Genobank prinaša zasebnost pri testiranju DNK z Blockchainom

Povezljivost

Živimo v dobi povezljivosti. Tehnologija nam je omogočila, da v realnem času ostajamo v nenehnem stiku s svetom. Ta povezljivost pa je presegla komunikacijo in spremenila naš pogled na našo povezanost z drugimi.

Eno podjetje z imenom Genobank, svojim strankam omogoča, da odkrijejo svoj izvor in povezavo z drugimi. To se naredi s preiskavo DNK.

Kar Genobank ločuje od konkurence, je njihov pristop k lastništvu podatkov / zasebnosti.

DNK

Deoksiribonukleinska kislina (DNA) se nanaša na molekule, ki jih imajo vsi ljudje in vsebujejo njihovo edinstveno genetsko kodiranje. S preučevanjem te kode lahko spoznamo posameznikovo prednost, nagnjenosti k duševnim in fizičnim boleznim in še več.

DNK se je prvič popularizirala in postala izraz gospodinjstva, ko se je začela uporabljati kot sredstvo za identifikacijo – zlasti na prizoriščih zločinov.

Podrobnosti

V želji, da bi še naprej razvijali svoje izdelke / storitve in si izdelovali svoje mesto v industriji, Genobank trenutno gosti množično financiranje prek platforme za kapitalsko vlaganje, Republika.

Ta dogodek, zaradi katerega je Genobank v času pisanja prispevala približno 175% svojega najnižjega cilja, naj bi ostal do 14. marca 2020.

Vlagatelji, ki sodelujejo v tem dogodku, bodo prejeli nadomestilo z „Crowd Simple Agreement for Future Equity (Crowd SAFE)“. To je oblika sporazuma, ki ga je ustvarila Republika, bolje strukturirana za uporabo v kampanjah za množično financiranje kot tradicionalni SAFE.

V bistvu tisti, ki imajo VARNO, ne pridobijo takoj lastniškega kapitala v podjetju. Prenos lastniškega kapitala se zgodi le, če so izpolnjeni nekateri vnaprej določeni parametri glede na prihodnji napredek / razvoj.

Zasebnost

Naše razumevanje vpogledov, ki nam jih lahko ponudi pregled naše DNK, je privedlo do razcveta v podjetjih, kot so Ancestry Health, 23andMe in še več. Podatki, ustvarjeni iz takšnih storitev, predstavljajo najpomembnejše in najbolj intimne podatke – predstavljajo vas.

Žal smo v zadnjih letih vedno znova opazili, da se podatki zlorabljajo, kradejo in na splošno zlorabljajo. To je seveda povzročilo velika gibanja, ki se zavzemajo za boljše prakse zasebnosti v zvezi z ustvarjanjem in uporabo podatkov.

Povečanje lastnih podatkov je gonilna sila Genobank. Družba ugotavlja, da posebej uporabljajo tehnologije veriženja blokov, da anonimizirajo uporabo svoje platforme – tako da stranke lahko odkrijejo več o sebi, hkrati pa ohranijo moč nad svojimi najintimnejšimi podatki.

Družba navaja,

»Blockchain uporabljamo v celoti, tako da vaše podatke DNK registriramo kot edinstveno digitalno sredstvo, znano tudi kot nezamenljiv žeton (NFT). To vam daje izključno lastništvo nad njim. “

Za boljše ali slabše

Čeprav lahko pomanjkanje zasebnosti mnoge upravičeno prestraši, so se primeri, ko se je dostop do baz podatkov DNK izkazal za dragocenega.

Popoln primer tega se je zgodil leta 2018, ko je bil identificiran in ujet eden najbolj zloglasnih serijskih morilcev v ZDA. Znan kot “Golden State Killer”, Joseph DeAngelo je bil prepoznan, ko je njegov sorodnik uporabljal storitev DNK.  Te podatke je bilo nato mogoče navzkrižno pregledati z DNK, ki je bila najdena na njegovih krajih zločina – organom je zagotovila dovolj informacij, da so ugotovili, kdo je bil njihov morilec.

Čeprav je imel ta primer pozitiven izid, se porajajo vprašanja o dostopu do takšnih podatkov. Če je zdaj mogoče prepoznati in izslediti posameznike, ki take storitve niso nikoli niti uporabljali, je kdo od nas resnično varen?

Čeprav morda ne boste mogli nadzorovati dejanj drugih, lahko nadzorujete svoje podatke. Genobank igra na to, navaja,

»Ker je na uporabnika samo ena zasebna denarnica DNA, tretje osebe nikoli ne bodo imele dostopa do vaših podatkov DNK brez vašega izrecnega soglasja (digitalni podpis). Samo vi lahko odobrite / prekličete dostop in spremenite / izbrišete biopodatke & zapisov. VI imate nadzor! “

Bankomat

Medtem ko ima Genobank različne načrte za uporabo sredstev, zbranih z njihovo kampanjo množičnega financiranja, je eden izmed njihovih bolj zanimivih načrtov uvedba bankomatov z DNK kompleti..

Ti kioski bi prinesli točno tisto, kar pomeni njihovo ime – komplet, ki omogoča analizo lastne DNK. Cilj teh storitev je zagotoviti te storitve vsem, saj osebni podatki niso potrebni.

Genobank navaja, da ti bankomati predstavljajo enega od dveh predvidenih tokov prihodkov. Druga bo različica njihovih kompletov, ki se prodaja zdravstvenim klinikam, bolnišnicam itd.

Genobank

Genobank, ustanovljena leta 2014, ima sedež v Palo Altu v Kaliforniji. Podjetje je specializirano za razvoj rešitev, ki omogočajo analizo DNK na način, ki je osredotočen na zasebnost.

Generalni direktor Daniel Uribe trenutno nadzoruje poslovanje podjetja.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map