Kapitalsko množično financiranje v Severni Ameriki

Od približno leta 2009 množično financiranje v Severni Ameriki nenehno raste. Celina pa je velik kraj z očitnimi razlikami v regulativnih pristopih med Kanado in ZDA. Rezultat tega je, da so te razlike povzročile, da je množično financiranje ZDA postalo pobegnil trg v primerjavi s Kanado.

Kaj je to?

Kot že ime pove, je množično financiranje način zbiranja kapitala iz velikega nabora vlagateljev / donatorjev, ne pa izbrani tvegani kapitalisti.

Financiranje iz množičnega financiranja se je začelo dovolj preprosto – omogočiti širšemu občinstvu, da mladim podjetjem pomaga izstopiti. Vendar so zakoni o vrednostnih papirjih, ko so prvi pritegnili pozornost mnogih, prepovedovali izdajateljem, da neakreditiranim vlagateljem / udeležencem odškodnino nadomestijo z lastniškim kapitalom v svojih podjetjih; To pomeni, da udeleženci v resnici sploh niso bili vlagatelji, ampak so preprosto prispevali k rasti podjetja z obljubo, da bodo nekega dne morda lahko dobili izdelek.

Hitro naprej do leta 2012, skupina podjetij, ki obkrožajo panogo, pa je uspešno sodelovala z regulativnimi organi v ZDA za spreminjanje obstoječih zakonov. Ta prizadevanja so sčasoma privedla do oblikovanja, tako imenovanega, “zakona o naših podjetjih” (zakon o delovnih mestih).

Zakon o delovnih mestih

Zakon o delovnih mestih je odprl vrata za širšo javnost, da postanejo izpostavljeni resničnim naložbenim priložnostim. Dokler ni bil sprejet, so se vrednostni papirji lahko prodajali in distribuirali samo pooblaščenim vlagateljem.

Cilj tega je bil predvsem pomagati mladim podjetjem, saj je ena največjih ovir, s katero se bodo zagonska podjetja srečala, pridobivanje sredstev (ne glede na potencial) za razvoj njihovih izdelkov in storitev.

Pred tem so regulatorji za dosego omenjenega financiranja zahtevali, da se vloži podroben prospekt in odobri prodaja vseh sredstev, ki se štejejo za varščino. To je stroškovno pretirano in dolgotrajno podjetje – kar pomeni, da za majhna zagonska podjetja najverjetneje ni izvedljivo. Čeprav je to lahko za podjetje, ki zbere milijone do milijone dolarjev, nepomembno, se lahko novoustanovljenim podjetjem, ki iščejo skromne zneske, bolj strmo vzpenjati.

Seveda je to novo dejanje prišlo z omejitvami. Da bi ohranili ustrezno raven zaščite vlagateljev, so bili uvedeni zaščitni ukrepi. Sledi le nekaj primerov le-teh:

  • Dogodke za ustvarjanje kapitala morajo moderirati registrirani posredniki
  • Omejitve naložb na osnovi neto vrednosti
  • Omejitve generacije za gostitelje množičnega financiranja

Čeprav se to morda sliši omejevalno, je to, kar je storilo, odprlo vrata in začelo čas, ko naložbene možnosti niso bile več omejene na tiste, ki so bile že bogate.

Zaostajanje

To nas pripelje do severne države ZDA – Kanade. Medtem ko v Kanadi obstaja množično financiranje, prožnost in svoboda za izdajatelje / vlagatelje preprosto ni enaka kot v ZDA – kljub temu, da so bila leta odmaknjena od pojava sodobnega množičnega financiranja.

Glavno vprašanje je dejstvo, da v Kanadi ni “pravilnika”, podobnega zakonu o delovnih mestih, po vsej državi. Vsaka od različnih provinc in ozemelj se lahko nekoliko razlikuje po strukturiranju svojih predpisov, zaradi česar je težko upoštevati vse naenkrat.

Ta ločitev med kanadskimi regulatorji pomeni, da so izdajatelji pogosto omejeni v svojih vlagateljskih skladih, saj niso nujno upravičeni do gostovanja njihove ponudbe v vseh regijah – kar nekoliko premaga namen množičnega financiranja..

Vendar je kanadska vlada resnično opazila poteze, ki jih je ameriška vlada v zadnjem desetletju sprejela kot uspeh. V začetku leta 2019 je bilo napovedano, da bodo pregledali svoje politike; katerega cilj je odpraviti trenutno ločevanje med regulatorji z oblikovanjem lastne različice zakona o delovnih mestih.

Ko je vrhovno sodišče Kanade leta 2018 odprlo vrata potencialnemu nacionalnemu regulatorju vrednostnih papirjev in načrtuje razvoj nacionalnega pravilnika o množičnem financiranju, objavljenem leta 2019, je videti, da je veliki beli sever pripravljen na dohitevanje..

Priljubljene platforme

Ob vsem tem govorjenju o množičnem financiranju se mnogi v ZDA morda sprašujejo, kje je na voljo dostop do takšnih naložbenih priložnosti. Da bi odgovoril na ta vprašanja, je Antoine Tardif, lastnik vrednostnih papirjev .io, nedavno napisal mnenjski članek o svojih najljubših portalih, ki ponujajo lastniške priložnosti.

5 najboljših spletnih mest za množično financiranje lastniškega kapitala

Za tiste v Kanadi, ki jih zanima kapitalsko množično financiranje, je nekaj najbolj opaznih portalov, ki delujejo danes.

V drugih novicah

Komisija za vrednostne papirje in borzo (SEC), ki se vedno trudi prilagoditi in izboljševati s časom, je pred kratkim objavila predlog, s katerim bo dostop do bolj tradicionalnih naložbenih priložnosti vlagateljem postal še enostavnejši.

Ta predlog temelji na prestrukturiranju akreditiranega vlagatelja. Ker bo velika večina naložbenih možnosti omejena na tiste, ki ustrezajo predlogu zakona, bo razširitev opredelitve, da odraža sodobni svet, v idealnem primeru demokratizirala vlaganje.

SEC predlaga spremembo meril, ki obkrožajo „pooblaščene vlagatelje“

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map