Philip Moustakis, svetovalec v podjetju Seward & Kissel LLP – Interview Series

Philip svetuje podjetjem in posameznikom pri izvršilnih zadevah SEC, vključno s preiskavami kazenskega pregona, notranjimi preiskavami ter kriptovalutami in tehnologijo veriženja blokov..

Philip ima bogate izkušnje z zadevami izvrševanja vrednostnih papirjev. Več kot desetletje pred vstopom v zasebno prakso je bil višji svetovalec v Oddelek za izvršbo SEC, preiskovanje in pregon zapletenih zadev, ki vključujejo kršitve zveznega zakona o vrednostnih papirjih.

Preden je bil zaposlen pri Sewardu & Kissel LLP ste bili član kibernetske enote SEC, ki se je osredotočala na kriptovalute in ICO. Kako so vas prvotno zaposlili za to enoto Cyber?

Leta 2008 sem začel delovati v oddelku za izvrševanje SEC in približno pet let pred ustanovitvijo kibernetske enote SEC začel delati na zadevah, povezanih z Bitcoinom in kriptovalutami. Prinesel sem prvo izvršilno tožbo SEC, povezano z Bitcoinom, zoper operaterja Bitcoin Savings & Zaupajte in vodite tudi druge zadeve, povezane s kriptovalutami. Predstavil sem predsednico Mary Jo White in druge komisarke ter pogosto organiziral izobraževanje za FBI, FINRA in druge o bitcoinih in tehnologiji veriženja blokov. V akademskih okoljih sem predstavil tudi svoje delo. Torej, ko je bila leta 2017 ustanovljena Cyber ​​Unit z mandatom, ki je vključeval kriptovalute in ICO, sem bil povsem primeren.

Kako je ukrep proti „Bitcoin Savings and Trust“ vplival na prihodnje izvršilne ukrepe SEC?

Bitcoin Savings and Trust, ki je od vlagateljev zbral vrtoglavih 700.000 Bitcoinov, je bil zaračunan kot navadna vanilijeva shema Ponzi, z izjemo, da so bile vse naložbe zahtevane in domnevni donosi plačani v bitcoinih. Vendar je bilo opazno iz več razlogov. Najprej je ugotovila, da bi lahko naložba Bitcoinov zadovoljila “naložbo denarja” v preizkusu investicijske pogodbe, sicer znanem kot Howeyev test. Drugič, pokazalo je, da bi lahko SEC izvedla analizo pretoka sredstev na verigi Bitcoin. Čeprav nismo mogli dokazati, od kod vsak Bitcoin prihaja ali odhaja, smo lahko pokazali, da je več Bitcoinov odhajalo k vlagateljem, kot jih je prihajalo v Bitcoin Savings and Trust iz katerega koli vira, ki ni vlagatelj, s čimer smo dokazali Ponzija. Tretjič, nismo zavzeli stališča, da je Bitcoin sam po sebi vrednostni papir. In končno, primer je bil pomemben za teorijo razgradnje, ki jo je zagotovila SEC, in sicer, da mora odstop, ki ga je odredilo sodišče, odražati dramatično povečanje vrednosti Bitcoinov od trenutka, ko so vlagatelji svoje Bitcoin izročili toženi stranki datum sodbe. Bitcoini, ki jih je obdolženec dvignil od vlagateljev, so bili takrat vredni približno 4,5 milijona dolarjev, vendar je bila pravnomočna sodba zoper obdolženca za več kot 40 milijonov dolarjev razpada in kazni.

Bili ste ustanovni član Delovne skupine za tehnologijo za razdeljeno knjigo SEC. Kaj je namen te skupine in kako vpliva tako na vlagatelje kot na neodvisne organizacije?

S širšim sprejetjem tehnologije veriženja blokov je bila delovna skupina SEC za razdeljeno knjigo tehnologij preprosto prizadevanje za usklajevanje tako z drugimi regulatorji kot znotraj SEC. Pomembno je bilo zagotoviti, da različni oddelki in uradi SEC ne delujejo navzkrižno. Od takrat je SEC nadgrajeval delo skupine z ustanovitvijo svojega strateškega vozlišča za inovacije in finančno tehnologijo (FinHub), ki sodeluje z vlagatelji in izdajatelji..

Odgovorni ste bili za preiskave več začetnih ponudb kovancev (ICO) za morebitne kršitve zakonov o vrednostnih papirjih. Katera je najbolj očitna kršitev zakonodaje o vrednostnih papirjih, ki ste ji bili priča?

Brez obotavljanja gre za norico ICO v letih 2017 in 2018. Februarja 2018 je predsednik SEC Jay Clayton pred senatnim odborom za bančništvo, stanovanjske in urbane zadeve slavno dejal: „Verjamem, da je vsaka ICO, ki sem jo videl, varnost. . ” Nekaj ​​mesecev kasneje je v televizijskem intervjuju komisar Robert Jackson dejal: “če želite vedeti, kako bi izgledali naši trgi brez regulacije vrednostnih papirjev, je odgovor trg ICO.” Na splošno se strinjam s temi občutki. V tem obdobju je bila večina ICO tradicionalnih dokapitalizacij z osnovno razliko v tem, da je v ICO mogoče kupiti deleže v osnovnem sredstvu podjetja in ne delnic same družbe. Ne pomeni, da je bila večina ICO prevar ali nenamernih. Vendar ni bilo veliko dvoumnosti glede dejstva, da gre za neregistrirane ponudbe vrednostnih papirjev.

Običajna praksa je, da organizacije ICO blokirajo naložbe vlagateljev iz ZDA. Kljub temu lahko isti blokirani vlagatelji pozneje te žetone kupijo na borzah kriptovalut. Ali ta strategija prvotnega blokiranja vlagateljev iz ZDA varuje organizacije ICO pred izvršilnimi ukrepi SEC?

Kratek odgovor je ne. Če izdajatelj dostopa do ameriških kapitalskih trgov, če neposredno ali posredno ponuja ali prodaja vrednostne papirje v ZDA, bo pristojna SEC. SEC je jasno izrazil, da ni dovolj sprejeti kozmetičnih ali polovičnih ukrepov, da bi preprečili, da bi lastna ponudba varnostnih žetonov (STO) dosegla ameriške vlagatelje.

Ali verjamete, da bo SEC postal bolj proaktiven pri sprožanju pravnih postopkov in zapiranju neurejenih borz kriptovalut?

Da. Za oddelek za izvrševanje je smiselno, da se izvršilni ukrepi zoper borze, ki se iz kakršnih koli razlogov ne ujemajo, kljub sporočilom SEC v prostoru. Ne samo zato, da bi dali zob predhodnim izjavam predsednika, drugih komisarjev in nekaterih članov višjega vodstva, ampak tudi zato, ker bi moral imeti izvršilni ukrep proti borzi na splošno večji programski učinek z regulativnega vidika kot ukrep proti izdajatelj.

Ali imate kakšne pripombe glede najnovejših ukrepov SEC proti Telegram Group Inc in njeni neregistrirani ponudbi vrednostnih papirjev?

Po mojem mnenju obstaja nekaj pomembnih stvari za prevzem. Najprej, v zvezi z vašim prejšnjim vprašanjem, primer Telegram kaže, da bo SEC zasledoval čezmorske izdajatelje digitalnih sredstev ali kriptovalut, ki ta sredstva ponujajo ali prodajajo v ZDA ali kako drugače dostopajo do ameriških kapitalskih trgov. Poleg tega se mi zdi to lahko zanimiv testni primer za argument uporabnega žetona. Telegram je zavzel stališče, da čeprav je bila pogodba o nakupu žetona za Gram varščina, sam žeton ni. V pritožbi zoper Telegram je SEC trdil, da med ponudbo Grama in žetonom Gram ni nobene dnevne svetlobe. Namesto tega je trdila, da je bila ponudba tradicionalno zbiranje kapitala, ker je med drugim podjetje zbralo sredstva za poslovanje in gradnjo svojega ekosistema; ni bilo blaga ali storitev, za katere bi lahko uporabili Grama; in kupci Grama so imeli in – brez nujnega ukrepanja – še naprej upravičeno pričakovali delitev dobička podjetja, če bo uspelo graditi funkcionalnosti, ki jih je obljubljalo. Zanimivo bo videti, kako se bodo dejstva in argumenti razvijali glede tega vprašanja, ko se bo sodni postopek nadaljeval.

Bi nam lahko delili podrobnosti glede vaše trenutne vloge pri Sewardu & Kissel LLP?

Pridružil sem se Sewardu & Kissel februarja 2019 in tesno sodeluje z nekaterimi področji podjetja v New Yorku in DC, vključno z vladnimi izvršilnimi in notranjimi preiskavami, upravljanjem naložb ter skupinami Blockchain in Cryptocurrency. Večino svoje kariere sem preživel v SEC v enoti za upravljanje premoženja Oddelka za izvrševanje in Seward & Kissel ima v ZDA eno največjih in znanih praks upravljanja naložb, ki sodeluje z upravitelji v vseh razredih premoženja, vključno z digitalnimi. Kot rezultat tega se večina mojih trenutnih praks osredotoča na svetovanje našim strankam za upravljanje naložb o SEC in drugih regulativnih pregledih, preiskavah in izvrševanju; notranje preiskave; ponudbe digitalnih sredstev. Prav tako so me prosili, naj vodim izvršilni odbor za virtualno blagovno združenje v povezavi z njegovimi prizadevanji za ustanovitev samoregulativne organizacije (SRO) za trge kriptovalut..

Kakšna priporočila imate za podjetja, ki razmišljajo o uvedbi STO?

Po mojem mnenju je najboljše ukrepati tako, da se posvetujemo z globokim poznavanjem zakonodaje o vrednostnih papirjih in kriptovalute. Medtem ko so nekateri odvetniki začeli uporabljati tehnologijo veriženja blokov, mnogi morda svojim strankam delajo slabo uslugo, ker niso tako dobro seznanjeni z osnovami zakonov o vrednostnih papirjih.

Na kateri stopnji naj se podjetja, ki razmišljajo o uvedbi STO, obrnejo na vas ali drugega pravnega svetovalca?

Čim prej, tem bolje – idealno pred kakršnim koli stikom z regulatorjem in zagotovo pred ponudbo ali prodajo katerega koli žetona.

Ali želite še kaj deliti z našo publiko?? 

Izvršilni ukrepi SEC nad izdajatelji ICO so očitno vplivali na trg. Vendar so bili Telegram, Block.one in Kik le tri večje ICO-je iz obdobja 2017-2018. V prihodnjih mesecih ali letu bi morali videti še več takih primerov. SEC je sprožil izvršilne ukrepe zoper slavne promotorje digitalnih sredstev, vendar pričakujem, da se bo SEC še naprej osredotočal na promotorje in prodajalce. Omeniti velja, da je eden od ciljev izvršilnih ukrepov SEC spremeniti vedenje udeležencev na trgu, zato predvidevam, da bo SEC še naprej nadzoroval digitalne borze premoženja in platforme za trgovanje. To je naravni naslednji korak za SEC po izdajateljih in promotorjih in, kot sem že omenil, priložnost za širši vpliv na trg. Podobno, čeprav je veliko število izvršilnih ukrepov SEC v vesolju vključevalo domnevne Ponzijeve sheme ali ponujanje goljufij, pri čemer se še naprej osredotočamo na borze in trgovalne platforme, ne bi bil presenečen, če bi SEC kmalu odkril bolj zapletene prevare, ki vključujejo sheme tržne manipulacije ali druge zlorabe trga. Vendar pa se lahko celo dobronamerni udeleženci na trgu zanesejo v to in so lahko predmet izvrševanja, saj si SEC še naprej prizadeva za povečanje skladnosti industrije z zakoni in predpisi o vrednostnih papirjih. Seward & Kissel strankam že več kot 125 let svetuje na področju finančnih storitev, financiranja podjetij in kapitalskih trgov. Naši odvetniki imajo bogate izkušnje s STO in ponudbo digitalnih sredstev.

Za več informacij ali posvetovanje s pravnimi zadevami obiščite Seward & Kissel LLP, ali obiščite njihovo Twitter ali LinkedIn strani.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map