Mikko Ohtamaa, tehnični direktor na TokenMarket – Interview Series

Mikko je soustanovitelj in tehnični direktor podjetja TokenMarket Ltd, ene vodilnih platform za množično financiranje prodaje in prodaje žetonov v Gibraltarju. Mikko je svetoval več deset blockchain startupov. Je tudi nekdanji soustanovitelj in tehnični direktor LocalBitcoins, medsebojne izmenjave kriptovalut. Mikko je mag. iz industrijskega inženirstva in menedžmenta na Univerzi v Ouluju. Mikko se aktivno vključuje v odprtokodne skupnosti in govori na konferencah. Je soustanovitelj Pycon Finland, programske konference za Python. Mikko je tudi član Plone Foundation, najstarejše odprtokodne neprofitne fundacije.

AT: V kripto prostoru ste že od leta 2011. Ali nam lahko delite, kako ste se prvič vključili v kriptovalute in verigo blokov?

Mikko: Že v mojih dneh razvoja mobilne programske opreme so me že leta 2011 pozvali, naj razvijem prvo in izvirno Bitcoin mobilno denarnico, za 10.000 USD vrednih Bitcoinov. Zavrnil sem ga, saj sem mislil, da bo fiat v tistem trenutku mojega življenja zadostoval. Če pogledam nazaj, je bil sprejem te ponudbe morda zadnji projekt, ki sem ga moral narediti. Kasneje sem se vključil v gradnjo LocalBitcoins in od tam preselil k ustanovitvi TokenMarket.

AT: Uvrščeni ste med prvotne soustanovitelje TokenMarket. Kaj vas je spodbudilo k uvedbi tega trga?

Mikko: Prvotni cilj TokenMarket je bil žetoniti delnice podjetja. Vendar je bilo leta 2016 za to še prezgodaj. Izraz “žeton” je bil pravkar izumljen, mnogi so žetone označevali kot “barvne kovance”, nova digitalna sredstva pa kot bitcoin z različnimi “okusi” in “barvami, ki predstavljajo različne lastnosti in namene žetonov”..

Razcvet ICO se je zgodil nekoliko prej kot drugi konec leta 2016, ko so začeli uvajati ICO FirstBlood, Gnosis in drugi Ethereum. Katalizator je bil, da je tehnologija Ethereum dozorela do te mere, da je bilo realno z njo lansirati žetone po meri. In oh, fant, uvedli smo veliko žetonov.

TokenMarket je imel prvo platformo za žetone na svetu in nenadoma je prišlo do hitrega povpraševanja kupcev. 

AT: Ko je TokenMarket navdihnil za preusmeritev iz ICO v STO?

Mikko: Tu ne bi uporabil besede pivot. Varnostni žetoni so naravni kontinuum za neregulirane ponudbe žetonov. Vedno je bolje, da sami vlagatelji dobijo nekaj z močnejšimi pravicami vlagateljev. Ponudbe vrednostnih papirjev dajejo vlagateljem pravice, ki jih žetoni pripomočkov pravno nikoli ne bi mogli, na primer prejemanje dividend, donosov in glasovalnih pravic v podjetju, pri katerem kupite varščino. Za vlagatelje postane prejemanje pasivnega dohodka z varnostnimi žetoni veliko lažje, kot pa premik proti zelo nestabilnemu in nestanovitnemu uporabnostnemu žetonu, ki ga vleče gor in dol za ceno bitcoinov.

Od leta 2016 je trajalo nekaj časa, da se je globalno občinstvo seznanilo s prednostmi žetona, vključno s finančnimi regulatorji. Zdaj opažamo zanimanje regulatorjev po vsem svetu, kako uporabiti DLT in tehnologijo veriženja blokov na reguliranih trgih vrednostnih papirjev. 

AT: TokenMarket je nedavno napovedal partnerstvo z Loopringom, ki je protokol za decentralizirano izmenjavo žetonov. Bi nam lahko povedali več o tem in kaj bi morali pričakovati od tega partnerstva?


Mikko: Loopring je eden vodilnih projektov v industriji, ki razvija prilagodljivost drugega nivoja za decentralizirane izmenjave in uporabili bomo Loopringovo tehnologijo za prilagoditev lastnega DEX-a.

Kot morda že veste, imajo decentralizirane borze trenutno težave z razširljivostjo in se ne morejo ujemati z obsegom velikanov izmenjav, kot sta Bitmexe in Binance“S. Toda z drugih vidikov so decentralizirane izmenjave bolj varne in poštene. Bitcoin borze se vdirajo vsaka dva tedna. Nekatere borze so obtožene, da trgujejo z notranjimi informacijami in proti lastnim uporabnikom. Regulatorji so všeč decentraliziranim vidikom, saj zagotavljajo, da imajo vsi vlagatelji in trgovci enak dostop do podatkov po trgovanju, ne more biti nepravilnosti pri računovodstvu in trgovanju z nečim, kar je zgolj izmišljeno. 

Dobra novica je, da bodo varnostni žetoni imeli nizko likvidnost, kot je Bitcoin že leta 2012, ko se začnejo uvajati za trgovanje. Toda za prihodnjo tehnologijo izmenjave jo želimo zgraditi boljšo in bolj neprebojno, kar ima danes tako tradicionalno trgovanje kot kripto trgovanje. Vidimo akademske raziskave in teorijo, ki nam omogočajo, da pridemo tja, zdaj je v naslednjih nekaj letih samo inženiring, da izpolnimo to obljubo.

AT: Nam lahko poveste, kakšne so zahteve za uvrstitev na seznam podjetij, ki želijo množično financirati prek platforme TokenMarket?

Mikko: Obstajajo številne platforme za množično financiranje, ki delujejo po tezi „poskrbi za vse“, TokenMarket deluje v panogi. Iščemo predvsem podjetja z globalno rastjo v sektorjih, kot so fintech, igre na srečo in storitve programske opreme, saj je to tisto, kar je v zadnjih dveh letih iskala naša investicijska publika. 

Iščemo predvsem podjetja, ki so blizu ali že imajo znaten prihodek, ki se ustvari s ključnim komercialnim poudarkom na B2C podjetjih. 

AT: TokenMarket trenutno dviguje svoj STO. Ali ste do zdaj zadovoljni z napredkom tega dviga?

Mikko: To je poskusno povišanje v britanskem regulatorju FCA, peskovnik. Dokazati jim moramo, da tokenised lastniško množično financiranje deluje: vplačila potekajo, ljudje dobijo svoje žetone in so pravilno registrirani v družbi House kot delničarji. 

Zaradi omejitev testa Sandbox v Združenem kraljestvu FCA ne pričakujemo velikega vnosa denarja za naš pilotni projekt. V pričakovanju regulativne odobritve bomo lahko samoakreditirani vlagatelji zbrali do 8 milijonov EUR za vse naše STO brez omejitev zasebnega financiranja. 

AT: Ali obstajajo STO-ji, ki se začenjajo na TokenMarketu in so vas osebno navdušili?

Mikko: Ja, obstajajo! Toda v nevarnosti, da javno podprete ali zaprosite za naložbo v vrednostne papirje, poglejte tukaj naš seznam projektov.

AT: Kje vidite tržnico čez 10 let?

Mikko: Sprememba in preobrazba ne gre le za tehnologijo ali verigo blokov. V teku je postopek, kako se obnašajo novi vlagatelji in milenijci. Od zadnjega finančnega mehurčka še vedno poteka postopek za ukinitev predpisov za uvrstitev na seznam MSP, zlasti v Evropi. Potem pride do spremembe globalizacije, saj bodo prihodnja svetovna gospodarstva lahko prišla iz držav, kot so Brazilija, Indonezija in Nigerija.

Prihodnje vlaganje bo bolj “usmerjeno na trg” in manj o odnosih in mrežnih modelih. Silicijevo dolino in njihova omrežja tveganega kapitala bomo zamenjali s spletnim mestom, kot ga je Amazon naredil za maloprodajo. Ironično, kajne?

AT: Ali želite še kaj povedati o TokenMarketu?

Mikko: Če ste visokotehnološko podjetje, ki išče financiranje, nas kontaktirajte. Če ste sklad, družinska pisarna ali podobno, ki išče alternativne naložbe, nas kontaktirajte. Vseeno nam je, iz katerega dela sveta prihajate. Želimo ustvariti enake pogoje za priložnosti in vlagatelje po vsem svetu.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map