Priročnik za razumevanje drsečih povprečij pri tehnični analizi

Vlagatelji se običajno zanašajo na temeljno analizo, da ocenijo varnost in njeno lastno vrednost (ter analizirajo njen prihodnji potencial), medtem ko trgovci uporabljajo tehnična analiza da bi povečali neposredne donose. Tehnična analiza preučuje vzorce in kazalnike za odkrivanje trgovinskih priložnosti in potenciala zaslužka. Najpogostejša orodja te discipline vključujejo drseče povprečje, MACD, indeks relativne moči, pasove Bollingerja in druga.

Če ste na zapletenem trgu kriptovalut, je potrebna kombinacija tehničnega računalništva in finančnega znanja, zato je učenje o tehnikah trgovanja nujno.

Zaradi edinstvenih osebnosti ljudi trgujejo na različne načine – nekateri imajo raje bolj agresiven in tvegan pristop, drugi izberejo bolj sproščene, počasne in varne sloge. Obstajajo različni slogi trgovanja, ki se nekoliko prekrivajo; vendar te štirje slogi so najbolj priljubljeni pozicijsko trgovanje, swing trgovanje, dnevno trgovanje in trgovanje z lasiščem.

Kar zadeva uporabna orodja za trgovanje s tehnično analizo, je eno najstarejših in najbolj priljubljenih drseče povprečje. Je kazalnik, ki analizira pretekle in nedavne podatke (zlasti cene) s seštevanjem in povprečenjem v različnih časovnih obdobjih. Prikazuje srednje vrednosti in se imenuje »premika«, saj se večkrat preračuna, ko so na voljo novi podatki. Ko napreduje, spusti najstarejšo vrednost in doda najnovejšo vrednost. Ta opisuje postopek, imenovan “glajenje”, s katerim zmanjša učinek začasnih nihanj podatkov, ga poravna na črto, bolj jasno prikaže trend in poudari vrednosti zgoraj in spodaj.

Drseča povprečja so kazalniki, ki sledijo trendom ali zaostajajo, saj opisujejo dogodke, ki so se že zgodili. Uporabljajo se tudi kot osnova za druge kazalnike, kot so konvergenčna divergenca drsečega povprečja (MACD), pasovi Bollingerja, oscilator odstotka cen in drugi. Uporaba drsečih povprečij zajema potrditev trenda, določitev njegove smeri ali možnih preobratov ter identifikacijo ravnega trga.

Primarni parameter, ki se uporablja za izračun drsečega povprečja, je obdobje ali število obdobij. Premična povprečja pretežno temeljijo na končnih cenah.

Vrste drsečih povprečij

Enostavno drseče povprečje je najosnovnejša in verjetno najpogosteje uporabljena oblika drsečih povprečij. Opredeljena je kot nestehtana srednja vrednost (vsota vrednosti, deljena s številom vrednosti) podatkov v določenem časovnem obdobju. Ko nova vrednost vstopi v niz v novem obdobju, najstarejša izpade in zato je potreben nov izračun.

Eksponentno gibanje povprečja

Uporablja bolj zapleten izračun kot preprosto drseče povprečje, saj pripisuje večjo težo najnovejšim podatkom v nizu vrednosti in izračuna povprečje iz vseh analiziranih zgodovinskih podatkov, ne da bi odstranil prejšnje vnose, ko je na voljo zadnji. Utež za vsako prejšnjo vrednost se eksponentno zmanjša (korak ni konstantno število).

Uteženo drseče povprečje

Je kazalnik, ki znova poudarja novejše vnose cen, da bi zagotovil pomembnejši vpliv na rezultat kot starejši vnosi. Teža vsakega vnosa se z aritmetičnim napredovanjem zmanjša, kar pomeni, da je razlika med podatkovnimi točkami fiksna in 1 najpogosteje uporabljeno število.

Nasveti za razlago drsečih povprečij

– Upoštevajte dolžino obdobij, ki jih uporabljate. Za izračun drsečega povprečja bi morali imeti določeno število zaključnih cen. To je lahko težava za povsem nova sredstva.

– Drseča povprečja zaostajajo, kazalniki sledijo trendom, kar pomeni, da so vedno korak zaostanka. Medtem ko zagotavljajo, da ste v skladu s trenutnim trendom, vendar še vedno obstaja nevarnost zapoznelih signalov. Daljše je drseče povprečje, večji je zaostanek.

– drsečih povprečij ni mogoče izračunati le s končnimi cenami, temveč tudi z mesečnimi cenami, tedenskimi cenami, začetnimi cenami ali celo cenami čez dan.

– Upoštevajte, da večja kot je nestanovitnost cen, večja je možnost lažnih signalov. Medtem ko so drseča povprečja odlična za prepoznavanje glavnih trendov, je mogoče dobiti več lažnih signalov ali izgubljenih položajev, še preden se to zgodi. Drseča povprečja so bistvenega pomena za druga orodja, vedno kombinirajte orodja za dodatno potrditev.

Želite izvedeti več strategij v tehnični analizi? Tukaj lahko preberete naš vodnik za trgovanje s povratnimi sredstvi z uporabo RSI.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map