Tajska vlada bo uporabila blockchain pri izdaji obveznic

Še en manjši, a pomemben razvoj digitalnega listinjenja se odvija na Tajskem, kjer naj bi urad za upravljanje javnega dolga (PDMO) izdal državne obveznice za varčevanje, ki se bodo razdeljevale s pomočjo verige blokov.

To je prvo preskušanje PDMO, ki je del ministrstva za finance države, da bi izkoristilo tehnologijo veriženja blokov pri izdaji in distribuciji državnih obveznic javnosti..

Po lokalnih poročilih urad izda obveznice v skupni vrednosti okoli 6,5 milijona dolarjev (200 milijonov bahtov). Ena posebna značilnost tehnologije veriženja blokov je že jasno vidna, saj se obveznice prodajajo po nominalni vrednosti 1 baht – najnižji znesek za državne obveznice, katerih cena je običajno 1000 bahtov.

Zakaj je tokenizacija obveznic pomembna

Trg obveznic je eden najstarejših in najbolj odvisnih razredov sredstev, ki zagotavlja ključno financiranje vlad, korporacij in vlagateljev. Kljub priljubljenosti trga med institucionalnimi in maloprodajnimi vlagatelji je bila digitalizacija neverjetno počasna.

Izdaja obveznic je na splošno dolg postopek, ki vključuje več posrednikov, kar povzroča visoke stroške in tveganje za človeške napake. To so pogoste bolečine na trgu finančnih vrednostnih papirjev, ki jih tehnološke inovacije upajo rešiti. 

Tu nastopi tokenizacija obveznic z namenom znižanja različnih stroškov, povezanih z izdajo obveznic. Uporaba tehnologije veriženja blokov lahko koristi trgu obveznic kot celoti z izboljšanjem prepoznavnosti podatkov, zmanjšanjem tveganja nasprotne stranke in izboljšanjem operativne učinkovitosti.

Pri nakupu in prodaji obveznic lahko kupci takoj preverijo, ali so prodajalci obveznice, tako da pogledajo verigo blokov. To tudi takoj odpravi potrebo po posrednikih, saj obveznica živi na nezaupljivi in ​​nespremenljivi knjigi.

Blockchain tudi olajša postopek izdaje obveznic, tako da se v kodo vgradijo pogoji, vključno z glavnico, obrestno mero kupona in datumom zapadlosti. Posledično je postopek plačila lahko avtomatiziran: izdajatelji lahko plačila obresti razdelijo neposredno na naslov denarnice imetnika obveznice.. 

Z novo tehnologijo lahko izdajatelji vrednostnih papirjev finančna sredstva predstavljajo tako podrobno, kot je potrebno. Ker preverjanja, transakcije in poravnave potekajo v knjigi blockchain, v primerjavi s tradicionalnimi metodami listinjenja in distribucije premoženja ni nobenih dodatnih težav ali papirologije..

To je velika prednost, ki jo zagotavlja tehnologija, in generalna direktorica PDMO Patricia Mongkhonvanit priznava, da bo to vsem odprlo tudi nove možnosti za nakup državnih obveznic:

“To bi moralo več ljudem na lokalni ravni kupiti vladne varčevalne obveznice,”

Tajska pritiska naprej z digitalnim listinjenjem

Državne varčevalne obveznice bo mogoče kupiti prek platforme blokovne verige Krung Thai Bank (KTB), ki je v celoti v državni lasti, distribucija pa bo potekala prek e-denarnice. Čeprav je to povsem nov način vodenja izdaje državnih obveznic, za mnoge to ni neznana izkušnja.


Če je najmanjša delnica obveznic 1 baht, je najnižja meja pridobivanja 100 obveznic na kupca, pri čemer je naložba omejena na 500.000 bahtov – v skladu s PDMO.

Začetno uvajanje bo potekalo po digitalnih kanalih, PDMO pa načrtuje tudi razširitev kanalov za distribucijo varčevalnih obveznic na podružnice bank, bankomate in mobilno bančništvo..

Da bi ocenila javni interes in razširila sporočilo, je vlada vnaprej dovolila ljudem, da se naročijo prek e-denarnice, ki temelji na blockchainu. Ponudba varčevalnih obveznic v višini 200 milijonov bahtov je začetni test in tisti, ki jih zanima sodelovanje, morajo imeti račune pri KTB in se prijaviti prek e-denarnice banke.

Tajski PDMO je pred kratkim zaključil prodajo varčevalnih obveznic v vrednosti 50 milijard bahtov, kar je bil del vladnega načrta v višini 1 bilijona bahtov za ublažitev gospodarske škode po pandemiji COVID-19.

Naraščajoče zanimanje tajske vlade za uporabo učinkovitejših načinov izdaje obveznic je nadaljnja potrditev, da se vloga tehnologije veriženja blokov za listinjenje digitalnih sredstev širi. Če bi poskusno izdajo na verigi blokov šteli za uspeh, obstaja možnost, da se na ta način razdeli več državnih obveznic.

Tajska je tudi ena od držav, ki si želijo napredovati s svojimi eksperimentiranjem verig blokov za finančno listinjenje. Na primer, leta 2019 je tajsko združenje trgov obveznic objavilo, da bo sprejelo verigo blokov za registracijo obveznic. Lokalni Toyota Leasing v državi je izdal blockchain obveznico. Poleg tega ima borza v načrtu tudi uvedbo platforme digitalnih sredstev, ki temelji na blockchainu.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map