Naložba v Ethereum (ETH) – vse, kar morate vedeti

Ethereum je odprtokodno distribuirano omrežje verig blokov, ki poenostavlja skriptno pametno pogodbo. Pomembno je, da platformo razvijalcem omogoča poenostavitev gradnje decentraliziranih aplikacij, ki delujejo na verigah blokov. Zato je platforma svetu predstavila številne nove funkcionalnosti in aplikacije.

Skoraj nemogoče je priti na kripto trg, ne da bi slišali za Ethereum. Ta edinstveni žeton je pripomogel k revolucionarni kriptoprostornosti. Kot tak se ETH dosledno uvršča med druge najbolj priljubljene kriptovalute, ki temeljijo na tržni kapitalizaciji. Predvsem kombinacija dejavnikov je privedla do priljubljenosti ETH v kripto prostoru

Najboljše kriptovalute - CoinMarketCap

Najboljše kriptovalute – CoinMarketCap

Dapps so programi naslednje generacije, zasnovani posebej za delovanje znotraj decentraliziranih omrežij. Ta omrežja lahko vključujejo Tor, porazdeljene knjige in verigo blokov. Dapps svetu ponujajo številne nove priložnosti. Zato so Dapps še vedno eno najhitreje rastočih področij v sektorju verig blokov.

Kako deluje Ethereum (ETH)?

Ethereum si iz Bitcoin-a sposodi nekaj ključnih lastnosti, čeprav z majhnimi spremembami, kot je mehanizem konsenza PoW. Ethereum uporablja tudi nekatere strategije, ki jih uporablja BitTorrent, da bi ustvaril resnično decentraliziran operacijski sistem, ki bi ga Dapp programerji lahko nadgrajevali..

Ethereum se pogosto imenuje kriptovaluta. Ta sklic je napačen. Ethereum je platforma, v kateri deluje kriptovaluta Ether. Znotraj tega ekosistema je Eterjeva glavna vloga nadomestiti rudarje za izvajanje EVM izračunov.

EVM – navidezni stroj Ethereum

EVM so navidezni skladi, vdelani v vsako polno vozlišče Ethereum. EVM poenostavljajo postopek izdelave decentraliziranih aplikacij. Zato so ti protokoli ključnega pomena za delovanje Ethereuma, ker izvajajo bajtno kodo pogodbe.

Bistveno je, da vsako vozlišče v omrežju Ethereum izvaja primerek EVM. Ta strategija jim omogoča, da se dogovorijo za izvajanje istih navodil brez človekovega posredovanja. Poleg tega ponuja način, kako lahko kdo v nezaupljivem ekosistemu izvaja kodo.

Pomembno je, da je bajtoda EVM popoln sistem. Turing se sklicuje na zmogljivosti protokolov. Celotni protokoli Turinga, kot je JavaScript, lahko izvajajo veliko različnih kritičnih računskih funkcij.

Več jezikov

Eden najbolj edinstvenih in najmočnejših vidikov EVM je njegova sposobnost uporabe več kodnih jezikov. Do danes so bili EVM-ji uspešno uvedeni s pomočjo C ++, Java, JavaScript, Python, Ruby in drugih. Zanimivo je, da je Ethereum celo predstavil svoj objektno usmerjen jezik na visoki ravni za izvajanje pametnih pogodb, imenovan Solidity. Razvijalci lahko programirajo v katerem koli od zgoraj naštetih jezikov in koda se nato pretvori navzdol v bajtno kodo EVM.

Kaj je PLIN?

Morda ste že slišali izraz “plin”, ko so ljudje razpravljali o Ethereumu. Plin je notranji mehanizem za določanje cen, ki Ethereumu omogoča zagotavljanje kakovosti kodiranja njihovega omrežja. Vsako transakcijo omrežja Ethereum je mogoče izmeriti glede na porabo plina. Zato ima vsak EVM določeno določeno mejo in ceno plina, povezane z njegovo izvedbo.

Vpeljava plina v omrežje zagotavlja, da kakovost kode v omrežju ostaja visoka. Ta strategija pomaga vozlišča zaščititi pred uvajanjem gnusnega kodiranja. Prav tako preprečuje, da bi omrežje pretiralo s subpartirnim kodiranjem.

Določanje cen plina

Omejitev plina je količina celotne računske moči, ki jo bo uporabljalo omrežje Ethereum. Daljše in bolj zapletene bodo vaše pametne pogodbe, višja bo skupna omejitev plina. Cena plina je znesek, ki ga je uporabnik pripravljen plačati za popolno izvajanje funkcije. Če boste postavili svojo ceno plina prenizko, bodo rudarji samo ignorirali vašo zahtevo. V primeru, da cena plina ne bo v celoti pokrivala vašega EVM, bodo rudarji obdržali razliko.

Kombinacija obeh dejavnikov vam pomeni stroške transakcije z Ethereumom. Pomembno je, da se pristojbine za funkcionalnost in obdelavo merijo v plinu, vendar se pristojbina plača v eteru. Ta strategija je zelo zanimiva, saj omrežju omogoča, da sama določi stroške. Na ta način Ethereum deluje znotraj svojih poslovnih procesov na decentraliziran način.

Zgodovina Ethereuma (ETH)

Zgodovina Ethereuma se začne v zgodnjih dneh kripto trga. Leta 2013, Vitalik Buterin, intuitivni programer in dolgoletni Bitcoiner, je objavil tehnični dokument, ki opisuje tehnično zasnovo in zmogljivosti koncepta Ethereum. V prispevku Buterin opisuje decentraliziran, globalni računalnik, ki bi lahko deloval na verigi blokov, podobni Bitcoin-u.

Ustanovitelj Ethereuma Vitalik Buterin

Ustanovitelj Ethereuma Vitalik Buterin

Do leta 2014 je Buterin dokončal prvo različico Ethereuma. Pomembno je, da je imel nekaj pomoči pri švicarskem razvojnem podjetju GmbH. Ta zgodnja različica programske opreme je pripomogla k promociji ICO za projekt. ETH ICO je bil velik uspeh. Projekt je od različnih vlagateljev zbral 18 milijonov dolarjev. Predvsem je ustvaril prvo mrežo rudarjev in delničarjev ETH.

Ethereum lansira beta

Leta 2015 je Buterin izdal prvo beta različico Ethereuma. Protokol je dobil ime Frontier. Izdaja je pripomogla, da se je vrednost Ethereuma povečala na 0,420897 USD do 21. oktobra 2015. Leta 2016 je protokol prejel še eno veliko nadgradnjo, poimenovano Homestead. V tem času je koncept decentraliziranih avtonomnih organizacij (DAO) prvič postal tudi javno znano.

DAO vstopijo na trg

DAO prevzamejo funkcionalnosti korporacij in vse vidike pretvorijo v pametne pogodbe. DAO si lahko predstavljate kot organizacijo, ki so jo razvili razvijalci za avtomatizacijo odločitev in olajšanje transakcij s kriptovalutami. Cilj teh protokolov naslednje generacije je bil kodificirati pravila in postopke odločanja v organizaciji. Na ta način lahko odpravite potrebo po dokumentih in ljudeh pri upravljanju.

Prvi DAO Ethereuma se je uradno začel 30. aprila 2016. Uvedba DAO je Ethereumu pomagala zagotoviti 150 milijonov dolarjev prek javne ICO. Takrat je bil DAO največji dogodek množičnega financiranja, ki temelji na blockchainu, v zgodovini. Natančneje, dogodek je zagotovil več kot 150 milijonov dolarjev. Morda še bolj impresivno, na dogodku je sodelovalo več kot 11.000 vlagateljev po vsem svetu.

DOA kramp

Žal je bil hype kratkotrajen. Hekerji so z DAO hitro našli in izkoristili večjo programsko napako in vektorje napadov. Na žalost so razvijalci že delali na odpravi napak, vendar pred napadom niso končali svojega dela. Najhuje pa je bilo, da je bilo takrat v DOA 15% vseh ETH.

Hekerji so uporabili podvojen sistem DOA za črpanje sredstev. Hekerji so do 18. junija potrebovali le 3,6 milijona ETH iz ICO. Novice o napadu so znižale vrednost ETH z 20 na nekaj manj kot 13 dolarjev.

Razvijalci so opazili odtekanje sredstev, vendar jim je primanjkovalo časa, da bi pridobili dovolj glasov za preklic kraje. Ker je DOA zbral veliko več sredstev, kot je pričakoval ETH, so napačno upravljali zahtevano raven varnosti. Kasneje je bilo razkrito, da so razvijalci vse vire hranili na enem naslovu denarnice.

Ponovna vzpostavitev nadzora

Sčasoma so razvijalci ETH natančno ugotovili, kaj se dogaja, in začeli vročinsko delati, da bi napad ustavili. Ko se je ETH še naprej izsušil, so razvijalci začeli razmišljati o bolj nenavadnem pristopu k zaustavitvi hekerja.

Kako so vdrli v Ethereum

Pomembno je, da je heker uporabil dvojnik DOA, da je zavedel sistem. Ker je bil dvojnik, je vključeval glavne protokole, ki so bili prvotno programirani v izvirnik. Eden od teh protokolov je bil 28-dnevni odstopni pogoj. V bistvu heker skoraj mesec dni ni mogel dostopati do njihovih sredstev. To okno je Ethereumu dalo nekaj časa, da je poskušal prihraniti sredstva.

Med možgansko nevihto so na mizo prinesli veliko predlogov. Sčasoma so se razvijalci odločili, da morajo Eter nekako izničiti v hekerski DOA. Sprva je bila za izvedbo te naloge predlagana mehka vilica.

Soft Fork vs. Hard Fork

Na področju kriptovalut obstajajo dve vrsti glavnih posodobitev programske opreme, ki jih lahko prejmejo verige blokov. Mehka vilica je velika nadgradnja, ki rudarjem omogoča, da nadaljujejo z rudarjenjem iste verige blokov. Nasprotno pa hard fork uveljavi nove protokole, ki zahtevajo, da rudarji nadgradijo svojo programsko opremo, preden lahko izkopljejo novo verigo transakcij. Kritično je, da hard fork ustvari novo kriptovaluto.

Kaj je povzročilo trdo vilico?

Buterinova ekipa je želela predlagati nove programske protokole, ki bi hekerju onemogočili odstranitev ukradenega ETH iz njihove DOA. V javni izjavi je Buterin izjavil, da ne predlaga prepisovanja nobenih blokov.

Namesto tega je dejal, da želi v osnovno kodiranje Ethereuma uvesti funkcijo, ki hekerju prepreči umik ETH. Preklop bi bil mehka vilica, ki bi razvijalcem ETH omogočila, da uvedejo črni seznam za določene naslove.

Hacker se odziva

Tu je incident še bolj nor. Po ogledu Buterinove objave je heker odgovoril z objavo podjetju. Pojasnil je, da ni storil nič narobe in da je v DOA pametna pogodba odvisna od potrjevanja transakcij. Trdil je, da nič izven protokolov ne bi moglo spremeniti njihove odločitve.

V enem vidiku je imel heker veljavno točko. Celotna predpostavka DOA je bila, da ne potrebuje človeškega posredovanja. Poleg tega je ena glavnih značilnosti katerega koli blockchaina njegova domnevna nespremenljivost in nespremenljivost. Heker je rudarjem, ki niso nadgradili protokolov, ponudil celo ogromne nagrade. Natančneje, napadalec je ponudil milijon ETH in 100 BTC vsakemu vozlišču, ki je zavrnilo posodobitev.

Predlog trde vilice

Razvijalci ETH so predvidevali, da ima v scenariju prednost heker, zato so razvijalci ETH začeli raziskovati bolj agresivne možnosti. Sčasoma je skupina znotraj skupnosti ETH priporočila trdo fork. Hard fork bi vse ETH transakcije vrnil na sekunde pred napadom.

Skupnost ETH se razcepi

Ta predlog je bil odločen opozicijo. Bistvo blockchaina je olajšati nespremenljive in nespremenljive transakcije. Dejstvo, da so razvijalci Ethereuma želeli ukiniti transakcije veriženja blokov, da bi se izognili izgubam, je šlo neposredno v poštev proti cenzurnim lastnostim verige blokov.

ETH Price Actions med DAO Hack

ETH Price Actions med DAO Hack

Trdili so, da ETH deluje natanko tako, kot je bilo predvideno, in da posodobitev ni potrebna. Namesto tega je bila DOA napačno programirana in izgube so bile posledica tega. Hard fork bi uvedel spremembe, ki jih je naredil centraliziran organ upravljanja v ekosistemu ETH.

Odločitev je sprejeta

Na koncu je nova različica glavnega omrežja Ethereum vstopila na trg 20. julija 2016. Na koncu je trda vilica sprožila nepravilno spremembo stanja, ki je izbrisala krajo DAO. Hard fork je razdelil verigo Ethereum. Prvotna veriga transakcij bi se zdaj imenovala Ethereum classic, nova kripto pa bi prevzela naslov Ethereum.

Dolgoročni učinki

Odločitev za trdo vilico bi odmevala po celotnem kripto trgu. Sčasoma bi to povzročilo, da bi se platforme, ki temeljijo na ETH, izogibale znotraj prostora varnostnih žetonov. Razlog za ta dejanja je preprost, velike finančne institucije ne morejo tvegati, da se transakcije z vrednostnimi papirji razveljavijo. Ne glede na to pa ETH še danes ostaja najboljša platforma za razvoj Dappa.

Kljub pomanjkljivostim si je ETH po napadu uspel povrniti zaupanje na trg. Do leta 2017 je vrednost Etherja zrasla za več kot 15.000% in januarja 2018 dosegla rekordno vrednost v višini 1.432,8 USD. Danes je še vedno druga kriptovaluta glede na tržno omejitev, tudi z večjo konkurenco kot kdaj koli prej.

Protokoli ERC

Uvod družbe Ethereum v kriptoprostor je bil ključen. Svetu je predstavil poenostavljen postopek ustvarjanja pametnih pogodb. Zdaj bi lahko vsakdo ustvaril delujočo in varno kriptovaluto v omrežju ETH s pomočjo protokolov ERC.

Protokoli ERC so žetonski standardi, ki ustrezajo zahtevam Ethereuma za veriženje blokov. Prvotno je Ethereum načrtoval uporabo protokola ERC-20 za poenostavitev notranjega ustvarjanja žetonov. Vendar so kmalu ugotovili, da obstaja veliko povpraševanje po poenostavljeni metodi ustvarjanja žetonov.

Ta strategija je kripto sektor pomagala potisniti na nove višine. Natančneje, razpad ICO za leto 2017 lahko v veliki meri pripišemo rasti Ethereum blockchain in ERC žetonov. Danes so ERC žetoni daleč najbolj uporabljeni v vesolju. Ena študij ugotovili, da je bilo 16. aprila 2019 v glavnem omrežju Ethereum več kot 181.000 žetonov, združljivih z ERC-20.

Kako kupiti Ethereum (ETH)

Dandanes je vlaganje v Ethereum enostavno. Vsaka večja borza trguje z ETH kot z enim od svojih glavnih kovancev. Pravzaprav lahko na večini borz najdete veliko različnih trgovalnih parov ETH. Če želite začeti svojo naložbo v Ethereum, se morate odpraviti na varno in ugledno borzo, kot je Binance, KuCoin, Poloniex, ali Bittrex.

Ko prispete na želeno borzo, izpolnite vse potrebne korake za registracijo. Zdaj, ko imate dostop do svojega računa, lahko ETH kupite na več načinov.

Prvič, ETH lahko kupite neposredno z uporabo fiat valute, kot sta USD ali EUR. Ta strategija lahko traja dlje in stane več kot zamenjava kriptovalut za Ethereum. Vendar je to eden najboljših načinov za vstop na kripto trg.

Drugi način za pridobitev ETH je trgovanje z neko drugo kriptovaluto zanjo. Danes bi bilo težko najti borzo, ki ne bi z veseljem zamenjala ETH za skoraj noben žeton na trgu. Ta prodor na trg vlagateljem omogoča, da prosto izbirajo med platformami, ki temeljijo na njihovih zaslugah, ne pa če ponujajo žeton, ki si ga želite.

Naložba v Ethereum (ETH) - vse, kar morate vedeti Naložba v Ethereum (ETH) - vse, kar morate vedeti Naložba v Ethereum (ETH) - vse, kar morate vedeti
★★★★★ ★★★★★ Binance Review

Ocene Securities.io določa naša uredniška ekipa. Formula za točkovanje za posrednike pri digitalnih sredstvih (kriptovalutah) upošteva več deset dejavnikov, vključno s provizijami in minimalnimi zneski, trgovalnimi platformami, podporo strankam, regulatornimi organi in naložbenimi možnostmi.

★★★★★ ★★★★★ Kraken Review

Ocene Securities.io določa naša uredniška ekipa. Formula za točkovanje za posrednike pri digitalnih sredstvih (kriptovalutah) upošteva več deset dejavnikov, vključno s provizijami in minimalnimi zneski, trgovalnimi platformami, podporo strankam, regulatornimi organi in naložbenimi možnostmi.

★★★★★ ★★★★★ Kriptomat Review

Ocene Securities.io določa naša uredniška ekipa. Formula za točkovanje za posrednike pri digitalnih sredstvih (kriptovalutah) upošteva več deset dejavnikov, vključno s provizijami in minimalnimi zneski, trgovalnimi platformami, podporo strankam, regulatornimi organi in naložbenimi možnostmi.

Najboljše za

Napredni uporabniki

Najboljše za

Trgovci iz ZDA

Najboljše za

Evropski trgovci

Minimum računa

Nobenega

Minimum računa

1,00 USD

Minimum računa

35 €

Promocije

10% povračilo denarja

Koda za popust: EE59L0QP

Promocije

Nobenega

Promocije

Nobenega

Kako shraniti Ethereum (ETH)

Če želite veliko investirati v ETH ali če načrtujete HODLing tega kripto za daljše obdobje, je najboljša možnost strojna denarnica. Strojne denarnice hranijo vašo kripto povezavo brez povezave v »hladilnici«. Ta strategija spletnim grožnjam onemogoča dostop do vašega imetja. The Ledger Nano S ali bolj napredni Ledger Nano X oba podpirata Ethereum (ETH).

Rudarstvo Ethereum (ETH)

Blok veriga Ethereum uporablja sistem PoW za zagotavljanje stanja omrežja. Udeleženci omrežja, znani kot vozlišča ali rudarji, neprekinjeno potrjujejo omrežje. V skladu s tem vsako vozlišče poskuša rešiti zapleteno matematično enačbo, da dokaže, da je delalo za zaščito omrežja.

Tako kot Bitcoin je več rudarjev v omrežju, težje je sodelovati. Vozlišče, ki omrežju doda naslednji blok, prejme nagrado, sorazmerno z količino računske moči, ki so jo prispevali v omrežje.

Za razliko od Bitcoina, ki nove bloke transakcij preverja vsakih 10 minut, Ethereum blokira bloke vsakih 15 sekund. Tudi rudar, ki ustvari najnovejši blok, prejme 3 ETH kot nagrado za svoj trud. To je edini čas, ko novi Ethereum vstopi na kripto trg.

Proof-of-Stake Ethereum

Zanimivo je, da Ethereum načrtuje, da svoje omrežje iz mehanizma soglasja PoW spremeni v mehanizem Proof-of-Stake (PoS) pred koncem leta 2020. Proof-of-Stake omrežja porabijo veliko manj električne energije kot omrežja PoW. Ti prihranki električne energije se dosežejo z odpravo matematične enačbe PoW.

Namesto tega se sistemi PoS zanašajo na strategijo vložka. Ko svoje kovance “vložite”, jih hranite v omrežni denarnici. Več kot žetonov boste vložili, večja je verjetnost, da boste naslednje vozlišče, ki bo odobrilo blok transakcij. V sistemu PoS bi moral heker kupiti ogromno žetonov, da bi pridobil nadzor nad omrežjem.

Na koncu bi heker izgubil največ. Na ta način lahko sistemi PoS ohranijo veljavnost svojih omrežij, ne da bi potrebovali dodatno računalniško moč sistema PoW. Številni analitiki menijo, da so sistemi PoS naravni razvoj vesolja.

Ethereum – steber na trgu

Ko se Ethereum odloča, kakšne nadgradnje bo naredil v prihodnosti, je pomembno prepoznati konkretno umestitev te platforme v sektor. Težko si je predstavljati kripto trg brez Ethereuma. Ethereum vsak mesec izpolnjuje svoje cilje kot varna platforma za lansiranje Dappa. Nihče ne more z gotovostjo trditi, katere kriptovalute bodo prestale preizkušnjo časa, če pa bi morali izbrati dve, bi Bitcoin in Ethereum zagotovo osvojili nagrado.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map