KYC / AML – Kdo je proaktiven? Kdo je pod ognjem?

AML (preprečevanje pranja denarja) se nanaša na zakone, predpise in politike, ki jih uporabljajo finančne institucije za spremljanje in pregledovanje virov sredstev strank ter za zagotovitev zakonitega pridobivanja sredstev; AML deluje odvračilno za kriminalce, ki želijo skriti in premikati nezakonit denar.

Podnabor pod večjim dežnikom AML je KYC (know-your-client / customer). KYC je zbiranje podatkov s strani finančnih institucij, da bolje poznajo svoje stranke in vzpostavijo profil stranke, ki podrobno opisuje strpnost stranke do tveganja, finančni položaj in finančno pismenost. Dokumenti, ki se pogosto zbirajo v postopku KYC, so notarsko overjeni potni listi in računi za komunalne storitve, status zaposlitve, neto vrednost, vir in opis sredstev itd. KYC se uporablja za zaščito finančne institucije in stranke.

Medtem ko KYC / AML igra pomembno vlogo pri vlaganju, niso vse finančne institucije pri zbiranju podatkov KYC / AML enako natančne. V industriji digitalnega premoženja je bilo več podjetij ogroženih zaradi ohlapnih pristopov k postopku preverjanja KYC / AML. Nasprotno pa obstajajo tudi številni primeri podjetij v industriji digitalnih premoženja, ki so sprejemali proaktivne pristope.

Zakaj so prakse KYC in AML pomembne?

Čeprav bi bilo lepo živeti v svetu, kjer ni slabih igralcev, to preprosto ni resničnost. KYC / AML igra vlogo pri ustvarjanju varnih in poštenih finančnih trgov za vse. Zagotavljajo tudi pravno sredstvo proti tistim, za katere je bilo ugotovljeno, da delujejo v slabi veri.

V poskusih spodbujanja poštenih trgov obstajajo pomanjkljivosti – predvsem izguba zasebnosti. Da, pošteni vlagatelji lahko pridobijo večjo varnost, vendar so se tudi prisiljeni odreči ključnim osebnim informacijam o sebi. To je utemeljena skrb; ko se odpovedujete osebnim podatkom, zaupate, da jih bo prejemnik varno varoval. Na žalost finančne institucije niso imune na kršitve podatkov, kot je nedavno razvidno iz Kanadska agencija za prihodke ki je imel kršitev več kot 48.500 računov.

Lahko zbiranje podatkov

Kljub opaženim prednostim KYC / AML se je veliko podjetij odločilo za polovičen pristop k tem praksam. V nadaljevanju sta le dva nedavna primera v množici, ki to poudarjata.

Binance Sued

Človek bi domneval, da je to ena največjih borz kriptovalut na svetu Binance bi sodeloval v dobrih praksah KYC / AML. V očeh japonske izmenjave pa Zaif ne drži. Ta manj znana borza zdaj toži Binance zaradi svojih “ohlapnih” praks KYC / AML. Tožba izvira iz vdora Zaifa v letu 2018, zaradi česar je bilo prek Binance opranih približno 60 milijonov dolarjev ukradenega premoženja, kar Zaif meni, da ne bi prišlo, če bi bili uporabljeni postopki KYC / AML enaki.

ePayments zaustavil FINRA

V tem primeru je bil plačilni procesor, ePayments, v začetku leta 2020 pod nadzorom, ki ga je uvedla FINRA. Medtem ko je družba glede razlogov za to ostala precej tesna, je znano, da zaklepanje izhaja iz ohlapnega pristopa k KYC / AML. V zadnjih dneh je ePayments ponudil majhno posodobitev, ki nakazuje, da se kmalu začenja znova zagnati platformo – čeprav z ukinitvijo podpore za kriptovalute – po mesecih prenove pristopa KYC / AML.

Učenje z zgledom

Čeprav obstajajo tisti, ki niso dovolj poudarili KYC / AML, so drugi gledali in se učili iz teh prestopkov. Sledijo primeri tega, ki prikazujejo tako razvoj storitev kot posvojitev.

BnkToTheFuture vlaga v / sprejme Blockpass

Ta nedavna napoved je več kot le naložba. BnkToTheFuture bo vključeval po meri zgrajeno rešitev Blockpass, ki naj bi olajšala celovite in učinkovite postopke KYC / AML.

Securitize olajša KYC

Vodilna v industriji, Securitize, je pred kratkim uvedla novo storitev, imenovano “Securitize ID”. Ta storitev je bila zasnovana tako, da prinaša novo učinkovitost postopkom KYC / AML. V bistvu omogoča vlagatelju, da se po zaključku postopkov KYC / AML prek Securitize uvrsti na seznam dovoljenih. Uvrstitev na seznam dovoljenih vključuje dodelitev edinstvenega ID-ja vlagatelja, ki ga nato priznajo sodelujoča podjetja – kar pomeni, da postopka ni treba ponoviti neštetokrat.

Rastoča industrija

Če je iz teh različnih primerov mogoče karkoli izpeljati, je to, da mora svet blockchainov KYC / AML vzeti resno. Čeprav v določenem trenutku morda ni bilo storitev, ki bi ustrezale tem potrebam, to ni več tako. V prihodnosti pričakujte večje sprejetje teh storitev, prilagojenih KYC / AML, saj se podjetja želijo izogniti jezi regulatorjev in zagotoviti poštene trge za stranke..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map