Nigerijski SEC zagotavlja pojasnila glede ponudb žetonov in klasifikacije digitalnih sredstev

Vlagatelji se še naprej nagibajo k sredstvom, kot so kriptovalute in digitalni vrednostni papirji, ki niso samo nova oblika valute, ampak tudi varovanje pred svetovno gospodarsko negotovostjo. Posledično so morali regulativni organi po vsem svetu prilagoditi ali pojasniti pristope k tem alternativnim razredom sredstev. Najnovejše je to storilo Nigerijska komisija za vrednostne papirje in borze.

Preden se je lotil nekaj teh pristopov, si je nigerijski SEC vzel čas, da je odpravil strahove pred nepotrebno strogim pristopom.

»Ponudbe digitalnih sredstev ponujajo alternativne naložbene priložnosti za vlagatelje; zato je nujno zagotoviti, da te ponudbe delujejo na način, ki je skladen z zaščito vlagateljev, interesom javnosti, celovitostjo trga in preglednostjo. Splošni cilj ureditve ni oviranje tehnologije ali zatiranje inovacij, temveč ustvarjanje standardov, ki spodbujajo etične prakse, ki na koncu omogočajo pošten in učinkovit trg. “

Privzeta klasifikacija

V tem nedavni nagovor javnosti, nigerijski SEC je bil v svojem pristopu do digitalnih sredstev izrecno naveden,

“Stališče Komisije je, da so virtualna kripto sredstva vrednostni papirji, če ni dokazano drugače.”

S takšnim stališčem odstrani ugibanja v zvezi z obdelavo digitalnih sredstev. V bistvu ni pomembno, ali sredstvo ne ustreza opredelitvi vrednostnega papirja. Da bi se to štelo za nekaj drugega, mora to nigerijskemu SEC dokazati za vsak primer posebej. Šele nato je mogoče s soglasjem regulativnega organa prerazvrstiti sredstvo.

Kjer laže Onus

Poleg tega, da je postavil svoje stališče, da je treba vsa digitalna sredstva privzeto obravnavati kot vrednostne papirje, je nigerijski SEC podrobno opisal, kje so tisti, ki želijo spremeniti klasifikacijo sredstva.

“… Breme dokazovanja, da kripto sredstva, ki se predlagajo, niso vrednostni papirji in zato niso v pristojnosti SEC, je na izdajatelja ali sponzorja omenjenih sredstev.”

Nigerijski SEC v bistvu ne bo prevzel sebe za razvrstitev vsakega sredstva. Za dokazovanje najustreznejše razvrstitve je odgovoren izdajatelj žetonov.

Vse ponudbe žetonov so urejene

Medtem ko se prvi dve točki pojasnitve osredotočata na vlagatelje, je bila tretja namenjena jasnosti družbam, ki gostijo dogodke za ustvarjanje kapitala.

Vse te dogodke, ki vključujejo ICO, DSO in IEO, ureja nigerijski SEC. Nobenih oblik ali različic ni, ki bi se “krile” okoli obstoječih predpisov. Ker se vsa digitalna sredstva privzeto štejejo za vrednostne papirje, se ta razvrstitev razširi na dogodke, katerih namen je olajšati njihovo prodajo / distribucijo. Navedeno je,

„… Za vse ponudbe žetonov digitalnih sredstev (DATO), začetne ponudbe kovancev (ICO), ICO varnostnih žetonov in druge ponudbe digitalnih sredstev, ki temeljijo na Blockchainu, v Nigeriji ali nigerijskih izdajateljev, sponzorjev ali tujih izdajateljev, ki ciljajo na nigerijske vlagatelje, velja uredba Komisije “

V razcvetu ICO leta 2017 so podjetja po vsem svetu sodelovala pri teh priljubljenih načinih zbiranja kapitala. Medtem ko je bilo veliko prevar, je bilo še vedno veliko dobronamernih podjetij, ki preprosto niso bila dobro obveščena. Posledično so mnogi gostili mednarodne organizacije ICO pod vtisom, da zakoni o vrednostnih papirjih ne bi veljali, če preprosto ne bi bilo tako.

Takšno stališče nigerijske SEC je bilo namenjeno izogibanju tej zmedi naprej. Medtem ko ICO morda niso tako priljubljeni, kot so bili nekoč, se žetonske ponudbe še vedno redno pojavljajo v obliki operaterjev distribucijskih sistemov in IEO.

SEC Nigerija

Nigerijski SEC v svoji sedanji obliki je bil ustanovljen leta 1979. Podobno kot podobni regulativni organi je zadolžen za zagotavljanje poštenih in preglednih kapitalskih trgov z oblikovanjem in izvrševanjem predpisov.

Predsednik Olufemi Lijadu skupaj z upravnim odborom za 9 oseb trenutno nadzoruje delovanje.

V drugih novicah

Na začetku današnjega pogleda na dejanja nigerijske SEC smo namigovali na podobne pojave v različnih državah. Nekateri od teh dogodkov so vključevali resnične spremembe, drugi pa samo razjasnitev. Sledi nekaj primerov le-teh.

  • Nemčija
  • Tajvan
  • Japonska
Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map