Erich Spangenberg, izvršni direktor IPwe – Intervju Series

Erich Spangenberg je izvršni direktor in ustanovitelj podjetja IPwe, ki uporablja blockchain in umetno inteligenco za ustvarjanje razreda patentnih sredstev. Bil je tudi ustanovitelj podjetja nXn Partners, ki se osredotoča na napovedno analitiko. Bil je ustanovitelj in izvršni direktor podjetja IPNav, ki je bilo eno od začetnikov monetizacije patentov.

AT: Ali lahko na kratko predstavite, kako IPwe načrtuje revolucijo patentnega trga?

EP: IPwe uporablja tehnologijo vzvoda – zlasti umetno inteligenco in verigo blokov, izkušnje in spremembe v tržnih odnosih za oblikovanje razreda patentnih sredstev. Milijarde se porabijo za urejanje, pridobivanje in vzdrževanje patentov, donos lastnikom in družbi pa je majhen. Pomagali bomo popraviti to. AI in blockchain olajšata razumevanje in postaneta veliko bolj pregledna. Neopredmetena sredstva – in patenti so za mnoga podjetja eno ključnih neopredmetenih sredstev – so preveč pomembna, da bi jih lahko prezrli in prepustili slabemu upravljanju ljudi, ki niso upravljavci premoženja.

AT: Ali uporabljate javni ali zasebni blockchain?

EP: Globalni patentni register IPwe – prvi register svetovnih patentov – in naša platforma za transakcije temelji na Hyperledger Fabric. Po oceni drugih rešitev smo ugotovili, da našemu trgu najbolj ustreza zasebna veriga blokov – ne gre za zamenljivo blago, kjer vprašanja o tem, s kom poslujete, niso pomembna. Javne komponente bomo zgradili kot del našega načrta izdelkov, vendar bo potreben čas, da bo trg sprejel te rešitve.

AT: Kako boste izobraževali podjetja za registracijo patentov na verigi blokov?

EP: Imamo srečo, da je naša vodstvena ekipa dobro poznana v vesolju in ima široke povezave s ključnimi akterji v industriji ter neprofitnem in vladnem sektorju. S pomočjo teh povezav dosežemo velik del svetovnih lastnikov patentov. Leta 2019 boste videli IPwe bolj agresivno oglaševanje in povečanje njegovega profila.

AT: Eden od vaših ciljev je omogočiti enostaven dostop do katerega koli patenta iz katere koli pisarne na svetu. Kakšno spodbudo bodo imeli ti uradi za uporabo verige blokov?

EP: Številni od 200 patentnih uradov na svetu že razumejo pomen blockchaina in njegovo sposobnost, da poveča preglednost in izboljša stvari, kot je zapis zapisa. Najbolj vnaprej misleče pisarne so že v pogovorih z nami in pobude z njimi bomo javno napovedali leta 2019. Tem patentnim uradom ne prodajamo ničesar – prihodkov od patentnih uradov ne iščemo. Ponujamo vam način, kako lahko te pisarne bolje izpolnijo svoje javno poslanstvo. Ali bodo vsi sodelovali? Ne, saj obstajajo nekateri uradi, ki hranijo radovedna prepričanja, da je njihovo poslanstvo narediti kaj drugega kot služiti inovatorjem in družbi – želimo jim dobro in verjamemo, da bodo kmalu prepoznali, da lahko igrajo pomembno vlogo pri izboljšanju patentnega sistema.

AT: Blok veriga IPwe je povezana z vašo platformo za analitiko patentov, Zuse. Ali lahko razložite, kako lahko Zuse oceni vrednost patenta in njegovo veljavnost?

EP: Zuse se razvija že 10 let in je edini analitični sistem, za katerega se zavedamo, da lahko trdi, da je osrednji del in je neposredno vključen v več kot 3 milijarde dolarjev identificiranih transakcij licenciranja in financiranja ter zbira več kot 1,4 milijarde dolarjev kapitala del strategije za razveljavitev patentov. Strokovnjaki Zuse uporabljajo nedavne primere patentov v ZDA. “Kako” je dokaj zapleteno in na našem spletnem mestu so na voljo tehnične knjige za tiste, ki se želijo poglobiti, vendar sistem natančno posnema metodologijo, ki jo strokovnjaki uporabljajo za oceno veljavnosti. Naša prizadevanja za vrednotenje napredujejo in decembra bomo objavili pobudo v okviru skupnih prizadevanj s ključnimi industrijskimi, računovodskimi in akademskimi udeleženci, ki bodo vrednotenje patentov dvignili na novo raven.

AT: Eden od predvidenih ciljev IPwe so cenejše patentne transakcije. Kako bo blockchain pomagal pri teh prihrankih stroškov?

EP: Že smo objavili svoje cene za tradicionalne transakcije – 10% kupnine ali cene licence – kar je primerljivo s trenutno tržno stopnjo 25% – in cene drugih storitev, ki jih lastniki plačajo za stvari, kot je letna pristojbina za vzdrževanje, ki presega 50 % nižje od tistega, kar trenutno plačujejo lastniki patentov. Za znižanje transakcijskih stroškov uporabljamo raznoliko tehnologijo – vključno s pametnimi pogodbami, ki temeljijo na Hyperledgerju. Ker pito povečujemo, imamo še vedno ključno vlogo pri pravnih, posredniških in drugih ponudnikih patentnih storitev, da želimo sodelovati pri izboljšanju sistema in povečanju obsega transakcij. Ključni cilj IPwe je dramatično znižati stroške lastništva patenta.

AT: IPwe ni nadaljeval ICO – zadovoljen s to odločitvijo?

EP: ICO za IPwe ni bila izvedljiva možnost. Na koncu smo rešitev B2B na trgu. Danes večina velikih podjetij preprosto ne more premostiti regulativnih vprašanj, ki jih postavljajo tradicionalne mednarodne organizacije ICO. To se bo spremenilo – vendar bo trajalo nekaj časa. Verjamemo tudi, da prisiljevanje strank, da poslujejo z vami samo z enim namenskim žetonom, ni izvedljiv način za transakcije ali gradnjo platforme.

AT: Kaj pa ponudbe varnostnih žetonov – ali igrajo vlogo v prihodnosti IPwe ali prihodnosti patentnega trga?

EP: STO so po našem mnenju nekaj povsem drugega kot ICO. Zelo smo ljubitelji STO, ki so skladni z zakonodajo, in bomo uporabljali strukture STO tako za IPwe kot za naše rešitve za financiranje patentov. To je velik napredek v patentnem prostoru, ki se bo pokazal kmalu, ko bomo naslednji mesec objavili prvi dve financiranji STO.

AT: Ne sliši se, kot da bi IPwe želel odpraviti posrednike, ki obstajajo na trenutnem patentnem trgu – zakaj?

EP: Patenti so pravzaprav zapletena sredstva in nekateri posredniki bodo imeli v prihodnosti ključno vlogo in nekateri bodo, pričakujemo, bodisi spremenili svoje poslovne modele bodisi izginili. Številni uživajo v tem, da odvetnike izberejo kot posrednike, ki ne ustvarjajo vrednosti, in čeprav to v nekaterih okoliščinah drži, v patentnem prostoru pa ne. Menimo, da se njihova vloga lahko spremeni, saj se bodo osredotočili na storitve z višjo vrednostjo, vendar verjamemo, da imajo pomembno vlogo na novem trgu, ki ga IPwe pomaga ustvariti. Patentni posredniki, ki zaračunavajo previsoke stopnje, na primer ne naredijo nič drugega kot letna plačila patentnim uradom – menimo, da so njihovi dnevi izkoriščanja te vrste neučinkovitosti omejeni.

Menimo, da bodo nekatere zlorabe in negativne posledice sistema – na primer patentni trolovi, učinkoviti kršitelji in patenti nižje kakovosti obravnavani in odpravljeni z istimi spremembami. Posredniki, ki sprejmejo AI in transakcijske učinkovitosti, ki jih je mogoče uresničiti s pomočjo verige blokov, in se osredotočajo na storitve z visoko vrednostjo, bodo s širitvijo trga uspeli še bolje. Lenivci in luditi bodo izginili.

AT: Če čez nekaj let ponovno obiščemo IPwe, o čem bomo govorili o patentih in patentnem trgu?

EP: Največji spremembi, ki jo bosta omogočila AI in blockchain, je ta, da bodo novi upravitelji verjetno prevzeli razred patentnih sredstev in, ko bo kapital bolj primeren za patente, se bo financiranje s patenti močno povečalo in bodo veliki in mali lastniki patentov redno uporabljali patentov za dostop do kapitala. Neopredmetena sredstva – vključno s patenti – so večina bilanc stanja večine podjetij. Danes s tem premoženjem v veliki meri upravljajo drugi oddelki, razen financ, ki pa jih finančne vrste ne razumejo dobro. To se bo spremenilo in to bo sprememba na bolje.

AT: Hvala za intervju. Kdor želi izvedeti več, lahko obišče IPwe spletno mesto ali lahko preberete naš profil IPwe članek.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map