Luc Falempin, izvršni direktor podjetja Tokeny – Interview Series

Luc Falempin je predsednik uprave Rešitve TOKENY prodajalec programske opreme s sedežem v Luksemburgu, ki gradi celovito platformo za izdajo, upravljanje in prenos tokeniziranih vrednostnih papirjev na skladen način.

Antoine: Nam lahko poveste o platformi za izdajo Tokeny in v čem se razlikuje od konkurentov?

Luc: V podjetju Tokeny smo evropski vodilni glede na platforme za tokenizacijo. Kupcem zagotavljamo modularno celovito platformo, ki jo potrebujejo za digitalizacijo svojega premoženja. Za posamezne izdajatelje lahko avtomatiziramo zapletene in okorne procese, ki so vključeni v distribucijo tradicionalnih vrednostnih papirjev. Za izdajatelje z več izdajatelji, kot so investicijske banke, upravljavci premoženja ali tržnice, svoje rešitve dobavljamo prek bele platforme in nabora API-jev.. 

Trenutno smo edina platforma v živo na trgu, ki ima tehnologijo za digitalizacijo izdaje, skladen prenos varnosti in servisiranje po izdaji. Naš sistem skladnosti je tudi edinstven, saj smo edino podjetje po vsem svetu z onchain validatorjem, ki uveljavlja potrebna pravila in predpise, ki urejajo finančne vrednostne papirje. 

Antoine: Kako ste se osebno vključili?

Luc: Imam več kot 10 let izkušenj na področju podjetništva in razvoja programske opreme. Sodeloval sem z nekaterimi največjimi trgi e-poslovanja v Evropi in sčasoma prodal svoj delež leta 2017. Takrat so vsi govorili o decentraliziranih tržnicah in zaradi svoje izobrazbe razumem, kako delujejo vrednostni papirji, in videl sem namen prijave blockchain na finančne trge. Takrat se je rodil Tokeny in od takrat naprej razvijamo tehnologijo.

Antoine: Kje je sedež podjetja Tokeny? Zakaj ste se odločili za to pristojnost?

Luc: Sedež imamo v Luksemburgu, poslujemo pa tudi v Londonu, Parizu in Barceloni. Odločili smo se za sedež v Luksemburgu, saj je po vsem svetu drugi po denarju v upravljanju, ZDA pa najprej. Marca je bilo v luksemburške sklade vloženih 4300 milijard EUR, zato je to seveda zelo zanimivo mesto za podjetje, kot je naše. Je tudi eno vodilnih finančnih središč v Evropi in zelo blizu smo drugim vodilnim mestom, kot so London, Pariz in Frankfurt.

Antoine: Sprva ste tokenizirali ICO, nato pa se osredotočili na ponudbo STO, zaradi česar ste se odločili za pivot?

Luc: Prvotna vizija Tokenyja je bila tokenizacija vrednostnih papirjev. Vendar pa leta 2017 trg na to ni bil pripravljen. Tako smo videli priložnost z ICO-ji in to je bil popoln MVP. Povpraševanje na trgu je bilo veliko, žetoni ERC20 so preprosti in tudi skladnost je bila neposredna. Zdaj pa je čas, da začnemo tokenizirati finančne vrednostne papirje in že več kot leto razvijamo svoj izdelek, da bi naredili točno to, zato je naša tehnologija pripravljena.

Antoine: Koliko strank imaš trenutno? Koliko novih strank imate na krovu vsak mesec?

Luc: Imamo več kot 30 strank in trenutno izberemo 2 ali 3 stranke na mesec. Zdaj začenjamo sodelovati z več izdajatelji, kot so investicijske banke, tržnice in upravljavci premoženja. Tehnično smo sposobni tokenizirati na tisoče sredstev na mesec, vendar izdajatelj za vsak projekt potrebuje nekaj navodil o izbiri partnerjev, saj se ekosistem še gradi.

Antoine: Katere vertikale so najbolj priljubljene na vaši platformi?

Luc: Kapital privlači veliko zanimanja, vendar lahko sporazumi delničarjev postanejo precej zapleteni in glede na začetek trga to ni najlažje sredstvo, ki bi ga lahko označili. Vendar bi morala večina podjetij začeti tokenizirati dolg, saj je to veliko enostavnejši postopek, koristi pa so takojšnje. Tudi nepremičnine so zelo zanimive, saj gre za običajno nelikviden razred sredstev. Z zastopanjem tega sredstva v verigi blokov lahko lastništvo poravnate v nekaj sekundah, ne pa potrebe po prodaji osnovnega sredstva. Primer je podoben tudi pri drugih vrstah zaprtih skladov.

Antoine: Kakšen je postopek za podjetje, ki se zanima za vaše storitve tokenizacije? Ali obstajajo minimalne zahteve, ki jih morajo izpolnjevati?

Luc: Ja, seveda. Vsak mesec prejmemo veliko poizvedb, vendar izberemo samo najboljše projekte in tiste, ki so zavarovani s sredstvi. Imamo postopek skrbnega pregleda in projekte mora voditi izkušena ekipa KYC & AML-jeve preglede vseh dejanskih lastnikov je treba obdelati, za namestitev platforme pa potrebujemo pravno dokumentacijo. 

Antoine: Tokeny je pred kratkim predstavil InvestorID. Ali lahko opišete s tem izdelkom je?

Luc: InvestorID je neprofitni in odprt ekosistem, ki vlagateljem omogoča ustvarjanje identitete v verigi za dostop do tokeniziranih vrednostnih papirjev in trgovanje z njimi. Zagotavlja jim platformo, ki jo potrebujejo za ustvarjanje identitete, nadzor nad njihovimi osebnimi podatki in izdajateljem omogoča, da delujejo v celoti skladno. Gre za en subjekt, ki povezuje dokazilo o identiteti, torej segment KYC in AML, z denarnico tega subjekta. Na nek način ga lahko vidite kot KYC agregator. Po evropski zakonodaji je nedovoljeno dodajanje denarnic na seznam dovoljenih, zato smo pripravili to metodo za zastopanje vlagateljev v verigi blokov in izpolnitev tega manjkajočega koščka sestavljanke.. 

Antoine: Tokeny se je pred kratkim pridružil tudi neprofitnemu Global Digital Registry Finance. Kakšne so prednosti članstva v tem registru?

Luc: Cilj te organizacije je standardizirati terminologijo v celotnem sektorju digitalnih sredstev. Če v celotni panogi ni standardizacije, kako bo doseženo splošno sprejemanje? Člani skupnosti, med katerimi so udeleženci na trgu, regulatorji in oblikovalci politik, prispevajo k naboru standardov s ciljem doseči enotnost in splošno sprejetje. Izobraževanje trga je za nas osrednji cilj in vstop v GDF je bil nekaj, kar se je popolnoma ujemalo s to vrednostjo.

Antoine: Kje vidite trg digitalnih vrednostnih papirjev čez pet let??

Luc: Čez pet let vidim, da je interoperabilno premoženje odprlo veliko priložnosti in koristi. Vzpostavljena bo tehnologija za zmanjšanje zaporednih usklajevalnih slojev, ki so trenutno prisotni v skrbniških verigah, izkoristile se bodo koristi pri zavarovanju in vpliv na prenosljivost. Vse skupaj mislim, da bo veliko večje zavedanje o verigi blokov in njegovem vplivu na finančne trge. Če pogledate sentiment tokrat lani, se je odnos bistveno spremenil. V petih letih je seveda težko napovedati in lahko biti preveč optimističen, vendar mislim, da bo vpliv blockchaina širše prepoznaven, ker bodo na kapitalskih trgih delovni primeri. Lahko si tudi predstavljamo, da nekateri projekti, kot je tehtnica, prinašajo veliko ozaveščenosti, če ljudje začnejo upravljati nekaj svojega denarja in premoženja na tej verigi blokov.. 

Antoine: Ali bi še kaj rad delil o Tokenyju?

Luc: Tokeny Solutions je orodje za naložbene trge in ponujamo plast tehnologije, ki je potrebna tem igralcem, da lahko izkoristijo delo z blockchainom. Prednosti, kot so avtomatizacija, učinkovitost, povečanje hitrosti prenosov in tako naprej, lahko ta podjetja dosežejo, ne da bi zgradila zapleteno tehnologijo, ki je potrebna. Tudi na teh trgih primanjkuje digitalizacije, mi pa jim nudimo orodja, ki omogočajo digitalizacijo njihovih storitev in jim koristijo. Čeprav sodelujemo s številnimi, še vedno obstaja velika potreba po digitalnih distributerjih tokeniziranih vrednostnih papirjev.

Če želite izvedeti več, obiščite Tokeny.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map