Kaj so kriptovalute?

Kot informirani vlagatelj morate razumeti, kaj so kriptovalute in kako še naprej globalno spreminjajo finančni sektor. Kriptovalute so v svojem bistvu decentralizirana sredstva za izmenjavo, ki temeljijo na internetu. Ti edinstveni finančni instrumenti se v nekaterih ključnih pogledih razlikujejo od tradicionalnih fiatnih valut.

Za razliko od, recimo ameriškega dolarja, izdaje kriptovalut in transakcij ne nadzoruje centralna organizacija. Namesto tega skupina računalnikov, znanih kot blockchain, sodeluje pri zaščiti in upravljanju omrežja. Zaradi tega so blockchain omrežja veliko varnejša od tradicionalnih sistemov, ker ni centraliziranega vektorja napada.

Pomembno je, da tehnologija veriženja blokov zagotavlja bolj varno in učinkovito tržno izkušnjo. To je nespremenljivo in nespremenljivo. Zaradi teh lastnosti je idealen za medsebojne transakcije.

Na ta način so kriptovalute svetu zagotovile eno prvih uspešnih alternativ valutam, ki jih podpira država. V primeru kriptopisov, kot je Bitcoin, kombinacija zasebnih in javnih ključev omogoča kriptografske transakcije p2P prek porazdeljene knjige.

Zgodovina kriptovalut

Zgodovina kriptovalut se začne leta 1998. Takrat je internet postajal vse bolj priljubljen. Vendar bi še vedno minilo skoraj pol desetletja, preden bi hitrost postala priljubljena. Zanimivo je, da je zabeleženo, da je računalniški inženir z imenom Wei Dai prvič predstavil koncept kriptovalut prek svojega B-denar koncept. V prispevku je predlagal digitalno obliko denarja, ki je uporabila protokol zasebnosti za ustvarjanje anonimnega gotovinskega sistema.

Nick Szabo prek Twitterja - Kaj so kriptovalute

Nick Szabo prek Twitterja – Kaj so kriptovalute

Kasneje v letu je drugi, zdaj že dobro znan programer z imenom Nick Szabo predstavil koncept BitGold. Szabo je menil, da mora biti decentralizacija jedro katere koli digitalne valute, da se prepreči centralizirana manipulacija. Na žalost noben od projektov ni prišel na trg. Vendar pa so navdihnili zloglasnega ustvarjalca Bitcoina – Satoshi Nakamoto.

Izdaje dvojne porabe

Ena glavnih ovir za razvoj zanesljive oblike digitalnega denarja je bil problem dvojne porabe. Dvojna poraba je, če heker večkrat uporabi isto digitalno valuto. To je ogromno vprašanje, ki je zmotilo nekatere najnaprednejše računalniške misli tistega časa.

Če želite ustvariti zanesljivo digitalno valuto, bi nekdo moral ugotoviti, kako narediti digitalno sredstvo, ki je bilo nekako uporabno le enkrat. Poleg tega je bilo nemogoče kopirati ali ponarejati, da bi služilo svojemu namenu. Vprašanje dvojne porabe ni zaskrbljujoče za tradicionalni finančni sistem, ker banke uporabljajo zunanje sisteme za preverjanje. Poleg tega upravljajo centraliziran sistem, ki omogoča urejanje, vračilo kupnine in popravke.

Hashcash

Leta 2002 je zdaj slavni Bitcoin programer Adam Back začel razkrivati ​​dele skrivnosti dvojne porabe. Predlagal je neko obliko sistema, s katerim bi zagotovil, da vsaka mreža sodeluje. Natančneje, Back je predlagal, da Hashcash uporablja decentraliziran sistem, ki od uporabnikov zahteva, da izpolnijo težko matematično enačbo za obdelavo transakcije.


Pomembno je, da je ta strategija zmanjšala zlonamerne namene, ker je od hekerja zahtevala, da je uporabil ogromno računalniške moči za vstop v omrežje. Ta nova oblika omrežnega soglasja je postala znana kot algoritem Proof-of-Work (PoW). Danes algoritme PoW najdemo v vseh vrstah kriptovalut.

Kaj so kriptovalute?

Leta 2008 je Satoshi Nakamoto svetu predstavil svojo prvo kriptovaluto – Bitcoin. Bitcoin je bil iz več razlogov glavni mejnik. Označil je prvi uspešen decentraliziran gotovinski sistem, ki je deloval z uporabo “sistema, ki ne temelji na zaupanju”.

Namesto na centralizirano omrežje se Bitcoin zanaša na mednarodno omrežje za preverjanje veljavnosti transakcij, znano kot “vozlišča” ali “rudarji”. Glavni namen vozlišča je zaščititi omrežje s potrjevanjem “blokov” transakcij. V primeru Bitcoina se ti bloki pojavijo vsakih deset minut in vsebujejo 1 MB podatkov.

Bitcoin Whitepaper

Bitcoin Whitepaper

Pomembno je, da vsa vozlišča potrjujejo transakcije, toda samo eno lahko doda blok v verigo transakcij, ki tvorijo “verigo blokov”. Za pomoč pri navdihu je Satoshi naklonil projektu HashCash Adama Back-a. O svojem prejšnjem delu je govoril v svojih komunikacijah, ko je izjavil  “Uporabili bomo sistem dokazov o delu, podoben Hashcashu Adama Backa.”

Dvojna poraba rešena

Satoshi je lahko rešil vprašanje dvojne porabe z uvedbo časovnega žiga v algoritem soglasja. Soglasni algoritem je kriptografska funkcija, ki se uporablja za zaščito omrežja. V primeru Bitcoina je ta algoritem znan kot SHA-256. V zgodnjih dneh PoW je HashCash uporabljal algoritem SHA-1 PoW.

Kritično je, da vsak blok v verigi blokov vsebuje dele razpršitve iz prejšnjega bloka. Vsak blok vsebuje tudi časovni žig. Na ta način je veriga blokov v resnici le ena dolga matematična enačba. Zaradi te strategije je omrežja blockchain neverjetno težko vdreti.

Za eno bi morali od začetka preračunati celotno verigo blokov, kar bi zahtevalo tono računske moči. Poleg tega bi morali vdreti v več kot 51% verige blokov, da bi zagotovili, da potrjevalci odobrijo vašo novo verigo blokov. V primeru Bitcoinov je to istočasno vdiranje več kot 150.000 računalnikov hkrati. Posledično bi hakiranje omrežja stalo več kot vrednost vseh bitcoinov.

Bitcoin rudarstvo

Prvo vozlišče, ki zaključi algoritem SHA-256, doda naslednji blok v verigo transakcij in prejme nagrado za svoj rudarski trud. To nagrado si predstavljajte kot povračilo za račune in električne prispevke, vložene v omrežje. Prvotno je bila ta nagrada 50 Bitcoinov. Seveda je bil takrat Bitcoin vreden samo penijev. Danes je blokovna nagrada 6,25 kovancev na blok. Po današnjih cenah je to približno okoli 60.000 USD Bitcoinov.

Inteligentno se rudarske nagrade samodejno zmanjšajo za 50% na vsakih 210.000 blokov. V povprečju se to razpolovitev zgodi približno vsaka 4 leta. Prva razpolovitev se je zgodila 28. novembra 2012. Druga razpolovitev je bila 9. julija 2016. Nazadnje se je zadnja razpolovitev zgodila ravno letos 11. maja 2020.

Največje število bitcoinov

Nagrade za rudarstvo imajo tudi drug namen znotraj ekosistema Bitcoin. Bistveno je, da je to edini čas, ko se novi Bitcoin uvede v verigo blokov. Na ta način Bitcoin zagotavlja predvidljivo denarno ponudbo, s katero ni mogoče manipulirati, na primer z valutami centralnih bank.

Poleg tega, ker je Bitcoin omejen s samo 21 milijoni, predvidenih za sprostitev, s časom uživa v vedno večjem pomanjkanju. Trenutno je že miniranih 87,68% Bitcoinov. To je danes 18.413.369 BTC, ki so v obtoku. Od teh kovancev jih približno milijon prebiva v denarnici Satoshi Nakamoto. Ti kovanci se niso premikali, odkar jih je Nakamoto prvič izkopal v zgodnjih dneh izdaje kovanca.

Pomembni datumi Bitcoinov

31. oktober 2008 je datum, ko se je Satoshi Nakamoto odločil za vedno spremeniti svet. Na ta dan je prvič objavil Bitcoin Whitepaper. V prispevku poda vpogled v svoj koncept in kako je rešil problem dvojne porabe.

Dve leti kasneje je Bitcoin po prvem nakupu iz resničnega sveta močno skočil v gospodarstvo. 2. maja 2010 je zgodnji Bitcoinist z imenom Laszlo Hanyecz opravil prvo Bitcoinovo prvo transakcijo v resničnem svetu. Dve pici je naročil v svoji lokalni trgovini Jacksonville Florida. Cena, ki jo je plačal za tiste slastne pite in del zgodovine Bitcoinov, je bila 10.000 Bitcoinov. To je približno 90.000 USD na današnjem trgu.

Kripto izmenjave

Do marca 2010 je na trg vstopila prva kripto borza. Zdaj že neaktivna platforma se je imenovala bitcoinmarket.com. Uporabnikom je omogočil nakup, prodajo in trgovanje z bitcoini. Istega leta, zdaj že razvpitega Mt. Gox kripto izmenjava je trgovanje dvignila na naslednjo stopnjo.

Mt.Gox vlagatelj po 650.000 BTC izgine

Mt.Gox vlagatelj po 650.000 BTC izgine

Alt-Coins vstopite na trg

Nihče ne more z gotovostjo trditi, ali je Satoshi Nakamoto napovedal rojstvo kripto trga, vendar je kmalu po njegovem izumu prihod kripto izmenjav privedel do razvoja drugih priljubljenih kriptovalut. Sprva so bili ti kriptofoni podobni Bitcoinu z nekaj manjšimi popravki, kot so večje velikosti blokov.

Popoln primer teh zgodnjih kriptovalut je Litecoin. Po besedah ​​ustvarjalca Litecoina Charlieja Leeja je žeton razvil, da bi služil kot srebro za zlato Bitcoin. Kot tak ima Litecoin enake kriptografske funkcije kot Bitcoin, čeprav z nekaj majhnimi spremembami.

Do leta 2013 je v tem sektorju trgovalo deset glavnih kriptovalut. Tu vidite, da se kriptovalute začnejo pojavljati z več funkcionalnostmi in alternativnimi nameni na trgu. Na primer, uvedba Ethereuma je pametne pogodbe postavila v ospredje kripto prostora.

Pametne pogodbe

Pametne pogodbe vključujejo vnaprej programirane protokole, ki se izvajajo po prejemu določene količine kriptovalut. Ti avtomatizirani protokoli so uporabnikom kripto omogočili napredne možnosti. Kot tak je Ethereum odprl novo dobo funkcionalnosti v kriptosferi. Danes so pametne pogodbe v središču kripto sektorja.

Drug primer spreminjajoče se pokrajine sektorja kriptovalut je Ripple. Ta zgodnja kriptovaluta je na trg vstopila z zelo edinstveno strategijo. Za razliko od Bitcoina, ki ga mnogi vidijo kot sredstvo za nadomestitev sedanjega finančnega sistema, naj bi XRP bankam omogočil dostop do tehnologije veriženja blokov in vseh njegovih prednosti.

Najvišja vrednost vseh časov

Decembra 2017 je Bitcoin dosegel rekordno vrednost okoli 20.000 USD. Tu so pomisleki glede razširljivosti dosegli vročino. Zaradi velikega priliva uporabnikov Bitcoina je marsikdo v kripto sektorju izjavil, da Bitcoin ni mogel v celoti izpolniti svojega primarnega namena kot »peer-to-peer elektronski gotovinski sistem«. Te skrbi so sčasoma pripeljale do različnih trdih vilic in razvoja mreže Lightning.

Pojavijo se novi kriptos

Pomembno je, da do trdega vilice pride, ko se nova kriptovaluta zažene iz verige blokov druge kripto valute. Nova kriptovaluta deli vse prejšnje transakcije prvotne blokovne verige kriptovalut, vendar so vse prihodnje transakcije postavljene v novo knjigo. Zato rudarji stare verige blokov ne morejo kopati nove valute, ne da bi posodobili svoja vozlišča.

Trde vilice

Trde vilice so na trgu pogosto sporne. Na primer, Bitcoin Cash je nastal kot posledica razkola v skupnosti Bitcoin zaradi povečanja velikosti bloka z 1 MB na 2 MB. Tudi po trdi vilici napetosti v skupnosti še vedno ostajajo visoke, saj so mnogi verjeli, da želi ekipa Bitcoin Cash ugrabiti Bitcoin. Nasprotno pa so podporniki Bitcoin Cash trdili, da Bitcoin v svojem trenutnem stanju ne izpolnjuje svojega primarnega namena.

Alternative algoritmu PoW

Ko se je pojavilo več kriptovalut, so se pojavili tudi alternativni načini za zaščito verig blokov. Predvsem sistem soglasja Bitcoin PoW uporablja neverjetno veliko računalniške procesorske moči. Posledično celotno omrežje za delovanje potrebuje ogromno električne energije. V preteklosti, študij so pokazali, da Bitcoin porabi več energije kot nekatere države.

Proof-of-Stake preko Ledger

Proof-of-Stake preko Ledger

Ta poraba energije je privedla do razvoja drugih, manj željnih možnosti, kot je mehanizem soglasja Proof-of-Stake (PoS). V sistemu PoS uporabniki prejmejo nagrade za shranjevanje določene količine svoje kriptovalute v omrežni denarnici. Ti “vloženi” kovanci pomagajo preveriti stanje omrežja. Pomembno je, da več kovancev kot vložite, več transakcij potrdite.

Ta strategija deluje dobro, ker bi za vstop v omrežje vsak heker zahteval veliko količino kriptovalut. Kot taki bi izgubili vse svoje financiranje, če bi nato napadli verigo blokov, ki je odgovorna za zaščito njihovih vloženih žetonov. Predvsem Ethereum načrtov za pretvorbo v sistem konsenza PoS do konca leta 2021 po navedbah razvijalcev.

Lightning Network

The Lightning Network se je pojavila kot druga možnost za tiste, ki želijo ublažiti preobremenjenost Bitcoinov. Lightning Network uporablja zasebne plačilne kanale, ki živijo zunaj verige. Na ta način lahko uporabniki izvajajo neomejene transakcije, ne da bi zataknili Bitcoinovo omrežje. Šele ko se zasebni plačilni kanal zapre, se transakcije dodajo v verigo blokov. Poleg tega je Lightning Network predstavil vrsto novih funkcij prvemu kripto na svetu.

Kriptovalute še naprej revolucionirajo koncept denarja. Pričakujete, da bodo ti edinstveni finančni instrumenti v prihodnjih letih postali osrednji, saj se zdi, da so številne najmočnejše fiatne valute na svetu matematično neutemeljene. Za zdaj svet še vedno razpravlja o tem, kako ravnati s temi novodobnimi valutami z novimi predpisi, ki se pojavljajo mesečno.

Nakup kriptovalut

Kaj so kriptovalute? Kaj so kriptovalute? Kaj so kriptovalute?
★★★★★ ★★★★★ Binance Review

Ocene Securities.io določa naša uredniška ekipa. Formula za točkovanje za posrednike pri digitalnih sredstvih (kriptovalutah) upošteva več deset dejavnikov, vključno s provizijami in minimalnimi zneski, trgovalnimi platformami, podporo strankam, regulativnimi organi in naložbenimi možnostmi.

★★★★★ ★★★★★ Kraken Review

Ocene Securities.io določa naša uredniška ekipa. Formula za točkovanje za posrednike pri digitalnih sredstvih (kriptovalutah) upošteva več deset dejavnikov, vključno s provizijami in minimalnimi zneski, trgovalnimi platformami, podporo strankam, regulativnimi organi in naložbenimi možnostmi.

★★★★★ ★★★★★ Poloniex Review

Ocene Securities.io določa naša uredniška ekipa. Formula za točkovanje za posrednike pri digitalnih sredstvih (kriptovalutah) upošteva več deset dejavnikov, vključno s provizijami in minimalnimi zneski, trgovalnimi platformami, podporo strankam, regulativnimi organi in naložbenimi možnostmi.

Najboljše za

Napredni trgovci

Najboljše za

Trgovci iz ZDA

Najboljše za

Enostavnost uporabe

Provizije za trgovanje

0,10%

Provizije za trgovanje

0,16%

Provizije za trgovanje

0,125%

Promocije

10% povračilo denarja

Koda za popust: EE59L0QP

Promocije

Nobenega

Promocije

Nobenega

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map