Časovni razpored objav in odločb o kriptovalutah SEC

The Komisija za vrednostne papirje in borzo je bil ustanovljen leta 1929 kot prvi zvezni regulativni organ na trgu vrednostnih papirjev, katerega naloga je bila „varovati vlagatelje, vzdrževati poštene, urejene in učinkovite trge ter olajšati oblikovanje kapitala“.

Osredotočajo se predvsem na ponudbo in prodajo vrednostnih papirjev, urejajo borze, na katerih se z njimi trguje, zagotavljajo, da podjetja ne razkrivajo zavajajočih informacij o njihovi uspešnosti ali prihodnjih možnostih in da so vlagatelji zaščiteni pred goljufijami..

SEC

Vir: wikipedia.org

Ker so digitalni žetoni v zadnjih letih vse bolj razširjeni in priljubljeni, se zdi, da so ukrepi SEC vplivali na cene digitalnih valut. SEC je postala redna tema, ki se pojavlja v dnevnem ciklu kripto novic.

Ne glede na to, ali gre za določanje statusa digitalnih valut, urejanje novih izdelkov ali menjalnic, so odločitve SEC močno vplivale na delovanje kripto prostora..

V današnjem članku bomo zajeli nekaj najpomembnejših nedavnih odločitev in ukrepov SEC o kriptovalutah glede trga kriptovalut..

Eter in Bitcoin ne vrednostni papirji

Na zaslišanju, ki je potekalo aprila pred Odborom za proračunska sredstva, je predsednik SEC Jay Clayton pojasnil stališče komisije glede statusa Bitcoin.

»To je zapleteno področje. Ker, kot ste rekli, obstajajo različne vrste kriptoasset. Naj jih poskusim razdeliti na dve področji. Čisti izmenjevalni medij, ki ga najpogosteje citiramo, je Bitcoin. Za nadomestitev valute je večina ljudi ugotovila, da ni varščina.

Potem so tu žetoni, s katerimi se financirajo projekti. Bil sem v zapisu, češ da jih je zelo malo, nobenega nisem videl, žetonov, ki niso vrednostni papirji. V kolikor je nekaj vrednostni papir, bi ga morali urediti kot vrednostni papir, naši predpisi o vrednostnih papirjih pa temeljijo na razkritju, ljudje pa bi jim morali slediti in zagotoviti informacije, ki jih potrebujemo. “

Iz njegove izjave je razvidno, da Bitcoin še ne velja za varščino.

Junija je Komisija za vrednostne papirje in drugo najbolj priljubljeno kriptovaluto uradno razglasila, da ni naložbeno sredstvo. Direktor agencije za oddelek za korporativne finance William Hinman je to izjavil Eter– žeton, prek katerega se poganja platforma Ethereum – ne bo urejen na enak način kot delnice in obveznice.

DAO žetoni kot nezakoniti vrednostni papirji

Julija 2017 je SEC objavil, da žetoni DAO, ki so bili ponujeni v ICO ki je leta 2016 zbral več kot 150 milijonov dolarjev, bo odslej veljalo za vrednostne papirje. Nato je tej izjavi sledilo zaslišanje, ki je bilo februarja v senatu, kjer je predsednik SEC Jay Clayton dejal: “Verjamem, da je vsaka ICO, ki sem jo videl, varnost.”

Začetna ponudba kovancev je kršila zakon, saj ti žetoni pred prodajo žetonov niso bili registrirani pri SEC. Ta odločitev ni vplivala le na DAO; posledice te odločitve so pokazale, da bi lahko številne mednarodne organizacije ICO v prihodnosti imele tudi pravna vprašanja.

V času odločitve SEC ni zaračunal nobenih obtožb, vendar je dejansko spremenil način odvijanja ICO scene, ki je do takrat več mesecev lahko delovala brez kakršnih koli predpisov..

Čeprav se je skupnost kriptovalut negativno odzvala na napoved, je bil splošni vpliv na trg zanemarljiv. Po navedbah virov je prvih pet kovancev na dan objave padlo, a so se po tem precej hitro vrnili.

Winklevoss ETF zavrnjen

Julija 2018 je SEC je zavrnil drugi poskus bratov Winklevoss, da bi uvedli bitcoin ETF. 26. julija je SEC odločil, da trditev bratov, da so trgi bitcoinov “že po naravi odporni na manipulacije”, ni bila točna, zaradi česar so zavrnili svoje predloge ETF iz tega in drugih razlogov..

Zaradi tega so se trgi kriptovalut hitro odzvali in negativno. BTC je v samo treh urah izgubil več kot 400 USD vrednosti. Kot običajno, če Bitcoin pade, tudi drugi kovanci sledijo trendu. Vendar je kriptovaluta številka ena po tržni kapitalizaciji povrnila svojo vrednost v 24 urah.

7. avgusta je ameriška komisija za vrednostne papirje (SEC) objavila, da prelaga svojo odločitev glede odobritve ali neodobravanja predlagane spremembe pravila, ki bi omogočila Izmenjava Cboe BZX navedite Bitcoin sklad, s katerim se trguje na borzi (ETF).

V istem časovnem obdobju je agencija v treh ločenih naročilih zavrnila vseh devet predlogov Bitcoin ETF, ki so jih predložili ProShares, Direxion in GraniteShares..

Zdaj je bil naslednji rok za odobritev ETF spet premaknjen proti koncu decembra, čeprav navsezadnje vsi pričakujejo, da se bo razsodba zgodila leta 2019.

Winklevoss

Vir: forbes.com

VanEck SolidX ETF zavrnjen

Nazaj junija 2018, VanEck in SolidX zaprosili za fizično podprto Bitcoin ETF, ki bo uvrščen na borzo delnic BZX CBOE, in čakali na odločitev avgusta. Kot pri drugih ETF-jih je tudi SEC preložil svojo objavo o predlogih ETF VanEck in SolidX.

Kot smo že omenili, odločitev SEC močno vpliva na trg, Ripple je izgubil več kot 20% vrednosti.

Zanimivo je, da ta novica ni bila ne pozitivna ne negativna. Za razliko od primera ETF Winklevoss to ni bil zavrnitev njihovega izdelka. Namesto tega je le napovedal, da bo odločitev odložena. Kljub temu je to sprožilo močan odziv trgov.

SEC in CFTC skupaj priznavata kriptovalute

Čeprav se zdi, da večina ukrepov SEC vodi do padca cen kripto, obstaja primer, ki se ne drži trenda. Februarja 2018 sta SEC in Komisija za trgovanje s surovinami in prihodnjim trgovanjem (CFTC) izvedli skupno predstavitev, ki je obravnavala zadeve kriptovalut, ICO-jev in verige blokov..

Predstavniki so priznali, da je nova industrija zelo pomembna, in poudarili, da so za zagotovitev njenega dolgoročnega uspeha potrebni pravični regulativni okviri. Regulatorji so poudarili tudi, da “če ne bi bilo bitcoinov, ne bi bilo niti verige blokov.”

Odziv trga na to izjavo se je uresničil v močnem bikovskem trendu. Napoved je imela odličen čas, saj sta se Kitajska in Indija mobilizirali za zatiranje kriptovalut, trgi pa so se spuščali. Tako BTC kot ETH sta v dneh po zaslišanju dosegla skoraj 20-odstotni dobiček.

Zaključek

Očitno je, da ima SEC pomembno upravno vlogo v kripto industriji, predpisi in napovedi, ki jih podajo, pa imajo takojšen učinek, ki sega čez meje ZDA in na svetovne kripto trge..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map