Kaj je Litecoin (LTC)

Kriptovalute so vsak dan bolj priljubljene. Ena prvih ustvarjenih kriptovalut je bil Litecoin, zato je med najbolj priljubljenimi kovanci. Za to kriptovaluto ste najverjetneje že slišali in ker ste tukaj, se verjetno sprašujete, kaj je Litecoin. Tukaj se boste naučili:

Kaj je Litecoin?

Litecoin (LTC) je eno najbolj priznanih verig blokov in digitalnih sredstev na trgu kriptovalut. Virtualno valuto je Charlie Lee ustvaril že leta 2011 in velja za srebro v bitcoinovskem zlatu.

Ena od organizacij, ki stoji za Litecoinom, je Fundacija Litecon. Po njenem mnenju je Litecoin digitalno sredstvo, ki temelji na predpostavki hitrih rokov za potrditev in nizkih provizij za transakcije. Zato se Litecoin uporablja za plačevanje blaga in storitev.

Litecoin je tudi ena najstarejših virtualnih valut v vesolju in je bil pred leti eden glavnih konkurentov Bitcoinov. Danes je Litecoin peta največja kriptovaluta po tržni kapitalizaciji za Bitcoinom (BTC), Ethereumom (ETH), XRP in Bitcoin Cashom (BCH).

Charlie Lee – ustvarjalec LTC

Charlie Lee ali je ustanovitelj Litecoina. Diplomiral je in magistriral iz računalništva in diplomiral leta 2000. Po odhodu z MIT-a je delal v različnih fintech podjetjih, vključno z Google in Guidewire Software.

G. Lee je začel spoznavati Bitcoin iz članka o Silk Roadu leta 2011, kot je povedal že julija 2018 na Twitterju. Takrat je v Googlu delal na različnih projektih, vključno z YouTube Mobile ali Chrome OS.

Lee je začel rudariti Bitcoin, kot mnogi drugi računalniški znanstveniki, ki so jih zanimali Bitcoin in celoten prostor verige blokov. Zato se je odločil, da bo ustvaril lastno digitalno sredstvo po Bitcoinovem modelu.

Kako deluje Litecoin?

Po poskusu ustvarjanja lastnega digitalnega sredstva, imenovanega Fairbix, je Lee izdal Litecoin. Fairbixu ni uspelo, Litecoin pa je pritegnil pozornost številnih posameznikov po vsem svetu. Čeprav je bila virtualna valuta zelo podobna bitcoinom, je imela s slednjimi opazne razlike.

Litecoin je bil objavljen kot odprtokodni odjemalec na GitHubu 7. oktobra 2011. Nekaj ​​dni kasneje je Litecoin začel delovati.

V primerjavi z Bitcoinom ima Litecoin skupno 84 milijonov ponudb, rudarski algoritem, imenovan Scrypt, in 2,5 minut blokov. Bitcoin namesto tega ima skupno 21 milijonov dobav, rudarski algoritem, imenovan SHA-256, in čas bloka 10 minut.

Mreža Litecoin svoje težave prilagaja vsakih blokov leta 2016 ali treh dni in pol. To pomeni, da se rudarji težje prilagodijo svoje Litecoin težave hitreje kot Bitcoin, kjer se težava prilagaja vsaka 2 tedna.

Čeprav Bitcoin in Litecoin delujeta na podoben način, Litecoin zaostaja pri razpolovitvi. Bitcoin bo naslednje leto doživel tretjo polovico, Litecoin pa je pred kratkim doživel drugo znižanje nagrade. Vsaka štiri leta tako Bitcoin kot Litecoin doživljata zmanjšanje nagrad, ki jih prejmejo rudarji, kar je eden najpomembnejših lastnosti nekaterih kriptovalut, zlasti valut Proof-of-Work (PoW). Nova izdaja kovancev se zmanjša za 50% po 840.000 blokih za Litecoin in 210.000 blokov za Bitcoin.


Z nižjo izdajo in večjim povpraševanjem po digitalni valuti naj bi se cena virtualne valute hitreje zvišala, če bo na trgu prišlo do šoka povpraševanja. Rudarjem, sproščenim na trg, bo za večje število vlagateljev na voljo manj LTC.

Litecoin je izvedel tudi atomske zamenjave, ki posameznikom omogočajo medsebojno izmenjavo kovancev, ne da bi morali biti odvisni od tretje osebe. Z izvajanjem zgoščenih pogodb o časovni zakasnitvi je mogoče plačila poslati po vnaprej dogovorjenem roku.

Med Litecoin in Decred (DCR) in Vertcoin (VTC) je bilo izvedenih nekaj atomskih zamenjav.

Dokaz o delu algoritma na Litecoin

Z algoritmom PoW, ki ga ima Litecoin, je mogoče omrežje ohraniti decentralizirano in izvajati tudi potrditvene transakcije. Rudarji uporabljajo računsko moč, ki jo imajo, za reševanje kriptografskih ugank. Ko rudar najde blok in obdela vse transakcije, ta rudar prejme nagrado v LTC, ki je trenutno 12,5 LTC na blok.

Bitcoin rudarji morajo kupiti specializirane stroje, imenovane ASIC, če želijo izkopati najbolj priljubljeno digitalno sredstvo. Za učinkovito kopanje Litecoina in ohranjanje konkurenčnosti v rudarski industriji potrebujete posebno opremo.

Kot smo že omenili, Litecoin uporablja algoritem Scrypt v primerjavi z Bitcoinom, ki uporablja SHA 256. Cilj algoritma Scrypt je zagotoviti, da lahko Litecoin kopajo vsi in ne le nekateri posamezniki z ASIC rudarji. Čeprav je bilo mogoče Litecoin izkopati s CPU-ji in grafičnimi procesorji, je danes zelo neučinkovit in Scrypt ASIC-ji prevladujejo na trgu.

V času pisanja tega članka se je hitrost razpršitve Litecoina znatno povečala od začetka leta 2019. Konec leta 2018 je stopnja razpršitve dosegla 146 TH / s. Pred dnevi je imela mreža hitrost razpršitve 523 TH / s, kar predstavlja 258-odstotno povečanje od decembra.

Hitrosti transakcij in provizije

Litecoin ima hitrejše transakcijske hitrosti kot Bitcoin in deluje za cenejše provizije. Litecoin časi blokov ponavadi znašajo približno 2,5 minute in nihajo v tesnem razponu med 2,2 in 2,75 minute. To je zelo koristno za številne trgovce in tiste, ki sprejemajo Litecoin, ki bodo digitalno sredstvo prejeli z dvema potrditvama v samo 5 minutah.

To je prednost v primerjavi z Bitcoinom, ki zahteva deset minut, da lahko prejmete eno potrditev. Poleg tega so pristojbine, ki jih plačujejo uporabniki, veliko cenejše kot v Bitcoin omrežju. Povprečna provizija na transakcijo LTC trenutno znaša 0,059 USD, medtem ko ima Bitcoin povprečno provizijo za transakcijo 1,54 USD.

Poleg tega je Litecoin tudi ena izmed digitalnih valut z največjo likvidnostjo na trgu. Na hiter in varen način ga je mogoče kupiti ali prodati na različnih borzah po vsem svetu.

Da bi lahko povečal število transakcij, ki jih omrežje lahko obdeluje, je Litecoin predstavil Segregated Witness (SegWit), ki omogoča manjše transakcije, kar ima za posledico več prostora na blok.

Čeprav digitalna valuta ponuja hitre in poceni transakcije, so morali razvijalci Charlie Lee in Litecoin delati, da bi se lahko izognili napadom poplav. Ti napadi so povezani z zlonamerno entiteto, ki obdeluje več transakcij za preobremenitev omrežja. To poveča pristojbine in tudi celotno omrežje upočasni.

Zaupne transakcije

Zaupne transakcije so ena najbolj pričakovanih funkcij v omrežju Litecoin. Dandanes digitalna sredstva, kot so Bitcoin, Ethereum in Bitcoin Cash, registrirajo vse transakcije, obdelane v njihovih verigah blokov. To je nekaj, kar uporabnikom ne omogoča, da ostanejo zasebni vsakič, ko opravijo prenos.

Dejansko je mogoče videti, na kateri naslov so bila poslana sredstva, kateri znesek je bil opravljen, plačane pristojbine in kdo je prejel transakcijo. Podjetja, zadolžena za analizo podatkov blockchain, lahko IP-je, e-poštna sporočila in drugo povežejo z določenimi naslovi.

Zato je Charlie Lee na Twitterju zapisal, da je zamenljivost edina lastnost zdravega denarja, ki trenutno manjka pri Bitcoinu in Litecoinu. Zato se je odločil, da se bo z dodajanjem zaupnih transakcij osredotočil na to, da bo Litecoin bolj zamenljiv.

Da bi to storili, bo omrežje doživelo soft-fork. Poleg tega raziskujejo tudi neprebojno zaščito MimbleWimble z razširitvenimi bloki, kar je podoben koncept kot stranske verige. Čeprav ni nobenega natančnega datuma za zagon, je namen to storiti nekje leta 2019, kot je pojasnil gospod Lee.

S to izvedbo bo Litecoin lahko ohranil zasebnost tistih, ki trgujejo s sredstvi, in zaščitil njihove podatke, vključno s transakcijskimi sredstvi. Čeprav je to zelo pozitivno za celotno omrežje, je treba omeniti, da se bodo transakcijski stroški znatno povečali.

Kako kupiti in kje shraniti Litecoin?

Digitalno valuto je mogoče pridobiti na številnih borzah kriptovalut po vsem svetu. Ker Litecoin ni majhna navidezna valuta in na trgu deluje že zelo dolgo, ga je mogoče kupiti na velikem številu kripto platform.

Nekateri izmed najboljših krajev za nakup Litecoina so med drugim Binance, Coinbase, Bibox, Huobi Global in KuCoin. Za začetnike je običajno, da pravilno vedo, kje lahko kupijo LTC. Zato smo napisali vodnik za ljudi in vlagatelje, ki jih zanima nakup Litecoin.

Preko Binance je mogoče kupiti LTC z Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Paxos Standard (PAX), TrueUSD (TUSD), USD Coin (USDC) in Tether (USDT). Litecoin predstavlja 2,5% celotnega obsega trgovanja pri Binanceu.

Uporabniki, ki želijo imeti LTC, lahko to storijo z denarnico za kriptovalute, ki podpira Litecoin. Čeprav borze uporabnikom zagotavljajo denarnice, z zasebnimi ključi upravlja borza, kar pomeni, da v primeru vdora ali zamenjave borze sredstva ne bodo več na voljo.

Cena in vrednost Litecoinov

Litecoin je ena najuspešnejših digitalnih valut na trgu. Zato je vrednost Litecoina navadno med desetimi, odkar je bila objavljena na trgu. V zadnjih mesecih se je s Litecoinom trgovalo med 8. in 4. položajem.

Najvišja cena, ki jo je dosegel Litecoin, je bila 12. decembra 2017, ko je digitalna valuta presegla 420 dolarjev za kovanec. Takrat je bil ves trg kriptovalut navdušen nad tem, katera najvišja cena bi lahko imela digitalna valuta.

Po tem je vrednost Litecoina vstopila na medvedji trg, ki je trajal do decembra 2018. 14. decembra 2018 se je z Litecoinom trgovalo blizu 22 dolarjev, kar je najnižja točka več kot celo leto. Od tega trenutka je vrednost Litecoina narasla na 140 USD in se trenutno trguje okoli 50 USD na LTC.

Litecoin Cena

Kar zadeva BTC, se je tudi Litecoin povzpel nad 0,025 BTC in padel pod 0,00023 BTC na LTC. Zdaj se z Litecoin trenutno trguje okoli 0,007705 BTC. Večino svoje zgodovine se je z Litecoin trgovalo nad to ravnjo. Po navedbah CoinMarketCap ima trenutno Litecoin tržno kapitalizacijo 5,87 milijarde USD.

Če želite izvedeti več o tem, kakšna je cena Litecoin, lahko preberete našo napoved cene Litecoin.

Zaključek

Litecoin je ena najbolj priznanih in najstarejših digitalnih valut v vesolju. Pokazalo je, da je mogoče biti odporen skozi vsa leta in kako je mogoče slediti Bitcoinu ter predlagati več izboljšav. Ta digitalna valuta izvaja številne posodobitve, ki jih je pozneje uporabil Bitcoin, vključno z njimi Ločena priča, in v prihodnosti, Zaupne transakcije ali Atomske zamenjave.

Litecoin se je pred kratkim prepolovil in mnogi strokovnjaki menijo, da se bo v bližnji prihodnosti na trgu kriptovalut zgodil bik. Fundacija Litecoin sodeluje tudi s številnimi subjekti in organizacijami, da še naprej promovira Litecoin in širi posvojitev.

Jasno je, da je Litecoin med največjimi digitalnimi sredstvi in ​​naj bi tak tudi ostal v prihodnjih letih. kaj je litecoin kaj je litecoin

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map