Različni predlogi postavljajo nadaljnje spremembe izvzetja iz prospekta

Medtem ko alternativne oblike ustvarjanja kapitala, kot je množično financiranje, še naprej naraščajo, priljubljenost regulatorjev prepozna, da je treba spremeniti svoje pristope.

Ne glede na to, ali se ozremo na predlog SEC za novo opredeljenega „akreditiranega vlagatelja“ ali potencialne programe „varnega pristana“, je očitno, da regulativni organi niso zadovoljni, da bi sedeli križem rok..

Najnovejši primeri takšnih predlaganih sprememb so bili predstavljeni v različnih državah v zadnjih nekaj tednih.

 • Združene države
 • Kanada
 • Latvija

Spremembe, ki jih pripravijo posamezni regulativni organi posamezne države, so osredotočene zlasti na množično financiranje, Reg. A in Reg. D.

Združene države – SEC

SEC je opozoril na sedanje predpise, ki urejajo izvzetje iz prospektov, in jih označil za “krpanje” in rezultat “gradnje v desetletjih”. Ugotavljajo, da se zdi, da najnovejši predlog zapolnjuje regulativne vrzeli in omejitve, ki so se pojavile skozi čas, zaradi česar je krpanje brezhibno.

Najnovejši snubitev, predsednik Jay Clayton, ki je prišel v imenu Komisije za vrednostne papirje in borzo, je videl,

„Nova podjetja – od zagonskih podjetij, ki iščejo semenski kapital, do podjetij, ki so na poti, da postanejo javno poročevalsko podjetje – uporabljajo izvzeta pravila ponudbe za dostop do kritičnega kapitala, ki je potreben za ustvarjanje delovnih mest in njihovo poslovanje … Kompleksnost sedanji okvir je zmeden za mnoge, ki sodelujejo v procesu, zlasti za manjša podjetja, katerih omejena sredstva, porabljena za krmarjenje po naših preveč zapletenih pravilih, so preusmerjena iz neposrednih naložb v rast podjetij. Ti predlogi naj bi ustvarili racionalnejši okvir, ki podjetnikom omogoča boljši dostop do kapitala, hkrati pa ohranja in krepi pomembno zaščito vlagateljev. “

Predlagane spremembe

Sledi nekaj ključnih točk, ki bi ob spoštovanju omogočile upravičenost do izvzetja iz prospekta. SEC zlasti vključuje spremembe za več načinov zbiranja kapitala – množično financiranje, Reg. A in Reg. D.

Crowdfunding

 • Zvišajte zgornjo mejo ponudbe na 5 milijonov dolarjev
 • Posodobljena merila za omejitev vlagateljev v prid neakreditiranim vlagateljem

Reg. A

 • Zvišajte zgornje meje ponudb na 75 milijonov dolarjev
 • Povečajte zgornjo mejo sekundarne prodaje na 22,5 milijona dolarjev

Reg. D

 • Povečajte zgornjo mejo ponudbe na 10 milijonov dolarjev

Kanada – CSA

Zakoni o vrednostnih papirjih v Kanadi so včasih lahko neskladni. Običajno je to posledica dejstva, da ni zveznega regulatorja, ki bi nadziral ustrezne sektorje. Namesto tega se predpisi izvajajo na provincialni ravni – kar lahko včasih pri primerjavi povzroči neskladja.

CSA je to ugotovila in v svojih navedbah navedla naslednje 45-110 snubitev,

„Od udeležencev na trgu smo slišali, da bi usklajeni regulativni okvir, prilagojen množičnemu financiranju z vrednostnimi papirji, ki je na voljo po vsej Kanadi, spodbudil uporabo množičnega financiranja z vrednostnimi papirji kot alternativo za ustanavljanje in izdajatelje v zgodnji fazi za zbiranje kapitala … CSA je predlagal instrument [45- 110] za izboljšanje usklajenosti regulativnega okvira za množično financiranje vrednostnih papirjev s strani zagonskih podjetij in izdajateljev v zgodnji fazi. Čeprav si Instrument deli ključne funkcije z začetnim množičnim financiranjem. “

Predlagane spremembe

Sledi nekaj ključnih točk, ki bi ob spoštovanju omogočile upravičenost do izvzetja iz prospekta.

 • Omejitev sredstev v višini 1 milijona dolarjev, zbranih v 12 mesecih akcije množičnega financiranja
 • Vlagatelji lahko kupijo po 2500 dolarjev oziroma 5000 dolarjev, če jih posreduje posrednik
 • Čas ugodnosti za vlagatelje
 • 48-urno obdobje „vrnitve“, v katerem je mogoče razveljaviti kupljene vrednostne papirje

Latvija – FCMC

Ko smo prvič pokrivali ta latvijski razvoj, smo se pogovarjali z izvršno direktorico Finteluma Lizo Aizupiete. Govorila je o tem, kako lahko Fintelum in podobna podjetja zdaj izkoristijo te spremembe.

»V prizadevanjih, da bi zagonskim in nepremičninskim sektorjem pomagali do boljših možnosti financiranja, sedanje spremembe zakona o vrednostnih papirjih naredijo Latvijo privlačnejšo državo članico EU za zbiranje kapitala. Sedanje ureditveno okolje Fintelumu omogoča, da malim in srednje velikim podjetjem, ki v 36 mesecih zberejo do 3 milijone EUR, nudi nižje ovire za vstop na kapitalske trge. Vlagatelji bodo lahko vlagali v fiat ali kriptovalute in imeli dostop do delnega lastništva projektov, ki prinašajo dividende, odprtih za male vlagatelje. Z orodji za tokenizacijo in skladnost Fintelum bodo lahko delni lastniki vrednostnih papirjev ali uporabniških žetonov zamenjali zanimanje za projekte, ki uporabljajo naš peer-to-peer sekundarni trg in tako povečali likvidnost običajno nelikvidnih sredstev. Na primer, če ste lastnik dela podjetja, ki ima v lasti nepremičnino ali predstavlja komercialno podjetje, lahko te frakcije digitalno kupite ali prodate med obstoječimi delničarji ali pa poiščete nove vlagatelje, ki jih projekt zanima. «

Predlagane spremembe

Sledi nekaj ključnih točk, ki bi ob spoštovanju omogočile upravičenost do izvzetja iz prospekta.

 • 1 milijon EUR zgornje meje
 • Za poenostavljeni prospekt je mogoče plačati od 1 do 5 milijonov EUR
 • 3 milijone EUR zgornje meje za 36. obdobje

Rast

Ali bodo vse predlagane spremembe začele veljati, še ni določeno. Lahko pa rečemo, da se obeta, da bodo regulatorji rasli s svojo industrijo.

Stagnirajoča ureditev lahko pogosto vodi v stagnirajočo rast. Vsaka država se je odločila, da bo drastično povečala kapitalske meje za izdajatelje in vlagatelje. To poleg ustreznih zaščitnih ukrepov ne pomeni stagniranja rasti.

Upajmo, da bodo te morebitne spremembe spodbudile nadaljnje sprejemanje in dostop do alternativnih načinov zbiranja kapitala.

V drugih novicah

V preteklih mesecih smo se ob različnih priložnostih dotaknili dogajanj, povezanih s množičnim financiranjem in spremembami predpisov. Naslednji članki so nekaj primerov tega:

Kanadski skrbniki vrednostnih papirjev (CSA) naslavljajo kripto-sredstva v regulativnem okviru

Kapitalsko množično financiranje v Severni Ameriki

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map