Priročnik za začetnike o Bitcoin HYIP

Morda ste že videli ali boste videli oglase za nekaj, kar se imenuje »Bitcoin HYIP«. Smola bo običajno vključevala obljubo, da boste v kratkem času znatno povrnili svoj Bitcoin – morda od ljudi (ki trdijo, da) trenutno vlagajo v program. Toda ali jim je treba zaupati?

Razčlenili bomo, kaj je Bitcoin HYIP in ali so zakonite možnosti za vlagatelje v Bitcoin.

Kaj je HYIP?

HYIP je kratica za Investicijski program z visokim donosom. Obstajajo že dolgo in niso nič novega za Bitcoin ali kriptovaluto.

HYIP je v bistvu Ponzijeva shema – pogosteje kot ne, prevara. Vključuje izplačilo donosov prejšnjim vlagateljem z denarjem, ki so ga vložili novi vlagatelji. Posledično nekateri odidejo s pozitivnim donosom, če pridejo dovolj zgodaj. Vendar to ni trajnostni model. Ko se novi vlagatelji nehajo pojavljati, se denarni tok ustavi, pogosto pa veliko število povzroči precejšnje izgube.

Da bi ustvarili visok donos, HYIP pogosto vključujejo denar vlagateljev, vložen v tvegane podvige, kot so delnice ali obveznice za dnevno trgovanje ali športne stave. Bitcoin HYIP lahko deluje enako, razen z Bitcoinom ali drugo kripto kot naložbeno valuto. Tisti, ki uporabljajo HYIP, želijo izkoristiti večjo pripravljenost vlagati pri imetnikih kripto, pa tudi čezmejna plačila, ki jih omogoča kriptovaluta.

Ena pogostih različic tradicionalnega HYIP v kripto je vlaganje v “rudarski bazen”. Ideja tega je usmeriti denar v operacijo rudarjenja kriptovalut, pri čemer se rudarske nagrade izplačujejo članom. Pogosto so to fronte za Ponzijevo shemo, čeprav so v nekaterih primerih lahko resnične.

Ali so Bitcoin HYIP zakoniti?

Težko je reči, ali so vsi Bitcoin HYIP resnični ali ponarejeni, saj jih je treba jemati za vsak primer posebej. Večina HYIP-ov je v bistvu prevara. Nagnjenost Cryptota k privabljanju prevarantov in hitrim obogatitvam je kot nalašč za tiste, ki upravljajo te sheme.

Zagotovo obstaja nekaj programov z resničnim naložbenim načrtom, na primer financiranje rudarske dejavnosti. Glede nominalne vrednosti je težko razlikovati med zakonitim HYIP in jasno prevaro. Omeniti je treba tudi, da je vsak Bitcoin HYIP odvisen tudi od stabilnosti samega kripto trga. Naložba v kriptovalute je sama po sebi tveganje, zato je vlaganje denarja v visoko donosno naložbo dvakrat nevarnejše. Vsak denar, vložen v te programe, mora biti denar, ki ste ga pripravljeni izgubiti.

Kako najdem pravi HYIP?

Pri vsaki naložbi v kriptovalute je pomembno, da opravite svoje temeljite raziskave. Zaradi povečanega tveganja za HYIP je to še bolj pomembno. Če pri naložbi ne opravite skrbnega pregleda, lahko postanete žrtev prevare ali preprosto slabo vodenega programa.

Pred vlaganjem v program poiščite čim več gradiva. Enostavno je postaviti spletno mesto, ki je videti legitimno, tudi s ponarejenimi pričevanji. Če nikjer drugje ne najdete neodvisnih informacij, bodite zelo previdni pri vlaganju. Na spletnem mestu bodite pozorni tudi na rdeče zastavice. Slab črkovanje, nedosledne informacije ali karkoli, kar je videti, kot da je bilo hitro in poceni sestavljeno, bi morali biti zaskrbljujoči.

Naložbe zaradi prevar pogosto oglašujejo izjemno privlačne donose, ki so predobri, da bi lahko bili resnični. Upajo, da bo obljuba velikega, hitrega, varnega donosa potegnila volno čez oči ljudem in spodbudila naložbe brez ustreznih raziskav. Bodite zelo previdni pri teh trditvah. Če shema obljublja donose, ki znašajo do 5%, 10% (ali več) na dan, verjetno ne bo legitimno. Pravi program je realističen glede tveganj in potencialnih donosov. Karkoli zakonitega, bo verjetno ponudilo največ 1% dnevnih donosov.

Pogosto boste našli ljudi, ki oglašujejo HYIP-je na hladne vodnike, na primer prek hladne e-pošte ali v družabnih omrežjih. Tisti, ki se bodo obrnili, bodo trdili, da so sami zaslužili visoke donose, in vztrajajo, da lahko tudi vi to storite. Karkoli takega bi moralo biti pomemben opozorilni znak. Nikoli ne sprejmite z lahkoto besede in pred odločitvijo izvedite lastne raziskave. Če se nekdo poskuša odbiti, ko iščete več informacij, pojdite stran.

Bitcoin HYIP – na kratko

Kot pravi stari rek – če se sliši predobro, da bi bilo res, je. Bodite previdni pri shemah, ki obljubljajo velik donos v kratkem času, saj bodo ponudbe za »hitro bogatenje« vedno vsebovale veliko stopnjo tveganja.

HYIP-je je treba obravnavati podobno kot ICO ali kar koli drugega v kripto. Nujno morate opraviti lastne raziskave in če pričakujete, da boste v enem mesecu podvojili denar, vedite, da lahko vse to izgubite enako hitro.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map