Kaj je Cardano (ADA)? – Vodnik o vsem, kar morate vedeti

Kaj je Cardano?

Cardano (ADA) je eden najbolj priznanih blockchains in kripto projektov v vesolju. Cardano, ki ga je soustanovil Charles Hoskinson, lahko štejemo za pametno pogodbeno platformo, ki ponuja razširljivo in varno arhitekturo za razvijalce in uporabnike.. 

Glede na uradna stran Input Output Hong Kong (IOHK), razvojnega podjetja, ki dela na Cardanu, je projekt blockchain platforma z naprednejšimi funkcijami kot kateri koli drug protokol na trgu. Cardanova ekipa si prizadeva ustvariti sistem PoS, ki bi digitalni valuti in omrežju omogočil, da postaneta eden najhitrejših in najbolj razširljivih blockchain projektov na trgu. 

Omeniti velja, da ima Cardano drugačen pristop v primerjavi z drugimi kripto projekti v vesolju, saj je bil razvit ob upoštevanju filozofije in recenziranih akademskih raziskav.. 

Cardano velja za kriptovaluto tretje generacije, katere cilj je reševanje in reševanje težav razširljivosti, interoperabilnosti in varnosti. 

Charles Hoskinson

Charles Hoskinson je soustanovitelj, ne samo družbe Cardano, temveč tudi družbe Ethereum (ETH), in izvršni direktor IOHK. Gospod Hoskinson je bil delujoče v prostoru za daljše časovno obdobje. Na primer, začel je z vlaganjem v več kripto zagonskih podjetij, ki so v letih 2013 in 2014 šele naraščala. 

Na Cardanu dela odkar je projekt začel septembra 2017, ko je bikovski trg v vesolju Bitcoinu pomagal doseči nove najvišje vrednosti. Hoskinson je Cardano napisal z uporabo programskega jezika Haskell, ki se uporablja v finančnih institucijah in obrambni programski opremi. 

Hoskinson je zelo cenjena osebnost na trgu kriptovalut, ki je sodelovala v različnih projektih, govorila na prireditvah in pomagala Cardanu in Ethereumu širiti se na trgu. 

Kako deluje Cardano?

Cardano temelji na treh različnih organizacijah, ki mu pomagajo pri razvoju in napredovanju: Fundacija Cardano, IOHK in Emurgo. Ta tri podjetja so znana kot osnovni stebri celotnega projekta Cardano.

Fundacija Cardano deluje tako, da standardizira, ščiti in promovira projekt Cardano kot celoto. Delajo v različnih državah, da bi lahko spodbujali uporabo mreže Cardano.

IOHK deluje kot raziskovalno in razvojno podjetje, katerega cilj je graditi dostopne finančne storitve za posameznike in podjetja. Trenutno bo podjetje s podjetjem Cardano sodelovalo do leta 2020 in odločili bi se morali, ali bodo nadaljevali z delom ali ne. 

Emurgo deluje na drugem področju, da bi izboljšal Cardano. Podjetje dejansko deluje kot komercialna podružnica celotnega projekta. Podjetje je na Japonskem in v Singapurju v tesnem stiku z IOHK, saj skupaj kot ekosistem spodbujajo sprejetje verige Cardano po vsem svetu.. 

Zakaj Cardano velja za kriptovaluto tretje generacije?


Cardano deluje drugače kot druga digitalna sredstva in ponuja rešitve za številne izzive, s katerimi se trenutno soočajo druga digitalna sredstva. To je razlog, zakaj Cardano velja za kriptovaluto tretje generacije. V tem poglavju članka bomo razložili razliko med prvo, drugo in tretjo generacijo digitalnih sredstev.

Bitcoin

Cardano velja za projekt kriptovalut tretje generacije. To je povezano s tem, kako so se blockchain omrežja razvijala skozi čas. Bitcoin (BTC), prva virtualna valuta na trgu, je bil ustvarjen kot način pošiljanja denarja po vsem svetu, ne da bi se moral za potrditev in obdelavo transakcije zanašati na centraliziran organ. 

Vendar se Bitcoin lahko skoraj uporablja samo za pošiljanje in prejemanje plačil. Kljub temu, da se Bitcoin-ova veriga blokov lahko uporablja tudi za izvajanje nekaterih pametnih pogodb, to na splošno zahteva uporabo stranskih verig. 

Bitcoin trenutno obravnava 7 transakcij na sekundo. To si je zelo pomembno zapomniti pri tem digitalnem sredstvu. O tem bomo govorili kasneje v članku. 

Ethereum

Zato se je pojavil Ethereum (ETH), ki je poskušal rešiti številna vprašanja, s katerimi se Bitcoin ni mogel spoprijeti. Vitalik Buterin je soustanovil Ethereum ne le s Charlesom Hoskinsonom, temveč tudi z drugimi pomembnimi in priznanimi osebnostmi v vesolju, vključno z Josephom Lubinom. Ethereum ni bil le preprost plačilni sistem, temveč tudi platforma, v kateri so lahko podjetja in posamezniki uvajali pametne pogodbe. 

Čeprav so bili projekti druge generacije kriptovalut, kot je Ethereum, zelo koristni za zagotavljanje rešitev posameznikom in podjetjem, pa so imeli tudi nekaj težav. Na primer, Ethereum je bil popolnoma preobremenjen konec leta 2017, ko se je s CryptoKitties trgovalo prek Ethereumove verige blokov. 

Ethereum obdeluje med 15 in 20 transakcij na sekundo, kar še zdaleč ni idealno za pametno pogodbeno platformo, kot je ta. 

Cardano

Cardano želi rešiti težave, ki vplivajo na Ethereum in tovrstna omrežja, z izboljšanjem razširljivosti, interoperabilnosti in trajnosti. Projekt temelji na inženirstvu, ki ga uporabljajo razvijalci, in na podlagi znanstvene filozofije, ki dosega Kodeks visokega zagotovila. 

Pomembno je omeniti, da je Ethereum pred nekaj leti doživel trdo fork, v katerem se je mreža razdelila med Ethereum in Ethereum Classic (ETC). 

Hoskinson in ekipa, ki stoji za Cardanom, se želijo izogniti tem težavam. Zato so zelo pozorni na kakovostno kodo, da se ne bi ločili od glavnega omrežja Cardano. 

Na uradni strani Cardano je razloženo, da so sprejeli zbirko načel oblikovanja, inženiringa in najboljših praks, ki so družbi Cardano omogočili, da postane omrežje, kakršno je danes. Nekatera od teh načel vključujejo ločevanje računovodstva in računanja na različne plasti, razvoj decentraliziranega mehanizma financiranja za prihodnje delo, proces učenja od skoraj 1.000 altcoinov s sprejetjem funkcij, ki so smiselne, in raziskovanje družbenih elementov trgovine, med mnogimi drugimi. 

Cardanova stran se glasi:

»Iz tega nestrukturiranega sklopa idej so ravnatelji, ki delajo v podjetju Cardano, začeli raziskovati literaturo o kriptovalutah in graditi nabor abstrakcij. Rezultat te raziskave je obsežna knjižnica člankov IOHK, številni rezultati raziskav, kot so nedavni pregled skriptnega jezika, pa tudi Ontologija pametnih pogodb in projekt Scorex. “

Zakaj je pomembno pravilno merjenje in kako lahko Cardano pomaga??

Hoskinson meni, da je skaliranje več kot le transakcije na sekundo, ki jih doživlja omrežje blockchain. Meni, da je za Cardano pomembno, da upošteva tudi merjenje omrežja in podatkov. 

Cardano deluje z Ouroboros, algoritmom soglasja Proof-of-Stake (PoS), ki je veliko hitrejši od tradicionalnega algoritma soglasja Proof-of-Work (PoW), na katerem temelji Bitcoin. Uporabljajo ga tudi Litecoin (LTC), Ethereum in druge kriptovalute, kot sta Bitcoin SV (BSV) ali Bitcoin Cash (BCH). 

PoW je zelo neučinkovit zaradi količine energije, ki jo porabijo rudarji. Glede na to, da ni enostavno pridobiti rudarjev ASIC in posebne opreme za pridobivanje teh digitalnih sredstev, je decentralizacijo nekaj težko doseči. Obstaja nekaj velikih rudarjev, ki so lastniki velikega dela zgoščevalne moči celotnega Bitcoin omrežja. 

V Bitcoin omrežju je pet različnih rudarskih bazenov, ki predstavljajo 10 odstotkov celotne hitrosti razpršitve Bitcoin omrežja. To očitno ni pozitivno za najstarejšo in najbolj priljubljeno kriptovaluto. 

Z algoritmi PoS stvari delujejo drugače. Namesto rudarjev v omrežju obstajajo potrjevalniki, ki bodo vložili nekaj kovancev (v tem primeru kovance ADA) in stavili na naslednji blok, ki bi ga omrežje potrdilo. Če se blok doda, stavniki dobijo nagrado za opravljeno delo. 

Glavna razlika pri Bitcoin-ovem PoW je v tem, da soglasnim algoritmom PoS ni treba porabiti velike količine energije za potrditev transakcij, vstopne ovire pa so nižje (ASIC ali posebna rudarska oprema ni potrebna). 

Ouroboros

Zdaj, ko vemo, kako delujejo sistemi PoS, bo Ouroboros preverjal porazdelitev žetonov v ekosistemu, tako da bo svet delil na različna obdobja, ki bodo nato razdeljena na reže. Vsaka od teh obdobij ima zelo kratko življenjsko dobo, ki je enaka 20 sekundam. 

Morda se sliši nekoliko tehnično, vendar je zelo enostavno razumeti. Zgoraj omenjeni igralni avtomati bodo imeli naključno izbranega voditelja. Ti voditelji bodo nato izbrali nove bloke, ki bodo dodani v omrežje, podobno kot rudarji v sistemih PoW.. 

Vodje igralnih avtomatov bi morali imeti vsaj 2% delež v Cardanu. Zainteresirane strani imajo možnost, da izvolijo voditelje za naslednje obdobje. 

Da bi zagotovil boljše rešitve za skaliranje, Cardano sodeluje s tehnologijo, imenovano RINA, ali Rekurzivna medmrežna arhitektura. Glavni cilj je ustvariti heterogeno omrežje, ki zagotavlja zasebnost, preglednost in tudi razširljivost. 

Skupina Cardano razvija Ouroboros, da ga čim prej sprosti na trg. To je ena najbolj pričakovanih funkcij, ki jo čakajo vlagatelji in uporabniki družbe Cardano. 

Izboljšanje razširljivosti in interoperabilnosti

Ker se kripto omrežja širijo po vsem svetu, se morajo spoprijeti s težavami s skaliranjem, ki jih morda ni tako enostavno rešiti. Obstajajo trije različni načini, ki jih Cardano upošteva za lažjo mrežo: obrezovanje, naročnine in stiskanje. 

Poleg tega razvijalci razmišljajo tudi o razdelitvi verige blokov in zmanjšajo količino podatkov, ki jih je treba shraniti. To naj bi zmanjšalo podatke, s katerimi se morajo uporabniki spoprijeti. 

Za Cardano je zelo pomembna tudi interoperabilnost. Trenutno v vesolju delujejo različne kriptovalute. Vsi imajo svoje značilnosti in delujejo na različne načine. Vendar je zelo težko hkrati povezati in uporabljati te virtualne valute. Njihovih omrežij ni mogoče povezati na enostaven način. 

Izmenjave kriptovalut omogočajo uporabnikom izmenjavo digitalnih sredstev in kripto svet povežejo s tradicionalnim finančnim okoljem. Tako želi Cardano ponuditi enostavnejši način za povezavo teh kriptovalut med seboj in celotnim ekosistemom blockchain za tesnejši stik z zapuščinskim finančnim svetom. 

Način za to je skozi stranske verige. V številnih kripto omrežjih je veliko stranskih verig, ki ponujajo različne rešitve za digitalna sredstva. Preko teh stranskih verig bi se omrežja medsebojno povezovala in komunicirala, kar omogoča hitrejši način, da imajo različne funkcije iz različnih omrežij.. 

Za povezavo z bankami in drugimi finančnimi institucijami se mora kripto prostor osredotočiti na metapodatke, dodeljevanje in skladnost. Vse te stvari so zelo pomembne, če želi celoten trg biti interoperabilen s tradicionalnimi finančnimi institucijami. Metapodatki tem podjetjem in organizacijam pomagajo pri prenosu podatkov med strankami, pri povečanju učinkovitosti organizacije elektronskih podatkov in pri mnogih drugih stvareh. 

To je za svet kriptovalut zelo nevarno. Zakaj? Zaradi tehnologije veriženja blokov. Čeprav je tehnologija porazdeljene knjige (DLT) koristna za različne stvari, je lahko tudi škodljiva, če jo uporabljamo nepravilno. Če je treba zasebne podatke hraniti v nespremenljivem omrežju verig blokov, lahko do teh podatkov dostopajo druge stranke, kar za zasebnost ni dobro. 

Cardano želi to težavo rešiti z analizo metapodatkov in izbiro določenih informacij, ki jih je treba deliti na verigi blokov. To bi zagotovilo boljše informacije tradicionalni finančni industriji in zaščitilo zasebnost uporabnikov. 

Poleg tega, ker banke potrebujejo imena tistih, ki se ukvarjajo z digitalnimi sredstvi in ​​obdelujejo finančne transakcije, si razvijalci Cardano prizadevajo, da bi uporabnikom omogočili, da se odločijo, kako bodo delili svoje podatke. 

Vedite, da so vaše stranke (KYC), boj proti pranju denarja (AML) in financiranje terorizma (ATF) pomembne stvari, ki jih je treba upoštevati. Finančne institucije zahtevajo te informacije, da bi razumele, kako uporabniki obravnavajo transakcije. Z izkoriščanjem metapodatkov in omogočanjem posameznikom, da se sami odločijo, kaj bodo storili s svojimi podatki, so uporabniki lahko prepričani, da bodo lahko hitreje komunicirali z bankami in drugimi institucijami. 

Razvoj in izboljšanje mreže Cardano

Čeprav Cardano še naprej raste, je pomembno, da imamo trajnosten poslovni model, ki bi omogočil, da se vsi ti projekti prej ali slej sprostijo na trg. Charles Hoskinson in sodelujoči v projektu Cardano so se ob začetku projekta odločili, da ne bodo izvajali prve ponudbe kovancev (ICO).. 

Zato se je Cardano odločil ustvariti zakladnico, ki se financira z majhnim delom blokovske nagrade. Če obstaja podjetje, ki želi nekatere stvari spremeniti v ekosistem, lahko od državne blagajne zahteva nepovratna sredstva. Zainteresirane strani v mreži Cardano se bodo kasneje odločile, ali bo nepovratna sredstva dodeljena ali ne. 

Ko bo mreža vse večja, bodo razvijalci lahko porabili več sredstev. Provizije v omrežju se izračunajo po tej enačbi:

Provizija za prenos = a + b * velikost transakcije. 

Črka “a” je enaka 0,155381 ADA, “b” je še ena konstanta, enaka 0,000043946 ADA / bajtu, velikost transakcije pa je treba dodati na koncu v bajtih. 

Napovedovanje cen ADA

ADA je trenutno ena izmed najboljših kriptovalut na trgu. Tržna kapitalizacija virtualne valute je 1,47 milijarde dolarjev, cena na kovanec pa 0,056 dolarja, zaradi česar je 12. največja digitalna valuta. 

Na UseTheBitcoin smo napisali članek o napovedovanju cen ADA. Številni strokovnjaki menijo, da je dolgoročno, srednjeročno in kratkoročno za ADA bikovsko. Vendar moramo upoštevati splošno tržno uspešnost, na primer, če obstaja trg medveda ali bika. 

Tekmovalci

Cardano (ADA) velja za edinstvenega v tem, kako je bilo digitalno sredstvo ustvarjeno, lansirano in kako se trenutno upravlja. Kriptovaluta Libra, s katero Facebook dela, pa bi lahko vplivala na države, v katerih trenutno deluje ADA. Cilj tehtnice je pomagati uporabnikom, zlasti tistim v državah v razvoju, pri obdelavi transakcij in dostopu do finančnih storitev. 

Charles Hoskinson je med pogovorom s Finance Magnates omenil, da v Addis Abebi v Etiopiji delajo na plačilni mreži za šest milijonov ljudi.. 

Glede možnosti, da Facebook konkurira Cardanu, je komentiral:

»Živim na tem trgu. In lahko vam povem, da ameriška vlada, po definiciji najmočnejša enota na svetu, težko plačuje v Etiopijo. Če se trudijo, kako bo to storilo zasebno podjetje. “

Kako kupiti in kje shraniti ADA?

Na trgu obstaja veliko borz kriptovalut, ki vlagateljem in uporabnikom omogočajo nakup ADA. Začetniki na splošno težko pravilno vedo, kje lahko kupijo kriptovaluto ADA. Zato smo napisali vodnik za ljudi in vlagatelje, ki jih zanima nakup Cardano. 

Ena izmed borz, ki uporabnikom omogoča pridobitev tega digitalnega sredstva, je Binance, ena najbolj priljubljenih kripto platform na svetu. Binance je tudi ena izmed borz z največjim obsegom trgovanja na trgu. 

Mogoče je kupiti ADA z različnimi valutami, vključno z Binance Coin (BNB), Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Paxos Standard (PAX), TrueUSD (TUSD), USD Coin (USDC) in Tether (USDT). 

Obstajajo tudi druge borze kriptovalut, ki uporabnikom omogočajo nakup ADA tudi prek različnih parov. 

Vlagatelji, ki želijo imeti ADA, lahko to storijo tako, da sredstva pošljejo v denarnico za kriptovalute, ki podpira to digitalno sredstvo. Izmenjave za posameznike niso primerne za shranjevanje virtualnih valut, ker jih napadi lahko vdrejo in prizadenejo. 

Pravilno shranjevanje digitalnih sredstev, vključno s Cardano (ADA), je zelo pomembno. Zato smo ustvarili seznam najboljših denarnic Cardano na trgu. Vlagatelji jih lahko preverijo in razumejo, kateri je tisti, ki bolj ustreza njihovim potrebam. 

Najnovejši razvoj

Po navedbah fundacije Cardano so pravkar odprli spletno mesto Shelley testnet. To je eden najpomembnejših dogodkov, povezanih z omrežjem Cardano, ki naj bi kriptovaluti pomagal še naprej širiti. 

Poleg tega je projekt uvedel tudi nov načrt, v katerem bodo pojasnili, kako se bodo preselili iz kraja Byron in Shelley. To bi omrežjem omogočilo, da postanejo omrežje, ki ga vodi skupnost, o katerem je razmišljal Charles Hoskinson. 

Uradni načrt Cardano, ki ga je zahtevala skupnost, se glasi:

“Cardano je revolucionarno omrežje verig verig dokazov o deležu, ki se razvija v decentralizirano razvojno platformo aplikacij (dApp) z knjigo več sredstev in preverljivimi pametnimi pogodbami.”

Cardano želi biti stokrat bolj decentraliziran kot Bitcoin in to trenutno poskušajo narediti razvojne ekipe Charlesa Hoskinsona in Cardanoa. 

Nenazadnje Weiss Ratings meni, da je Cardano učinkovita in donosna blockchain platforma. V nedavnem Tweetu, ki ga je napisala neodvisna bonitetna agencija, je Cardano eden najboljših projektov v vesolju in tudi eden najcenejših kriptofonov tam zunaj. 

#Cardano je eden najboljših projektov v vesolju in tudi eden najcenejših kriptoslovcev. #ADA #crypto #cryptocurrency #altcoins #bitcoin #BTC

– Weiss Crypto Ratings (@WeissCrypto) 20. maj 2019

Zaključek

Cardano je eden najbolj obetavnih in načrtovanih kriptovalutnih projektov na trgu kriptovalut. Mrežo razvijajo strokovnjaki z različnih področij, ki se osredotočajo na ponujanje najboljših storitev in izdelkov, ki jih lahko zagotovijo. 

Digitalno sredstvo ADA je po mnenju CoinMarketCap eno najbolj priljubljenih na trgu in tudi eno najbolj dragocenih. 2019 in 2020 sta zelo pomembni leti za celoten kripto trg in Cardano bo zagotovo med najbolj revolucionarnimi projekti. 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map