SEC zahteva sojenje, globo posojanje soli, izdajo pismo brez ukrepanja in zmage nad Kikom

Številni so svet blockchainov in kriptovalut primerjali z “divjim zahodom”. Komisija za vrednostne papirje in borzo vrednostnih papirjev (SEC) pa si po najboljših močeh prizadeva za civilizacijo sektorja, tako da vse zadolžuje. Čeprav je regulativni organ pogosto obrekovan zaradi svojega stališča do številnih digitalnih sredstev, ima pomembno vlogo pri zagotavljanju odgovornosti med udeleženci na trgu.

Pretekli teden je bil naporen za SEC in blockchain. SEC je dobil tožbo proti Kiku, izdal pojasnilo za storitve, ki niso v skrbništvu, ATS, kaznoval Salt in vložil pritožbo proti švedskemu državljanu zaradi promocije in prodaje neregistriranih vrednostnih papirjev.

SEC zmaga nad Kikom

V tekoči sodni bitki, ki je izhajala iz ICO, ki ga je leta 2017 organiziral Kik, trditve SEC glede kršitev vrednostnih papirjev so bile upravičene. Sodišče je videlo težko pričakovano sodbo predsedujočega ameriškega okrožnega sodnika Alvina Kellersteina razsodilo v korist SEC.

Približno 55 milijonov dolarjev od 100 milijonov dolarjev, zbranih med Kikovim ICO, je bilo namenjenih vlagateljem iz ZDA, nato pa je dogodek padel v pristojnost SEC. SEC meni, da se “Howeyjev test” nanaša na Kik ICO, zaradi česar žetoni veljajo za vrednostne papirje. Ker bo SEC zdaj zmagal, bo poravnava verjetno dosežena v prihodnjih tednih.

Medtem ko je SEC zaradi kršitev predpisov o vrednostnih papirjih tarča številnih podjetij, je aplikacija za sporočanje Kik ena redkih, ki se je borila. Rezultat je bil sodni boj, ki se je začel leta 2019.

Ta odločitev proti Kiku predstavlja drugo odmevno zmago na sodišču v letošnjem letu proti preteklim ICO. Prvi je bil mejnik proti Telegramu, ki smo ga prej pokrivali TUKAJ.

Pismo brez ukrepanja

Vsako dejanje, ki ga sprejme SEC, ni kaznovalne narave. V tem primeru je SEC regulativnemu organu za finančno industrijo (FINRA) zagotovila pisna pojasnila glede neskrbniške vloge alternativnega sistema trgovanja (ATS) pri poravnavi poslov z vrednostnimi papirji digitalnih sredstev. Pismo je pojasnilo Skupna izjava uslužbencev o skrbništvu posrednikov za vrednostne papirje digitalnih sredstev izdal SEC 8. julija 2019.

Trgovci z posredniki, ki želijo upravljati ATS, so dali vedeti, da želijo slediti „postopku v treh korakih“, v nasprotju s „postopkom v štirih korakih“ za storitve skrbništva nad usklajevanjem naročil kupcev in prodajalcev; trdijo, da postopek v štirih korakih “povečuje operativna tveganja in tveganja poravnave”. SEC ni priporočil nobenega izvršilnega ukrepa proti posrednikom ATS, ki uporabljajo tristopenjski postopek, če je izpolnjeno tudi naslednje:

  1. Operater posrednikov ima najmanj 250.000 USD čistega kapitala;
  2. Dogovori med operaterjem borznoposredniških trgovcev in njegovimi strankami jasno določajo, da operater brokersko-trgovski posrednik ne jamči ali je drugače odgovoren za poravnavo poslov;
  3. Operater posrednikov je vzpostavil in vzdržuje razumno oblikovane postopke za oceno, ali je bila vrednostna papirja digitalnega premoženja sprva ponujena in prodana na podlagi veljavne izjave o registraciji ali razpoložljive izjeme od registracije in ali so bile opravljene kakršne koli sekundarne transakcije zavarovanja digitalnega premoženja na ali prek njega. ATS so narejeni na podlagi veljavne izjave o registraciji ali razpoložljive izjeme od registracije;
  4. Transakcije z vrednostnimi papirji z digitalnimi sredstvi so sicer v skladu z zvezno zakonodajo o vrednostnih papirjih.

Ker sektor digitalnih vrednostnih papirjev hitro raste, je to dobrodošlo pojasnilo SEC.

Sol Fined by SEC

Priljubljena platforma za posojanje, ki temelji na blockchainu Sol je SEC ocenil za ICO za leto 2017 in ugotovil, da prišlo do različnih kršitev vrednostnih papirjev.

V ponavljajoči se temi med organizacijami ICO, dokončanimi leta 2017, bistvo domnevnih kršitev izvira iz komunikacije med Salt in vlagatelji. Natančneje, Salt je nakazal, da lahko vlagatelji pričakujejo, da bodo imeli koristi od njihove naložbe.

“… Solni žetoni so bili ponujeni in prodani kot investicijske pogodbe in zato vrednostni papirji v skladu s testom, določenim v SEC proti WJ Howey Co., 328 US 293 (1946), in nadaljnjimi primeri razprave o tem testu … Kupec pri ponudbi Salt Tokens bi upravičeno pričakovali prihodnji dobiček na podlagi Saltovih prizadevanj, vključno s Saltovim posojilnim poslom z uporabo prihodkov od prodaje Salt Tokens. “

 „Sol je kršila oddelka 5 (a) in 5 (c) Zakona o vrednostnih papirjih s tem, da je ponujala in prodajala te vrednostne papirje, ne da bi bila pri Komisiji vložena izjava o registraciji ali je bila v veljavi ali upravičena do izvzetja iz registracije pri Komisiji. “

Posledično je SEC naložil različne globe in korake, da bi Salt nadaljeval, pri čemer je v nadaljevanju le nekaj primerov teh.

  • 250.000 dolarjev civilne kazni
  • SOLT Tokens morajo biti registrirani kot vrednostni papirji
  • Udeležencem ICO ponudite povračila za svoje naložbe

Pred objavo teh ugotovitev s strani SEC je Salt predložil “ponudbo za poravnavo”. Kot tak se pričakuje, da se bo Salt držal teh vsiljevanj in to sago postavil v vzvratno ogledalo.

Zdi se, kot da je bil zaključek te sage dobrodošel razvoj investitorjev, saj sta tako tržna meja kot tudi cena žetonov SALT v urah po objavi strmo naraščali.

SEC zahteva sojenje, globo posojanje soli, izdajo pismo brez ukrepanja in zmage nad Kikom

Švedska prevara

V primeru, ki se šele začenja, SEC je pravkar vložil pritožbo na vzhodno okrožno sodišče v New Yorku, odgovoriti Rogerja Nils-Jonasa Karlssona za pretekla dejanja ponudbe in prodaje neregistriranih vrednostnih papirjev vlagateljem, pa tudi protiprisvojitve velikega dela teh sredstev. SEC je primer opisala kot “množično svetovno spletno ponudbo goljufij, usmerjenih na tisoče malih vlagateljev”.

Karlsson je na tisoče vlagateljev ogoljufal za približno 3,5 milijona dolarjev digitalnih sredstev. Udeleženci so verjeli, da vlagajo v visoko potencialno podjetje, imenovano Eastern Metal Securities (EMS). Karlsson ni samo obljubil nerealistične donosnosti naložbe, temveč je tudi prisvojil sredstva in kupil osebne nepremičnine v državah, kot je Tajska.

V svoji vložitvi SEC upa, da bo Karlsson odgovoren s pomočjo porote.

Komisija za vrednostne papirje in borzo

SEC je regulativni organ s sedežem v ZDA. Njegova naloga je zagotoviti pravične in pregledne kapitalske trge z oblikovanjem in izvrševanjem predpisov, ki temeljijo na vrednostnih papirjih.

Predsednik Jay Clayton trenutno nadzoruje poslovanje podjetja.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map