Oliver Siah, izvršni direktor Fraxtor Capital – Intervju Series

Imate zanimivo in raznoliko življenjsko zgodbo, saj ste 17 let v državni službi preživeli kot častnik letalskih sil Republike Singapur in pilot. Kako ste prešli s takšne kariere na ustanovitev prvega podjetja za naložbe v nepremičnine Hanson Court Pte Ltd?

Odraščal sem dve strasti. Eno je bilo letalstvo, drugo pa naložbe v nepremičnine. Ko sem bil star 19 let, sem se prijavil za pilota letalskih sil in dobil vladno štipendijo za nadaljnji študij v Avstraliji. Pri 21 letih sem kupil svojo prvo poslovno nepremičnino, to je bila prodajna enota v nakupovalnem središču v Singapurju. Ko sem diplomiral pri 23 letih, sem maloprodajno enoto prodal približno za dvakrat več od nabavne cene, tako da sem dobil več kot 10-krat donosnost kapitala. To me je tako zanimalo, da sem komaj čakal, da kupim svojo naslednjo nepremičnino, tokrat stanovanjsko enoto v Singapurju. To enoto sem prodal šest let pozneje za več kot dvakrat večjo nakupno ceno.

Vedela sem, da sem na nečem. Tako sem ustanovil svoje družinsko investicijsko vozilo Hanson Court Pte Ltd (poimenovano po prvi nepremičnini, ki smo jo pridobili), potem ko sem leta 2009 (med finančno krizo) opravil pilotsko usposabljanje v letalskih silah. Nadaljevali smo nakup desetih komercialnih in industrijskih enot v Singapurju s strategijo dodajanja vrednosti sredstev s povečanjem premoženja. S tem smo prihodek od najemnin znatno povečali in prodali enote pet let kasneje ter dosegli več kot 40% IRR (p.a.).

Po 17 letih službovanja sem leta 2018 zapustil letalstvo, da sem se osredotočil na svoj zagon Fraxtor.

Da bi lahko naše bralce bolje seznanili, nam lahko delite, kaj počne Hanson Court Pte Ltd?

Hanson Court Pte Ltd je bilo ustanovljeno kot družba za naložbe v nepremičnine v Singapurju. Med finančno krizo 8. septembra smo pridobili veliko komercialnih in industrijskih sredstev za nižje vrednotenje in jih držali do okrevanja trga, s čimer smo zaslužili več kot 40% IRR. Trenutno še vedno vlagamo v komercialne enote v Singapurju in smo se v tujino podali tudi na Kitajsko, da bi razvili nepremičnine.

Ali vas je nekaj videlo ali izkušelo Hanson Court, kar vas je navdihnilo za ustanovitev podjetja Fraxtor, specializiranega za ponujanje tokeniziranih nepremičnin, ki jih financirajo množice?

Z mojimi izkušnjami z vlaganjem v nepremičnine sem spoznal, da je mogoče nekatere boleče točke rešiti z žetonom. Prvič, za nakup nepremičnine so potrebni veliki kapitalski izdatki, ki vlagateljem otežujejo diverzifikacijo portfelja. Drugič, pomanjkanje likvidnosti naložbe je prepovedano za ljudi, ki želijo vlagati kratkoročno. Tretjič, dobival je dostop do svetovnega trga nepremičnin. Znanje, potrebno za izvedbo skrbnega pregleda nepremičnine in celo za strukturiranje naložbe, posameznikom otežuje vlaganje v tujino.

S platformo kot Fraxtor, vlagateljem lahko omogočimo, da skupaj z nami vlagajo že od 10.000 USD in uživajo v naložbeni izkušnji brez težav.

Bi lahko podrobneje opisali, kako Fraxtor pridobiva, v katero nepremičnino vlagati?

Trenutno se osredotočamo na oportunistične projekte z dodano vrednostjo na dozorelih trgih, kot so Avstralija, Japonska, Singapur in Evropa (vključno z Združenim kraljestvom). To so trgi, na katerih je tudi naša ekipa bolj izkušena.

Najprej pogledamo dva ključna dejavnika: lokacijo in potencial. Lokacija je nekaj, česar ne moremo spremeniti. Zato je bistveno izbrati projekte, ki temeljijo na dostopnosti in zaželenosti lokacije sredstva. Potencial je tisto, kar lahko v nepremičnini odklenemo s prenovo ali pobudami za povečanje premoženja. Menimo, da bi nam to omogočilo povečanje vrednosti nepremičnine.

Nato pogledamo finančno strukturiranje sredstva. Iščemo najboljši način za strukturiranje kapitalskega sklada naložbe, da bi maksimirali donos za vlagatelja. V trenutnih tržnih razmerah iščemo 10 +% IRR za projekte z dodano vrednostjo in 15 +% IRR za oportunistične projekte.

Projekti, ki izpolnjujejo naša merila, bi bili predstavljeni našemu investicijskemu odboru na izbiro.

Kako dolgo se hranijo nepremičnine? Ali je cilj, da jih najamemo ali preusmerimo za kapitalske dobičke?

Trajanje obdobja posedovanja je odvisno od vrste lastnine in strategije, ki jo sprejmemo. Pri naših razvojnih projektih si prizadevamo, da bi sredstva čim prej prodali, da bi našim vlagateljem omogočili donos. To bi verjetno trajalo od 1,5 do 3 leta. Cilj naših naložbenih projektov je s pobudami za povečanje dodati vrednost sredstvom, povečati čisti poslovni prihodek in jih nato prodati za kapitalske dobičke. To bi trajalo od 3 do 5 let.

Ali se vlagateljem izdajajo mesečne ali četrtletne posodobitve? Do katere vrste informacij lahko dostopajo?

Vlagatelji se posodabljajo, ko in ko obstajajo posodobitve nepremičnine. Vlagatelji imajo dostop do informativnega memoranduma za nepremičnino in študije finančne izvedljivosti, ki smo jo naredili za projekt.

Kje je urejen Fraxtor in katere licence ima?

Fraxtor je trenutno v Singapurju izvzet iz licenc, saj imamo opravka samo z pooblaščenimi vlagatelji.

Nam lahko poveste o nekaterih trenutnih naložbah, ki jih ponujate, kot sta lokacija in vrsta nepremičnine?

Naš trenutni projekt je prenova stanovanjske zemljiške posesti v Singapurju. Nepremičnina se nahaja na posestvu Adelphi Park ob ulici Upper Thomson Road. Obstoječe posestvo nameravamo porušiti in na zemljišču zgraditi dve dvojčki.

Ali želite še kaj deliti z našimi bralci?

Fraxtor bo kmalu razširil svoje poslovanje v Avstraliji in v postopku smo za pridobitev avstralske licence za finančne storitve.

Če želite izvedeti več, obiščite Fraxtor Capital.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map