Zlato in srebro – ključne razlike za vlagatelje

Kot vlagatelj morda mislite, da je zdaj pravi čas, da začnete trgovati s plemenitimi kovinami. Cene zlata in srebra so v sedanjih negotovih gospodarskih razmerah visoke. Nato se postavi vprašanje, katerega je najbolje kupiti in kakšne so dejanske razlike med tema dvema plemenitima kovinama.

Tu bomo podrobneje preučili nekaj ključnih razlik med obema, s posebnim poudarkom na tem, kako lahko vplivajo na vas z vidika trgovanja in naložb..

Cenovna dostopnost srebra

Seveda je to ena prvih stvari, ki jo boste opazili, ko boste pogledali cene srebrnih spotov. Na precej razdaljo je cenejši od zlata. Vendar ta nižja cena dejansko prinaša številne enake koristi, kot jih boste našli pri nakupu zlata ali drugih plemenitih kovin.

Srebro, tako kot zlato, deluje kot hranilec vrednosti in varuje pred številnimi gospodarskimi negotovostmi, ki se lahko pojavijo. Poleg te notranje vrednosti je tudi oprijemljivo sredstvo, saj ga lahko vidite in se ga dotaknete, za razliko od nekaterih drugih oblik naložb. Srebro je tudi zelo zasebno in varno fizično sredstvo, ki ga lahko hranite.

Iz teh razlogov vam torej naložba v srebro lahko prinese več istih ključnih prednosti, vendar z veliko nižjo in ugodnejšo ceno. Ta cenovna dostopnost je tudi eden ključnih razlogov, zakaj ostaja povpraševanje po srebru med vlagatelji v plemenite kovine prvič zelo veliko.

Prostor za shranjevanje, potreben za srebro

Kot smo pravkar omenili, naložba v srebro s seboj prinaša veliko dostopnost zaradi nižje cene. Trenutno lahko kupite srebro za približno 24 dolarjev za unčo v primerjavi z 1900 dolarji za enako unčo zlata.

To se morda ne zdi težava, toda če upoštevamo, da ima srebro tudi veliko nižjo gostoto kot zlato, lahko vidite, da pri shranjevanju vaše plemenite kovine obstaja nekaj težav s praktičnostjo. Preprosto povedano, potrebovali boste veliko več prostora, v katerem boste lahko hranili svoje imetje srebra kot zlata. To shranjevanje je že ključno vprašanje pri nakupu fizičnega zlata, vendar se ga s srebrom veliko bolj poveča.

Bistvo pri shranjevanju srebra in shranjevanju zlata je, da vas bo zaradi prostora, ki ga zasede, srebro stalo več. Srebro je treba hraniti tudi na suhem, da ne pride do poslabšanja kakovosti. To je preprosto skrb, ki je z zlatom nimate.

Volatilnost cen srebra in zlata

Količinsko je letna zaloga srebra veliko večja od letne zaloge zlata. To lahko prispeva tudi k kasnejšim razlikam, toda pri nestanovitnosti moramo pogledati vrednost trga srebra v primerjavi s trgom zlata glede na trenutne cene..

S to vrednostjo je vrednost ponudbe zlata na trgu več kot 12-krat večja od celotne vrednosti, dobavljene na trgu srebra. Kako to vpliva na hlapnost srebra?

Z manjšo vrednostjo ponudbe lahko na srebro bolj vplivajo kakršne koli spremembe na trgu. To lahko primerjamo z delniškim trgom na splošno na primeru podjetja z zelo visoko tržno kapitalizacijo in nižjega. Za premikanje cen po nižji vrednosti je potrebno manj trgovanja.

To točko nestanovitnosti je mogoče gledati z obeh perspektiv kot trgovec. To verjetno pomeni, da lahko v slabem dnevu, ko trgi upadajo, srebro pade bolj kot zlato, čeprav to pomeni tudi, ko se cene dvignejo, lahko srebro sorazmerno bolj naraste iz istih razlogov..

Srebro se bolj uporablja v industriji

Veliko večji odstotek ponudbe srebra se porabi v industriji. Ima široko paleto uporab v mnogih sektorjih. Srebro se zaradi svoje prevodnosti pogosto uporablja v elektroniki. Uporablja se tudi v številnih medicinskih aplikacijah, baterijah, obnovljivih virih energije in na drugih področjih. Po drugi strani se zlato v industriji ne uporablja skoraj toliko. Kaj nam to pove o teh plemenitih kovinah?

Po eni strani kaže, da je srebro veliko bolj izpostavljeno splošni gospodarski klimi, saj velik del povpraševanja prihaja iz industrije. Te panoge lahko močno prizadene kakršen koli upad. Morda mislite, da lahko tak dogodek privede do padca cen srebra. Vendar to ni vedno tako.

Tako srebru kot zlatu je skupno dejstvo, da se oba uporabljata kot glavni hranilec vrednosti. Oba sta zelo priljubljeni naložbi v varno zavetje v času gospodarskih težav. Kot je bilo dokazano v preteklosti in zdaj, se lahko plemenite kovine, kot sta zlato in srebro, najbolj dvignejo v času gospodarske negotovosti, saj več vlagateljev kupi oboje, da zaščiti svoj kapital.

Zaloge je veliko več

Vlada in druge pomembne institucije imajo pogosto velike zaloge številnih plemenitih kovin. V nekem trenutku je bilo srebro prevladujoča kovina, ki jo imajo mnogi po svetu v rezervi. Danes pa zagotovo ni tako. Zdaj imajo države po svetu veliko več zlata kot srebra.

Razlogov za to je več, nenazadnje tudi to, da se srebra večinoma ne uporablja več za izdelavo kovancev. To ustvarja situacijo, v kateri bi lahko cene plemenite kovine zelo hitro narasle, če bi prišlo do nenadnega povpraševanja po srebru zaradi kakršnih koli industrijskih potreb ali gospodarskih razmer.

Po drugi strani pa vlade po vsem svetu hranijo milijone unč zlata. Ta delež se iz leta v leto samo povečuje. Bistvo je, da če pride do prekinitve ponudbe ali povpraševanja po srebru brez primere, lahko to povpraševanje vsaj kratkoročno hitro odtehta, kar bi povzročilo dvig cen plemenite kovine, ki je že nagnjena k nekoliko večji nestanovitnosti.

Nakup zlata ali srebra

Ti dve podjetji priporočamo, da kupujeta zlato ali srebro:

  1. Zlati posrednik
  2. Trezor za zlitine
Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map