Naložba v zlato – vse, kar morate vedeti

V turbulentnih časih je zlato eno od varnih naložb trgovcev po vsem svetu. Ob trenutnem gospodarskem ozračju, kakršno je, ni presenetljivo, da so cene zlata na unčo na trgih sprotnega trgovanja dosegale najvišje vrednosti. Glede na to, da so se cene leta 2020 zvišale za približno 30%, gospodarska negotovost pa se ne bo končala, se morda sprašujete, ali je zdaj pravi čas za vlaganje v zlato. Tu vas bomo vodili, kako natančno lahko začnete z naložbo v zlato in druge dejavnike, ki jih je treba upoštevati.

Prednosti vlaganja v zlato

Če razmišljate o posebnem vlaganju v zlato, obstaja nekaj ključnih prednosti. Tu je oris, kaj bi morali pričakovati od vsakega:

Stabilnost: Pogosto se reče, da je zlato odporno na recesijo. Dejstvo je, da se po kartah in preteklih podatkih povpraševanje po zlatu povečuje v času negotovosti, ki je lahko v različnih oblikah. To je lahko ekonomsko v smislu finančne recesije, ki je posledica šibkosti valut ali izhaja iz politične nestabilnosti v nekaterih regijah.

Na koncu je ta stabilnost dobro prikazana, če si ogledate lestvice. Cene zlata so z leti nenehno naraščale, zlasti kadar so gospodarstva izzvana. Zadevni primer je leta 2020 jasen, saj je cena dosegla rekordne vrednosti nad 2000 dolarjev.

Raznolik portfelj: Temelj uspešnega vlaganja je uravnotežen portfelj. Tu lahko zlato in res druge plemenite kovine in nekatera surovina koristijo. Zlato v portfelju zagotavlja zelo varno ravnovesje in v mnogih primerih zaščito pred nestanovitnostjo in ekonomsko negotovostjo zaradi narave sredstva, ki je varno v zavetju, in dejstva, da enaka ponudba in povpraševanje na vrednost ne vplivata posebej reakcije kot večina drugih sredstev.

Kar bo zlato prineslo v vaš portfelj, je merilo doslednosti. Morda ni najbolj odmeven izvajalec, ko gre za donose, in če gledamo na dolgoročne stopnje rasti, ga izvajajo večina glavnih delniških indeksov in nekatera druga sredstva, čeprav je še vedno v povprečju zelo konstantna stopnja rasti, zlasti v krajših obdobjih, kjer obstajajo večji gospodarski izzivi.

Kako vlagati v zlato

Vlaganje v kateri koli nov trg ali sredstvo se zdi do neke mere zastrašujoče. Ta občutek zbledi, ko se zaveš, da ni pravih ovir za vstop. Enako velja za naložbe v zlato. Pravzaprav obstaja veliko načinov, s katerimi lahko začnete svojo naložbo v sredstvo. Medtem ko je eden od teh fizični nakup zlata, ste lahko prepričani, da obstaja več prožnejših načinov za sodelovanje.

Zaloge: Naložbe v delnice, povezane z zlatom, so odličen način za začetek, če vas zanima nekaj zlata. V redu, dejanskega zlata ne boste neposredno v lasti, temveč boste neposredno deležni vzpona v podjetjih, na katere cene zlata neposredno vplivajo..

Naložbe v podobne delnice rudarskih podjetij pomenijo tudi dobro likvidnost, saj lahko zlahka kupujete in prodajate svoja imetja, kar je eden od izzivov, če kupujete fizično zlato.

ETF: Podobno kot pri vlaganju v zaloge zlata lahko tudi vi izberete ETF ali vzajemne sklade, povezane z zlatom. V bistvu gre za naložbe v košare z zlatom povezanih podjetij, kot bi jih dobili z zalogo. Tu je razlika v tem, da ne boste imeli neposrednega lastništva osnovnih delnic, naložba v več podjetij na ta način pa je zagotovo bolj raznolika.

To je bolj uravnotežena, konzervativna naložbena metoda, ki ohranja veliko likvidnosti za vas kot trgovca, čeprav bi lahko bili priloženi nekateri honorarji in drugi pogoji. Iz tega razloga so to primernejše naložbe za trgovce, ki niso začetniki.

Če vas zanima, si lahko ogledate naš vodnik Trgovanje z ETF-ji.


Prihodnosti & Opcije: Druga možnost, ki jo imate pri naložbah v zlato ali druge surovine, je trgovanje na terminskem trgu. Terminske pogodbe so v bistvu dogovori o nakupu sredstva, v tem primeru zlata, na določeni točki v prihodnosti za določeno ceno. To so zelo priljubljeni tržni trgi in so lahko izredno likvidni.

Ta likvidnost je lahko pozitivna, če morate hitro trgovati z naložbo v zlato, vendar morate vedeti, da je terminski trg lahko precej nestanoviten, trgovanje s terminskimi pogodbami in opcijami pa je precej tvegano in večinoma primerno le za izkušene vlagatelje..

Fizično zlato: Obstaja več načinov za nakup fizičnega zlata. Najpogostejši način je to z nakupom zlatih plemenitih kovin, ki imajo certifikat skoraj čistega zlata in so običajno kupljeni v stereotipni obliki zlatih palic ali nekaterih zlatih kovancev, na voljo pa so v številnih certificiranih in zaupanja vrednih virih po vsem svetu..

Ti dve podjetji priporočamo nakup zlata:

  1. Zlati posrednik
  2. Trezor za zlitine

Kdo bi moral razmisliti o nakupu zlata?

V resnici je naložba v zlato lahko primerna za skoraj vsakogar, čeprav iz različnih razlogov. Je odličen dodatek vsakemu portfelju kot dosleden izvajalec, ki lahko doda veliko raznolikosti, odvisno od tega, kako želite vanj vlagati.

Zlasti v trenutnih negotovih gospodarskih razmerah se zdi, da so naložbe v zlato številni trgovci ocenili kot modro izbiro, kar se odraža v trenutno rekordno visokih cenah.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map