Vodnik: Kaj je ICON (ICX)

Korejska fundacija ICON ima projekt, za katerega trdijo, da bo “hiperpovezal svet”. Na zadnji strani te obljube se je kriptovaluta, povezana s projektom, na najvišji točki povzpela na vrednost več kot 4,5 milijarde ameriških dolarjev. Vse le nekaj mesecev po uvedbi žetona.

Spoznajte, kaj točno ICON namerava storiti za blockchain skupnost in zakaj mnogi ljudje mislijo, da je ta projekt tako poseben.

Povezovanje sveta s pametnimi pogodbami

Od eksplozije blockchaina v zadnjih nekaj letih je bilo ustvarjenih ogromno število blockchain platform in omrežij (več kot 2000 kriptovalut, navedenih na CoinMarketCap od pisanja tega). Brez dvoma ima konkurenca med različnimi omrežji veliko prednosti. Predstavlja pa tudi pomembno oviro pri sprejemanju verige blokov.

Predstavljajte si: uporabljate storitev, ki zahteva plačilo z Bitcoinom, drugo, ki uporablja Litecoin, in drugo s pomočjo Dash. Zdaj morate imeti vse te različne valute. Predstavljajte si tudi, da poskušate uporabiti programsko opremo, ki temelji na Ethereumu, s strojno opremo, ki deluje na NEO, in težavami z bočno združljivostjo, ki se pojavijo. Gre za zelo poenostavljen pogled na projekt ICON, vendar kljub temu primer njegove uporabe.

ICON obstaja za povezovanje blockchain “skupnosti” na način, ki je združljiv med seboj. Skupnosti tvorijo “republiko ICON”. Zbirka omrežij, ki so neodvisno vodena in hkrati delujejo kot vozlišča omrežja ICON. Z uporabo bolj zapletenih pametnih pogodb kot tiste, ki jih razvijajo obstoječe platforme, bo vsako omrežje lahko delovalo samostojno. Ob tem ohranja sposobnost medsebojnega sodelovanja.

Omrežje ICON bo posameznikom omogočilo, da ustvarijo decentralizirane aplikacije (dApps), ki delujejo v vseh omrežjih skupnosti ICON. Poleg tega ima ICON vgrajeno decentralizirano izmenjavo, ki omogoča zamenjave žetonov in združljivost med različnimi omrežji. Na primer, imetnikom Bitcoinov bi omogočili, da nekaj plačajo na Ethereumu, in sicer tako, da deluje kot posrednik pri zamenjavi med različnimi valutami.

Kratka zgodovina ICON

Izvira iz Južne Koreje, ustanovila pa ga je DAYLI Financial Group, eno največjih azijskih podjetij Fintech, vredno približno 4 milijarde dolarjev. Podjetje ima v lasti tudi korejsko kripto borzo Coinone, ki v povprečju vidi okoli 10-30 milijonov ameriških dolarjev obsega trgovanja, s podporo za 16 kriptovalut in korejski dobiček.

Projekt je bil do zdaj v razvoju nekaj več kot dve leti. Njihov zelo uspešen ICO v četrtem četrtletju 2017 je zbral več kot 40 milijonov ameriških dolarjev. Kmalu zatem se je žeton ICX po tržni kapitalizaciji povzpel med 30 najboljših na svetu. ICX je januarja 2018 na najvišji točki doslej dosegel ceno več kot 12 dolarjev.

Prva različica glavnega omrežja ICON se je začela v začetku leta 2018. Od pisanja tega članka je veriga blokov ICON v povprečju nekaj manj kot 1000 transakcij na dan. Prejšnji mesec je napovedal partnerstvo s SK, največjim ponudnikom telekomunikacij v svoji državi.

Žeton ICX

Podobno kot ETH na platformi Ethereum, je ICX žeton, ki se uporablja na verigi blokov ICON. Vse storitve in dejavnosti so plačane z ICX, zato se vrednost kovanca veže na stopnjo sprejetosti, ki jo lahko doseže ICON. Ko se bo uporaba ICON povečala, se bo povečalo tudi povpraševanje po ICX in s tem tudi cena kovanca. Ker kovanca ni mogoče izkopati, bi moralo pomanjkanje sčasoma verjetno znatno zvišati ceno.

A zamenjava žetonov od žetonov ERC-20 do žetona, ki izvira iz verige blokov ICON, se je začel junija 2018 in se raztezal do konca letošnjega leta. Od 21. septembra je bilo zamenjanih 84% žetonov. Vsi žetoni, ki jih ne zamenjate pred iztekom roka, bodo zgoreli – dober znak, da bi lahko nastavili dvig cene.

ICX cena

ICX se je v zadnjih letih obnašal kot veliko drugih kriptovalut na trgu. Po objavi je po navedbah CoinMarketCap cena za kratek čas narasla na nad 12 USD. To se je zgodilo januarja 2018, ko je večina virtualnih valut na trgu, kjer se je močno zvišala cena. 

Kljub temu digitalna valuta ni mogla vzdržati te ravni cen in je na koncu vstopila na medvedji trg. Cena ICX je v začetku letošnjega februarja padla na 0,182 dolarja. To kaže, da je digitalna valuta v enem letu popravila več kot 98%.

To predstavlja gibanje, ki ga je v letu 2018 izkusil tudi celoten trg kriptovalut. Na žetone iz začetnih ponudb kovancev (ICO) je vplival tudi ves medvedji trg. Številni od teh projektov so prenehali delovati, veliko število kovancev pa je bilo odstranjenih iz borz ali pa so jih preprosto opustili. Poleg tega so glavna digitalna sredstva, kot je Bitcoin (BTC), padla za približno 85% od svojih najvišjih vrednosti. 

Od avgusta 2018 se ICX trguje pod 0,8 in nad 0,18 USD. Od novembra 2018 je ICX dosegel najvišjo vrednost 0,45 USD, kar pomeni, da je bila nestanovitnost zmanjšana. Za ICX bo zelo pomembno, da bo prejel podporo vlagateljev in bo lahko zapustil sedanji medvedji trg. Čeprav so lahko drugi altcoini v zadnjih mesecih naglo narasli, Bitcoin povečuje svojo prevlado na trgu (več kot 69%) in to vpliva na manjše valute.

Kje lahko kupim ICX?

Obstajajo različne borze kriptovalut, ki vam omogočajo nakup ICX. Vendar pa so nekateri med njimi bolj likvidni kot drugi. Na primer, glede na CoinMarketCap je borza z največjo likvidnostjo za ICX LATOKEN z dvema različnima trgovalnima paroma: ICX / BTC in ICX / USDT. Ta dva trgovalna para predstavljata 32 odstotkov celotnega obsega trgovanja ICX po vsem svetu. 

Kljub temu ima Binance, ena največjih kripto borz na trgu, tudi štiri različne trgovalne pare, ki predstavljajo skoraj 7% celotnega obsega trgovanja z ICX na kripto trgu. Ti trgovalni pari vključujejo ICX / BNB, ICX / BTC, ICX / ETH in ICX / USDT. Poleg tega predstavljajo 0,16% celotnega obsega trgovanja na platformi Binance. 

Binance je ena izmed borz z največjo likvidnostjo altcoinov. Vlagateljem omogoča trgovanje z velikim številom kovancev, ne da bi jih bilo treba skrbeti za njihovo likvidnost, ki je na splošno ena najvišjih na trgu. 

Eden od načinov za pridobitev ICX prek Binance je pošiljanje sredstev na borzo. Uporabniki lahko pošljejo BTC, ETH, BNB ali USDT na platformo Binance in jih zamenjajo za ICX. Vendar je Binance uvedel novo storitev, ki uporabnikom omogoča nakup digitalnih sredstev s kreditno kartico. Uporabniki, ki izberejo to možnost, lahko neposredno kupijo Ethereum, Bitcoin ali Binance Coin in ta sredstva zamenjajo za ICX takoj, ko jih prejmejo na platformi. 

Druga možnost je morda najhitrejši način za nakup ICX. To lahko storite neposredno s kreditno kartico in takoj po prejemu sredstev jih lahko zamenjate za kovance ICX. Tako bi se izognili nakupu sredstev na drugih borzah in jih poslali Binanceu. 

Po nakupu ICX na Binance ali drugi borzi je najbolje, da sredstva dvignete v zasebno denarnico za kriptovalute, v kateri imate zasebne ključe. 

Končni cilj ICON-a

Hiperpovezovanje sveta ni majhen podvig. Zato, čeprav ICON začenja zagotavljati več partnerstev, se zdi, da še vedno predstavljajo pot do doseganja svojega cilja.

Fundacija ICON sčasoma upa, da ne bo povezala le svetovnih blokovnih omrežij, temveč bo zagotovila interaktivnost med vsemi vrstami skupnosti v enem samem omrežju (ne le blokchain platform). Idealna prihodnost ICON-a bo povezovanje panog, kot so finance, zavarovalništvo, zdravstvo, varnost, trgovina in druge.

ICON ima zelo visoke ambicije in je projekt, ki bi lahko sčasoma spremenil svet. Sledite njihovemu razvoju pri njih uradna stran, in si oglejte naš vodnik kako kupiti žetone ICX na Binance.

ICON-ovi konkurenti

Obstaja veliko konkurentov, ki bi sčasoma lahko zavzeli del trga ICON v prostoru kriptovalut. Dva izmed teh projektov sta Cardano (ADA) in Cosmos (ATOM), ki sta med 25 najboljšimi kriptovalutami v vesolju. 

Čeprav je Cardano zdaj 13. največja kriptovaluta na trgu, ima v zadnjih nekaj letih težave. Nobenega delujočega izdelka ni bilo, ki bi digitalnemu sredstvu omogočal, da bi še naprej rasel in se širil. V zadnjih mesecih pa so si prizadevanja Fundacije Cardano, IOHK in Charlesa Hoskinsona prizadevali za izboljšanje te situacije. 

Tako Cardano kot ICON sodelujeta tudi v različnih partnerstvih s podjetji iz različnih držav, da bi uporabljala te tehnologije, izboljšala svojo industrijo in uporabnikom ponudila boljše storitve in izdelke.. 

Omeniti velja, da Cardano dela na rešitvah, ki bi bile nekatere najbolj napredne na trgu v primerjavi z drugimi verigami blokov, kot sta Ethereum (ETH) ali Bitcoin (BTC). 

ICON mora še naprej delati na različnih rešitvah, ki jih trenutno ponuja, da bi lahko dosegel Cardano ali vsaj vstopil med 25 največjih kriptovalut. Glede na to ima ICX tržno kapitalizacijo le 101 milijon dolarjev v primerjavi z 1,3 milijarde dolarjev Cardano. To pomeni, da je ICON le 7,8% tržne kapitalizacije družbe Cardano. 

Več o Cardanu lahko izveste v našem vodniku o tem, kaj je Cardano (ADA). 

Medtem je Cosmos tudi eden izmed projektov digitalne valute, ki naj bi se uvrstil med prvih 20. To je posledica pristopa, ki se ga je odločila ekipa, ki stoji za tem projektom. Cosmos ponuja možnost povezovanja različnih verig blokov z inovativnim pristopom, ki uporablja izvajanje con. 

Cosmos hkrati uporablja protokol soglasja o praktični bizantinski toleranci napak, ki mu pomaga, da je eno najhitrejših in najučinkovitejših omrežij v vesolju. Moč tega kovanca je, da je bil lansiran pred nekaj meseci in je lahko v hitrem času dosegel top 25. Medtem ICON ostaja daleč od najvišjih položajev in ima znatno nižjo tržno kapitalizacijo. 

ICON se želi osredotočiti na ustvarjanje mreže interoperabilnih verig blokov za različne organizacije po vsem svetu. Z uporabo algoritmov AI so razvijalci ICON obljubili, da bodo različne samoupravne strategije integrirali v samouke nevronske stroje. 

Nekateri pomisleki kritikov glede ICON-a so povezani s centralizacijo tega projekta kriptovalut. Skupina, ki stoji za ICON, si prizadeva ustvariti potrebne rešitve, ki temeljijo na umetni inteligenci, in morda imajo določene predsodke. 

Kljub temu je ICON eden prvih projektov, ki ponuja rešitve ne samo uporabnikom, temveč tudi organizacijam, kot so bolnišnice, ustanove in šole. Z vključitvijo tehnologije veriženja blokov v te panoge je mogoče izboljšati njihove storitve in način delovanja teh organizacij.

Čeprav se ti konkurenti trudijo, da bi na trg lansirali pravi izdelek, je treba še ugotoviti, ali bo ICON lahko ponudil boljše ali naprednejše rešitve od zgoraj omenjenih projektov..

Zaključek

ICON je blockchain platforma, ki želi hiper povezati svet z izgradnjo decentralizirane mreže podjetij in posameznikov. Platforma se razvija že nekaj let, digitalna valuta ICX pa je bila kljub medvedjemu trgu leta 2018 med prvimi 100 digitalnimi sredstvi že dolgo časa. 

Uporabniki bi lahko ICON uporabljali za prenos ne le denarja, temveč tudi informacij, ki bi jih lahko obdelali prek blockchain omrežja. Hkrati ima veliko skupnosti v mnogih državah, vključno z Južno Korejo. 

ICON se bo moral soočiti s številnimi izzivi, ki trenutno vplivajo na druge kriptovalute v vesolju. Če bi se z njimi lahko soočil učinkoviteje kot drugi, vključno s svojimi konkurenti, bi zagotovo postal eden vodilnih na trgu kriptovalut. 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map