Bitcoin zasebni ključ – vse, kar morate vedeti

Zasebni ključ Bitcoin igra pomembno vlogo na področju varnosti kriptovalut, saj je neposredno povezan z zaščito sredstev. Čeprav se sklicujemo na Bitcoin, Bitcoin zasebni ključ velja tudi za druge virtualne valute.

Na srečo vas bomo zdaj naučili, kako najti svoj zasebni ključ, kako ga uporabljati in kaj boste dobili od njega.

Kaj je Bitcoin zasebni ključ?

Zasebni ključ Bitcoin je kriptografski podpis, ki uporabnikom omogoča dostop do njihovih kripto sredstev. Zasebni ključ je povezan z javnim naslovom in mora biti vedno skrit (na varnem mestu).

Ustvarjanje zasebnega ključa iz naslova Bitcoin je enostavna naloga. Če ste ustvarili denarnico Bitcoin, vas to ne bi smelo skrbeti. Denarnica bo te podatke delila z vami. Ne pozabite, da mora biti vaš zasebni ključ Bitcoin vedno shranjen na varnem mestu. 

Zasebni ključ Bitcoin bo vedno varoval vaša sredstva. Z zasebnim ključem Bitcoin boste lahko sredstva pošiljali tudi drugim uporabnikom. Javni naslov, ki ga imate, bo uporabljen za prejemanje sredstev. Ta javni naslov boste poslali drugim.

Bitcoin s črnim ozadjem

Javni naslov si predstavljajte kot številko bančnega računa. Lahko ga pošljete drugim, ki bi vam radi poslali nekaj sredstev. Zasebni ključ Bitcoin se lahko šteje za geslo za dostop do teh sredstev, ki so prispela na vaš javni naslov.

Vsak zasebni ključ Bitcoin je lahko predstavljen v obliki znakov ali prek semenske fraze (znane kot mnemonična fraza). Tako bo vsaka denarnica ponujala različne oblike predstavitve zasebnega ključa Bitcoin.

Brez zasebnega ključa ne bi mogli dostopati do sredstev na javnem naslovu. Zato teh informacij nikoli ne smete deliti z nikomer drugim. Poleg tega glavni izziv za uporabnike Bitcoinov ni razumeti, kaj je zasebni ključ Bitcoin, temveč, kako ga pravilno shraniti.

Kako najti svoj zasebni ključ Bitcoin?

Ko ustvarite denarnico, bo ustvarila zasebni ključ z naslova Bitcoin. Postopek je zelo preprost in hiter. Dejansko vam ne bi bilo treba storiti ničesar. Ustvarjalci denarnic so postopek že avtomatizirali, denarnica pa vas bo obvestila, kako shraniti ključe in kaj z njimi storiti.

Če ste prejeli transakcijo od druge osebe, boste imeli Bitcoin zasebni ključ z ravnotežjem. Recimo, da na svoj javni naslov prejmete BTC v vrednosti 100 USD. Potem boste imeli Bitcoin zasebni ključ z ravnotežjem. Če denarnico izgubite, vendar imate še vedno zasebni ključ, boste lahko ta sredstva izterjali.

Zato je pomembno vedeti, kako najti svoj zasebni ključ Bitcoin. Vedno se morate spomniti, kje ga pustite. Poleg tega bi ga morali hraniti na varnem, kjer nihče drug ne bi imel dostopa do njega. Štejte si to kot prihranek življenja. Bi jih pustili v fotoaparatu pametnega telefona ali jih shranili v sef v banki?

Povedali smo vam, kako pridobiti zasebni ključ Bitcoin. Preprosto morate ustvariti denarnico, sam ustvarjalec denarnice pa vam bo dal informacije o vašem zasebnem ključu. Če namesto tega uporabljate denarnico in ne veste, kateri je zasebni ključ, boste morda v denarnici programske opreme našli možnost, ki bi vam omogočila dostop do zasebnega ključa Bitcoin.

To je odvisno od denarnice, ki jo uporabljate. Nekatere aplikacije denarnice omogočajo uporabnikom dostop do zasebnih ključev tudi po ustvarjanju denarnice. Najbolje pa je, da zasebne ključe pravilno shranite na varnem mestu, kjer lahko imate le dostop do njih. Na trgu kriptovalut ste lastna banka.

Kako uporabljati zasebni ključ Bitcoin?

Zasebni ključ Bitcoin lahko uporabljate na različne načine. Kot smo že omenili v tem priročniku, so zasebni ključi zelo pomembni. Z njimi lahko dokažemo, da smo lastniki virtualnih valut, shranjenih na določenem javnem naslovu.

To je vsekakor pomembno. Zakaj? Kajti če izgubite denarnico, lahko sredstva izterjate z zasebnim ključem. Zasebni ključ bo posledično deloval kot najpomembnejši element vaše kripto denarnice.

Izgubil sem denarnico Bitcoin, kaj pa zdaj?

Če ste izgubili denarnico, lahko z zasebnim ključem izterjate sredstva. Ampak kako, morda sprašujete. To lahko traja le nekaj minut in to z drugimi denarnicami. Če ste izgubili denarnico Ledger Nano S in imate zasebni ključ Bitcoin, potem ste lahko prepričani, da so vaša digitalna sredstva na varnem.

Kot vidite, bo Bitcoin zasebni ključ najpomembnejši del vašega kripto računa, niti ne denarnica strojne opreme, ki ste jo uporabljali. To kaže, kako pomembno je, da zasebne ključe hranite na varnem.

trezor bitcoin denarnica, ki omogoča shranjevanje zasebnega ključa Bitcoin brez povezave

Zdaj je čas, da izterjate sredstva. Lahko kupite novo denarnico strojne opreme ali preprosto uporabite denarnico programske opreme. Ko namestite aplikacijo ali program v računalnik ali pametni telefon, izberite možnost »obnovitev iz zasebnega ključa« (ali podobno), ki bo prikazana.

Zasebni ključ bi morali kopirati in prilepiti le tam, kjer vam bodo sporočili. To lahko storite v samo nekaj minutah. Ko kopirate in prilepite zasebni ključ ali besedno zvezo, se nova denarnica samodejno naloži z Bitcoinom, ki ste ga imeli v svoji napravi. Tako preprosto je.

Kaj če bi imel v svoji stari denarnici več kriptovalut?

Če ste v stari denarnici imeli več digitalnih sredstev, ki so se izgubila, ne skrbite. Lahko kupite ali prenesete isto denarnico in tam uporabite svoje zasebne ključe. S tem bi povrnili vsa vaša sredstva. Vendar svojih zasebnih ključev nikoli ne smete dajati nikomur, ki trdi, da vam pomaga. Zasebni ključ morate vedno uporabljati vi.

Če namesto tega želite prenesti različne denarnice za vsako kriptovaluto, ki ste jo imeli, morate preprosto kopirati in prilepiti semensko besedno zvezo ali zasebni ključ Bitcoin v različne kripto denarnice..

Na primer, če ste imeli BTC, ETH in LTC, lahko naenkrat obnovite vse kriptos, če uporabljate denarnico, združljivo z BTC, ETH in LTC, kot je Ledger Nano S. Namesto tega, če uporabljate denarnico samo z BTC, potem samo vaša sredstva BTC bodo povrnjena. V tem primeru želite za izterjavo teh sredstev uporabiti druge denarnice ETH in LTC.

Kako izgleda zasebni ključ Bitcoin?

Vsak zasebni ključ je drugačen. To je nekaj, kar morate vedeti. Upodobljeni so skozi vrsto znakov – lahko so tako številke kot črke.

Vsak zasebni ključ Bitcoin je lahko predstavljen z mnemoničnim stavkom (semenski stavek) ali z uporabo prej omenjene možnosti (niz znakov). Ti zasebni ključi bodo zelo uporabni za uporabnike. Z njimi lahko vlagatelji v Bitcoin izterjajo svoja sredstva (če izgubijo denarnico) ali podpišejo transakcije.

Bitcoin zasebni ključ bi to rad:

0xFFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFE BAAE DCE6 AF48 A03B BFD2 5E8C D036 4140

Bitcoin semenski stavek bi to želel:

Beseda 1, Beseda 2, Beseda 3 … Beseda 24

Upoštevati je treba, da je lahko besedna zveza dolga 12 ali 24 besed. Ustvarijo se naključno in jih je mogoče ustvariti v različnih jezikih (vendar večinoma v angleščini). Mnemonična fraza bi lahko izgledala kot skupek naključnih besed, kot so »avto«, »postelja«, »pes« ali »dež«.

Semenske fraze so bile ustvarjene, da so zasebni ključi Bitcoin videti bolj prijazni. Na ta način bi si bilo mogoče celo zapomniti vse besede in z njimi izterjati sredstva, če bi se denarnica izgubila.

Če ste čakali na seznam zasebnih ključev Bitcoin, naj vam sporočimo, da ga ne boste našli. Vsak zasebni ključ je drugačen in bi bil povezan z Bitcoin naslovom. Ne pozabite, da svojih zasebnih ključev ne smete dati nikomur. Če tega pravila ne spoštujete, lahko na koncu za vedno izgubite sredstva.

Kako zaščititi zasebni ključ Bitcoin?

Zasebni ključ Bitcoin lahko zaščitite na različne načine. To bo zagotovo pomembno za pravilno skladiščenje sredstev. Zlato pravilo je, da si lastna banka. Gesla ne želite dati nikomur drugemu.

Kot kripto uporabnik zdaj nadzorujete svoje zasebne ključe. Če ne želite imeti te odgovornosti, uporabite kripto denarnice ali borze, ki bodo hranile skrbništvo nad vašimi kovanci. Kljub temu z uporabo borz izgubljate prednosti decentralizacije, če držite in ščitite svoja sredstva.

Če imate denarnico s strojno ali programsko opremo, zasebnega ključa Bitcoin nikoli ne smete hraniti v spletu. Lahko ga zapišete v papir in shranite v banki. Večina ljudi uporablja sef. Lahko pa ga tudi enostavno shranite na mestu, ki se vam zdi varno.

pisalo in papir na mizi - morda bi bilo dobro, da svoj zasebni ključ Bitcoin shranite v papir

Upoštevajte, da če bi zasebne ključe shranili doma, bi lahko imeli težave. Če vas na primer ukradejo ali zažgejo dom, obstaja nevarnost izgube zasebnih ključev.

Poleg tega lahko varnostno kopijo dobite tako, da si jo zapomnite. Toda to bi lahko bilo nekako težko. Poleg tega lahko shranite različne besede semenske fraze na različnih lokacijah. To bi zmanjšalo tveganje izgube zasebnih ključev zaradi nepričakovane težave.

Če najdete druge načine za zaščito zasebnega ključa Bitcoin, ga nadaljujte in ga uporabite. Ne pozabite, da brez njih ne bi mogli dostopati do svojih sredstev v primeru izgube denarnice. Poleg tega naj bodo ključi vedno na varnem in daleč od drugih.

Generator zasebnih ključev Bitcoin

Generator zasebnih ključev Bitcoin bi vam v nekaj sekundah omogočil dostop do vašega zasebnega ključa. To deluje tako, da naložite denarnico, ki jo želite uporabiti, in jo namestite v pametni telefon ali računalnik.

Če je denarnico ustvarilo priznano podjetje v kripto industriji, naj vas ne skrbi, da vas bodo prevarali. Generator zasebnih ključev Bitcoin bo za vas samodejno ustvaril zasebni ključ, ki bo povezan z naslovi vaše denarnice.

Veliko prevarantov je na spletu promoviralo generator Bitcoin zasebnih ključev. Te strani so ustvarile lažne naslove, kjer so uporabniki nalagali sredstva. Sredstva so bila večino časa na voljo, kljub temu pa so prevaranti že poznali zasebni ključ, ki so ga dali uporabniku. Zaradi tega je več uporabnikov izgubilo sredstva.

Zato je zelo pomembno, da svoj zasebni ključ Bitcoin prejmete iz zaupanja vrednega vira. Sem spada večina podjetij s strojno denarnico, ki so trenutno na voljo na trgu, in najbolj priljubljenih denarnic s programsko opremo.

Zavedajte se prevarantov. Kripto trg je poln hekerjev. Mnogi napadalci bi radi dobili dostop do vaših zasebnih ključev. Nikoli jih ne razkrivajte na spletu in jih poskušajte vedno hraniti na varnem. To bi zmanjšalo na minimum neželene in neprijetne situacije.

Končne besede o zasebnem ključu Bitcoin

Nikoli ni dovolj reči, da so zasebni ključi najpomembnejši del denarnice za kriptovalute. Z njimi dokazujete svoje kripto lastništvo. Poleg tega, če izgubite denarnico, vam zasebni ključ omogoča izterjavo sredstev.

Vedno je treba hraniti zasebni ključ Bitcoin na varnem. Izogibajte se shranjevanju v spletu. Vedno dobra varnostna kopija je vedno dobra izbira. Pomembno je tudi preveriti, ali zasebni ključ ostane pravilno shranjen.

Končno, nikoli ne smete deliti svojih zasebnih ključev z nikomer drugim. Z drugimi besedami, vi ste lastna banka. Ne želite, da drugi dobijo geslo, v katerem so vaša kripto sredstva.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map