Kripto volatilnost: Zakaj je volatilnost pomembna na trgu kriptovalut

Ta članek raziskuje koncept kripto volatilnosti in zakaj je volatilnost pomembna na rastočem trgu kriptovalut.

Volatilnost kripto valut, volatilnost kriptovalut, volatilnost, zakaj je volatilnost pomembna, volatilnost kriptotrgov

Velik tržni zlom leta 2018 je za marsikoga na trgu kriptovalut težka lekcija o izjemni volatilnosti kriptovalut. V dveh letih cene kriptovalut močno nihajo od konca do konca, pri čemer mnogi menijo, da so kriptovalute zelo nestabilen trg, poln špekulacij in negotovosti. Prva in največja kriptovaluta, ki temelji na tržni kapitalizaciji – Bitcoin – je leta 2017 doživela ogromno rast, in sicer s 700 na skoraj 20.000 dolarjev! To je neverjetnih 27.000% donosa v samo 12 mesecih.

Ni presenetljivo, da so mnogi skočili na kripto valuto. Vendar je trg kmalu postal preveč nestabilen, ko je zrasel na množične ravni, nato pa je doživel močan propad za celotno leto 2018. Tržna kapitalizacija kriptovalut je padla z najvišjih 813 milijard dolarjev na zgolj 100 milijard dolarjev, splošne cene vseh kovancev padejo blizu 90%.

Kriptovalute veljajo za kompleksno, motečo in elegantno tehnologijo, ki je obogatila veliko ljudi. Zato ni presenetljivo, da mnoge privlači privlačnost in tvegano stanje kriptovalut.

Oglejmo si pomemben tržni koncept volatilnosti in kako je sestavni del trga kriptovalut.

(Glej več: 4 vrste kovancev za popestritev vašega kripto portfelja & Upravljanje tveganj)

Kaj je volatilnost

V tradicionalnih financah je nestanovitnost opredeljena kot statistično merilo razpršenosti cene sredstva. Preprosto povedano, nestanovitnost opisuje obseg, v katerem cena sredstva sčasoma niha. Naložba se šteje za spremenljivo, če se njene cene dnevno agresivno gibljejo navzgor ali navzdol, kot je razvidno na trgu kriptovalut. Tu je ponazoritev volatilnosti:

Volatilnost kripto valut, volatilnost kriptovalut, volatilnost, zakaj je volatilnost pomembna, volatilnost kriptotrgov

Majhno nestanovitna sredstva, kot so zlato ali državne obveznice, so izredno stabilna, cene stalno nihajo in se ne spreminjajo tako pogosto. Po drugi strani pa se hitro nestanovitna sredstva hitro in bolj agresivno gibljejo navzgor in navzdol.

(Preberite tudi: Ali bo zrušitev cene Bitcoina privedla do njegovega propada?)

Hlapnost in tveganje

Volatilnost je ključni pojem, ki ga je treba razumeti, saj meri tveganja. Za vlagatelje in trgovce je razumevanje njihove tolerance do tveganja vedno prvi korak pred kakršnimi koli naložbami. Različni posamezniki imajo različno stopnjo tolerance do tveganja, kar vpliva na njihovo izbiro naložb. Na primer, 50-letni upokojeni upokojenec bi verjetno imel zelo majhno tveganje, saj bi bila njihova glavna prednostna naloga ohraniti svoje bogastvo. Vrste naložb, ki bi jih preučevali, bi bili pokojninski skladi, vzajemni skladi, nizko donosne državne obveznice ali visoko stabilne delnice modrih čipov, ki izplačujejo precejšen dohodek od dividend. Druga možnost bi bila, da bi imel 25-letni svežec z univerze večjo toleranco za tveganje in bi razmislil o naložbah v bolj tvegane naložbe, ki vključujejo kriptovalute in tehnološke zaloge.

Tukaj je pogled na različne stopnje nagnjenosti k tveganju.

Volatilnost kripto valut, volatilnost kriptovalut, volatilnost, zakaj je volatilnost pomembna, volatilnost kriptotrgov

Omeniti je treba, da je raven tveganj, ki se jih nekdo odloči, močno povezana s potencialnimi donosi, ki bi jih pridobil. Z drugimi besedami, naložba z večjim tveganjem je povezana z večjo verjetnostjo ustvarjanja višjih donosov, medtem ko bi naložba z majhnim tveganjem prinesla manjšo stopnjo donosa. Temu pravimo kompromis med tveganjem in donosom.

Volatilnost kripto valut, volatilnost kriptovalut, volatilnost, zakaj je volatilnost pomembna, volatilnost kriptotrgov

Zaradi različnih stopenj tveganj, povezanih z različnimi naložbami, morate razumeti svojo toleranco do tveganj in nato nadaljevati s presojo, ali je nestanovitnost sredstva, v katero želite vlagati, usklajena z vašim profilom tveganja. Kriptovalute so najbolj tvegano sredstvo, na katerega lahko vložite svoj težko prisluženi denar; lahko vam prinese znatno stopnjo donosa, nasprotno pa morate biti pripravljeni na možnost velike izgube, glede na izredno nihanje cen kriptovalut. Že smo videli posledice trčnega zrušitve leta 2018, ko so se cene znižale za skoraj 90%.

(Glej tudi: Ali je prepozno kupiti Bitcoin in ali je prepozno vlagati v kriptovalute?)

Kaj povzroča nestanovitnost na trgu kriptovalut?

Razlogov, ki prispevajo k zelo nestanovitnemu in nestabilnemu okolju, je več. Oglejmo si glavne dejavnike.

1) Tržnica za dojenčke

Mlad trg, podprt z novo tehnologijo, bi bil veliko bolj nestabilen kot tradicionalne naložbe, ki so zrele in so bile časovno preizkušene. Tako kot takrat, ko je bil internet v devetdesetih letih revolucionaren in so internetna podjetja ustvarjala pomembne donose, je tudi trg kriptovalut trenutno v podobnem ciklu. Nove tehnologije potrebujejo čas, da jih splošne množice izpopolnijo in sprejmejo, zato obstaja veliko tveganje za neuspeh, saj lahko gre veliko stvari narobe. Možnost prihodnjih motenj in sprejetja ustvarja zaznano vrednost na trgu, ki jo v prvi vrsti spodbujajo špekulacije zaradi odsotnosti trdnih merljivih meritev, ki se nanašajo na osnove tehnologije.

Ker kriptovalute še niso dosegle množičnega sprejemanja, njene vrednosti še vedno spodbujajo hype in špekulacije. Zato imajo kompromis z visokim tveganjem in donosom.

(Preberite več: Vodnik po temeljni analizi kriptovalut)

2) Nizka likvidnost (glede na druge trge)

Likvidnost se nanaša na enostavnost nakupa ali prodaje sredstva na prostem trgu. Trg z velikim obsegom transakcij z živahnim številom udeležencev na trgu (kupci in prodajalci) je znan kot visoko likviden trg. Na žalost sorazmerna začetnost trga kriptovalut pomeni, da je njegova likvidnost trenutno zelo nizka. Če pogledamo trgovalne pare številnih kovancev, lahko ugotovimo, da dnevni obseg trgovanja ni nič v primerjavi z vrednostmi drugih tradicionalnih naložb, kot so delniške trge.

Volatilnost kripto valut, volatilnost kriptovalut, volatilnost, zakaj je volatilnost pomembna, volatilnost kriptotrgov

(Vir: InsiderPRO)

Trg z nizko likvidnostjo – kot je trg kriptovalut – je zlahka dovzeten za nenadna in agresivna nihanja cen, saj lahko en sam velik naročilo premakne trge in v trenutku pošlje ali strmoglavi ceno. To je zato, ker na trgu ni zadostnega števila udeležencev na trgu in naročil, da bi se lahko zaščitili pred potencialno velikimi naročili, ki lahko premikajo trge. Poleg tega je tržna manipulacija izjemno pogosta v okolju z nizko likvidnostjo. Sorazmerno nizka likvidnost trga kriptovalut je središče za nestanovitna nihanja cen.

(Glejte več: Vodnik po likvidnosti kriptovalut: Kako izmeriti likvidnost & Dobro trgujte)

3) Neurejeni trgi

Trg kriptovalut je zaradi zapletenosti in težav pri regulaciji odprtokodne in decentralizirane tehnologije večinoma neurejen. Ob odsotnosti predpisov je priliv slabih akterjev, ki bi manipulirali s trgi, saj nadzora ni. Pogosta so številna poročila o subjektih, ki izrecno manipulirajo s trgi kriptovalut. Lahko se gibljejo od usklajene sheme pump-and-dump kolektiva do manipulacije obsega trgovanja s strani borz kriptovalut..

Tržna manipulacija naredi splošni trg nestabilen in zelo nestanoviten, saj bi velika naročila, ki so jih ustvarili ti subjekti z namenom manipulacije, znatno povzročila močna nihanja na trgu. To bo povzročilo paniko in povzročilo še večji kaos in nestanovitnost, saj novice in občutki zlahka premaknejo trg kriptovalut..

(Preberite več: Razumevanje predpisov SEC o mednarodnih organizacijah ICO: kaj morate vedeti)

4) Špekulacije

Na otroškem trgu brez predpisov je edina stvar, ki poganja vrednosti kriptovalut, špekulacije. Vrednost katerega koli sredstva je običajno odvisna od njegove uporabnosti in sprejetja. Trenutno je ugibanj veliko, saj je izredno težko – skoraj nemogoče – količinsko opredeliti vrednosti katere koli kriptovalute na podlagi tradicionalne temeljne analize. Zato je najboljši način vrednotenja katerega koli kovanca špekulativno staviti na prihodnje primere uporabe, posvojitev in oprijem kovanca namesto na temeljne meritve, ki jih trenutno ni mogoče določiti.

Kriptovaluta je bila pogosto obravnavana kot žarišče špekulacij, ki povzročajo nestabilnost trga. To ustvarja okolje, polno izjemnih tveganj.

(Glej več: Nevarnosti pri naložbah v kriptovalute)

Ali je volatilnost dobra?

Volatilnost različnim ljudem na trgih pomeni različne stvari. Vse je odvisno od tolerance osebe do tveganja. Posameznik, ki ni naklonjen tveganju, bi se izognil naložbam z veliko nestanovitnostjo, saj jih bolj skrbi stabilnost in ohranjanje njihovega bogastva. Tisti, ki sodelujejo na trgu kriptovalut, veljajo za tvegane. Dejansko je skoraj 60% kupcev Bitcoinov starih med 15 in 34 let. Zanimivo je tudi poudariti, da moški močno prevladujejo na trgu kriptovalut za več kot 70%.

Volatilnost kripto valut, volatilnost kriptovalut, volatilnost, zakaj je volatilnost pomembna, volatilnost kriptotrgov

(Vir: Bloomberg)

Te statistike dokazujejo, da mlade milenijce bolj privlačijo tvegane naložbe, kot so kriptovalute, kot njihovi starejši kolegi. Bolj nestanoviten trg ustvarja večje premike cen, kar pa lahko prinese večje priložnosti za izredno donosnost naložb. Manjša volatilnost je enaka manjšemu gibanju cen in s tem manjša verjetnost zaslužka želenih donosov. Sposobnost potencialnega zaslužka je morda največja privlačnost mnogih, ki vlagajo v kriptovalute. Izjemna nestanovitnost trga omogoča potencial višjih donosov in predstavlja veliko priložnost za trgovce in vlagatelje, da izkoristijo nestanovitnost trga, da zaslužijo v kateri koli smeri trga.

(Preberite tudi: Priročnik za prepoznavanje prevarnih kovancev)

Kako merimo volatilnost?

Na trgu obstaja več kazalnikov, ki merijo nestanovitnost kriptovalut. Od tega je precejšnje število kazalnikov, ki merijo nestanovitnost le Bitcoina, saj je največja kriptovaluta na trgu in predstavlja verodostojen kazalnik za preostali del trga na splošno. Oglejmo si različne kazalnike volatilnosti:

1) Nakup Bitcoin po vsem svetu Indeks volatilnosti Bitcoinov

Volatilnost kripto valut, volatilnost kriptovalut, volatilnost, zakaj je volatilnost pomembna, volatilnost kriptotrgov

BuyBitcoinWorldWide zagotavlja nestanovitnost Bitcoinov, ki meri standardni odklon cen Bitcoinov. Standardni odklon predstavlja spremembo nabora vrednosti (v tem primeru cen). Višji standardni odklon pomeni, da je Bitcoin bolj nestanoviten, saj so njegove cene precej bolj razporejene.

2) Bitvol Indeks volatilnosti Bitcoinov

Volatilnost kripto valut, volatilnost kriptovalut, volatilnost, zakaj je volatilnost pomembna, volatilnost kriptotrgov

Bitvol.info spremlja nestanovitnost Bitcoinov v odstotkih, kot je razvidno zgoraj. Obstajajo meritve za 30-dnevne, 60-dnevne, 120-dnevne in 225-dnevne meritve volatilnosti Bitcoinov.

3) Bitgur Indeks volatilnosti

Volatilnost kripto valut, volatilnost kriptovalut, volatilnost, zakaj je volatilnost pomembna, volatilnost kriptotrgov

Bitgurjev indeks volatilnosti meri 10 največjih kriptovalut glede na tržno kapitalizacijo. Je eden redkih indeksov, ki meri nestanovitnost drugih kriptovalut. Za razliko od prvih dveh indeksov indeks Bitgur uporablja razpon od 0-100; številka volatilnosti bližje 100% pomeni višjo stopnjo volatilnosti.

(Glejte tudi: Priročnik za vilice: Vse, kar morate vedeti o vilicah, trdih vilicah in mehkih vilicah

Povzemanje vsega

Volatilnost je pomemben tržni koncept, ki ga mora razumeti vsak vlagatelj ali trgovec, preden se loti različnih vrst naložb. Trg kriptovalut je zelo nestanoviten trg, ki je meč z dvojnim robom; lahko ustvari velike donose, vendar imate tudi veliko tveganje, da izgubite znatno količino kapitala. Končno se morate zavedati lastne nagnjenosti k tveganju, da ocenite, ali ste pripravljeni na zaskrbljujočo stopnjo tveganj, ki jih ponuja trg.

(Morda vas bodo zanimali tudi: Vodniki za kriptovalute: Izčrpen seznam vodnikov za kriptovalute za začetnike)

Koristni viri za začetek

Če začnete svoje potovanje v zapleten svet kriptovalut, je tukaj seznam koristnih virov in vodnikov, ki vas bodo pripeljali na pot:

Volatilnost kripto valut, volatilnost kriptovalut, volatilnost, zakaj je volatilnost pomembna, volatilnost kriptotrgov

Trgovanje & Izmenjava

  • Kripto vodnik 101: Izbira najboljše menjalnice kriptovalut
  • Priročnik za izmenjavo Bittrex: Kako trgovati na Bittrexu
  • Priročnik za Binance Exchange: Kako odpreti račun Binance in kaj morate vedeti
  • Vodnik po izmenjavi Etherdelta: Kako trgovati na Etherdelti
  • Vodnik po osnovah trgovanja s kriptovalutami: Uvod v tehnično analizo kripto valut
  • Trgovanje s kriptovalutami: Razumevanje trgovskih parov s kriptovalutami & Kako deluje
  • Vodič za kripto trgovanje: 4 pogoste pasti, ki jih bo izkusil vsak kripto trgovec

Denarnice

  • Vodnik po denarnicah s kriptovalutami: Zakaj potrebujete denarnice?
  • Vodnik po kriptovalutah: Odpiranje Bitcoin denarnice
  • Vodnik po denarnicah za kriptovalute: Odpiranje MyEtherWallet (MEW)

Preberite tudi: Vodič za kripto trgovanje: 4 pogoste pasti, ki jih bo izkusil vsak kripto trgovec in osnove za trgovanje s kriptovalutami: Uvod v tehnično analizo kripto valut.

Sponzorirani oglas: Vaš pes si zasluži, da je zdrav & vesel

Včlanite se na naš brezplačni spletni seminar za kriptovalute, če želite izvedeti vse, kar morate vedeti o kripto naložbah.

Pridobite naše ekskluzivna e-knjiga ki vas bo vodil po postopnih korakih za začetek zaslužka s kriptovalutami!

Pridružite se lahko tudi naši Facebook skupini na Obvladajte kripto: napredno znanje o kriptovalutah zastaviti kakršna koli vprašanja v zvezi s kriptovalutami.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map