Matthew Le Merle, soustanovitelj in upravni partner Fifth Era in Keiretsu Capital – Interview Series

Matthew Le Merle je soustanovitelj in upravni partner podjetja Peta doba in Keiretsu Capital – najbolj aktivni tvegani vlagatelji v zgodnji fazi, ki letno podpirajo skoraj 200 podjetij. Je predsednik Securitize (Evropa) in CAH, podpredsednik SFOX in svetovalec v Warburg Pincus.

Je tudi soavtor knjige Blockchain Konkurenčna prednost, knjiga, ki jo toplo priporočamo tako podjetnikom kot vlagateljem v prostoru, ki je na voljo pri Amazon, Apple in Smashwords v trdih in mehkih vezavah, e-knjigi in zvoku.

Že desetletja ste začetnik tehnološke naložbe v Silicijevo dolino, tudi v Keiretsu in Band of Angels. Ali ste bili tu prvič predstavljeni z verigo verig in kaj vas je sprva navdušilo nad tehnologijo?

Medtem ko sva z Alison Davis (moja žena in poslovna partnerka) že od konca devetdesetih let prejšnjega stoletja vlagala v Silicijevo dolino, smo se osredotočili na naložbe v internet, digitalne vsebine in Fintech. Zame je to vključevalo naložbe kot upravnega partnerja pri Keiretsu – najaktivnejših vlagateljih v zgodnji fazi v ZDA – in kot član Band angelov. V tem časovnem okviru smo izvedli več deset naložb, videli pa smo jih še stotine vlagateljev, s katerimi najbolj tesno sodelujemo.

Vendar je bila Alison tista, ki jo je blockchain najprej navdušil. Desetletja je bila direktorica javnega odbora, vključno s podjetji RBS, Fiserv, Collibra in Ooma. Nekdanji (RBS), kjer je predsednica odbora za inovacije in tehnologijo, je pripeljal do tega, da je leta 2013 morala razumeti Bitcoin. Odpravila se je na lastno pot odkritja, ki je sčasoma pripeljala do Barta in Brada Stephensa ter Spencerja Bogarta pri Blockchain Capital kot predsednik njihovega svetovalnega odbora.

Jaz sem se sprva upiral ideji blockchain. Od devetdesetih let naprej sem sodeloval s podjetji, kot so Cisco, eBay, Google, Microsoft, PayPal in drugimi, ki so vodili internet naprej, in sem bil zadržan, da bi se povzpel na ljudi, ki so govorili, da bo blockchain večji od interneta. Sčasoma sem spoznal, da ko bomo svet premikali naprej proti popolnoma digitalni prihodnosti, bomo za dokončanje potovanja potrebovali tehnologije, kot je veriga blokov. Rešiti moramo težave, ki jih ima internet trenutno, vključno z varnostjo, identiteto, koncentracijo in pomanjkanjem domačih digitalnih denarnih sredstev in sredstev.

Do leta 2016 sem bil popolnoma na krovu. Bolje pozno kot nikoli, kot pravijo.

Danes sem poleg tega, da sem dejaven vlagatelj v vesolje, tudi predsednik Securitize v Evropi in podpredsednik SFOX. Rekel bi, da mi je bližina vodilne globalne rešitve za digitalne vrednostne papirje in vodilnega prodajalca kripto premij dala vpogled, ki v veliki meri obvešča našo investicijsko tezo Blockchain Coinvestors.

V svoji knjigi omenjate, da vlagatelji pogosto “pogrešajo gozd zaradi dreves”, bi lahko delili, kaj mislite s tem?

Ne spomnim se natančno, kje v “Blockchain Competitive Advantage” to rečemo. Vendar se vlagatelji ponavadi zelo osredotočijo na naložbe, ki jih imajo, in tiste, ki jim zapolnijo miselni prostor. Za večino vlagateljev to pomeni fiksni dohodek, javne naložbe in nekaj nepremičnin z veliko kapico. Toda to so brez izjeme sorazmerno nizki donosni razredi sredstev. V zadnjih 25 letih je bila njihova letna neto stopnja IRR približno 3%, 9 do 10% oziroma 8%. Medtem so gonilne sile našega časa digitalizacija našega sveta in vsega, kar je v njem, pa tudi revolucija na področju znanosti o življenju, ki spreminja bistvo življenja (v dobro ali v slabo). Zato se je v istih 25 letih letna neto IRR tveganega kapitala povečala za 24% na impresivnih 32% v zgodnji fazi tveganega kapitala v ZDA.

Opažamo, da večina vlagateljev po vsem svetu večino svojega denarja postavlja v lahko dostopne, nizko donosne in razmeroma učinkovite razrede sredstev. To je ironično, saj so nas vsi učili, da lahko le na neučinkovitih trgih upamo na boljše donose.

Vrhunski donos v zadnjih dvajsetih letih in verjamemo v prihodnje bo izhajal iz tehnološko podprtih podjetij, ki poganjajo digitalno prihodnost in izkoriščajo nove moteče tehnologije, kot je AI, veliki podatki, internet stvari, blockchain in tako naprej.

Ne moremo razumeti, zakaj toliko poklicnih vlagateljev večino kapitala vloži v razrede premoženja z nizko donosnostjo, ko vsi intuitivno vedo, da prihodnost ne bo enaka preteklosti.

To obdobje inovacij in motenj brez primere imenujete Peta doba. Bi lahko to podrobneje pojasnili?

Z Alison sva bila zelo zaskrbljena, ko smo prvič slišali izraz “četrta industrijska revolucija”, ki ga uporabljajo številni direktorji uprav in starejši direktorji, s katerimi sodelujemo in preživljamo čas. Zdelo se jim je, da mislijo, da svetovni inovatorji in najbolj inovativna podjetja zgolj razvijajo industrijski svet naprej. Postopno napredovati po poti, ki jo je svet začel pred približno dvesto leti, ko je odkril množično proizvodnjo, nove vire energije in korporacijski model organizacije s poudarkom na ekonomiji obsega in obsega. Ko smo se pogovarjali s temi prijatelji, smo ugotovili, da jih ta miselnost vodi po miselnih poteh, ki niso bile v pomoč.

To ni evolucija preteklosti ali nova faza industrijske revolucije. Namesto tega prehajamo v povsem novo dobo človeškega obstoja, v kateri so izpodbijane in v mnogih primerih spodkopane same konceptualne podlage industrijske dobe.

Verjamemo, da če sprejmete to idejo, da se bo prihodnost bistveno razlikovala od industrijske dobe, iz katere izginjamo, potem seveda prevzamete miselnost, ki vam omogoča, da bolje vidite obliko tega, kar prihaja – ” les za drevesa ‘če hočete.

Tako smo to novo prihodnost v naši knjigi poimenovali „peta doba“Inovacije podjetij v petem obdobju“.

Kako lahko vlagatelji najbolje izkoristijo to peto dobo, v katero vstopamo?

To je hkrati zelo enostavno in zelo težko.

To je enostavno, ker morate le spremeniti dodelitve iz prevlade s fiksnim dohodkom, javnimi lastniškimi vrednostnimi papirji in nepremičninami z veliko kapico v veliko dodelitev zasebnim naložbam in zlasti naložbam tehnoloških podjetij v zgodnji fazi. Tako kot najboljši vlagatelji že pred leti. Na primer, med dotacijami so vsi že slišali, kako so Harvard, Stanford in Yale pred približno dvajsetimi leti več namenili zasebnim naložbam v zgodnji fazi in postali najuspešnejši univerzitetni vlagatelji našega časa.

Toda večina dotacij po vsem svetu le malo vlaga v to naložbo, čeprav zgodbo slišijo že leta. Zakaj?

Ker je tudi težko. Veliko težje kot ustvarjanje kombinacij in permutacij delnic, ki se javno trgujejo, in ETF-jev. In veliko težje dostopati, saj imajo veliki svetovalci, upravljavci premoženja, banke in tako naprej resnično dostop le do fiksnega dohodka, javnih delnic in nepremičnin z veliko kapico. Omogočajo enostavno ohranjanje kapitala v teh razredih sredstev. Pripovedujejo zgodbo, da je zelo težko dostopati do najuspešnejših razredov sredstev in da je njihova uspešnost “ponarejena” ali “iluzorna”. Torej je v praksi težko izstopiti in postati drugačen tip vlagatelja. Toda predvsem zato, ker verjamete, da bo težko, zato se v mnogih primerih resnično ne trudite spremeniti svojega načina vlaganja – to je vprašanje razmišljanja.

Za tiste, ki smo se osredotočili na ustvarjanje dostopa zase, smo to storili. Najsi bodo angeli, tvegani kapitalisti ali vlagatelji v zgodnje faze tveganih skladov, našli smo način, kako kapital spraviti v roke najsposobnejših inovatorjev in njihovih podjetij.

Toda enostavna pot pri vlaganju je, da se osredotočite na dostop, ki vam ga bodo dali drugi, in to vedno do velikih, učinkovitih razredov sredstev, ki predstavljajo preteklost in ne prihodnost..

V svoji knjigi podrobno opisujete trenutne “ovire pri sprejemanju” tako za DAPP-je kot za blockchain projekte. Kakšne so po vašem mnenju trenutne “ovire pri sprejemanju” digitalnih vrednostnih papirjev?

Večinoma verjamemo, da bo svetovni kapital še naprej tekel skozi roke največjih institucij, ki kapital upravljajo v imenu drugih (pokojninski skladi, dotacije, zavarovalnice itd.) In bo vložen v izdelke, ki jih ustvari vodilno svetovno premoženje menedžerji. In da bodo ti tokovi še naprej močno urejeni in bodo vključevali tradicionalne posrednike, borze itd.

Čeprav to morda ni priljubljen pogled znotraj blockchain skupnosti, in strinjamo se, da bo medsebojno sodelovanje in neposreden dostop tudi v prihodnosti postal veliko pomembnejši, vendar se držimo stališča, da bo pretežni del svetovnega premoženja prešel prek tradicionalnih igralcev.

Torej je treba množico rešitev za digitalno varnost zagotoviti v okviru preobrazbe obstoječih naložbenih ekosistemov. To je velik izziv, ne samo zato, ker moramo za ustvarjanje digitalnih vrednostnih papirjev uporabiti nove tehnološke rešitve, ampak moramo rešiti tudi vprašanja varnosti, identitete in zaupanja itd. Poleg tega moramo to storiti z obstoječimi akterji in v okviru obstoječih regulativnih struktur. To je zelo zapletena naloga izobraževanja, razvoja in usklajevanja v svetovnem merilu. To nalogo je prevzela ekipa pri Securitize in zelo smo veseli, da jim pri tem pomagamo.

Čeprav je morda na dolgi rep lažje prinašati točkovne rešitve digitalnih vrednostnih papirjev določenim skupinam vlagateljev po novih digitalnih kanalih, vendar ne mislimo, da predstavljajo množico posvojitev, ki bodo sčasoma prišle v vesolje. So zelo pomemben dokaz, kaj je mogoče, in tudi mi radi vlagamo v te igralce. Pri SFOX imamo srečo, da sodelujemo z ekipo, ki je zgradila vodilnega prodajalca kripto premij, in neverjetno je videti, kako so ne le združili svetovne borze in posrednike OTC, da bi ustvarili likvidnost brez primere v Bitcoinu in drugih kriptomonijah, s katerimi se trguje, ampak tudi svojim strankam zagotavljajo najnižje cene in najboljšo trgovinsko prednost. Še enkrat ne moremo razumeti vztrajnosti, ki vodi do vlagateljev, ki uporabljajo rešitve z višjimi cenami in manj sposobnimi.

Toda pes je preobrazba današnjih investicijskih trgov, medtem ko je rep ustvarjanje novih motečih investicijskih trgov.

Vi in Alison ste upravljalni partnerji Blockchain Coinvestors, ki preko naložbenih nosilcev vlagajo v znana blockchain podjetja, s poudarkom na naložbah v lastniški kapital v zgodnji fazi. Nam lahko poveste nekaj več o velikosti tega sklada in podjetjih, v katera bo vlagal?

Po zakonu o samem skladu ne morem govoriti z občinstvom, ki ga ne poznam, lahko pa delim naše naložbene strategije.

Preprosto povedano, verjamemo, da so najboljše prakse vlaganja v zgodnji fazi še naprej resnične in bodo tudi gonilo ustvarjanja vrednosti pri naložbah v verige blokov. Te je enostavno reči, težko pa jih je izvesti. Zgodaj vlagajte v najboljše ekipe skupaj z najboljšimi vlagatelji, ki se osredotočajo na prostor. Zagotovite si najširšo in najrazličnejšo pokritost, ne da bi se oddaljili od te osnovne strategije. Naredite to v svetovnem merilu. Prepričajte se, da ima kombinirani portfelj podjetij, v katera vlagate, dostop do zmogljivosti, odnosov in drugih prednosti, ki označujejo zmagovalce med prav tako uvrščenimi. Nato poiščite nadaljnje priložnosti za naložbe, ko se začnejo pojavljati samorogi.

Za Blockchain Coinvestitorji to pomeni, da smo vlagatelji v 10 do 15 vlagateljev v blockchain tvegane naložbe po vsem svetu, vključno z 1confirmation, 1kx, Blockchain Capital, Blockchain Ventures, BluFolio, Castle Island, DCG, Fabric, Future / Perfect, Ideo, Pantera in drugimi. Imamo kombinirani portfelj, ki se zdaj približuje 100 blockchain podjetjem in smo vlagatelji po tej strategiji v 9 od 15 blockchain samorogov.

Dostop nam je vzel šest let in zelo smo veseli, da lahko na ta način uporabimo kapital. Vedno nas zanima pogovor z vlagatelji, ki želijo izvedeti več.

Ko preučujete naložbene priložnosti, želite napovedati stanje v industriji v desetih letih. Bi lahko opisali prihodnost, ki si jo predstavljate za digitalne vrednostne papirje čez deset let?

Nepredstavljivo nam je, da bi v prihodnosti obstajali VSAKI papirni papirji. Kljub temu, da je danes več kot polovica svetovnega premoženja na papirju – večina nepremičnin, večina skladov, večina zasebnih naložb podjetij, veliko naložb s stalnim donosom itd. – to ne more biti prihodnost.

Prepričani smo, da bomo v prihodnosti VSE vrednostni papirji digitalni.

Seveda je vprašanje, kakšna je pot do te digitalne prihodnosti in kakšen bo čas glede na razred premoženja in zemljepis.

V naslednjih desetih letih verjamemo, da bodo glavna svetovna finančna središča sprejela digitalizacijo v vseh razredih premoženja in da bodo najboljši izdajatelji, vlagatelji, posredniki in borze v teh svetovnih finančnih središčih naredili dolgo pot do te prihodnosti. Vodilni svetovni finančni centri morajo biti vodilni v inovacijah, da ostanejo v vodstvu in ko se pogovarjamo z vodstvom v New Yorku, Londonu, Zürichu, Tokiu, San Franciscu, Chicagu, Hongkongu itd., Slišimo, kako govorijo ravno to nazaj nam.

Vendar to ne pomeni, da bodo čez deset let VSE vrednostni papirji digitalni. Tako kot lahko še vedno kupujete vinilne plošče ali klasične avtomobile, smo prepričani, da boste še vedno lahko kupili nekaj papirja od nekoga, če želite zadržati svoj kapital v tej obliki..

Čeprav nismo prepričani, zakaj bi to želeli.

Na Securities.io pogosto naletimo na projekte, ki obljubljajo, da bodo tokenizirali vse od skladov VC do umetnosti in nepremičnin. Katere vrste tokenizacijskih projektov so za vas najbolj smiselne in imajo največ možnosti za resnično uveljavitev množičnega trga?

Menimo, da vlagatelji želijo kakovostno premoženje, za katero vedo, da predstavlja dobro naložbo iz imen modrih čipov, ki jamčijo zanje, da so pripravljeni zagotoviti kakovostno izdajo, skrbništvo, trgovanje in poravnavo itd. Torej je za nas kakovost pomembna pri naložbah. Torej je manj vprašanje, kateri razred sredstev in bolj vprašanje, ali je določena naložba kakovostna.

Dobra novica je, da pri Securitize in SFOX sodelujemo z igralci, ki si želijo nekatere najatraktivnejše razrede sredstev na svetu spraviti v naravni digitalni format, zato bi morali pričakovati, da bomo tovrstne ponudbe videli pozneje letos in leta 2021.

Imate še kakšno zadnjo besedo za vlagatelje v vesolje?

Glavne misli, ki bi jih radi pustili bralcem, so:

– Vlaganje v prihodnost mora biti boljše od vlaganja v preteklosti

– Najvišje donose prinaša naložba v tehnologijo v zgodnji fazi. To je dejstvo, ne le trditev

– Dostop imate lahko, če ga želite. Toda ne bo prišel od tradicionalnih igralcev, ki želijo obdržati vaš kapital v lahko dostopnih, učinkovitih in nizko donosnih razredih premoženja

– Končno bo vse premoženje sveta digitalno v digitalnem svetu, veriga blokov pa bo pomemben del tega

Če želite izvedeti več o tem, kako Matthew gleda na naložbene priložnosti v prostoru verige blokov, priporočamo branje Blockchain Konkurenčna prednost.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map