprav je bil učinek kratkotrajen. Mnogi so to videli kot pozitiven znak: tudi tako velika in močna država, kot je Kitajska, ne more dolgoročno vplivati ​​na vrednost bitcoina. Vendar pomislite, kaj bi se zgodilo, če bi več držav čez noč prepovedalo bitcoin. Kaj bi se zgodilo, če bi EU nenadoma spremenila način obravnavanja bitcoinov? Kaj se zgodi, če se ameriška vlada odloči za prepoved bitcoinov?

Zaradi teh dveh pomanjkljivosti lahko vlade še vedno na različne načine vplivajo na kripto menjalne tečaje.

Na splošno pa menjalne tečaje kriptovalut v veliki meri narekujeta dve tržni sili: ponudba in povpraševanje. Menjalni tečaji kriptovalut niso določeni za nobeno določeno vlado niti niso vezani na določeno vrednost ali fiatno valuto. To je ena ogromna razlika med tečaji kriptovalut in fiat valut.

Menjalni tečaji in konverzijski namazi

Menjalni tečaji in konverzijski namazi

Na trgih kriptovalut in fiat valut nikoli ne obstaja samo en določen tečaj kriptovalut.

Seveda bi lahko tečaj BTC / USD znašal približno 10.000,00, vendar verjetno ne boste videli natančnega tečaja vsake menjalnice in banke.

Ko obstajajo razlike med menjalnimi tečaji, se to imenuje razmik konverzije. Razpon konverzije se razlikuje od tržne cene, ki jo bo dobil trgovec.

Banka, menjalnica ali menjalnica kriptovalut bodo ceno označile tako, da bodo ustvarile dobiček. Kreditne kartice, PayPal in druge denarne storitve delujejo na enak način.

Recimo, da je tečaj USD / CAD 1,30. Lahko potujete v ZDA in kupite kovček piva s kreditno kartico CAD za 10 USD. Če bi plačali tržno stopnjo, bi znašala skupna cena 13 USD. V resnici pa vam bo izdajatelj kreditne kartice zaračunal dodaten menjalni tečaj, recimo 2,5%. Cena, ki jo vidite na svoji kreditni kartici, bo zaradi dodane provizije 13,25 USD.

Banke, menjalnice valut in platforme za kriptovalute zaračunavajo namaze za pretvorbo, da pokrijejo svoje storitve. Nekateri poleg tega zaračunavajo še dodatne provizije, drugi pa, na primer podjetja s kreditnimi karticami, zaračunavajo le devizne provizije.

Nato bomo govorili o posebnih dejavnikih, ki vplivajo na ceno bitcoina, najprej pa imamo zelo poseben grafikon, ki vam prikaže razčlenitev cen bitcoinov iz meseca v mesec.

Grafikon cen BTC Dobički / izgube iz meseca v mesec, iz leta v leto

Bitcoin-Return-By-Month-medium-def

Kliknite za povečavo: Graf cen Bitcoin za mesece po mesecih 2009-2019, ki prikazuje dobičke in izgube

Zdaj je tu narejena izjemno sladka grafika, ki prikazuje vsak mesec dobička in izgube cen Bitcoinov ter povzetek pregleda, kaj vse te številke predstavljajo.

Večina ljudi na ceno bitcoinov gleda kot na neprekinjen grafikon. Z bitcoini se trguje 24 ur na dan, 7 dni v tednu, po vsem svetu. Ne sledi tradicionalnim ciklom finančnih trgov. Četrtletnih poročil o dobičku bitcoinov ni.

Kljub temu pa lahko še vedno pridobite določene informacije o tem, kako se bitcoin premika vsak mesec. Tu je grafikon gibanja cen bitcoinov vsak mesec od avgusta 2010 (začetek prvega sledilnika tečaja Bitcoin) vse do oktobra 2019.

Podatke je zbrala Cane Island Alternative Advisors, podjetje za kriptoanalizo s sedežem v Teksasu, s podatki, zbranimi pri Coinmetrics.

Grafikon je videti kot nered, z nekaj zaznavnimi vzorci. Tu pa je nekaj informacij, ki jih lahko dobimo iz grafikona:

 • Bitcoin je imel najboljši mesec novembra 2013, ko so se cene med 1. in 30. novembrom zvišale za 467,4%
 • Bitcoin v povprečju doživlja največja pozitivna gibanja cen aprila (32,4% v povprečju) in maja (28,9% v povprečju), kar je bistveno več kot kateri koli drugi mesec
 • Avgust in september sta edina meseca, ko se je bitcoin gibal negativno v povprečju, in sicer za 37,3% oziroma 48,3%.
 • Oktober in november imata naslednji največji povprečni skok cen po maju in juniju, v povprečju oktobra 20,1% in novembra 26,9% novembra
 • V mesecu maju med letoma 2011 in 2019 je Bitcoin skupno pridobil 1146,1% kumulativno, kar je večji kumulativni porast kot kateri koli drugi mesec
 • Bitcoin je doživel podobno impresivno kumulativno povišanje cen v vseh mesecih maju (885,6%), novembru (752,6%) in oktobru (523,3%)
 • Največji doslej celoletni skok cene Bitcoina se je zgodil leta 2013, ko je cena bitcoinov od 1. januarja do 31. decembra narasla za 5486,7%
 • Bitcoin je imel le dve negativni leti: leta 2014 je cena bitcoinov od začetka do konca leta padla za -57,6%; in leta 2018 se je cena bitcoinov od začetka do konca leta znižala za -70%
 • Bitcoin je imel dva meseca, ko je njegova cena ostala popolnoma nevtralna in se je v povprečju od prvega do zadnjega datuma v mesecu spremenila za 0,0%: septembra 2010 in aprila 2012
 • Najhujši mesec Bitcoina v zgodovini je bil avgust 2011, ko je bitcoin padel -39,4% od prvega do zadnjega datuma v mesecu
 • Zanimivo je, da sta se drugi in tretji najslabši mesec Bitcoina zgodila takoj po mesecu, ki je vreden: bitcoin je septembra 2011 padel za 37,3%, oktobra 2011 pa za 36,4%.

Zdaj pa preidimo med top 20 gonilnih sil, ki so odgovorne za premikanje cene bitcoinov gor in dol.

Top 20 dejavnikov, ki vplivajo na ceno Bitcoin

dejavniki cene bitcoinov

Na tisoče posameznih dejavnikov vpliva na ceno bitcoinov. Spodaj smo opisali 20 glavnih dejavnikov.

Največja ponudba Bitcoinov

Bitcoin je edina večja valuta na svetu s točno določeno vnaprej določeno mejo. Kdajkoli bo obstajalo le 21 milijonov bitcoinov. Ta omejitev je trdo kodirana v bitcoin.

Dejanska ponudba bitcoinov je seveda že precej manjša od te. Milijoni bitcoinov so bili izgubljeni, zaklenjeni ali uničeni. Nekateri menijo, da kar 4 milijone bitcoinov ni več dostopnih.

Od 18 milijonov doslej izkopanih bitcoinov bi to lahko pomenilo, da dejansko kroži le 12 ali 13 milijonov, v naslednjih 120 letih pa jih je treba natisniti le še 3 milijone (zadnji bitcoin naj bi izkopali leta 2140).

Stopnja emisije (blok nagrada)

Tako kot centralna banka tudi bitcoin blockchain vsako leto natisne nov denar. Vsakih 10 minut bitcoin blockchain sprosti 12,5 BTC v gospodarstvo. To je nagrada za blok in jo prejme rudar bitcoinov, ki je ta blok izkopal.

Pomaga, da o stopnji emisij razmišljamo kot o stopnji inflacije bitcoinov. Ker se kovajo novi bitcoin, bi moral znižati ceno bitcoinov (ob predpostavki, da povpraševanje ostaja nespremenjeno), kar bi povzročilo inflacijo. Vendar pa je stopnja emisij bitcoinov tako nizka, da ne sledi naraščajočemu povpraševanju. Zato je cena bitcoinov iz leta v leto še naprej naraščala.

Stopnja emisije Bitcoina občasno upada. Sprva je bitcoin blockchain podelil 50 BTC kot blokovsko nagrado. Nato je to število padlo na 25 BTC. Danes znaša 12,5 BTC, 14. maja 2020 naj bi se zgodila še ena prepolovitev blokov, ki se bo na ta dan znižala na 6,25 BTC, kar pomeni, da se stopnja inflacije bitcoinov čez noč v bistvu zmanjša na polovico.

Vse manjša ponudba Bitcoinov

Dejavnik ni le ponudba bitcoinov, ampak tudi dejstvo, da ponudba novih bitcoinov upada. Do danes smo izkopali 18 milijonov bitcoinov (od novembra 2019). Obstaja le 21 milijonov bitcoinov, ki bodo kadar koli izdelani, kar pomeni, da smo izkopali 85% celotne ponudbe bitcoinov.

Še bolj presenetljivo je, da bomo zadnji bitcoin izkopali šele leta 2140!

Zaradi bitcoinovega sistema nagrajevanja blokov Bitcoin se bo blokovna nagrada Bitcoin še naprej prepolovila, dokler ne bodo minili le nekaj desetink ali stotink bitcoina vsak dan.

Nazadnje, v letu 2140 bo bitcoin blockchain izkopal še zadnji bitcoin, takrat pa novih bitcoinov nikoli več ne bo mogoče ustvariti.

Gospodarska rast v skupnosti Bitcoin

Bitcoin ni vezan na gospodarsko rast katere koli določene države. Vendar pa še vedno obstaja celotno bitcoin gospodarstvo. To bitcoin gospodarstvo ne deluje povsem tako kot gospodarstvo ZDA ali Kitajske.

Vendar na gospodarstvo bitcoinov še vedno vplivajo stvari, kot je potrošnja potrošnikov. Kako pogosto ljudje dejansko uporabljajo Bitcoin za porabo? Kako pogosto ljudje opravljajo transakcije z bitcoini? Kakšno blago ali storitve je nekdo pripravljen zagotoviti za 0,5 BTC?

Na Bitcoinovo gospodarstvo vpliva tudi podpora in razvoj skupnosti. Ali razvijalci prispevajo k projektu? Ali člani skupnosti podpirajo Bitcoin aplikacije?

Bitcoinova skupnost ima svoje gospodarstvo in ko to gospodarstvo raste, vpliva na povpraševanje po bitcoinih.

Na voljo zaloga Bitcoinov

Že tretjič omenjamo ponudbo kot enega od dejavnikov, ki vplivajo na ceno bitcoinov. Razpoložljiva ponudba bitcoinov pa se lahko bistveno razlikuje od dejanske ponudbe v obtoku.

Vemo, da je bilo do danes izkopanih 18 milijonov bitcoinov. Vemo pa tudi, da vseh 18 milijonov teh bitcoinov še vedno ne kroži.

Določeno število bitcoinov imajo na primer ljudje, ki jih na primer nikoli ne bodo prodali pod določeno ceno. Tudi določeno število bitcoinov se je v teh letih izgubilo ali uničilo in jih nikoli ne bo več mogoče izterjati.

Ob upoštevanju teh dejavnikov je formula za izračun razpoložljive ponudbe bitcoinov videti tako:

Razpoložljiva dobava = Dobava v obtoku – Bitcoin, ki je v posesti ali izgubi

Vemo, da obstaja 18 milijonov bitcoinov. Zdaj pa predpostavimo, da je bilo izgubljenih dva milijona teh bitcoinov. Ljudje vržejo trde diske. Ljudje pozabijo gesla. Ljudje po naključju uničijo ali izbrišejo stare računalnike. Zaradi teh izgubljenih ali uničenih bitcoinov imamo v obtoku le 16 milijonov bitcoinov.

Predpostavimo, da od preostalih 16 milijonov bitcoinov, ki jih imajo ljudje, 15 milijonov od njih nikoli ne bi prodalo svojih bitcoinov za nič manj kot 20.000 USD na kos.

V tem primeru bi bila razpoložljiva ponudba bitcoinov za vsako ceno pod 20.000 USD 1 milijon BTC.

To igra ključno vlogo pri oblikovanju cen bitcoinov. Predpostavimo, da imamo kup kupcev, ki želijo vlagati v bitcoin. Kupiti želijo 10.000 BTC ne glede na ceno. Ti kupci so prišli na trg in ciljali na 1 milijon imetnikov bitcoinov, ki so pripravljeni prodati po ceni pod 20.000 USD. Sčasoma prodajalci upadejo, cena pa se dvigne navzgor. Sčasoma se cena potisne dovolj visoko, da lahko prebije 20.000 USD, kar je točka, ko so nekateri ljudje pripravljeni prodati svoj bitcoin.

Na koncu ta pojav naraščanja in padanja cen ustvarja ples naprej in nazaj. Obseg nakupov in prodaj še naprej neskončno niha in ustvarja nestanovitnost na trgih, dokler se cene ne umirijo.

Razvoj aplikacij in programske opreme

Bitcoin je odprtokoden in vsak lahko na bitcoinih gradi karkoli. Ker se je uporaba bitcoinov povečala, se je povečalo tudi povpraševanje po aplikacijah in programski opremi za izboljšanje uporabnosti bitcoinov.

Razvijalci aplikacij in programske opreme se soočajo s težavo 22 z bitcoini. Ko se povpraševanje po bitcoinih povečuje, se povečuje tudi povpraševanje po dobrih bitcoin aplikacijah in programski opremi. Da pa razvijalci aplikacij in programske opreme gradijo na bitcoinih, morajo najprej videti nekaj povpraševanja po svojih aplikacijah in programski opremi.

Kljub tej situaciji catch-22 razvijalci aplikacij in programske opreme še naprej gradijo velike stvari na bitcoinih. Nekatera programska oprema neposredno sodeluje z bitcoin ekosistemom: aplikacije z denarnicami vam omogočajo varno držanje bitcoinov v mobilni napravi, na primer.

Druga programska oprema se nikakor ne poveže neposredno z verigo bitcoinov. Aplikacija za sledenje portfeljem na primer preprosto preveri ceno bitcoina in vam pove, kako dragocen je vaš portfelj.

Ker je več aplikacij in programske opreme zasnovanih na bitcoinih, povečuje povpraševanje po bitcoinih. Olajša uporabo bitcoinov. Začnete uporabljati bitcoin. Trudite se, da bi prijatelji začeli uporabljati bitcoin. Potrebno je manj truda, da bi sodelovali v bitkoinu. Manj je krivulje učenja. Z manj ovirami za vstop nikoli ni bil boljši čas za vstop.

Dostopnost in enostavnost nakupa

V zgodnjih dneh bitcoina je bilo bitcoin razmeroma težko uporabljati. Na primer, morali ste prenesti celotno programsko opremo za bitcoine, samo da držite bitcoin.

Danes je nakup bitcoinov tako preprost kot prenos mobilne aplikacije in vnos podatkov o kreditni kartici. Nekateri ljudje lahko kupijo bitcoin na svojih običajnih naložbenih platformah – na primer Robinhood, Fidelity ali TD Ameritrade.

Z naraščanjem enostavnosti uporabe bitcoinov postaja vse bolj dostopen širši skupini ljudi. Leta 2011 je morda kdo slišal za bitcoin in se zanimal za nakup bitcoinov, vendar ga je visoka krivulja učenja in zapleten nakupni postopek odvrnil. Danes se ista oseba sooča z nekaj ovirami na poti do nakupa prvega bitcoina.

Konkurenca Altcoinov in bank

Že leta 2009, ko se je bitcoin prvič začel, ni imel konkurence. Bila je edina kriptografsko zavarovana valuta na osnovi verige blokov na svetu. Ljudje sploh niso vedeli, kaj je blockchain.

Danes so se stvari spremenile in bitcoin ima veliko konkurence. Bitkoinovi konkurenti so hitrejši in bolj prilagodljivi. Nekateri so bolj anonimni ali usmerjeni v zasebnost.

Ena stvar pa je ostala nespremenjena skozi kripto zgodovino: bitcoin je po tržni kapitalizaciji ostal največja kriptovaluta na svetu. Od leta 2009 do 2017 je prevladovanje bitcoinov segalo med 90% in 100%. To pomeni, da je bil od vsega denarja v kripto 90% do 100% tega denarja v bitcoinih.

Od leta 2017 so se stvari spremenile. Januarja 2018 je dominacija bitcoinov dosegla najnižjo vrednost okoli 36%. Več denarja je bilo na konkurenčnih trgih altcoinov kot na bitcoinih.

Danes je prevlada bitcoinov spet narasla. Od novembra 2019 indeks prevladujočega položaja BTC znaša približno 70%.

Seveda se lahko stvari v prihodnosti zlahka spremenijo. Bitcoin je imel prvo prednost v gibanju, vendar se sooča s konkurenco nekaterih elitnih svetovnih razvojnih skupin. Na trgu obstajajo hitrejše in boljše kriptovalute, vendar nobeden od teh konkurentov še ni izpodbijal prevlade bitcoinov.

Poleg tega se bitcoin sooča s konkurenco več kot le altcoinov. Banke izdelujejo lastne brezplačne storitve nakazila denarja – na primer Venmo. Korporacije lansirajo tudi lastne digitalne valute – na primer Facebookova tehtnica, ki je podprta. Vse to je lahko konkurenca za bitcoin.

Stroški proizvodnje

Stroški proizvodnje igrajo odločilno vlogo pri ceni bitcoinov. Da, bitcoin je navidezna valuta in ni fizičnega “bitcoina”, ki bi ga bilo treba izdelati. Vendar še vedno obstajajo resnični proizvodni stroški, povezani z bitcoinom, vključno z rudarstvom in porabo električne energije.

Rudarstvo bitcoina zahteva uporabo ogromnih količin energije za pogon strežniških kmetij. Te farme strežnikov si prizadevajo ustvariti kriptografsko rešitev. Prvi računalnik, ki je našel to rešitev, prejme blokovno nagrado.

Ko se več rudarjev pridruži bitcoin ekosistemu, postaja vse težje pridobivati ​​bitcoin. Težavnost se povečuje, kar pomeni, da je za reševanje vsake kriptografske uganke potrebno več električne energije in računalniške moči.

Teoretično ni nujno, da obstaja povezava med tržno ceno bitcoina in stroški rudarjenja. V praksi pa ugotavljamo, da je cena bitcoina tesno povezana z njenimi mejnimi stroški proizvodnje.

Regulatorna in pravna vprašanja

Res je, da posamezne vlade nimajo popolnega nadzora nad bitcoini. Res pa je tudi, da lahko posamezne vlade izdajo predpise, ki pomembno vplivajo na bitcoin.

To smo videli septembra 2017, ko je Kitajska prepovedala izmenjavo bitcoinov v državi. Cena Bitcoina je strmo padla (čeprav se je kasneje do konca leta spet povzpela na najvišjo raven).

To smo videli tudi v New Yorku, ki je kot prva država uvedla predpise, specifične za kripto, ki jih morajo borze upoštevati. Danes številne kripto borze prebivalcem New Yorka še naprej prepovedujejo sodelovanje v borzi, ker te borze ne želijo spoštovati zahtev BitLicense.

Kaj se zgodi, če se davčna uprava nenadoma odloči, da bitcoin ni obdavčen? Kaj se zgodi, če vlada ZDA jutri prepove nakup bitcoinov? Kaj se zgodi, če Evropska unija izda predpise, ki strogo prepovedujejo uporabo borz kriptovalut?

Vse te situacije so izvedljive. Nekateri predpisi bodo povzročili strmo padanje cene bitcoinov, drugi pa bodo dvignili ali ostali enaki. Jasno pa je, da regulativne in pravne spremembe pomembno vplivajo na ceno bitcoinov.

Dostopnost na lokalnih in mednarodnih borzah

Največje svetovne borze kriptovalut sprejemajo priljubljene fiat valute, kot sta ameriški dolar in evro. Vendar večina borz kriptovalut ne sprejema manjših fiat valut. Večina borz kriptovalut nima na primer para AUD / BTC ali para CAD / BTC. Namesto tega morajo Avstralci in Kanadčani iti na posebne borze, da bi zamenjali avstralski ali kanadski dolar za bitcoin.

Ko bitcoin postane bolj dostopen na svetovnih borzah, ljudje po vsem svetu lažje kupujejo. Nekatere največje priložnosti za rast bitcoinov so v razvijajočih se delih sveta: tradicionalne banke po vsem svetu premalo poslužujejo več kot 2 milijardi ljudi, vendar bi lahko od bitcoinov znatno koristile.

Vsakič, ko se kripto borza odpre v novem, premalo delujočem delu sveta, poveča razpoložljivost bitcoinov, zniža ovire za vstop in obravnava naraščajoče povpraševanje.

Medijska pokritost

Medijska pokritost bitcoinov močno vpliva na povpraševanje po bitcoinih, zato ni presenetljivo, da lahko mediji bistveno vplivajo na ceno bitcoinov.

Pozitivna medijska pozornost lahko povzroči, da cene bitcoinov narastejo. Nenadoma se zdi, da vsi govorijo o bitcoinu v ugodni luči in ga vidijo kot novo digitalno zlato.

Medtem lahko negativna medijska pozornost povzroči strmo upadanje povpraševanja po bitcoinih. Večji mediji lahko bitcoin imenujejo prevara ali piramidna shema, na primer prepričajo uporabnike, da prodajo svoje bitcoine, in povzročijo strme padce cen.

Vilice in mejniki razvoja

Bitcoin je v svoji zgodovini doživel več glavnih vilic, vključno z mehkimi in trdimi vilicami. Največji hard fork do danes pa se je zgodil 1. avgusta 2017, ko se je bitcoin razdelil na bitcoin (BTC) in Bitcoin Cash (BCH).

Ko se pojavijo vilice ali pomembni razvojni mejniki, lahko pošlje valove po trgih. Cena Bitcoinov je v dneh pred hard forkom divje nihala. Čeprav trgi morda ne razumejo popolnoma, kako delujejo te trde vilice in kakšen bo njihov končni vpliv, je očitno, da imajo te trde vilice pomemben vpliv na ponudbo in povpraševanje..

Notranje upravljanje

Bitcoin nima sveta guvernerjev. Za odločanje o bitcoinih ni centralizirane korporacije. Upravljanje Bitcoinov je decentralizirano.

Vendar pa za upravljanjem bitcoinov še vedno obstajajo osrednje osebe. Za največje spremembe bitcoinov so odgovorni vodilni razvijalci bitcoinov. Obstajajo ljudje, ki so lastniki določenih domen – na primer bitcoin.com ali bitcoin.org -, ki lahko vplivajo na skupnosti.

V tej strukturi upravljanja neizogibno obstajajo spori. Včasih se ti spori rešujejo brez težav. V drugih primerih vodijo do trdih vilic. Ko težave z notranjim upravljanjem prizadenejo bitcoin, lahko to vpliva na ponudbo in povpraševanje na trgu.

Varnostna vprašanja, vdori in kršitve podatkov

V preteklih letih je prišlo do na stotine kripto izmenjav, kršitev varnosti, izgube podatkov in drugih težav. Ko pride do teh kršitev, lahko na trgu pošlje udarne valove.

Če na primer zamenjajo borzo in izgubijo 100 milijonov dolarjev kupcev, lahko to povzroči paniko na trgu. Ljudje lahko na primer poskušajo prodati svoj bitcoin in hitro dvigniti sredstva.

Če pa pride do uhajanja osebnih podatkov, zasebnih ključev ali drugih podatkov, potem lahko to povzroči podobno paniko. Varnostna vprašanja lahko povzročijo prodajni pritisk na trg.

Hkrati lahko nov napredek na področju varnosti daje trgu večji mir. Nova, cenovno dostopna denarnica lahko ljudem omogoči mir, da so njihova sredstva varna v bitcoinih, na primer ustvarja pritisk navzgor na trge.

Bitcoin prevare in piramidne sheme

Vsi smo že slišali zgodbe kripto milijonarjev brez napora: ljudje, ki so ob pravem času kupili ogromne količine bitcoinov, so se nato držali tega bitcoina, dokler ni bil vreden milijone dolarjev. Vsi bi radi zaslužili enostavno, zato prevaranti pogosto ciljajo na nove uporabnike bitcoinov s hitrimi shemami obogatitve.

V zgodovini bitcoinov je bilo veliko prevar – od izhodnih prevar do piramidnih shem do goljufivih naložbenih programov. Ko se Bitcoin prevara odkrije ali zapre, odda vse bitcoine v negativno luč, kar lahko bistveno vpliva na ceno bitcoinov.

Dogodki

Vse vrste dogodkov lahko vplivajo na ceno bitcoinov, vključno z:

 • Zaustavitev glavnih trgov, ki uporabljajo bitcoin (na primer zloglasni trg drog Silk Road)
 • Napoved vladnih predpisov
 • Hack izmenjave ali kršitev varnosti
 • Napoved davčnih sprememb
 • Globalne recesije ali pomembnejši gospodarski dogodki
 • Trde vilice
 • Kit, ki premika večje število kovancev na trg
 • Denarnica, nedotaknjena od začetka leta 2010, je nenadoma premaknila ogromno bitcoinov
 • Uvedba konkurenčne kriptovalute
 • Politični dogodki, kot so volitve kripto prijaznega predsednika

Vsi ti dogodki imajo lahko različne učinke na ceno bitcoinov.

Uvedba nove računalniške tehnologije ali rudarjev

Bitcoin rudarstvo je predvsem rudarjenje največ Bitcoin z najmanj virov. S tem ciljem so proizvajalci rudarjev, kot je Bitmain, ustvarili visoko specializirane računalnike, namenjene izključno rudarjenju bitcoinov. Ti visoko učinkoviti stroji so proizvedli najvišjo možno hitrost z najmanjšo količino električne energije.

Ko tehnologija raste, so rudarji vedno bolj učinkoviti. V zgodnjih dneh bitcoina ste lahko bitcoin kopali s povprečno igralno grafično kartico. Danes komaj lahko zaslužite tudi s specializiranimi rudarji.

Uvedba nove računalniške tehnologije znatno vpliva na dobiček rudarjev, kar lahko vpliva na ceno bitcoinov.

V prihodnosti se bomo morda morali spoprijeti z lansiranjem kvantnih računalnikov. Kvantni računalniki bodo današnje računalnike lahko razstrelili iz vode. Nekateri verjamejo, da bo to takoj povzročilo uničenje Bitcoin omrežja. Drugi verjamejo, da se temu lahko izognemo, ker so bile kvantno odporne nadgradnje.

Notranja vrednost programske opreme in blokovne verige Bitcoin

Kriptokritični kritiki pogosto trdijo, da bitcoin nima “nobene notranje vrednosti”. Bitcoinov ne podpira nič, torej, kako je lahko dolgoročno kaj vredno?

V resnici tudi večina sodobnih fiat valut tehnično ni podprta z ničemer. Nobena glavna valuta na primer ni na zlatem standardu. Nekatera sodobna gospodarstva – na primer Kanada – niti nimajo več pomembnih količin zlata. Namesto tega te fiatne valute dobijo vrednost “z odlokom” vlade. Imajo vrednost, ker zaupate vladi ZDA ali Kanade.

Podobno vrednost Bitcoinov izvira iz osnovne programske opreme, ki je bitcoin blockchain. Bitcoinova veriga blokov je tehnološka inovacija, ki je ključna vprašanja rešila z digitalnim denarjem. Rešila je na primer vprašanje dvojne porabe in problem bizantinskih generalov. Zaradi bitcoin blockchaina imamo varno različico digitalnega denarja, ki deluje brez centraliziranega subjekta in ga ni mogoče vdreti. To je vrednost bitcoina.

Kako ljudje uporabljajo Bitcoin in Bitcoin vidijo kot valuto

V bitcoin skupnosti poteka precejšnja razprava o tem, kako naj se bitcoin uporablja. Nekateri verjamejo, da je treba bitcoin uporabljati izključno kot hranilnik vrednosti: koščkov zlata ne predamo za nakup jutranje skodelice kave, zakaj bi torej z bitcoini ravnali drugače?

Drugi menijo, da je treba bitcoin uporabiti kot sredstvo za izmenjavo. Uporabljati ga je treba za vsakodnevne nakupe.

Težava se nanaša na tri lastnosti valute. Valuta bi po definiciji morala opravljati tri osnovne funkcije:

Sredstva menjave: Valuto je treba uporabiti kot način izmenjave blaga in storitev. Vrednost valute bo temeljila na vrednosti blaga in storitev, ki so jih ljudje pripravljeni dati v zameno za valuto.

Trgovina vrednosti: Valuta mora ohraniti svojo vrednost, ko je shranjena. Če sredstvo začasno hranite in izgubi znatno vrednost, potem to ni zelo dobra valuta.

Merska enota: Valuta mora delovati kot merska enota. Nekdo lahko reče, da na primer galona mleka danes stane 4 dolarje. Valuta se uporablja za sledenje vrednosti blaga ali storitev. Če galona mleka stane danes 4 USD, jutri pa 300 USD, potem dolar ne bo več uporabljen kot merska enota in ne bo veljal za dobro valuto.

Ali bitcoin izpolnjuje definicijo valute, kot je navedena zgoraj? Glede na vaše mnenje lahko to bistveno vpliva na vrednost bitcoinov. Poglejmo si podrobneje, kako bitcoin deluje za vsakega od zgornjih namenov:

Bitcoin kot sredstvo menjave: Nekateri menijo, da je treba bitcoin uporabiti kot sredstvo za izmenjavo. Na primer, pri Starbucksu bi lahko uporabljali bitcoine ali kupili nov avto. Vse večje število podjetij in trgovcev po vsem svetu zdaj sprejema bitcoin kot plačilo. Ko se tehnologija skaliranja izboljšuje, postaja bitcoin lažje sprejemati po vsem svetu kot sredstvo izmenjave.

Bitcoin kot hranilnik vrednosti: Bitcoin je najbolj sporen, če se uporablja kot hranilnik vrednosti. Danes lahko kupite 1 BTC za 10.000 USD. V enem letu ni nerazumno misliti, da je 1 BTC vreden od 2000 do 30.000 dolarjev. Ali to zares pomeni, da je bitcoin dobra vrednost? Običajno so zaloge vrednosti stabilne. Cene se lahko dvignejo ali znižajo, vendar sredstvo drži svojo vrednost. Seveda lahko trdite tudi, da je bitcoin najboljše skladišče vrednosti, ker je izoliran od centralnih bank, politikov, nacionalnih gospodarstev in podobnih stvari – vse to lahko vpliva na fiat valute.

Bitcoin kot merska enota: Bitcoin je najslabši, če se uporablja kot merska enota. Če nekomu rečete, da vaša galona mleka stane 0.0005 BTC, ne bo vedel, o čem govorite. Tudi kripto navdušenci bitcoina ne uporabljajo kot merske enote. Neprestano se pogovarjamo o bitcoinih v primerjavi z ameriškimi dolarji. Navdušeni smo, ko na primer cena bitcoina zasenči 20.000 USD.

Trije dejavniki vplivajo predvsem na moč bitcoina kot valute. Ko moč bitcoina kot valute narašča, lahko seveda predpostavimo, da se njegova vrednost dvigne.

Zdaj pa prestavimo nazaj in se pogovorimo o zgodovini bitcoina in njegovi ceni v USD.

Zgodovina cen Bitcoinov: Pregled iz leta v leto

Kdor preučuje ceno Bitcoina, bo želel vedeti, kako se je tečaj bitcoinov sčasoma spreminjal. In vse to smo prinesli nazaj, od 3. januarja 2009 do novembra 2019 je to najobsežnejši seznam mesecev in mesecev iz leta v leto zbiranje cen za akcije bitcoinov.

V tem razdelku našega vodiča za cene bitcoinov so 2 mini velika odseka:

a) letni pregled zgodovine cen bitcoinov 2009-2019

b) časovni grafikon zgodovinskih cen bitcoinov z datumi povzetkov novic

Večina fiat valut v manj kot desetletju ne skoči z vrednosti od 0,10 do 20.000 dolarjev. Toda bitcoin je. Po uvedbi 3. januarja 2009 se je bitcoin sčasoma dvignil in dosegel pariteto z ameriškim dolarjem. Nato se je cena bitcoinov podvojila.

Tu je kratka zgodovina nekaterih največjih trenutkov v ceni in tečaju bitcoinov:

3. januar 2009: začetek Bitcoin

3. januarja 2009 je Satoshi Nakamoto izkopal Genesis Block, ki je prvi blok v bitcoin blockchainu. Od takrat Bitcoin teče. Do 9. januarja je Satoshi izdal prvo različico programske opreme za bitcoin. Pred koncem meseca je Satoshi poslal enega najzgodnejših razvijalcev bitcoinov, Hal Finney, 10 bitcoinov, s čimer je označil prvo bitcoin transakcijo na svetu. To je bil začetek povsem novega digitalnega gospodarstva.

Oktober 2009: prvi tečaj Bitcoin

V zgodnjih dneh bitcoinov ni nihče razmišljal o menjalnih tečajih. Bitcoin je bil programska oprema, ki je delovala na edinstven način, toda ali bi ji lahko res postavili določeno vrednost? Prav to se je zgodilo oktobra 2009, ko je New Liberty Standard objavil prvi tečaj bitcoinov, ki je znašal 1 USD = 1.309,03 BTC. Do decembra 2009 so Satoshi in majhna skupina razvijalcev bitcoinov izdali drugo različico programske opreme Bitcoin.

Maj 2010: Prvi nakup Bitcoinov v resničnem svetu

Bitcoin je dosegel pomemben mejnik maja 2010, ko je nekdo nekaj bitcoinov dejansko zamenjal za resnični izdelek. Programer s Floride Laszlo Hanyecz je moškemu v Londonu poslal 10.000 BTC. Nato je moški v Londonu po internetu kupil dve pici in ju dal dostaviti v Hanyeczovo hišo. Pici sta bili vredni 25 dolarjev, medtem ko so bili bitcoini še vedno vredni le drobiž. Danes bi izvedba iste transakcije stala več kot 93 milijonov dolarjev.

Julij 2010: Bitcoin prestopi peni

Za celotno zgodovino bitcoinov do tega trenutka je bil en bitcoin vreden delček penija. Julija 2010 pa je bitcoin prvič presegel prag 0,01 USD.

November 2010: tržna kapitalizacija Bitcoina presega milijon dolarjev

Leto 2010 je bilo za bitkoine ogromno. Bitcoin Market, prva kripto borza, se je začela februarja, medtem ko je veliko bolj znana Mt. Gox je bil predstavljen julija. Slush, prvi rudarski bazen na svetu, je prvič uspešno kopal bitcoin. Do novembra so vse pozitivne novice prispevale k resnim rezultatom, saj je tržna kapitalizacija bitcoinov prvič presegla milijon dolarjev.

Februar 2011: Bitcoin doseže pariteto z USD, prečka prag 1 USD

Bitcoin je februarja 2011 dosegel pariteto z ameriškim dolarjem, presegel prag 1 dolar in dosegel pomemben mejnik. Takrat je bitcoin začel prejemati tako dober kot slab tisk. Večji mediji so objavljali članke, ki na primer povezujejo bitcoin z uspehom priljubljene tržne mreže Silk Road.

Junij 2011: Bitcoin naraste nad 30 dolarjev, nato pa potone na 10 dolarjev

Za bitcoin je bila vsaka reklama dobra reklama. Medijska pozornost do bitcoinov je ljudi začela govoriti. Cena Bitcoina je bila prvič v zgodovini potisnjena nad 30 dolarjev, čeprav je kasneje padla pod 10 dolarjev. Konec junija, Mt. Gox se je spopadel tudi z resno varnostno kršitvijo, ki je ogrozila na tisoče uporabniških računov in njihovih bitcoinov.

April 2012: Bitcoin prečka prag 100 dolarjev

Bitcoin je začel gladko pluti leta 2012, aprila pa je dosegel najvišjo vrednost nad 100 USD. Začeli so se pojavljati novi tekmeci, kot je Litecoin, ki je bil predstavljen konec leta 2011, pri čemer so izkoristili odprtokodno tehnologijo Bitcoin za predstavitev novih in izboljšanih različic.

2013: Bitcoin preide 1.000 USD

Cena Bitcoina je v letu 2012 naraščala vse do leta 2013, ko je prvič prestopila mejo 1000 dolarjev. Tudi tržna kapitalizacija Bitcoina je dosegla rekordno milijardo dolarjev.

2014 do 2016: Bitcoinov prvi večji medvedji trg

Bitcoin je že prej prenašal majhne medvedove in bikove teke. Toda medvedji trg, ki je bitcoin zajel od konca leta 2013 do začetka leta 2017, je bil najslabši v zgodovini bitcoinov do danes. Januarja 2014 je bitcoin padel pod 1000 dolarjev in dve leti ne bi več prebil meje 1000 dolarjev. V tem času je Mt. Gox je bankrotiral in se zaprl, kar je bila težava, ker je Mt. Gox je obdeloval 70% svetovnega obsega trgovanja z bitcoini. Mnogi so mislili, da je bitcoin obsojen. Bitcoin je dosegel dno pod 500 USD.

2017: Bitcoin se je povzpel na najvišjo vrednost 20.000 USD

Leta 2017 se je trg medvedov bitcoinov nenadoma in dramatično zlomil. V začetku leta 2017 je bitcoin zdrobil mejo 1000 dolarjev – nato se ni ustavil. Dvignil se je nad 2000 in 30000 in 4000 dolarjev in hitro zaporedoma prebil vsako oviro. Cena Bitcoinov je avgusta naletela na trdo trdo vilico Bitcoin Cash, nato pa septembra še enkrat, ko je kitajska vlada prepovedala kripto izmenjave. Do konca leta pa je bitcoin uradno postal izraz gospodinjstva. Bitcoin je sredi decembra 2017 dosegel rekordnih 20.000 ameriških dolarjev.

Januar 2018: Bitcoin pade, medtem ko rastejo Altcoini

Naraščajoča plima dvigne vse ladje in to se je zgodilo s cenami bitcoinov in altcoinov v letu 2017. Ko so cene bitcoinov naraščale, so se cene altcoinov z njim zvišale. Januarja 2018 pa je napočil čas, da altcoini zasijejo. Cena bitcoina je strmo padla do konca leta 2017, nato pa spet padla, da bi se začela januarja 2018. Ko je cena bitcoinov padla, pa so cene altcoinov narasle. Sčasoma je prevlada bitcoinov padla vse do 36%, kar je bilo ves čas najnižje.

2018: Drugi največji medvedji trg Bitcoinov

Bitcoin je večino leta 2018 preživel v “kripto zimi”. Cene bitcoinov so padle, nato so cene altcoinov padle, nato sta obe ceni še nekoliko padli. Cena bitcoinov je dosegla več lažnih dnov. Tam so bile pasti za medvede in pasti za bike. Bil je neurejen, turbulenten padec milosti za največjo kriptovaluto na svetu. Sčasoma se je cena bitcoinov ustalila v razponu od 5000 do 7000 dolarjev.

2019: Bitcoin počasi kaže znake odboja

Na začetku leta 2019 je bitcoin še naprej zajemal na svojem medvedjem trgu, čeprav bi počasi kazal znake ponovnega vzpona. Težko pričakovani zagon Bakkta se je zgodil jeseni 2019, s čimer je institucijam olajšal sodelovanje na kripto trgih. Glavne borze, kot sta Coinbase in Gemini, so lansirale lastne rešitve za skrbništvo nad kripto. Vse pozitivne novice so ceno bitcoina potisnile vse višje in višje. Do konca oktobra 2019 je bitcoin sedel po ceni od okoli 9.000 do 9.500 dolarjev. Za razliko od dramatičnega porasta bitcoinov v letu 2017 je bil porast bitcoinov leta 2019 počasen in enakomeren namesto nenadnega in dramatičnega.

Ok, zdaj je za drugi del odseka zgodovine cen bitcoinov priložen zelo podroben katalog vseh pomembnejših novic, ki so vplivale na ceno Bitcoina, skupaj z njihovimi vrednostmi tečaja BTC / USD. Na internetu ne boste našli drugega seznama cen bitcoinov za obdobje 2009–2019, tako celovitega kot je ta.

Zgodovinska časovna razporeditev cen Bitcoinov z datumi novic

Zgodovinska časovna razporeditev cen Bitcoinov z datumi novic

Vrednosti cene Bitcoin (BTC v USD) v letu 2019

5.599 $ = 23. aprila 2019: BTC doseže petmesečni vrhunec

Proti koncu aprila je Bitcoin še naprej naraščal in dosegel najvišjo vrednost v višini 5.598 USD. S tem je to prvič, da je Bitcoin od novembra 2018 presegel raven 5500 dolarjev in v zadnjih petih mesecih dosegel visoko cenovno točko.

5.412 $ = 10. aprila 2019: BTC potisnjen mimo ravni cene 5.000 USD

Bitcoin se je v začetku aprila povsem nepričakovano začel podraževati, hitro se je presegel nad 4.200 dolarjev in prav tako v samo 48 urah preko 5000 dolarjev. Od začetka meseca je Bitcoin pridobil več kot 1200 dolarjev.

4.152 USD = 31. marec 2019: BTC se je končal marca nad 4.000 USD

Kljub počasnemu začetku leta je Bitcoin mesec marec preživel v vročem nizu. Ta nekaj več kot 4.100 ameriških dolarjev je prinesel soliden dobiček za sredstvo.

3.867 $ = 28. februarja 2019: BTC je povečal 10-odstotni prirastek iz meseca v mesec

Bitcoin je mesec začel mesec pod 3.500 ameriškimi dolarji, vendar je zrasel za dobrih 10% višje kot se je začel, konec februarja pa se je končal pri 3.867 ameriških dolarjih.

3.461 USD = 31. januarja 2019: predlog CBOE BTC ETF uradno umaknjen pred ponovno oddajo

Predlog za Bitcoin ETF z VanEckom in SolidX je CBOE umaknil zaradi skrbi, da bi ustavitev vlade na koncu povzročila odpoved ETF. Predlog je bil ponovno predložen 31. januarja, čeprav nekateri strokovnjaki menijo, da je predlog z najboljšimi možnostmi, da ga vlada odobri, kot prvotni Bitcoin ETF s predlogom VanEck / SolidX za SEC.

3.773 USD = 1. januarja 2019: Bitcoin je začel leto pod 4000 USD

Cena Bitcoina za leto 2019 se je začela pri 3.773 ameriških dolarjih in je imela skupno tržno kapitalizacijo 66 milijard dolarjev. Vendar je do konca meseca cena Bitcoina padla na 3.468 dolarjev.

Vrednosti cene Bitcoin (BTC v USD) v letu 2018

Vrednosti cene Bitcoin (BTC v USD) v letu 2018

3.469 USD = 3. decembra 2018: Rudarstvo za Bitcoin je postalo nedonosno

V zadnjih nekaj letih, vsak drugi teden, so težave pri rudarjenju Bitcoinov postajale vse bolj intenzivne. V začetku decembra pa se je težava z rudarstvom zmanjšala šele drugič v celotni življenjski dobi sredstva. V tem procesu je Bitcoin padel za 15%, da bi ustregel nižjim cenam in ponudil rudarsko podporo.

4.275 USD = 15. november 2018: Bitcoin Cash’s Hard Fork ustvarja ABC in Satoshi’s Vision

Bitcoin Cash je bil med razvijalci blockchaina napolnjen z neurejenimi nesoglasji, kar je povzročilo trdo vilico, ki je Bitcoin Cash razdelila na stran ABC in stran Satoshi’s Vision (SV). Hash vojna med obema žetonoma je bila brutalna, čeprav je Bitcoin Cash ABC na koncu prišel na vrh. Cena obeh žetonov se je v tej bitki spreminjala in celo cena BTC je utrpela nekaj, znižala se je na 4.275 ameriških dolarjev.

6.415 USD = 31. oktober 2018: Bitcoinov beli list se je dopolnil deset let

Bitcoinova skupnost je praznovala 10. obletnico izdaje časopisa. V dneh, ki so vodili do obletnice, je Bitcoin v tednu pridobil približno 5%.

6.497 USD = 15. oktober 2018: Fidelity vstopi v Crypto Trading Arena za institucionalne vlagatelje

Ta teden je za Bitcoin predal precej slabih novic, vendar je Fidelity napovedal uvedbo Fidelity Digital Assets. Nova skrbniška rešitev na ravni podjetja je ustvarila priložnost za institucionalne vlagatelje, ki so se želeli vključiti v industrijo kriptovalut. Novoodkrite obresti so z njim prinesle povišanje cene Bitcoina.

6.539 $ = 18. septembra 2018: Zaif Crypto Exchange je podlegel kramu v vrednosti 60 milijonov USD

Zaif, japonska borza kriptovalut, je postala žrtev kramp, kar je povzročilo 60 milijonov dolarjev izgube. Ko je bila ta izguba objavljena, se je Bitcoin znižal na nižjo ceno 6.000 USD.

6.516 ameriških dolarjev = 5. septembra 2018: Goldman Sachs napoveduje, da ne bo več lansiranja Bitcoin Trading Desk

Goldman Sachs je zaključil leto raziskovanja platforme za trgovanje z bitkoini z napovedjo, da ne bodo več ustanavljali lastne prodajne mize. Nekateri strokovnjaki menijo, da je bil vzrok dolgoletni medvedji trg, vendar je cena Bitcoina tako ali tako še bolj padla. (Sidenote je, da so glavni vlagatelj v kripto borzo Circle’s Poloniex).

6.366 ameriških dolarjev = 7. avgust 2018: Objavljen odlog odločitve SEC o odločanju o Bitcoin ETF

SID se je nepričakovano odločila, da bo odložila svojo odločitev o odobritvi ali zavrnitvi več Bitcoin ETF-jev, ki so poleti delali v skladu s predpisi. S to novico je cena Bitcoina padla in vlagatelje je začelo skrbeti, da Bitcoin ETF ne bo nikoli postal resničnost.

6.337 USD = 3. avgust 2018: Zagon Bakkta napovedal Intercontinental Exchange

Interkontinentalna borza (ICE), ki je matična družba številnih večjih borz, kot je newyorška borza, je napovedala, da bo ustanovila družbo Bakkt. Bakkt, kripto zagon, so podprli Starbucks, Microsoft in drugi vlagatelji podjetij v ZDA in si prizadevali ustvariti priložnost, da bi institucionalni vlagatelji bolj privlačili Bitcoin.

7.275 dolarjev = 26. julij 2018: Družba Winklevoss za dvojčka Bitcoin ETF predlog zavrnila s strani SEC

Brata Winklevoss (Cameron in Tyler) sta poskušala ponovno pridobiti predlog Bitcoin ETF s strani komisije za vrednostne papirje in borzo (SEC), vendar trg ni imel dovolj zrelosti, da bi ga pridobil. SID je takrat izrazil zaskrbljenost zaradi manipulacije s cenami, cena Bitcoina pa je po enem tednu pozitivnega gibanja spet padla.

8.227 USD = 16. julij 2018: Blackrock in Bitcoiners upajo na raziskovanje sklada za kriptovalute

Blackrock, največji upravljavec investicijskih skladov na svetu, je začel tiho delati na raziskovanju kripto sklada, samo da bi se na spletu pojavile novice o njihovih očitnih namerah. Generalni direktor Blackrocka je poročila potrdil v Reutersovem članku, cena Bitcoina pa se je povečala, ne da bi Blackrock sploh sprožil kripto sklad.

6.656 USD = 26. junija 2018: Umaknjena Facebook-ova prepoved oglaševanja, povezanega s kriptovalutami

Facebook je že prej prepovedal kakršne koli oglase, ki temeljijo na kriptovalutah, vendar se je 26. junija odločil, da jih bo razveljavil. Ko so na platformi socialnih medijev na novo dovolili oglaševanje kriptovalut, se je cena Bitcoina zvišala in mnogi strokovnjaki so verjeli, da je to konec medvedjega trga.

5.928 USD = 20. junij 2018: Vdrta je bila menjalnica kriptovalut Bithumb

Bithumb, borza s sedežem v Južni Koreji, je postala predmet vdora, kar je hekerjem povzročilo krajo kriptovalute v višini 31 milijonov dolarjev. Cena Bitcoinov se je znatno znižala, zato je bilo drugo četrtletje leta vlagateljem težko.

6.709 USD = 11. junij 2018: Ameriški CFTC je sodne pozive vložil zoper štiri kripto izmenjave

Bitstamp, Kraken, ItBit in Coinbase so od ameriške komisije za trgovanje s surovinami in terminskimi pogodbami prejeli pozive, da se seznanijo z manipulacijami na kripto trgu. Sčasoma je bila večina borz izpostavljena trgovanju s pranjem in drugim oblikam manipulacije.

7,609 USD = 24. maj 2018: Kazenska preiskava ameriškega ministrstva za pravosodje zaradi očitkov o manipulaciji s cenami Bitcoin

Na podlagi sodnih pozivov je ameriško ministrstvo za pravosodje odprlo kazensko preiskavo, da bi preučilo, ali so borze vpletene v manipulacijo s cenami kriptovalut. Nekatere predlagane taktike so vključevale ponarejanje, ukaze za pranje ter sheme črpanja in odlaganja.

8.372 ameriških dolarjev = 11. maj 2018: UpBit raidirajo tožilci v Južni Koreji

Največja kripto borza Južne Koreje UpBit je bila tožilstvo izpostavljena napadom, potem ko so se pojavili sumi, da gre za goljufije. Čeprav je Bitcoin sprva dosegel zadetek, ki je ceno znižal na 8.511 dolarjev, je preostanek tedna privedel do nadaljnjega padca na 8.372 dolarjev..

8.729 USD = 2. maj 2018: Goldman Sachs začne raziskovati možnost rešitve za trgovanje z bitcoini

Goldman Sachs je bil objavljen v New York Timesu zaradi poročil, da je finančni velikan želel lansirati lastno platformo za trgovanje z bitcoini. Ta platforma bi strankam Goldman Sachs omogočala trgovanje z bitcoini s svojih trenutnih naložbenih računov.

7.127 USD = 26. marec 2018: Prepoved oglaševanja kriptovalut, ki ga je izdal Twitter

Twitter je sledil vodstvu Facebooka in Googla z uvedbo lastne prepovedi oglaševanja kriptovalut in začetnih ponudb kovancev. Prepoved je bila uvedena, dokler ni mogoče razjasniti pravilnikov za spletno mesto družbenih medijev.

8.570 USD = 14. marec 2018: Google je prepovedal oglaševanje kriptovalut

Google je sledil poti Facebooka in uvedel prepoved tako začetne ponudbe kovancev kot tudi oglaševanja kriptovalut. Pravilnik »slabih oglasov« je bil posodobljen, tako da je Google posebej vključeval jezik za kriptovalute.

8.344 USD = 7. marca 2018: SEC in nove in obstoječe izmenjave kriptovalut

Ameriška komisija za vrednostne papirje in borzo je javnost opozorila, da se mora vsaka borza, povezana s kriptovalutami, registrirati pri svoji agenciji, preden deluje v ZDA. Cena Bitcoinov je s temi opomniki ostala dokaj stabilna.

8.211 USD = 31. januarja 2018: Facebook je spremenil prepoved oglasov za kriptovalute

Facebook je začel trend, ki uporabnikom preprečuje uporabo platforme za družabna omrežja kot način oglaševanja kriptovalut in njihovih začetnih ponudb kovancev. Prepoved oglaševanja s strani Facebooka je sledila številnim pritožbam zaradi zlonamernih dejavnosti v industriji, vključno s prevarami in ICO goljufijami.

8.775 $ = 26. januarja 2018: Coincheck zamrzne dvige po največjem zabeleženem Bitcoin Hacku

Coincheck se je že uveljavil kot ena največjih borz s sedežem na Japonskem, vendar jih je največji kramp katere koli platforme v zgodovini industrije prisilil, da so ustavili dvige. Hekerjem je uspelo pobegniti s 500 milijoni NEM in 123 milijoni dolarjev v XRP, čeprav je skupni znesek, ki ga je borza izgubila, presegel 600 milijonov dolarjev, v industriji kriptovalut pa noben vdor še ni bil večji.

8.776 USD = 13. januarja 2018: Izkopanih je 80% vseh Bitcoinov

Čeprav je minilo manj kot deset let od rudarjenja Genesis Blocka Bitcoina, poročila kažejo, da je bilo že izkopanih 80% celotne ponudbe Bitcoinov, ostalo pa le 20%.

10.685 $ = 8. januarja 2018: Korejski regulativni postopki povzročajo drastičen padec Bitcoinov

Južnokorejske borze kriptovalut v postopku, ki se je zgodil čez noč, niso več kotirale na CoinMarketCap. Kmalu so se cene sredstev kriptovalut po vsem svetu znižale, saj so vlagatelji zaskrbeli, ko so se obseg trgovanja in aktivnosti “prilagodili”.

13.870 $ = 2. januarja 2018: Peter Thiel naj bi kupil veliko število Bitcoinov

Peter Thiel, vlagatelj tveganega kapitala iz Silicijeve doline, se je zapisal v zgodovino, ko je januarja 2018 kupil milijone dolarjev v bitcoinih, poroča Wall Street Journal. V času vrednosti Bitcoin-a v vrednosti 13.870 USD naj bi bil Thielov ustanoviteljski sklad vreden milijone dolarjev v bitcoinih.

17.163,38 USD = 28. decembra 2017: Južnokorejske oblasti zapirajo borze Stifle Crypto

Predlagani so bili novi finančni predpisi za izmenjavo kriptovalut v Južni Koreji, ki so zmanjšali nekdanji pozitivni zagon, ki je Bitcoinu vladal tako dolgo. Regulatorji naj bi uvedli strožja pravila zaradi skrbi, da so se “špekulacije s kriptovalutami v Koreji nerazumno pregrele”.

Vrednosti cene Bitcoin (BTC v USD) v letu 2017

Vrednosti cene Bitcoin (BTC v USD) v letu 2017

19.783 USD = 18. decembra 2017: Bitcoin je dosegel vrhunsko vrednost vseh časov

Cena Bitcoina še nikoli ni bila višja, saj je digitalno sredstvo doseglo 19.783 USD. Do danes Bitcoin še nikoli ni imel samo visoke cene in mnogi strokovnjaki upajo, da se cena kmalu vrne.

17.010,53 USD = 11. decembra 2017: CBOE je predstavil terminske pogodbe za Bitcoin

Ko so se Bitcoin terminske pogodbe začele, je cena Bitcoinov začela naraščati in sčasoma dosegla najvišjo ceno kdaj teden pozneje. Ta cena se je tako hitro povišala, da sta bila za začasno umiritev terminskih trgov uvedena dve začasni ustavitvi trgovanja. Skupina CME je dejansko premagala CBOE pri lansiranju Bitcoin terminskih izdelkov, toda CBOE je bil prvi, ki je začel tudi trgovanje.

7.844 USD = 8. novembra 2017 – Uradno preklican predlog za ločene priče (SegWit2x)

Nadgradnja SegWit2x je bila prvotno načrtovana za 16. november, vendar so razvijalci opustili podporo in nadgradnja je bila preklicana.

7.255 USD = 31. oktober 2017: CME Group je sklenila pogodbo o Bitcoin terminskih pogodbah

Trgovska borza v Chicagu, znana tudi kot CME, je napovedala svoj načrt za uvedbo terminskih pogodb za Bitcoin z rokom do konca leta 2017. To je postalo eden prvih trenutkov, ko so se glavne finančne institucije začele zanimati za Bitcoin, ki naj bi ga uporabili kot resnično naložbo orodje, kar je bil velik korak za industrijo. S to novico se je cena Bitcoina zvišala na takratnih 6.601 USD s tržno kapitalizacijo 110 milijard USD.

Kmalu po tej novici je čikaška borza borz (CBOE) sporočila, da uvaja Bitcoin terminske pogodbe. CBOE je neposredni konkurent CME.

5.943 $ = 13. oktobra 2017: Bitcoin je prvič zlomil 5.000 USD

Čeprav se je Bitcoin leta 2017 začel pri približno 966 ameriških dolarjih, je sredstvo kriptovalut prvič preseglo 5000 dolarjev, zaenkrat pa se je ustavilo pri 5.243 dolarjih.

3.714 $ = 15. september 2017: Bitcoin kripto izmenjave na Kitajskem ukazane za zaustavitev

Oblasti kriptovalut so oblasti naročile, naj na Kitajskem ustavijo poslovanje. Naročila so povzročila padec cene Bitcoina, saj se je po panogi razširila panika.

3.807 $ = 12. septembra 2017: izvršni direktor Jamie Dimon iz JPMorgan Chase je Bitcoin označil za “prevaro”

Jamie Dimon, izvršni direktor JP Morgan Chase & Co., je Bitcoin javno obsodil kot “prevaro” in komentiral, da se položaj vseh, ki so vanj vlagali, ne bi “končal dobro”. Izjavil je, da bodo iz njegovega podjetja odpustili vsakega zaposlenega, ki je bil “dovolj neumen za nakup bitcoinov”. Medtem ko so bile te izjave dokaj močne od nekoga, ki je globoko vpleten v tradicionalne finance, so bili privrženci Bitcoina videti moteči, saj se je cena komaj premikala.

4.224 USD = 3. septembra 2017: Začetne ponudbe kovancev na Kitajskem prepovedane

Skozi celotno leto 2017 so prvotne ponudbe kovancev vladale prostoru kriptovalut, toda Kitajska se je odločila za trden pristop k zbiranju sredstev z izdajo prepovedi. Obvestilo je navajalo, da kitajska podjetja ne smejo zbirati denarja s prodajo žetonov, in navajalo, da v industriji obstaja zaskrbljenost zaradi prevar in prevar..

3.384 USD = 1. avgust 2017: Bitcoin se s trdimi vilicami razdeli v Bitcoin in Bitcoin Cash

Čeprav se je Bitcoin v prvi polovici leta 2017 močno povečal, se je pojavil izziv, ki je vključeval obsežno razpravo o Bitcoinovi mreži. Ta izziv je povzročil, da se je Bitcoin razdelil na Bitcoin in Bitcoin Cash, odločil se je razdeliti na dve sredstvi kriptovalut in vsak je nadaljeval z različnimi predlogi za obravnavo svojih predlogov za skaliranje..

1.215,69 USD = 1. aprila 2017: Bitcoin na Japonskem priznan kot zakonita valuta

Čeprav so bile pred odločitvijo pred meseci mesečne razprave, se je japonska vlada odločila, da bo Bitcoin priznala kot zakonit način plačila v državi. Z novimi predpisi v državi bi morale borze slediti podobnim protokolom kot banke, ki zahtevajo pravila za poznavanje strank (KYC) in protokolov proti pranju denarja (AML)..

1.038 USD = 10. marca 2017: SEC zavrne sklad Bitcoin, s katerim trguje Bitcoin, s strani Winklevoss Brothers

Dvojčka Winklevoss sta z Bitcoin ETF prvič predstavila Komisijo za vrednostne papirje in borzo, ki je prijavo zavrnila. Takrat je SEC izjavila, da na cenovnem trgu primanjkuje stabilnosti in zrelosti, da bi vzdržal ETF.

807 $ = 3. januarja 2017: Bitcoin je prvič v treh letih opravil 1.000 USD

Medtem ko se je Bitcoin povečal predvsem za večino leta 2016, kar je prvič v zadnjih treh letih kršilo 1000 USD.

Vrednosti cene Bitcoin (BTC v USD) v letu 2016

Vrednosti cene Bitcoin (BTC v USD) v letu 2016

749 USD = 9. november 2016: Predsedniška zmaga Donalda Trumpa povzroča strmo padanje na borzi

Presenetljiv večji del javnosti je bil Donald Trump na volitvah leta 2016 izvoljen za predsednika ZDA. S temi novicami POTUS so se svetovni trgi zmanjšali v ZDA, na Japonskem in celo v Hong Kongu. Vendar se je Bitcoin v primerjavi s temi trgi povečal za 5%, saj so trgovci in institucije Bitcoin začeli razumeti kot tehniko zaščite pred gibanjem na svetovnem trgu. Donald Trump bi 11. julija 2019 prvič celo tvitnil o Bitcoinu.

591 dolarjev = 2. avgust 2016: Kibernetski napad na Bitfinex ukrade 72 milijonov dolarjev

Bitfinex je napovedal tragično izgubo bitcoinov, ki pripadajo 119.756 strankam, zaradi velike kršitve varnosti. Takrat je bila skupna vrednost te izgube 72 milijonov dolarjev, saj se je cena Bitcoina strmoglavila za 20%. Ta kramp je povzročil veliko pretresov v bitcoin skupnosti, saj je cena Bitcoinov padla pred javno objavo kramp Bitfinex, kar kaže na to, da so nekateri imetniki imeli notranje informacije o napadu..

674 USD = 9. julij 2016: Bitcoin se drugič razpolovi

Nagrada Bitcoin-ovega bloka se je drugič zmanjšala na polovico, odkar je Bitcoin aktiven, s 25 BTC na 12,5 BTC za vsak izkopani blok.

454 USD = 2. maj 2016: Craig Wright trdi, da je Satoshi Nakamoto

Craig Wright je objavil blog, ki je predstavil njegovo trditev, da je ustvarjalec Bitcoina, bolj znanega kot Satoshi Nakamoto. Wright je naložil podpis zasebnega ključa, s katerim je želel dokazati svoj nadzor nad originalnim bitcoinom, ki ga je Satoshi izkopal v letih 2009 in 2010. Kljub največjim prizadevanjem je skupnost Bitcoin do konca dneva uspela v svojih izjavah narediti veliko lukenj, čeprav je Wright do danes ni odstopil od svojih trditev.

461 USD = 27. aprila 2016: Bitcoin plačila sprejema Steam

Bitcoin so začeli sprejemati kot plačilo na igralni platformi Steam PC, kar potrošnikom omogoča, da ga uporabljajo za nakup video iger in drugih digitalnih vsebin, ki so na voljo. Valve, ustvarjalec Steama, je napovedal, da bo Bitcoin plačilni procesor za platformo Bitpay.

426 USD = 4. aprila 2016: OpenBazaar je postal ena prvih decentraliziranih tržnic

Uvedba decentraliziranega trga OpenBazaar je bila prizadevanje za oblikovanje trga za trgovanje s P2P, ki bi bil brez provizij, trgovinskih omejitev in posrednikov. Kasneje je trg na koncu razkril, da so prejeli milijon dolarjev financiranja, zahvaljujoč Union Square Ventures, Andreessen-Horowitz in drugim večjim podjetjem tveganega kapitala.

434 USD = 21. februarja 2016: Razvijalci in rudarji bitcoinov predlagali ločeno pričo

Ločena priča, znana tudi kot SegWit, je bila plod razprave med člani skupnosti Bitcoin v Hongkongu. Zamisel naj bi rešila zastoje v Bitcoin transakcijah, skupina pa se je strinjala, da bo Bitcoin postal razširljiv mednarodni plačilni sistem.

Vrednosti cene Bitcoin (BTC v USD) v letu 2015

Vrednosti cene Bitcoin (BTC v USD) v letu 2015

461 USD = 8. december 2015: Poročila žične trditve, da je Satoshi Nakamoto Craig Wright

Prvotna ideja, ki je nakazovala identiteto Satoshija Nakamota, je bil dr. Craig S. Wright, je objavil Wired. V publikaciji je bilo zapisano, da je bil avstralski poslovnež sam Satoshi ali pa “briljantni prevarant” na podlagi e-poštnih sporočil, izbrisanih objav v spletnem dnevniku in objavljenih sodnih dokumentov, ki jih je kot vire uporabljala pisateljica Wired in raziskovalka varnosti Gwen Branwen.

Zasebno je Wright kasneje predložil dodatne dokaze, da je predlog resničen, le da ga je Bitcoin skupnost zmagovito izpodbijala.

334 USD = 3. november 2015: Bitcoinov simbol sprejet v Unicode

Tehnični odbor Unicode je potrdil naraščajoč vpliv Bitcoina s sprejemom njegovega simbola v standard Unicode. Simbol je bil dodeljen reži U + 20BF ​​SIGN.

366,67 USD = 31. oktober 2015: The Economist prvič prikazuje Bitcoin na prvi strani

Članek z naslovom “The Trust Machine” je Bitcoin postavil na prvo stran cenjene publikacije The Economist. V članku so razpravljali o ekonomskem liberalizmu, uporabnosti blockchain tehnologije in možnosti, da nacionalne banke sprostijo lastno digitalno valuto..

318,43 USD = 22. oktobra 2015: EU se je odločila, da ne bo uvedla DDV za trgovanje z bitcoini

Na podlagi sodbe Sodišča Evropskih skupnosti davek na dodano vrednost (DDV) ne bo veljal za Bitcoin in virtualne valute v Evropski uniji. Ta sodba pomeni, da bi Bitcoin bolj spadal pod kategorijo valute in ne kot lastnina ali blago. Odločitev je bila neposredno v nasprotju s stališčem regulatorjev v ZDA.

268 USD = 5. oktobra 2015: Dvojčki Winklevoss v New Yorku začeli izmenjavo dvojčkov

Borzo Gemini sta oktobra 2015 uradno zagnala Cameron in Tyler Winklevoss, znana tudi kot dvojčka Winklevoss. Brata sta znana po svoji vpletenosti v zgodnji razvoj Facebooka. Ameriška in z ZDA regulirana borza bitcoinov je že imela na začetku obstoječe partnerstvo z banko v New Yorku dovoljenje za obratovanje v 26 zveznih državah. To razmerje je tudi zagotovilo, da so bile vloge strank pokrite z zavarovanjem FDIC, ki je trenutno ugodnost običajnih bančnih računov..

238,15 USD = 18. septembra 2015: CFTC je Bitcoin razvrstil kot blago

Ameriška komisija za trgovanje z blagovnimi terminskimi pogodbami je vložila in poravnala bremenitve zaradi zamenjave za Bitcoin, ki je omogočala trgovanje z opcijskimi pogodbami. Ta poravnava je bila del odločitve, da so “bitcoin in druge virtualne valute pravilno opredeljene kot blago.”

232,05 USD = 3. junij 2015: New York je BitLicense predstavil za kripto trgovanje znotraj države

Z uvedbo BitLicense v New Yorku je država ena najbolj naprednih v regulaciji kriptovalut. Zahteva je vzpostavila nov standard za lokalno industrijo, ki zagotavlja, da mora vsaka borza kriptovalut, ki želi poslovati v New Yorku, pridobiti licenco pri newyorškem ministrstvu za finančne storitve..

BitLicense zahteva 5000 USD provizije, evidenco prstnih odtisov zaposlenih in pisno odobritev za vsako novo poslovno dejavnost. Borze, ki s svojimi dejavnostmi v državi niso bile tako pregledne, so po uvedbi BitLicense kmalu prenehale poslovati.

222,85 USD = 26. januarja 2015: Coinbase se je začel kot platforma za trgovanje z bitcoini v ZDA

Coinbase, Bitcoin plačilni procesor, ki je podprt z naložbami tveganega kapitala, je napovedal lastno platformo za trgovanje. Začetek je sledil večmesečnemu prizadevanju za zagotovitev razmerja med državo in zveznimi regulatorji. Ko je bil Coinbase lansiran, je strankam v polovici ameriških zveznih držav omogočil zakonito trgovanje.

198,59 $ = 4. januarja 2015: Bitstamp Hack je povzročil 5,2 milijona dolarjev izgube

Čeprav se je trg Bitcoinov že ukvarjal z medvedjim trgom, se je stanje po kraji 18.866 Bitcoinov iz vroče denarnice z Bitstampom še poslabšalo. S taktiko socialnega inženiringa proti sistemskemu skrbniku za Bitstamp so hekerji zaslužili 5,2 milijona dolarjev Bitcoinov. Borzo je bilo treba zapreti osem dni, vendar je Bitstampova hladilnica ostala zavarovana. Poleg tega na stanje strank ni vplival in izguba je bila le “majhen delček” rezerv, ki jih je imel Bitstamp.

Bitstamp je še vedno aktivna borza, kar je veliko boljša usoda kot drugim velikim borzam.

Vrednosti cene Bitcoin (BTC v USD) v letu 2014

Vrednosti cene Bitcoin (BTC v USD) v letu 2014

324,87 USD = 11. decembra 2014: Bitcoin sprejel Microsoft

S sprejetjem Bitcoina s strani Microsofta so ameriške stranke lahko s pomočjo spletnih trgovin Xbox in Windows zamenjale Bitcoin za aplikacije, igre in drugo digitalno vsebino. Njihov ponudnik plačil Bitcoin je bil in je tudi Bitpay.

387,40 ameriških dolarjev = 6. oktobra 2014: Bitcoin transakcija BearWhale vloži Bitcoin Exchange

6. oktober je bil označen kot eno največjih naročil za prodajo, ki je kdajkoli prišlo do verige Bitcoin, saj je neznani trgovec dal na prodaj na Bitstamp 30.000 BTC. Mejna cena BTC je bila 300 USD, Bitcoin skupnost pa je naročilo štela za “BearWhale”. Medtem ko je bilo naročilo izpolnjeno, je pri tem trpela cena Bitcoina.

528,88 USD = 18. julij 2014: Bitcoin sprejel Dell

Dell, računalniški gigant, je objavil, da so ameriške stranke lahko uporabljale Bitcoin, zaradi česar so največje podjetje sprejele kripto sredstvo. Leta 2014 so številna druga podjetja za računalniško strojno opremo začela plačila z bitcoini, vključno z Overstock, TigerDirect in Newegg, kar je vplivalo na odločitev Della.

628,50 $ = 27. junija 2014: Dražba ameriške vlade je prodala 30.000 Bitcoinov

30.000 bitcoinov, zaseženih v napadu oktobra 2013, je prodala ameriška služba maršalov. Racija tržnice Darknet Silk Road je vladi omogočila dražbo Bitcoinov dražitelju, ki je ponudil najvišjo ceno, saj je večino Bitcoinov kupil milijarder tvegani kapitalist Tim Draper.

Do danes je Draper še vedno eden največjih bitcoinov.

592,28 USD = 13. junija 2014: 51% nadzora Bitcoin omrežja začasno zavarovano z GHash.io

GHash.io, rudarski bazen, je pridobil večinski nadzor nad zgoščevalno močjo Bitcoin omrežja, kar jim je omogočilo 51-odstotni napad na omrežje. Ta vrsta napada bi povzročila začasen razveljavitev Bitcoin transakcij, čeprav je združenje izdalo izjavo, v kateri pojasnjuje, da takega napada nikoli ne bi izvedlo. V izjavi se dodaja, da odslej bazen ne bo presegel 39,99% razpršene moči.

501,70 USD = 10. aprila 2014: Zaustavitev bančnih računov, povezanih z menjalnico, s strani People’s Bank of China

Kitajske finančne institucije so imele rok do 15. aprila, da ustavijo vse interakcije tako s Bitcoinom kot z njim povezanimi borzami. Borze so izgubile dostop do svojih bančnih računov v državi, ko so prešle na bančne rešitve na morju.

453,05 USD = 26. marec 2014: Bitcoin bo obdavčen, pravi IRS

Ameriška uprava za notranje prihodke je izdala izjavo, da so Bitcoin lahko davki kot lastnina, ne pa tudi kot valuta. S to klasifikacijo bi bili Bitcoin in druga sredstva za kriptovalute podvrženi določenim omejitvam, vključno z davkom na kapitalski dobiček.

631,25 USD = 6. marca 2014: Dorian Nakamoto je Newsweek identificiral kot Satoshi Nakamoto

Newsweek, tiskovni medij, je objavil članek o moškem z imenom Dorian Nakamoto, saj je novinarka Leah McGrath Goodman izjavila, da je upokojeni računalniški inženir resnični ustvarjalec Bitcoina. Dorian pa je zanikal kakršno koli vpletenost, dodatna preiskava pa je potrdila, da ni povezan z Bitcoinom. Vendar je skupnost kriptovalut zanj na koncu zbrala 23.000 dolarjev.

662 USD = 24. februarja 2014: Mt. Gox se nenadoma izklopi

Po napadih DDoS 7. februarja je Mt. Gox je ustavil vse dvige. V nekaj tednih se je nekoč uspešna platforma zaprla po odkritju, da v hladilnici manjka 744.000 bitcoinov. Borza je bila v stečaju in cena Bitcoina je močno padla.

626 USD = 7. februarja 2014: Mt. Gox in druge borze so prestale velik napad DDoS

Več izmenjav je bilo istočasno z napadi DDoS, ki so jih za nekaj dni zaustavili. Izmenjave so vplivale na Mt. Gox, Bitstamp in BTC-E, med drugim.

Vrednosti cene Bitcoin (BTC v USD) v letu 2013

Vrednosti cene Bitcoin (BTC v USD) v letu 2013

839 USD = 5. december 2013: Finančne institucije na Kitajskem so prepovedale uporabo Bitcoinov

Kitajska ljudska banka se je seznanila z naraščajočo priljubljenostjo Bitcoina v njihovi državi in ​​se odločila za prepoved njegove uporabe kot oblike valute za ohranitev lastnega finančnega sistema. Finančnim institucijam je bila hitro prepovedana uporaba Bitcoina.

921 USD = 29. november 2013: Mt. Gox je zabeležil 1.242 $ Bitcoin vrednosti

Cene so 29. novembra dosegle najvišjo vrednost, saj so jih povečale večje naložbe na Kitajskem. Državljani so gravitirali k valuti, da bi se zaščitili pred kitajskim juanom, ki se je hitro napihoval.

1.075 ameriških dolarjev = 20. november 2013: kitajskim državljanom dovoljeno trgovanje z bitcoini / lastnimi kriptoasseti

Ljudska banka Kitajske je v izjavi banke kitajskim državljanom omogočila, da sodelujejo na trgu Bitcoinov. Ta sposobnost omogoča kitajskim državljanom, da množično kupujejo in prodajajo Bitcoin. S to novico se je cena Bitcoina močno dvignila in obseg trgovanja z Bitcoinom je dosegel nove višine.

1.072 ameriških dolarjev = 18. november 2013: Zamenjava zaslišanja Bitcoinov v ameriškem senatu

Zaradi aretacije Rossa Ulbrichta je ameriški senat organiziral razpravo z naslovom “Beyond Silk Road”, ki je obravnavala “potencialna tveganja, grožnje in obljube” virtualnih valut. Nekateri panelisti in senatorji so verjeli, da je Bitcoin tveganje, ki se ga ne splača prevzeti, drugi pa so verjeli v njegov potencial.

135,12 USD = 1. oktober 2013: aretiran grozni pirat Roberts alias Ross Ulbricht

Po namigih je Zveznemu preiskovalnemu uradu uspelo aretirati lastnika Svilne ceste Rossa Ulbrichta. Temna spletna tržnica se je uveljavila kot podzemno mesto za prodajo in nakup mamil, pištol in drugega nezakonitega blaga za Bitcoin. Ulbricht je bil obtožen več kaznivih dejanj, vključno z vdorom računalnikov in pranjem denarja, in v tem procesu izgubil 170.000 BTC.

Ulbricht je bil kasneje obsojen na dvig v zaporu brez možnosti pogojnega izpusta.

126,94 USD = 30. avgust 2013: Tradehill je prenehal delovati

Tradehill, platforma za izmenjavo podjetij, je ustavila svoje poslovanje in strankam vrnila sredstva po padcu z Archive Federal Credit Union. Finančni partner podjetja se je odločil, da se ne bo ukvarjal z regulativnimi težavami Bitcoina.

126,94 USD = 14. maj 2013: Mt. Gox je prejel nalog ministrstva za domovinsko varnost

Po preiskavi ameriškega ministrstva za domovinsko varnost Mt. Generalni direktor Goxa Mark Karpeles je z zasegom oblasti izgubil 3 milijone dolarjev z bančnega računa pri Wells Fargo. Preiskava je pokazala, da je Karpeles denar pošiljal nezakonito, pod pogoji, povezanimi z računom. Uporabniki so začeli dvomiti o zmožnosti Bitcoina, da doseže prihodnji pravni status.

122,90 USD = 10. aprila 2013: Mt. Gox se je izklopil zaradi velikega obsega trgovanja

Mt. Gox-ov obseg trgovanja se je povečal kot rezultat uporabniške dejavnosti na borzi, čeprav je bil najprej zmoten kot DDoS napad. Borza se je bila zaradi povpraševanja prisiljena zapreti, kar je povzročilo zaskrbljenost skupnosti Bitcoin.

131,07 USD = 25. marec 2013: Pomoč ciprske vlade je povezana s povečanjem cen BTC

Ciper je prejel 10 milijard EUR reševanja, katerega namen je bil odpraviti neuspeh gospodarstva, čeprav je imel določeno opozorilo: račun, ki presega 100.000 EUR, bo podvržen pristojbinam in omejitvam. Te omejitve so bile odgovorne za povečanje Bitcoina z 80 na 260 USD v nekaj tednih, saj so uporabniki gravitirali k “varnemu zavetju”, ki ga ponuja Bitcoin.

68,89 USD = 11. marca 2013: Izdana posodobitev za Bitcoin 0.8.2

Težave s transakcijami so povzročile, da je Bitcoin začasno prišel do trdega vilice, kar je pomenilo naporen teden za sredstvo. Mt. Gox se je odločil začasno ustaviti delovanje, saj so razvijalci v nekaj urah nadaljevali z ločljivostjo. Da se ta težava ne bi ponovila, je bila izdana različica 0.8.1.

Vrednosti cene Bitcoin (BTC v USD) v letu 2012

Vrednosti cene Bitcoin (BTC v USD) v letu 2012

13,43 USD = 28. novembra 2012: Bitcoin se prvič razpolovi

S pisanjem prvotne kode Bitcoina je Satoshi Nakamoto oblikoval načrt prepolovitve in samodejno zmanjšal število BTC, ki so ga rudarji prepolovili vsaka štiri leta. Prva uporaba tega prepolovitve je bila 28. novembra in je nagrado znižala s 50 BTC na 25 BTC z vsakim miniranim blokom.

12,46 USD = 15. novembra 2012: Bitcoin sprejel WordPress

WordPress je objavil izjavo, v kateri je napovedal, da Bitcoin sprejemajo kot možnost plačila zaradi omejitev, s katerimi se soočajo podjetja, kot sta PayPal in Visa. WordPress je izjavil, da ta in druga podjetja 60 državam po svetu preprečujejo opravljanje poslov, vključno s Haitijem in Etiopijo.

V izjavi je zapisano: “Naš cilj je omogočiti ljudem, ne pa jih blokirati.”

11,18 USD = 17. avgusta 2012: Bitcoin plačila ustavila zaradi varčevanja in zaupanja Bitcoin s strani SEC

Trendon T. Shavers je bil zaradi goljufije vlagateljev zaradi njegove naložbene sheme za Bitcoin obtožen s strani ameriške komisije za vrednostne papirje in borze. Potem ko je na forumu BitcoinTalk od uporabnikov sprejel 50 depozitov BTC, je tedensko izplačeval obresti. Operacija je bila ustavljena 17. avgusta, brivniki pa so s 86.000 in 500.000 bitcoinov od vlagateljev poskušali izginiti.

4,89 USD = 1. marca 2012: 46.000 Bitcoinov izgubljeno v Linode Hack

Spletni gostitelj Linode je bil anonimni napadalec na njihovih strežnikih vdrl, kar je napadalcu omogočilo dostop do denarnic z ogromnim številom Bitcoinov. Med krajo Bitcoin-a vrednega več kot 228.000 ameriških dolarjev so med najpomembnejšimi žrtvami bili glavni razvijalec bitcoinov Gavin Andresen, izmenjava bitcoinov Bitcoinica in operater rudarskega bazena Marek ‘Slush’ Palatinus.

4,31 USD = 11. februarja 2012: Zaprte kripto operacije Paxum in Bitcoin, prodane Bitcoin

Teden 11. februarja ni bil odličen teden za Bitcoin. Paxum, spletni obdelovalec plačil, se je 11. februarja odločil ustaviti vse transakcije, ki vključujejo kriptovalute, in kot razlog navedel pravne pomisleke. V dveh dneh je TradeHill sledil s prodajo Bitcoina za vračilo kupcev in upnikov. Naslednji datum je uporabnik foruma BitcoinTalk Patrick ‘phantomcircuit’ Strateman napovedal varnostno napako na BTC-E Bitcoin Exchange..

Vrednosti cene Bitcoin (BTC v USD) v letih 2009–2011

Vrednosti cene Bitcoin (BTC v USD) v letih 2009–2011

4,22 USD = 19. decembra 2011: “Dobra žena” vsebuje epizodo “Bitcoin for Dummies”

Ko je bil Bitcoin še v prvih nekaj letih svojega življenja, se je epizoda “Dobra žena” odločila, da bo izkoristila novo tehnologijo. Pričakovati je bilo, da bo izpostavljenost 9,45 milijona gledalcev to trditev potisnila na višino, vendar se je zdelo, da je malo gledalcev zanimalo, saj je cena ostala na mestu.

17,77 USD = 19. junij 2011: Mt. Gox Hacked – Prva velika črna luknja Bitcoina

Mt. Goxa je vdrl revizor, ki je delal za borzo, in je prenesel kopijo uporabniške baze podatkov za dostop do gesel. Z možnostjo dostopa do privilegijev na ravni skrbnika je revizor povzročil, da se je cena znižala na 0,01 USD na Bitcoin s številnimi prodajnimi nalogi, objavljenimi v sistemu.

Mt. Gox je lahko ustavil trgovanje za en teden, ko so odkrili težavo, obrnili trgovanje in izboljšali varnost svojih sistemov. Od 600 ogroženih denarnic je bilo ukradenih več kot 4.019 bitcoinov.

16,88 USD = 1. junij 2011: Gawker News objavlja članek Expose na temni spletni strani Silk Road

Adrien Chen, pisatelj za Gawker, je objavil članek z naslovom “Spletno mesto pod zemljo, kjer lahko kupite katero koli drogo, ki si jo lahko zamislite.” Ta članek je prišel z veliko polemik, ki opisujejo, kako lahko potrošniki uporabljajo potencialno platformo Silk Road za nakup skoraj ničesar z Bitcoinom. Članek je pridobil veliko prometa, s čimer se je Bitcoin povečal z 9,21 na 17,61 dolarja.

Bitcoin je dosegel 31 dolarjev v enem tednu po objavi članka Gawker.

0,072 USD = 27. marec 2011: Uradno ustanovljene tri borze bitcoinov

Britcoin, nova kripto borza, je bila predstavljena marca, kar uporabnikom omogoča, da prvič kdaj trgujejo z britanskim funtom. Kmalu zatem je tej usmeritvi sledila tudi izmenjava v Braziliji, ki je uvedla storitev za brazilski Real, da trguje tudi z Bitcoini.

Bitmarket.eu se je začel 5. aprila, kar je uporabnikom omogočilo uporabo evra za trgovanje z bitcoini, kar še nikoli ni bilo storjeno. Tri borze so milijonom novih uporabnikov omogočile vstop na trg Bitcoinov.

1,00 USD = 9. februarja 2011: Bitcoin usklajena vrednost ameriškega dolarja

Bitcoin je dosegel enako vrednost kot ameriški dolar, ko je bil star približno dve leti, kar je prvič v zgodovini doseglo pariteto z največjo fiat-valuto na svetu. Cena je s to novico hitro narasla.

0,07 USD = 15. avgust 2010: Rezultat goljufive transakcije Bitcoin v Hard Fork

Napaka pri obdelavi računalniške številke je omogočila, da je anonimni uporabnik ustvaril goljufivo Bitcoin transakcijo in ustvaril skoraj 99.000 dodatnih Bitcoinov, ki lahko kdaj obstajajo v sistemu. Razvijalci bitcoinov so težavo opazili in odpravili v nekaj urah.

0,06 USD = 18. julij 2010: Mt. Zagon Gox Exchange

Jed McCaleb je predstavil Mt. Gox 18. julija, ki je temeljil na prejšnji (vendar neuspešni) Magic: Platforma za izmenjavo kart Gathering Online (MTGOX). Mt. Gox je v naslednjih treh letih naraščal in postal največja borza za Bitcoin na spletu, McCaleb pa je borzo prodal Marku Karpelesu do 7. marca 2011, veliko pred tem ogromnim uspehom in morebitnim neuspehom.

0,08 USD = 11. julij 2010: Bitcoin v članku Slashdot

Slackdog.org, priljubljeno spletno mesto za novice in tehnološki razvoj, je predstavilo različico Bitcoin 0.3. Zanimanje za Bitcoin se je povečalo, cena se je v petih dneh zvišala z 0,008 na 0,08 dolarja.

0,0025 USD = 22. maja 2010: Dve pici sta postali prvi artikli, kupljeni z Bitcoinom

Laszlo, uporabnik foruma Bitcointalk, je dve pici plačal z 10.000 BTC, ki sta bili ocenjeni na 25 dolarjev. Jercos, še en uporabnik platforme, je naročil in plačal pice, s čimer je prvič uporabil Bitcoin za pravi, oprijemljiv predmet.

0,001 USD = 12. oktober 2009: Odprta je bila prva transakcija Bitcoin-to-Fiat

New Liberty Standard je z uporabo PayPala kupil 5.050 BTC za 5,02 USD. To je prva znana trgovina z Bitcoin in katero koli fiat valuto.

0,0008 USD = 5. oktober 2009: Nova storitev Liberty Standard je začela storitev menjalnega tečaja Bitcoin

Novi standard Liberty, ki se je začel kot storitev za zamenjavo fiatov za Bitcoin, s stopnjo 1.309,03 BTC na 1 USD ali približno 0,0008 USD na 1 BTC. Stopnja je bila izračunana z upoštevanjem stroškov električne energije, ki se je takrat uporabljala za kopanje enega bitcoina v računalniku.

0,00 USD = 12. januarja 2009: Prva Bitcoin transakcija je potekala

12. januarja je ustvarjalec Bitcoinov Satoshi Nakamoto kot prvo Bitcoin transakcijo 10 bitcoinov prenesel na razvijalca in aktivista kriptografije Hal Finney. O transakciji je tvitnil Finney, ki se je kasneje pošalil, da je Satoshiju ni nikoli vrnil.

0,00 USD = 3. januarja 2009: Vzpostavljen Genesis Block za Bitcoin

Ustvarjalec Bitcoinov Satoshi Nakamoto je izkopal prvi Bitcoinov blok, s čimer je Bitcoin blockchain sprožil.

Uporabite najbolj podroben časovni načrt zgodovine cen bitcoinov, da vidite, kako daleč je prišla največja in najboljša kriptovaluta v prvem desetletju. Zdaj, da zaključimo naš uporabniški priročnik za ceno kripto trgovcev in vlagateljev, zaključimo s pogostimi vprašanji o izračunih BTC / USD, da pregledamo vse preostale elemente.

Pogosta vprašanja o ceni menjalnega tečaja Bitcoin in BTC

Pogosta vprašanja o ceni menjalnega tečaja Bitcoin in BTC

Dobimo veliko vprašanj o ceni bitcoinov in tečaju bitcoinov. Tu je nekaj najpogostejših vprašanj, ki jih prejmemo.

V: Od kod prihaja tečaj bitcoinov? Kdo meri devizni tečaj?

A: Različna spletna mesta merijo tečaj bitcoinov z uporabo različnih virov. Najboljša spletna mesta uporabljajo več glavnih borz in najnovejše podatke o trgovanju, da dobijo menjalni tečaj bitcoinov. Koliko je nekdo pravkar plačal za bitcoin? Za koliko je nekdo pravkar prodal bitcoin? Kakšna je bila zadnja cena, ki jo je nekdo plačal za bitcoin? Z združevanjem podatkov iz več virov lahko poročevalci deviznih tečajev dobijo čim natančnejše podatke za trenutne tržne razmere.

V: Kdo nadzoruje ceno bitcoinov?

A: Kupci in prodajalci na odprtih trgih nadzorujejo ceno bitcoinov. Ni osrednjega subjekta, ki bi lahko narekoval ceno bitcoina.

V: Ali lahko katera koli posamezna oseba vpliva na ceno bitcoina?

A: Vsekakor je možno, da lahko ena institucija ali posameznik nadzoruje ceno bitcoinov, čeprav je to manj verjetno, ko trg postane bolj likviden. Če bi Satoshi na trgu nenadoma spustil svojo govorico o milijonu BTC, bi to povzročilo padec cen, za razliko od vsega, kar smo že videli. Le malo ljudi – tudi kiti z bitcoinom v vrednosti milijonov dolarjev – lahko samostojno vpliva na takšne trge.

V: Kdo nadzoruje stopnjo emisije ali stopnjo inflacije bitcoinov?

A: Blokovna nagrada Bitcoina je dejanska stopnja emisije ali stopnja inflacije. Vsakih 10 minut se s tem sistemom nagrajevanja blokov doda 6,25 BTC razpoložljivi bitcoin ponudbi. Ta blokovna nagrada je trdo kodirana v bitcoin, tako kot celotna ponudba. Zasnovan je tako, da se približno na štiri leta razreže na polovico, vse do leta 2140, ko naj bi kopali zadnji bitcoin.

V: Zakaj je cena bitcoinov tako nestanovitna? Zakaj tečaj bitcoinov tako zelo niha?

A: Bitcoin je znan po svoji nestanovitnosti. Pred desetimi leti je bil bitcoin vreden manj kot peni. V zadnjih dveh letih je bil bitcoin vreden od 3000 do 20.000 dolarjev, odvisno od tega, kdaj ste preverili ceno. Lahko se zdi, da je nestanovitnost Bitcoinov skrajna, vendar to pričakujemo od novega sredstva in novega trga. Trg poskuša najti ceno bitcoina, zato bodo cene naravno naraščale in padale. Glejte zgoraj glavne razloge, zakaj cena bitcoinov narašča in pada.

V: Kako je lahko bitcoin hranilnik vrednosti, če se njegova cena nenehno spreminja?

A: Cena Bitcoina je v preteklih letih divje nihala, zaradi česar je veliko ljudi trdilo, da je bitcoin slaba zaloga vrednosti. Vsekakor je mogoče, da bo bitcoin dolgoročno slaba zaloga vrednosti, čeprav je v tem trenutku tako ali drugače težko reči. Tudi vrednost zlata je skozi čas nihala, a kljub temu ostaja ena najboljših zalog vrednosti v zgodovini.

V: Ali je bitcoin mehurček?

A: Vsekakor je mogoče, da se bomo čez 15 let ozrli na bitcoin in se nasmejali največjemu, najbolj neumnemu mehurčku v zgodovini. Možno je tudi, da nas bodo naši vnuki čez 50 let vprašali, ali je bil bitcoin resnično vreden le 10.000 USD, ko smo bili majhni. Preprosto povedano, nihče ne ve, kam bo Bitcoin šel, kaj se bo zgodilo s ceno Bitcoina in ali je bitcoin res v balonu ali ne.

V: Zakaj je celotna ponudba bitcoinov določena? Kako vemo, da obstaja le 21 milijonov bitcoinov?

A: Skupna ponudba Bitcoinov je fiksna. To je trdo kodirano v osnovna pravila bitcoinov. Obstaja lahko le 21 milijonov bitcoinov.

V: Ali se lahko spremeni celotna ponudba bitcoinov??

A: Tehnično je izvedljivo spremeniti splošno ponudbo bitcoinov. Tako kot večina pravil Bitcoin tudi te spremembe zahtevajo podporo večine. Če želi dovolj ljudi spremeniti zgornjo mejo ponudbe, se bo ta omejitev ponudbe spremenila.

V: Koliko bitcoinov je danes na trgu?

A: Od januarja 2009 do novembra 2019 so izkopali 18 milijonov bitcoinov. Preostalih 3 milijone bitcoinov naj bi izkopali med letoma 2019 in 2140, pri čemer se blokovna nagrada vsaka štiri leta zmanjša na polovico. V resnici je število bitcoinov v obtoku precej manjše. Nekateri ljudje na primer svojih bitcoinov nikoli ne bodo prodali za manj kot določeno ceno. Uničeni ali izgubljeni so bili tudi milijoni bitcoinov.

V: Zakaj je maj 2020 pomemben čas za bitcoin?

A: Maj 2020 je eden najpomembnejših prihodnjih datumov v prihodnosti bitcoinov. 14. maja 2020 bo bitcoin-ova blokovna nagrada prepolovljena z 12,5 BTC na 6,25 BTC. Čez noč se bo stopnja emisije – ali stopnja inflacije – bitcoinov prepolovila. Obe prejšnji razpolovitvi (50 BTC na 25 BTC in 25 BTC na 12,5 BTC) sta privedli do nenadnega skoka cen bitcoinov.

V: Ali bitcoin po svoji naravi ni ničvreden? Kako bo imel dolgoročno vrednost?

A: Res je, da cena bitcoina ni določena na nobeno določeno sredstvo. Vendar ima bitcoin še vedno notranjo vrednost. Bitcoin blockchain na primer daje vrednost bitcoinov. Bitcoin vam omogoča varno prenašanje denarja z ene osebe na drugo, ne da bi vam bil potreben centraliziran posrednik. Od tod izvira vrednost bitcoinov.

V: Kaj se zgodi, ko so vsi bitcoin izkopani? Ne bo padca cene bitcoinov?

A: Zadnji bitcoin naj bi kopali leta 2140. Do danes je še vedno okrog 15% bitcoinov. Ko bodo izkopali zadnji bitcoin, bodo rudarji zaslužili s transakcijskimi provizijami. Rudarji že poberejo provizije za transakcije in blokirajo nagrade, ko uspešno izkopljejo blok. Po letu 2140 bodo pobirali le provizije za transakcije. Nihče v resnici ne ve, kje bo cena bitcoinov v letu 2140, in težko je napovedati, kaj se bo zgodilo. Vendar je Bitcoin zasnovan tako, da nadaljuje nemoteno delovanje tudi po tem, ko je izkopan zadnji bitcoin.

V: Kaj je najmanjša obračunska enota bitcoina, satoshi, povezana s ceno BTC?

cena bitcoina v satošijih

A: Na 1 bitcoin je 100 milijonov satošijev, ali 1 satoši je 0,00000001 BTC. Zaradi neskončne delljivosti bitcoinov je satoshi osnovni gradnik merljive vrednosti bitcoinov, v katerem bo kdajkoli ustvarjenih le 2 Quadrillion, 100 Trillion Satoshis (ali 21 kantriljonov Satošijev). To digitalno pomanjkanje začne pomeniti, ko Bitcoina ni bilo več mogoče meriti v ameriških dolarjih, kot je danes.

Zadnja beseda: Kako se določa cena Bitcoina?

vodnik po cenah bitcoinov

Bitcoinovo ceno določata dva preprosta ekonomska dejavnika: ponudba in povpraševanje. Ponudba bitcoinov je fiksna, čeprav povpraševanje po bitcoinih narašča. Povpraševanje narašča, ko več ljudi sliši za bitcoin, ko bitcoin tehnologija raste in se izboljšuje in ko bitcoin postane bolj uporaben. In kdo ve, čeprav je ta uporabniški priročnik o tem, kako deluje cena bitcoinov, zagotovo pomagal, če pa boste dovolj dolgo “hodli”, vam morda ne bo treba skrbeti za ceno BTC, merjeno v USD, in začeti z najmanjšo obračunsko enoto v bitcoinih, satoshi.

bitcoin cena btc / usd meme

Bitcoin milijonar ne obstaja, saj se milijon izračuna na podlagi ameriških dolarjev in nekega dne bo tečaj BTC-ja do USD preprosto BTC-ja do BTC-ja (vsaj kako matrični mem zajema možno prihodnost).

Za več virov cen bitcoinov si oglejte analizo grafikonov, napovedi napovedi in posodobitve za polovico leta 2020.

Konec koncev, ko se bo povpraševanje povečalo in ponudba ostala nespremenjena, se bodo cene neizogibno zvišale. To je najpreprostejši način za razumevanje cene in menjalnega tečaja bitcoinov.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map