Moresh Kokane, izvršni direktor Konkrete – Intervju Series

Moresh Kokane je ustanovitelj Konkrete, v zadnjem desetletju je delal v finančnem in tehnološkem sektorju in je pred tem uspešno ustanovil dva zagonska podjetja.

Leta 2014 ste začeli Posestniški baron, eno prvih podjetij za množično financiranje nepremičnin v Avstraliji. Kaj vas je navdihnilo, da nepremičnine kombinirate s množičnim financiranjem?

V ZDA sem delal približno 9 let, preden sem se preselil v Avstralijo. Sem že videl vzpon Mogotec nepremičnin in Fundrise v ZDA. Avstralci so veliko bolj zaljubljeni v nepremičnine kot ZDA, saj ima vsak Avstralec 3-krat večjo verjetnost, da bo vložen v nepremičnine kot Američan.

Nepremičnine, ki so pavšalno premoženje, so idealne za množično financiranje, ki ljudem z manjšimi zneski omogoča sodelovanje. Delo z nepremičninami za množično financiranje v Avstraliji je bilo resnično težko.

Ali gre pri Estate Baron za dobiček od razvijalca ali investitorja? Bi lahko delili nekaj podrobnosti o modelu dobička?

Nudimo 3 ključne storitve.

  1. Glede na to, da gre za ponudbo vrednostnih papirjev, pomagamo strukturirati dokumente ponudbe. To, kar smo lahko dosegli, je komodizacija procesa. Nepremičninski projekti imajo v bistvu isti življenjski cikel. Pridobite zemljišče, se odločite, kaj boste na njem gradili (načrtujete), gradili in prodali (ali dolgoročno hranili). Popolna ponudba vrednostnih papirjev za prodajo na drobno je lahko precej dolgočasna, vendar smo zaradi ponavljajoče se narave poslovnega modela lahko dobili predloge, ki so nam omogočile, da smo stroške skladnosti znatno znižali.
  2. Svojo tehnologijo smo spremenili tudi v platformo SAAS, pri čemer lahko vsak razvijalec uporablja svojo lastno kožo na vrhu našega ozadja. To jim omogoča, da svojim strankam promovirajo lastne ponudbe pod lastno blagovno znamko. Na samem Estate Baron lahko vse ponudbe naštejemo kot kvazi agregator.
  3. Ponujamo tudi promocije vlagateljev za izbrane ponudbe.

Za osnutke se plačuje pavšalno, za tehnologijo ponavljajoče se plačilo in odstotek zbranega kapitala.

Zdi se, da je bil Konkrete naravni razvoj Estate Barona, saj ponuja razdeljeni register delnic, zasnovan za nepremičninski sektor. Bralcem, ki tega ne poznajo, bi lahko pojasnili, kaj je register porazdeljenih delnic in kakšne koristi ponuja vlagateljem in razvijalcem?

Konkrete je v osnovi Estate Baron v2.0

Na Estate Baron smo imeli popoln portal za vlagatelje, kjer smo imeli spletno obdelavo prijav, strani z informacijami o projektu, register delnic, posodobitve vlagateljev itd..

100% maloprodajnih finančnih licenc in skladnosti obdržimo pri Estate Baron, večji del tehnologije in zamenjavo zalednega centralnega registra delnic z razdeljenim.

Vsaka ponudba je običajno nastavljena kot javno podjetje, ki ne kotira na borzi, in zakonito vodi svoj register. Kot veste, je register evidenca vseh delničarjev, njihovega lastništva itd. Običajno se vodijo centralno.


Uporaba registra, ki podpira blockchain, ima nekaj pomembnih prednosti. Prva je preglednost, prinaša tudi širši doseg vlagateljev na svetovnih kripto trgih in poenostavlja likvidnost.

Toda resnično smo navdušeni nad pametnimi vrednostnimi papirji. Če naložbene operacije naložimo v verigo blokov, lahko vlagateljem v realnem času zagotovimo vpogled v porabo denarja. Namesto da denar pošljemo na bančni račun, lahko v denarnici s pametno pogodbo prejmemo stabilne kovance. Namesto črpanja posojil pri bankah lahko sprožimo sprostitev sredstev samodejno na podlagi določenih dogodkov, ki jih sproži Oracles.

Za projekt pomeni samodejno razkritje v realnem času, kar zmanjša stroške stalne skladnosti. Z uvedbo preglednosti in nespremenljivosti v operacije lahko ustvarimo veliko zaupanje v ekosistem. Skupaj s širšim dosegom in likvidnostjo to znižuje stroške kapitala podjetja.

Upoštevajte, da medtem ko smo osredotočeni na nepremičnine, lahko osnovne pravne strukture in tehnologijo uporabimo za vse druge podvige, ki niso povezani z nepremičninami..

Ena izmed navedenih prednosti Konkrete je zmanjšanje krize cenovne dostopnosti stanovanj, ali nas lahko poveste, kako to deluje?

Konkrete kot evolucija Estate Barona želi nekaj storiti glede cenovne dostopnosti stanovanj. Lastništvo stanovanj nameravamo narediti cenovno dostopno z dvema glavnima pristopoma.

Prvo je delno lastništvo hiše, v kateri živite. Namesto da kupimo celo hišo in naložimo dolg, če lahko ljudem omogočimo, da živijo dolgoročno v hiši, ki je v solastništvu z drugimi vlagatelji, kar zmanjša vnaprejšnje izdatke za kupec mora narediti. Vlagateljem daje tudi priložnost, da kupijo kos nepremičnine, tako da jim ni treba zatakniti celotnega zneska.

Druga je stran ponudbe. Cene hišnih nalepk vključujejo zajeten razvojni dobiček. Če lahko dosežemo, da ljudje sodelujejo pri razvoju hiš, v katerih želijo živeti, jim lahko razvojni dobiček vrnejo nazaj. Ta model je že zelo priljubljen v Berlinu v Nemčiji, ti sindikati pa nastajajo tudi v Melbournu.

Če združimo več ljudi na spletu in jim omogočimo, da dosežejo soglasje na decentraliziran način, lahko nadomestimo razvijalca.

Končno delamo na nepremičninskem stabilnem kovancu kot našem dolgoročnem posnetku. Na to smo vedno pozorni.

Katere so različne rešitve in izdelki, ki jih bo Konkrete ponudil?

Še naprej ponujamo rešitve za zbiranje sredstev za nepremičninske projekte. Isti model lahko uporabimo tudi za zbiranje sredstev za nepremičnine (Javno podjetje in prospekt). Ponudbe smo že opravili v Avstraliji, na Novi Zelandiji (v celoti na drobno) in v ZDA (z akreditacijo Reg D).

Presegamo tudi varnostno tokenizacijo in preučujemo model tokenizacije sredstev. Eden od omejevalnih dejavnikov tokenizacije vrednostnih papirjev so pravne omejitve, ki jih imamo. Imeti moramo usposobljene vlagatelje itd., Omejiti distribucijo. Medtem ko imajo javna podjetja in registrirani upravljani skladi v Avstraliji dovoljenje, da vodijo lastne registre, je treba sredstva, ki kotirajo na borzi, evidentirati na centralnih registrih borz.

SEC je odločno proti varnostnim strukturam, ki niso zaporniške. Torej, obstajajo omejitve, kam nas lahko pripelje STO.

Resnična priložnost pa je v sredstvih, ki so evidentirana medsebojno. Zato premestitev na platformo za tokenizacijo sredstev.

Na tržišču za toketizacijo sredstev, imenovanem factorium.co, ki je zgrajeno na tehnološki platformi Konkrete, smo že začeli tržiti faktoring računov..

(Za zgodnji dostop do zaprte beta uporabite kodo za povabilo: factorium.)

Konkrete ima uporabniški žeton, Konkrete Token (KKT) – žeton, ki temelji na ERC-20, in ki poganja platformo Konkrete. Bi nam lahko povedali več o žetonu KKT in o tem, kako naj bi bil uporabljen?

KKT je žeton na ravni platforme. V njej še vedno izpišemo nekaj stvari, ali naj razmišljamo, da bi šli po poti lastne verige. Kratkoročno bo verjetno imela vsaka aplikacija, zgrajena na tehnologiji Konkrete, svoj žeton.

Factorium ima na primer žetone Factor, s katerimi uporabnike spodbudimo k oddaji računov za prodajo na platformi. Žetoni se uporabljajo tudi za spodbujanje preverjanja teh računov s strani kupcev. Kupci so tudi nagrajeni za pravočasno odplačilo.

Vlagatelji uporabljajo žetone Factor za plačilo provizij za transakcije in uporabo platforme.

Tu je preprost diagram poteka.

Trenutno prodajate delnice v temeljnem podjetju (Konkrete Distributed Registries Ltd ACN 617 252 909) Kdaj se ponudba zapira in kolikšen je pričakovani znesek dviga?

Trenutno živimo naprej Platforma Bank to the Future. Odprti smo še nekaj mesecev in zberemo le majhen znesek 500.000 USD

Trenutno ustvarjamo prihodke in imamo veliko pripravljenega izdelka.

Kakšne finančne koristi bodo na voljo vlagateljem? Ali bodo te delnice sčasoma tokenizirane?

Popolnoma delnice bodo tokenizirane. Delničarji postajajo delni lastniki podjetja in si bodo delili kapitalski dobiček ter prejemali redne dividende, ki jih nameravamo programsko deliti s pametnimi pogodbami. Vsi naši prihodki bodo namenjeni pametnim pogodbam, svoje delovanje pa nameravamo spremeniti v pregleden dAPP.

Za kaj bodo namenjena ta zbrana sredstva?

Ta sredstva bodo uporabljena za nadaljnje izboljšanje tehnologije in spodbujanje sprejemanja uporabnikov.

Ali želite še kaj povedati o Konkreteju??

Za razliko od številnih drugih portalov smo obstoječe donosno podjetje, ki obstaja že nekaj let. V prostoru množičnega financiranja smo že stoletja in dobro razumemo regulativni okvir. Vemo, kaj deluje v tem prostoru in kaj ne. Poleg tega imamo tudi večji del tehnologije pripravljene in tudi močno skupnost vlagateljev, ki nas že uporablja. Mi se ukvarjamo s tehnologijo, pa tudi z izdajo lastnih vrednostnih papirjev, kar nas postavlja v edinstven položaj. Imamo solidno ekipo v smislu Seana, mojega soustanovitelja, ki je odgovoren za operacije. Zelo sem vesel, da smo se postavili kot portal za tokenizacijo sredstev in sem navdušen nad predstavitvijo našega prvega izdelka, zgrajenega na Konkreteju, ki je Factorium.

Bralci lahko obiščejo seznam Konkrete oz Konkrete spletno mesto za več informacij.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map