Kako izkopati Litecoin: strojna in programska oprema

Navidezno “rudarstvo” je ena najbolj zanimivih stvari o kripto prostoru. Zamisel, da lahko s svojim računalnikom zaslužimo pasivni dohodek v kriptovaluti, je v zadnjih nekaj letih pritegnila poplavo podjetnikov, podobno kot zlata mrzlica iz 19. stoletja. Ta članek se bo osredotočil na to, kako kopati Litecoin, eno najstarejših in najbolj znanih kriptovalut.

Kaj pravzaprav je rudarstvo? Na splošno je mogoče decentralizirati blockchain omrežja in kriptovalute. Pomen ni pod nadzorom ali delovanjem ene same družbe. Vsako transakcijo, ki se zgodi v omrežju, je treba preveriti in potrditi. Ko je to storjeno, se v mrežo za to transakcijo doda “blok”, ki tvori (od tod tudi ime) verigo blokov.

Preverjanje prihaja od “rudarjev”. Računalniki s posebno funkcijo za reševanje sistema algoritmov za dokončanje bloka. Številni rudarji tekmujejo, da bodo algoritem najprej rešili. Tisti, ki to stori, je nagrajen s kovanci iz tega omrežja (na primer Bitcoin).

Rudarstvo bitcoinov je že dolgo najbolj priljubljeno, saj ima sam kovanec največjo vrednost. Toda to pomeni, da je konkurenca tudi najvišja in s tem najtežje doseči dostojne donose. Iz tega razloga lahko manj konkurenčni kovanci, kot je Litecoin, zaradi bolj doslednih nagrad dejansko prinesejo boljšo donosnost naložbe.

Ta priročnik vam bo povedal, kaj je potrebno za začetek rudarjenja Litecoin.

Kaj je Litecoin?

Začnimo s kratko razlago, kaj Litecoin pravzaprav je.

Obstaja pogost stavek, ki se uporablja za opis Litecoin. Če je Bitcoin enak zlatu, potem je Litecoin srebro. Litecoin je kot vilice iz Bitcoin kode ustvaril nekdanji Googlov inženir Charlie Lee. Litecoin deluje na zelo podoben način kot Bitcoin in je zasnovan za hitrejšo obdelavo transakcij, zato je boljša možnost kot vsakodnevno plačilno sredstvo.

Litecoin je bil prvič izdan leta 2011. Od takrat je bil eden najbolj cenjenih altcoinov in je bil Bitcoin največji konkurent pred izdajo Ethereuma. Medtem ko je vrednost Litecoina v primerjavi z drugimi kovanci z veliko kapico nekoliko padla, ostaja ena najboljših transakcijskih valut. Litecoin trenutno sprejema več kot 200 spletna in opečnata podjetja.

Kaj je treba razmisliti, preden začnete rudariti Litecoin

Kriptokopavanje ni tako enostavno kot zagrabiti kramp in začeti kopati. Obstaja več predpogojev, na katere morate razmisliti, preden začnete, in iskreno, ne bodo vsi mogli rudariti kripto.

Za rudarstvo Litecoina boste potrebovali znatno naložbo. V prvih dneh je bilo mogoče rudariti na katerem koli spodobnem računalniku. Toda zaradi narave rudarjenja in tega, kako se uporabniki med seboj tekmujejo za nagrado blokov, so naprave, ki se uporabljajo za rudarstvo, postale neverjetno močne. Kdor poskuša rudariti v običajnem računalniku, bo vsakič premagan.

Torej, če želite imeti kakršne koli realne možnosti za nagrado blokov, potrebujete rudarski računalnik po meri in zmožnost plačila stroškov porabe stroja. Zaradi stroškov električne energije v primerjavi s cenami kripto v nekaterih delih sveta rudarstvo ni vedno izvedljivo, saj verjetno ne boste zaslužili dovolj donosa, da boste samo pokrili račun za elektriko.

Upoštevati boste morali, koliko dnevnih donosov boste verjetno ustvarili po stroških električne energije. Pomislite tudi na čas, potreben za povrnitev denarja, porabljenega za rudarsko strojno opremo. Na dan lahko zaslužite 2 USD, toda če ste za rudarski računalnik zapravili 1000 USD, bo trajalo več kot dve leti in pol, da se povrnejo. Se pravi, če se cena Litecoina ne spremeni. Lahko bi se dvignil in vaše rudarjenje bi lahko lažje postalo donosno, lahko pa tudi pade in povzroči izgubo.

Obstaja več možnosti za tiste, ki želijo dobiti kos rudarske pite, vendar si ne morejo privoščiti, da bi sami upravljali nastavitev. Do tega bomo prišli nekoliko kasneje, ampak najprej, tukaj je, kako lahko Litecoin sami izdelate.

Kako izkopati Litecoin

Prva stvar, ki jo boste potrebovali, je kripto denarnica, ki lahko hrani vaše kovance. Za rudarstvo Litecoin bi bila najboljša možnost Osnovna denarnica Litecoin, oblikovali in podprli razvijalci Litecoin.

Nato boste potrebovali stroj za kopanje Litecoina. Rudarsko nastavitev ali »ploščad« lahko sestavite sami ali pa kupite posebej izdelanega kriptokopa. Kitajsko podjetje Bitmain je eden največjih svetovnih dobaviteljev rudarske opreme in na svojem spletnem mestu prodaja vrsto rudarskih računalnikov. Narejeni za kriptokopavanje, Bitmanovi stroji Antminer na splošno ponujajo najučinkovitejšo kombinacijo računalniške moči in porabe energije, s čimer dosežejo najboljši ROI, ko rudarite Litecoin.

Kako izkopati Litecoin z Antminer L3 Plus

Če imate nekaj znanja, ga lahko izdelate sami. Glavne komponente, ki jih boste potrebovali, so:

  • Ena ali več grafičnih procesorskih enot na visoki ravni (GPU)
  • Nastavitev hladilne enote ali ventilatorja (rudarjem grozi pregrevanje z energijo, ki jo porabijo)
  • Nekakšen Scrypt rudarska programska oprema

Na splošno bodo ploščadi postavljene s številnimi povezanimi grafičnimi procesorji, tako da bodo dobili največ moči in največ možnosti za nagrado blokov. To pomeni, da boste verjetno potrebovali dostojno količino prostora, namenjenega stroju.

Zagotoviti boste morali dosleden dostop do električnih in internetnih povezav, da boste lahko Litecoin kopali v tekočem operacijskem okolju 24 ur na dan, 7 dni v tednu. Če se ne nameravate zadržati dolgoročno, se prijavite za kripto izmenjavo, da boste lahko premikali kovance, ki jih izkopavate. Izmenjava kot Binance vam omogoča, da svoj Litecoin trgujete za Bitcoin, Ethereum ali široko paleto manjših kovancev Coinbase vam omogoča dvig kovancev za fiatove valute (USD ali EUR).

Na koncu dolgoročno vodenje rudarske dejavnosti ni tako pasivno, kot si morda mislite. Pomembno je biti na tekočem z razvojem v rudarski industriji. Kripto in kriptokop je še zelo mlad, zato se spremembe nenehno dogajajo. Rudarji se morajo spreminjati s spremembami. Na trg lahko pride nova tehnologija, zaradi katere so na primer starejši stroji zastareli. To lahko vključuje tudi posodobitve omrežja Litecoin, ki lahko vplivajo na njegov algoritem rudarjenja.

Strojna oprema

Trenutno med najboljše rudarje Litecoin spadajo Antminer L3 ++, Innosilicon A4 in Innosilicon A6. Izbira pravilnega in najučinkovitejšega rudarja bo očitno bistvenega pomena pri tekmovanju za nagrade, ki jih zagotavlja omrežje Litecoin. 

Obstaja več dejavnikov, zaradi katerih bo donosneje rudariti Litecoin in druga digitalna sredstva. Ena od teh stvari je povezana s strojno opremo, ki jo uporablja rudar. Tisti, ki uporabljajo starejše rudarje ASIC, bodo imeli manj zmogljivosti kot uporabniki, ki so kupili novejšo in zmogljivejšo strojno opremo. 

Najbolj priljubljen rudar za Litecoin je tisti, ki ga je ustvaril Bitmain, imenovan Antminer L3 ++. To je posodobitev prejšnjega modela Antminer L3 +. Stroj se ponaša s hitrostjo razpršitve 596 MH / s s porabo energije 1050W. Rudar je bil izpuščen maja 2018 in deluje pri temperaturi med 0 ºC in 40 ºC. 

A4 Dominator, ki ga je ustvaril Innosilicon, je bil prvi 14-nanometrski rudar Litecoin na svetu, ki je vstopil v množično proizvodnjo. Rudar ASIC je bil predstavljen leta 2016, dobavljen pa je bil sredi oktobra 2016. Ta rudar ponuja 280 MH / s na enoto z zmogljivostjo, ki je lahko + – 10%. Hkrati ima porabo 1,5 W / MHs, kar pomeni, da bi porabil 420 W. 

A6 je tudi eden najmočnejših rudarjev Litecoin, ki je na voljo na trgu s hitrostjo 1230 MH / s in porabo energije 1500 W. Rudar lahko obratuje tudi pri sobni temperaturi med 0 ºC in 40 ºC.

Poraba električne energije

Zdaj, ko se je Litecoin ravno prepolovil, bo več kot pomembno, da z zmanjšanjem stroškov rudarje naredimo bolj učinkovite. Električna energija in z njo povezani stroški so za rudarje ena najpomembnejših stvari donosna ali ne. Višje cene električne energije bodo očitno negativno vplivale na prihodek, ko boste kopali Litecoin. 

Da bi zmanjšali porabo električne energije, rudarji običajno delujejo v hladnejših regijah in državah. Rusija, Islandija, Kitajska in Kanada so dobra lokacija za kriptokopače, da lahko locirajo svoje dejavnosti. Z nižjimi temperaturami rudarji potrebujejo manj hladilnika za učinkovito delovanje – to pomeni, da zagotavljajo najvišjo hitrost razpršitve in porabijo čim manj električne energije, da se ohladijo.

Obnovljivi viri energije so tudi dober način za bolj donosno pridobivanje Litecoina. Selitev v kraje z obilnimi zalogami energije (veter, sonce ali hidravlika) bi lahko bil dober način za zmanjšanje izdatkov. 

Mine Litecoin je nesamostojna pot

Če se zdi, da je rudarjenje kripto nekoliko zastrašujoče, je to zato. V domači pisarni ne morete več začeti majhnega rudarjenja in konkurirati komercialnim rudarskim kmetijam. Na srečo obstaja nekaj alternativ za tiste, ki nimajo sredstev, da bi ustanovili operacijo na komercialni ravni.

Ena od možnosti je, da se pridružite rudarskemu bazenu. Tu veliko ljudi združi svojo računalniško moč, da pomaga rešiti blok transakcijo in si prislužiti blokovske nagrade. Z razdelitvijo nagrad med posameznimi strankami je donos nižji, vendar omogoča dostop do rudarjenja z veliko manjšo naložbo.

Druga možnost je nakup delnic rudarske dejavnosti. To omogoča podjetjem, ki upravljajo rudarske ploščadi ali večje rudarske farme, da zgradijo večje in bolj konkurenčne postavitve, kar prinaša večji donos. Medtem ko tisti, ki si ne morejo privoščiti ali nočejo sami kopati, lahko vlagajo in zaslužijo pasivni dohodek.

Obstaja veliko uglednih podjetij, ki upravljajo rudarske bazene ali vlagajo v rudarske dejavnosti, vendar je tudi veliko prevar. Če razmišljate o vlaganju v katero koli od teh metod za pridobivanje Litecoina, temeljito raziščite in preverite, da ne boste postali žrtev nezakonite operacije.

Rudarstvo Litecoin: Povzetek

Bitcoin rudarstvo ni več izvedljivo na nič manj kot v polni komercialni ravni. In čeprav se rudarstvo Litecoin začenja usmerjati po isti poti, je za nekoga, ki vodi samostojno rudarsko operacijo, veliko bolj realistično.

Glede na to, kam gre cena Litecoina v bližnji prihodnosti, bi rudarska naložba na medvedjem trgu, kot je 2018, lahko prinesla velike dividende, če bi prišel naslednji bikovski tek.

Če želite zdaj začeti rudariti Litecoin in imate sredstva za to, hkrati pa ohraniti dobiček, bi bil najboljši nasvet, da vlagate v enega od Bitmainovih strojev Antminer. Samo ostanite v stiku s trgom, tako da novega napredka v rudarstvu ne boste pustili za seboj.

Vas zanima več o ceni in donosnosti rudarjenja Litecoin? Celotno (in dosledno posodobljeno) napoved cene Litecoin lahko preberete tukaj.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map