FCA je v Združenem kraljestvu prepovedala izvedene finančne instrumente in zapise, s katerimi se trguje na borzi.

The Organ za finančno ravnanje (FCA) je zdaj izpuščen dolgo pričakovana sodba o statusu finančnih produktov, ki temeljijo na kripto, v Združenem kraljestvu.

Od 6. januarja 2021 bo izvedenim izvedbenim finančnim instrumentom in vrednostnim papirjem, ki se trgujejo na borzi (ETN), prepovedano ponujati malim vlagateljem v Združenem kraljestvu..

Izpeljani finančni instrumenti in ETN-ji

Izpeljani finančni instrument je finančni produkt, ki svojo vrednost ‘pridobi’ iz drugega sredstva – na primer kriptovalut. Najpogostejši primer tega je naraščajoča priljubljenost Bitcoin terminskih pogodb.

Čeprav osnovno sredstvo morda ni vrednostni papir, se izvedeni finančni instrumenti obravnavajo in urejajo kot vrednostni papirji. Kot taki so to v pristojnosti regulativnih organov, kot je organ za finančno poslovanje (FCA).

ETN pa je nezavarovani dolžniški vrednostni papir, ki ga izda banka. Ti finančni instrumenti so zasnovani tako, da vlagateljem omogočajo izpostavljenost določenemu premoženju s sledenjem „referenčnih indeksov“.

Zakaj so prepovedane?

Za odločitvijo FCA o prepovedi takšnih izdelkov ni nobenega razloga. FCA trdi, da vlagatelji nimajo možnosti “zanesljivo oceniti vrednosti in tveganj izvedenih finančnih instrumentov ter zamenjati bankovce, ki se nanašajo na določene kriptoasete.” Navaja naslednje primere, zakaj meni, da je temu tako.

  • Narava osnovnih sredstev, ki nimajo lastne vrednosti in se tako razlikujejo od drugih sredstev, ki se fizično uporabljajo, obljubljajo prihodnje denarne tokove ali so zakonito sprejeta kot denar
  • Prisotnost zlorabe trga in finančnega kriminala (vključno s kibernetskimi krajami s platform kriptoasset) na trgih kriptoasset
  • Izjemna volatilnost cen kriptoassetov
  • Nezadostno razumevanje kriptoasset s strani maloprodajnih potrošnikov in pomanjkanje jasne naložbene potrebe po naložbenih produktih, ki se nanašajo nanje.

Brez lastne vrednosti

Če se prepoved kripto-izvedenih finančnih instrumentov izkaže za ostro, je tudi stališče FCA do notranje vrednosti kriptoassetov enako; “… mislimo, da neurejeni kriptoaseti nimajo lastne vrednosti. Razlikujejo se od drugih sredstev, ki se fizično uporabljajo, obljubljajo prihodnje denarne tokove ali so zakonito sprejeta kot denar. “

Priljubljena izmenjava kriptovalut, Kraken, je pred kratkim objavil poročilo o lastni vrednosti Bitcoina. Ogledali smo si to poročilo in izpostavili nekaj ključnih stvari, zakaj Bitcoin resnično ponuja močno, čeprav edinstveno vrednost.

Ali je to odmev?

Zanimivo je, da velik del racionalnosti te odločitve FCA spominja na čustva, ki jih deli Komisija za vrednostne papirje.

Bitka za ETF, ki temelji na Bitcoinu, že leta poteka v ZDA, pri čemer je SEC vsak poskus zaustavila. Podobno kot FCA so razlogi za vsako zavrnitev običajno sestavljeni iz naslednjih točk.


  • Nezrelost trga
  • Volatilnost
  • Nezadostne metode vrednotenja
  • Skrbniško tveganje

Čeprav je SEC dosledno zapiral ETF, se zdi, da imajo regulatorji v ZDA bolj odprto držo glede odobritve nekaterih kripto izvedenih finančnih instrumentov. To je bilo razvidno iz različnih ponudb terminskih pogodb Bitcoin in Ethereum. Izdelke, kot je ta, lahko najdemo pri različnih podjetjih, kot npr,

Premislite

Treba je opozoriti, da FCA ni sprejel prenagljene odločitve. Postopek, ki je pripeljal do te ugotovitve, je potekal eno leto, ko je regulator premišljeval o tveganjih in koristih.

Prvotni predlog za to prepoved je bil predstavljen julija 2019. V tem času je FCA predlog odprl javnosti za obdobje komentarjev, kar je povzročilo na stotine vlog. Jasno je, da ni bilo dovolj prepričljivih argumentov, ki bi vplivali na prvotno odločitev FCA.

Izhod?

Medtem ko je bila ta odločitev sprejeta pod pretvezo zaščite vlagateljev, so mnogi že izrekli negodovanje, ki je odločitev obsodilo.

Don Guo, Izvršni direktor podjetja Skupina Broctagon FinTech, je spregovoril o odločitvi in ​​o tem, kaj pomeni za vlagatelje iz Združenega kraljestva, ki gredo naprej. Navaja,

»FCA je močno prizadela svobodo vlagateljev v Združenem kraljestvu. S prepovedjo trgovanja s kripto izvedenimi finančnimi instrumenti lahko pričakujemo, da se bo trgovalni prostor Združenega kraljestva preselil drugam. Povpraševanje po teh vrednostnih papirjih še naprej narašča, obseg kripto izvedenih finančnih instrumentov pa je to poletje dosegel nove najvišje vrednosti. Za Združeno kraljestvo je izgubljena priložnost … Vsekakor verjamemo, da bi morali sprejeti ukrepe za zaščito potrošnikov, vendar ta poteza ne upošteva naraščajočega povpraševanja maloprodajnih potrošnikov po sodelovanju v prostoru kriptovalut. “

Organ za finančno ravnanje (FCA)

FCA je regulator finančnih storitev s sedežem v Združenem kraljestvu. Od ustanovitve leta 2013 si je FCA prizadeval za razvoj in izvrševanje predpisov, ki zagotavljajo poštene in pregledne kapitalske trge.

Direktor, Nikhil Rathi, trenutno nadzoruje delovanje v FCA.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map