Daniel Liebau, ustanovitelj podjetja Lightbulb Capital – Intervju

Pred kratkim ste napisali raziskovalno nalogo z naslovomKriptovalute & Začetne ponudbe kovancev: so to prevare? – Empirična študija‘. Ta članek nasprotuje običajni modrosti, da je bila večina ICO, uvedenih leta 2016, prevara in da je bila v resnici večina legitimnih pobud. Ali verjamete, da bi to veljalo za obdobje ICO 2017/2018?

Pozdravljeni Antoine, hvala, ker ste me danes. To je užitek.

V zvezi z “ICO Scam paper”, ki sem ga napisal skupaj s svojim soavtorjem prof. Dr. Patrickom Schueffelom, bi rad razmišljal skoraj tako kot začetnik pogovora. Obstaja veliko priložnosti za poglobitev našega razumevanja teme. Vodenje našega raziskovalnega procesa na podatkih ICO za leti 2017 in 2018 je eno od priporočil, ki smo jih dodali proti koncu članka. Za izvedbo tega vprašanja se pogovarjam z različnimi univerzami, tudi z ugledno pravno fakulteto v Aziji.

Nato želimo nadaljevati z razvojem “indeksa verjetnosti prevara”, ki bi tradicionalnim podjetjem za finančne storitve lahko dal orodje za ocenjevanje projektov. Lahko bi bilo koristno za skrbnike, upravljavce premoženja in banke ter njihove stranke. Na tej stopnji lahko rečem, da je 2,2%, recimo 5000 ICO, še vedno 110 projektov… dovolj veliko, da lahko zgradimo orodja in procese za zaščito vlagateljev pred prevaranti..

Kakšen je vaš odnos do IEO? Ali je to izboljšanje v primerjavi z mednarodnimi organizacijami ICO?

Hvala za to čudovito vprašanje. Projekti uporabnih žetonov trenutno ne zagotavljajo storitev svojim zainteresiranim stranem. Zato ni pravega povpraševanja po žetonih. Imamo špekulante, ki trgujejo s špekulanti. Mislim, da moramo pozorno spremljati, kaj izmenjujejo. Nekateri izmed njih so sprejeli ukrepe za izvajanje nadzornih mehanizmov, zlasti v zvezi z upravljanjem svojih seznamov. To je verjetno pozitivno in prispeva k njihovi zrelosti. Hkrati sem skeptičen, ko vidim, da imajo oddelki za uvrstitev tudi prodajne cilje. Še bolj zaskrbljujoče je, da je v nekaterih primerih treba IEO seznaniti z izvornim žetonom izmenjave.

Vprašam se, ali to umetno spodbuja povpraševanje po žetonu za izmenjavo? Zanima me tudi, kako izmenjave obvladujejo navzkrižja interesov. Na primer, kako lahko imajo borze sklade VC, ki vlagajo v projekte, ki sčasoma uvrstijo njihov trg? Spet verjamem, da bomo sčasoma videli veliko bolj zrelih operacij. Na tradicionalnih trgih nihče ne more biti direktor borze, in to z dobrim razlogom. Veselim se trgovalnih platform, ki bodo stvari, kot so nadzor trgovine in upravljanje, za korak naprej od mesta, kjer smo zdaj, da bi zaupale vlagateljem.

Lightbulb Capital je v sodelovanju s SMU (Singapurska univerza za upravljanje) ponudil uvodni tečaj o digitalnih sredstvih in kriptovalutah. Kateri so po vašem mnenju največji izvlečki, ki bi jih morali študentje sprejeti s tega predmeta?

Hvala, ker ste to povedali. Najprej verjamem v izkustveno učenje, tako da lahko udeleženci pričakujejo veliko dela in malo enosmernega predavanja. Rad povabim tudi gostujoče govornike v industriji. Tri glavne točke:

1) Uporabniških žetonov (v idealnem primeru) ne izda podjetje, temveč skupnost ali fundacija.

2) Študenti se naučijo osnov tehnologije veriženja blokov, zgoščevanja, soglasnega algoritma, zasebnega / javnega ključa in trileme (obseg, varnost, decentralizacija) in še veliko več.

3) Želimo dati nekaj zaupanja, da bodo udeleženci razumeli tveganja in priložnosti tega nastajajočega področja – kritično mišljenje je bistvenega pomena.

Tečaj razširimo tudi z 1 na 2 dni, ker preprosto ni bilo dovolj časa za gradnjo trdnih temeljev.

Vključeni ste v akademski svet, tako poučevanja kot raziskovanja. Ali verjamete, da večina šol ustrezno pripravlja naslednjo generacijo na trenutni napredek v fintechu? Če ne, kaj bi bilo treba storiti drugače?

Vedno obstaja priložnost za izboljšanje. Menim, da univerza na splošno ni tako močna, je hitrost. SMU, kjer smo prvi razred FinTech začeli pred več kot tremi leti, je del majhne skupine ustanov, ki predstavljajo izjeme. Šola za upravljanje v Rotterdamu na univerzi Erasmus je najnovejša na področju raziskav poslovne administracije Šanghajsko poročilo potrjuje. Raziskovalni proces je na splošno prepočasen za naše eksponentno pospešene čase.

Če se vrnemo k poučevanju: Mislim, da je nekatere teme mogoče zelo dobro poučevati z uporabo digitalnih medijev. Če želite na primer izvedeti več o znanosti o podatkih, raziščite ponudbo na novo predstavljenega Inštitut FDP. Mehrzad in ekipa ponujajo fantastično platformo, kjer lahko izveste več o tem, kako v znanosti uporabljati podatkovno znanost. Nekatere teme je mogoče poučevati le v učilnici, večinoma tiste, ki zahtevajo timsko delo. Vzemite Service Design Thinking. Z veseljem sodelujemo s korporacijami in univerzami za izvajanje takšnih praktičnih programov. Vedno se osredotočamo na ukrepe, da zagotovimo, da lahko ljudje naučeno takoj uporabijo v svojem delovnem okolju. Na žalost se nekatere univerze še vedno osredotočajo na učenje dejstev, saj jih je težko preizkusiti med izpiti. Menim, da je to verjetno zastarelo.

Lightbulb Capital ponuja govorne naloge o umetni inteligenci in vi ste osebno dobro prebrani na to temo. Ali predvidevate prihodnost, ko bo umetna inteligenca imela večji vpliv na fintech?

Da pojasnim: V najboljšem primeru sem študent AI na začetni ravni. Še nekaj let bo trajalo, da bom resnično poglobljeno razumel to ogromno področje, ki presega strojno učenje. Strojno učenje je samo postalo tako veliko področje. Iz tega, kar lahko zdaj povem, AI že močno vpliva na finančni svet. Ta vpliv obstaja predvsem zaradi enostavnega dostopa do ogromnih količin podatkov in eksponentno rastoče računalniške moči. Na primer, poglejte, kaj počne Marcos Lopez de Prado na True Positive Technologies in Univerzi Cornell. Jasno je, da zgolj navadna statistika o vanilji tega ne zmanjša na finančnih trgih. Če vas zanima, si oglejte ta najnovejši članek: https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3365282. Tema, o kateri bomo veliko slišali v naslednjih 12 mesecih, je etična uporaba umetne inteligence v financah, zlasti na finančnih trgih. Etika je nekaj, o čemer morajo regulatorji, ljudje na ravni CxO in drugi udeleženci na trgu, pa tudi končne stranke, temeljito premisliti. Razburljivi časi in veselim se prispevka k razpravi.

Varnostni žetoni so trenutno priljubljeni pri tokenizaciji tveganih skladov in nepremičnin. Katere primere uporabe osebno vidite?

Varnostni žetoni – res zanimiva tema. Trenutno delam na raziskovalnem projektu, da bi to področje še bolj raziskal. Zgodnji dnevi so, a nekaj jemanja. Ena vodilnih zbirk digitalnih sredstev, ki jo je sestavilo Mednarodno združenje žetonov (ITSA), katere ponosni pridruženi ustanovni član je, vsebuje skupaj 600 žetonov. Le 30 jih je razvrščenih med naložbene ali varnostne žetone. Drugič, razumem, da so zaradi delnega lastništva sredstva, do katerih je bilo včasih težko dostopati, na primer likovna umetnost, zdaj bolj dostopna. Hkrati pa se moramo ob znani omejitvi za akreditirane vlagatelje, ki razumejo vrednotenja, res vprašati, kdo bo zagotovil to likvidnost? Kdo bo kupil te žetone? Dokler na elektronskih borzah ne vidim likvidnih trgov STO, si upam verjeti, da na trgu morda obstajajo napačna pričakovanja. Navedeno ne pomeni, da ne mislim, da je to zelo navdihujoč prostor z veliko potenciala v prihodnosti. Zanima me priložnosti tudi v tradicionalnih, delniških, delniških kotacijah. Takojšnja poravnava bi lahko osvobodila velike količine kapitala, ki je trenutno “zataknjen”. Tudi ustvarjanje raznolikih portfeljev, ne glede na to, kako majhen je vaš znesek naložbe, bi lahko bil velik korak v smislu finančne vključenosti.

Sedež imate iz Singapurja, ki je vplivno središče za kriptovalute. Ali predvidevate, da bo Singapur vodil pred Švico ali Malto? Razmišljam v smislu prevzema kripto in podjetij s sedežem tam?

Težko predvidevam, kdo bo vodil. Na Malti sem opravil le minimalne raziskave. Vsem, ki prosijo, naj dobro premislijo in nato izberejo zrelo jurisdikcijo. V Švici delniške evidence vodijo izdajatelji. Tako lahko sedijo na verigi blokov. To je ključnega pomena za hiter razvoj ekosistema varnostnih žetonov. V drugih državah registre delnic vodi vladna agencija. V Švici živijo tudi številna vznemirljiva podjetja, kot so Sygnum, Daura, MME in Metaco.

Po drugi strani pa ima Singapur z MAS enega najbolj, če ne celo najbolj usmerjenih regulatorjev finančnih storitev na svetu. Zanimivo je opazovati, kako združujejo dobro obvladovanje tveganj in zaščito vlagateljev z inovacijami, kot je malo drugih na svetu. Poleg tega imajo druge singapurske vladne agencije, kot je na primer IRAS, davčni organ vodilna tudi pri obdavčitvi komunalnih žetonov. Morda sem pristranski, toda Singapur je že v prevladujočem položaju. V Hongkongu me navdušujejo podjetniki, usmerjeni v usmrtitve, na primer HEX Trust v skrbniškem prostoru.

Kaj vas v tej panogi najbolj navdušuje?

Fascinira me dejstvo, da se vse tako hitro premika. Po naravi sem radovedna oseba, zato se mi nenehne posodobitve in dogajanja po vsem svetu zdijo odlična. Če bi moral poimenovati eno določeno področje, potem vidim, kako vse več pobud zdaj deluje na temo “kako spraviti gumo na pot”. Sprejetje in izvedba se premakneta v osrednji oder in nerealne teme “hitrega bogatenja” izginejo. Mislim, da je to pozitivno. Včeraj je nemška vlada objavila strategijo Blockchain kot država. Na Nizozemskem podpiram 2tokens projekt ki na posvojitev gleda s pomočjo finančne leče. V Singapurju se veselim pomoči podjetjem Blockchain & Združenje razširljivih tehnologij. Zgodnji čas je, vendar razmišljamo, kako ljudem omogočiti, da v celoti izkoristijo verigo blokov.

Ali želite še kaj deliti?

Hvala za to priložnost. Da, želim spodbuditi vse, da preberejo več akademskih raziskav, ki dopolnjujejo redke bisere modrosti v mediju. Tu so tri razmeroma nove revije, ki si jih je treba ogledati:

British Blockchain Association Journal

Frontiers Financial Blockchain Journal

Stanford Journal of Blockchain Law & Politika

Strastni posamezniki, ki si prizadevajo za raziskave, ki temeljijo na dokazih, pripravljajo te prihajajoče publikacije.

Na koncu hvala, da ste me dobili Antoine in upam, da bomo lahko ostali v stiku in se spet pogovorili.

BIO: Daniel (Dan) je ustanovitelj Singapurja Žarnica Kapital. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 2014 v Hongkongu, da bi pomagalo uresničiti potencial inovacij in novih tehnologij za preoblikovanje finančnih storitev. Danes je podjetje butik za korporativne finance s poudarkom na FinTechu in blockchainu.

Dan je imenovan za pridruženo fakulteto Singapurske univerze za management za inovacije v financah, FinTechu, Blockchainu in digitalnih sredstvih. Je tudi gostujoči profesor na poslovni šoli IE v njenem vrhunskem programu Master in Finance. Je tudi urednik pregledov v akademski reviji Frontiers Financial Blockchain in sodeluje pri raziskovalnih projektih. Poleg tega je pogost govornik na seminarjih o blokovni verigi in inovacijah v finančnih storitvah. Dan je bil pred ustanovitvijo podjetja glavni operativni direktor (COO) in izvršni direktor družbe HSBC Securities (Singapur) Pte Limited. Prej je bil tudi vodja informacijske tehnologije investicijske banke HSBC v Singapurju in na Japonskem. Dan ima več kot 19 let izkušenj s tehnologijo investicijskega bančništva v UBS tako v Nemčiji kot v Veliki Britaniji, Barclays Capital v Singapurju in Tokiu, pa tudi Close Brothers v Frankfurtu, njegovem domačem kraju.

Je tudi doktor znanosti. Kandidat na oddelku za finance Rotterdamske šole za upravljanje Univerze Erasmus, kjer raziskuje Blockchain in AI ter njihove učinke na finance. Pred tem je diplomiral na področju inovacij na Univerzi v Singapurju in magistriral iz financ na poslovni šoli IE v Madridu v Španiji..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map