Kaj je cena zlata in kako je določena?

Trgovanje z zlatom ali drugimi plemenitimi kovinami je prvo vprašanje, koliko stane zlato? Odgovor se skriva v ceni zlata. To je cena, s katero se zlato kadar koli trguje na trgih, kjer je na voljo.

Tu bomo natančneje preučili, kakšna je promptna cena zlata, kaj dejansko dobite za promptno ceno zlata in glavni dejavniki, ki premikajo ceno na trgih.

Kaj pomeni Spot cena zlata?

Spot cena, ki jo vidite najprej, temelji na eni unci zlata. To je standardni ukrep, s katerim se zlato trguje na mednarodnih trgih. Opazili boste tudi, da je cena zlata (in drugih plemenitih kovin) navedena v ameriških dolarjih. Spet je to valuta, v kateri se zlato ceni in trguje po vsem svetu.

Cena, ki jo boste običajno navedli kot promptno ceno, bo tudi “ponudbena” cena. To je najvišja cena, ki so jo kupci na trgu trenutno pripravljeni plačati. Ta cena prihaja pretežno iz terminskega trga z zlatom v ZDA, kjer se na COMEX trguje s terminskimi pogodbami za zlato in druge blagovne terminske pogodbe. To je največja svetovna borza za terminske pogodbe na zlato in blago.

To pomeni, da ceno zlata dejansko določa predvsem trgovanje s terminskimi pogodbami, ki predstavljajo večino trgovine z zlatom, ne pa trgovanje z dejansko fizično kovino in borzami, kot je šanghajska borza zlata. Vse cene temeljijo na cenah, določenih v New Yorku, in “fiksni” ceni, ki jo dvakrat na dan ponujajo trg OTC v Londonu in London Bullion Market Association (LBMA)..

Cena, ki jo plačate za zlato

Če želite kupiti fizično zlato, boste morali plačati nekoliko več, kot je promptna cena. Dejanska cena, ki jo boste plačali, je odvisna od oblike zlata, ki jo želite kupiti. To je običajno znano kot “premija”. Zahteva se, saj je promptna cena, ki jo vidite na trgu, cena “surovega” zlata. Podobno kot boste videli cene surove nafte, je treba ta material še vedno dodelati, predelati in izdelati, da dobite končno fizično obliko zlata, ki jo želite kupiti.

Končna cena, ki jo plačate, je odvisna od nekaj dejavnikov. Oblika fizičnega zlata, ki ga kupite, vpliva. Zlate palice imajo običajno najnižjo premijo, sledijo jim zlati kovanci in nazadnje nakit, čeprav boste morda morali pri kovancih upoštevati tudi zbirateljsko vrednost.

Poleg tega bo imel vsak trgovec svojo premijo in provizije, ki jih zaračuna. Te lahko upravljate tako, da kupujete in kupujete samo pri cenjenih prodajalcih. Po vsem svetu lahko izbirate med mnogimi, ki ustrezajo vašim potrebam kot trgovec.

Kaj premika Spot ceno zlata?

Kot pri vseh vrstah sredstev obstaja vrsta dejavnikov, ki lahko redno premikajo trg. Tu je nekaj najpomembnejših dejavnikov pri premikanju številčnice na trgu zlata:

Vrednost v USD: Med zlatom in ameriškim dolarjem obstaja zgodovinsko obratna povezava. To pomeni, da se cena zlata, ko se dolar okrepi, običajno zniža. Velja tudi nasprotno, saj šibkejši dolar omogoča višjo ceno zlata. To je predvsem posledica povečane kupne moči iz drugih valut v USD. To povečuje povpraševanje po zlatu, kar posledično povečuje cene.

Obrestne mere: Druga obratna povezava z zlatom je z obrestnimi merami. Ko ti naraščajo, vrednost zlata običajno upada, medtem ko nizke obrestne mere običajno zvišujejo cene zlata, saj vlagatelji iščejo večje donose za svoj denar. Ti tudi povečujejo inflacijo.

Inflacija: Zlato je znano kot morda najboljše varovanje pred inflacijo za vlagatelje v zgodovini. V obdobjih inflacije se vrednost zlata običajno poveča. Tovrstno povišanje cen lahko povzroči tudi pričakovana inflacija.

Dejavnost borz: Malo verjetno je, da bi se povečale obe zalogi in cena zlata. To je zato, ker se zlato običajno šteje za varno naložbo, ko se na borzi in drugih ne gre dobro. Zato obdobje padanja delnic običajno narašča cene zlata, saj trgovci iščejo varnejšo in varnejšo alternativo naložbam.

Gospodarska negotovost: Gospodarska negotovost, ki je širša od te, in vrsta politične nestabilnosti ali nacionalna kriza običajno prispevajo k višji ceni zlata. Tudi to je posledica statusa varnega zavetja, ki ga ima zlato v mislih vlagateljev, dejstvo, da je plemenita kovina merljiva v fizični obliki, jo je mogoče enostavno prevažati in ima svojo lastno vrednost..

Spot cena zlata danes

Obstaja veliko krajev, kjer lahko preverite trenutno ceno zlata, vključno s to spletno stranjo, jo analizirate glede na preteklo uspešnost ali jo celo primerjate z drugimi trgi in indeksnimi skladi. Cene zlata v zadnjem letu leta 2020 so nenehno naraščale. Ta porast je mogoče pripisati kombinaciji zgoraj omenjenih dejavnikov.

S pandemijo COVID-19, ki poteka po vsem svetu, se je začelo dolgotrajno obdobje gospodarske negotovosti. To bi samo po sebi zadoščalo za zvišanje cen zlata, čeprav so se tudi centralne banke po vsem svetu spustile na nižje obrestne mere in sprejele druge ukrepe za spodbujanje svetovnega gospodarstva.

Kaj to pomeni za ceno zlata, je to, da smo v zadnjem letu opazili enakomeren dvig promptne cene zlata. Najvišje vrednosti za več kot 2000 dolarjev so bile dosežene na vrhuncu. Čeprav ni znano, ali se bo to nadaljevalo, ostaja pandemična težava verjetno, da bodo tudi cene zlata ostale povišane.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map