Razložen vzvod BitMEX 2019 – I. del

Bitcoin in druga digitalna sredstva so znana po nestanovitnosti, zaradi katere njihove cene v kratkem času občutno nihajo. Cena Bitcoinov je 17. decembra 2017 naglo skočila na skoraj 20.000 USD, preden se je v prvih treh mesecih leta 2018 znižala za več kot 60%.

Do upada je prišlo po tem, ko so ameriški poslovni magnat Warren Buffet in drugi dvomljivci opozorili, da je bitcoin norost mehurček, ki bo sčasoma zrušil.

Uporaba vzvoda pri trgovanju s kriptovalutami

Če bi radi zaslužili z nestanovitnostjo trga kriptovalut, boste morda želeli razmisliti BitMEX trgovanje s finančnim vzvodom.

BitMEX je ena izmed najbolj priljubljenih borz kriptovalut na svetu, ki ponuja različne finančne produkte, kot je trgovanje z maržami Bitcoin, Ethereum, in Litecoin.

Spletno mesto ponuja tudi izvedene finančne instrumente za kriptovalute in druge finančne produkte za vlagatelje. Koncept trgovanja z maržami BitMEX je mogoče srečati tudi pri trgovanju z delnicami ali terminskimi pogodbami.

Platforma omogoča do 100-krat vzvod za en posel. Vendar pa je uporaba vzvoda pri trgovanju s kriptovalutami lahko dvorezen meč. Lahko vodi do znatnega dobička ali popolnega bankrota. Dejansko je trgovanje z vzvodom tehnično gledano oblika iger na srečo v nasprotju z vlaganjem.

Začetniki lahko uporabljajo to metodo tvegano, ker na splošno nimajo izkušenj z njo. Kljub temu je uspeh še vedno mogoče doseči s pravilno stopnjo vzvoda in pravilno ravnjo obvladovanja tveganj. Najpomembnejše pravilo iger na srečo ni nikoli več, kot si lahko privoščite izgubo.

Kako deluje trgovanje s finančnim vzvodom BitMEX

Trgovanje s finančnim vzvodom na BitMEX je enostavno. Za začetek se morate prijaviti za BitMEX račun. Platforma omogoča ustvarjanje anonimnih računov. Navedba pravega imena ni obvezna. Če želite začeti trgovati, morate najprej položiti nekaj kriptovalut.

Hiter opomnik: ne pošiljajte Litecoin, Ripple ali katerega koli drugega altcoina, ne glede na to, katero vrsto pogodbe želite kupiti – vaš denar bo izgubljen. Sprejemamo samo Bitcoin. Prav tako je mogoče sredstva dvigovati samo v Bitcoinu.

Po potrditvi vlog lahko začnete trgovati z do 100-kratnim vzvodom. To pomeni, da če imate na svojem računu 0,01 BTC, lahko v eni trgovini kupite 1 bitcoin.

Upoštevajte, da BitMEX trguje samo v digitalnih valutah. Bitcoinov terminskih pogodb ne morete kupovati in prodajati s fiat valutami, kot so dolarji ali evri.


Pogodbe

BitMEX ponuja dve vrsti pogodb, in sicer terminsko in trajno.

Terminske pogodbe

Terminska pogodba je v bistvu dogovor med prodajalcem in kupcem o zamenjavi sredstva na določeni točki v prihodnosti in za dogovorjeno ceno. V določenem trenutku bo osnovno sredstvo zamenjalo roke.

V nasprotju s tradicionalnim nakupom delnic niste lastnik delnic, kar pomeni, da niste upravičeni do dividend. Prav tako se ne smete udeležiti skupščin. Podobno tudi terminska pogodba BitMEX trgovcem omogoča trgovanje s kovanci, ne da bi jih morali imeti v lasti.

Toda v nasprotju s tradicionalnimi delniškimi naložbami ne zaslužite le, ko se cena dvigne. S BitMEX terminske pogodbe, lahko zaslužite tudi, ko cena kriptovalut strmo pada.

Skoraj vsa surovina ima zanj lahko določeno terminsko pogodbo. Vsaka poslovna oseba, na primer vlagatelj v nepremičnine, izvoznik ali reja svinj, je izpostavljena tveganju. Za ublažitev tega tveganja se lahko varujejo s prodajo ali nakupom terminske pogodbe.

Pogodba za nedoločen čas

Pogodba za nedoločen čas je podobna terminski pogodbi, vendar nima določenega datuma v prihodnosti, ko bo potekla. Kot že ime pove, se pogodba za nedoločen čas nenehno obnavlja. Sledi ceni osnovnega sredstva in naj bi bil manj nestabilen kot običajne terminske pogodbe. Pogodbe za nedoločen čas so najbolj primerne za dolgoročne vlagatelje.

Posamezna pogodba v večni zamenjavi za bitcoin je vredna 1 USD. To pomeni, da če imate na svojem računu 0,01 BTC, kar ustreza ceni 50 USD po tržni ceni 5000 USD, lahko kupite 5000 pogodb s 100-kratnim vzvodom. Z 10-kratnim vzvodom lahko kupite 500 pogodb. Če mislite, da se bo cena dvignila, morate kupiti več. Če imate prav, lahko močno povrnete svoj maržni depozit.

Če menite, da se bo cena Bitcoina v naslednjih treh mesecih znižala, morate počakati.

Zavzemanje dolge pozicije

Ko zavzamete dolgo pozicijo na sredstvu, kupite Bitcoin na prostem trgu in pričakujete, da se bodo cene v razumnem obdobju zvišale. To pomeni, da sredstvo kupujete, vaš dobiček pa je odvisen od tega, kako visoko narašča vrednost.

Zdaj bi se brcali, če bi šli dolgo konec leta 2017, ko so cene dosegle najvišjo vrednost skoraj 20000 ameriških dolarjev za Bitcoin. Strokovnjaki seveda predvidevajo, da bo cena Bitcoina v naslednjih nekaj letih presegla 20.000 USD.

Toda pri nakupu in prodaji terminske pogodbe z BitMEX je bolj zanimivo to, da plačate le odstotek cene pogodbe. Z drugimi besedami, kupujete po marži. Preprosto povedano, kupujete ga na izposojeni denar.

Recimo, da ste novembra 2017 kupili 10 BTC po približno 19000 USD. Valute bi lahko takrat prodali za 19000 USD na kovanec, nato pa upniku povrnili približno 6000 USD na valuto, ko so bile februarja 2018 najnižje cene – zaslužil neverjetnih 13000 USD dobička na vsakem kovancu.

Še en primer: recimo, da je trenutna cena BTC 6300 USD, vi pa 6300 USD. Odločili ste se, da boste uporabili 5x vzvod. To pomeni, da lahko kupite 5 BTC za 6300 USD. Če se Bitcoin poveča samo za 100 USD, dobite 500 USD. To vrsto metodologije trenutno sprejema veliko ljudi.

Če za pridobitev 100 bitcoinov uporabite 100-krat vzvod, boste ustvarili veliko dobička ali izgubo. In če se trg premakne proti vašemu položaju, BitMEX zavarovalni sklad zmaga.

Enaka logika velja tudi za kratek čas.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map