Beating Bullion: Bo Bitcoin sčasoma nadomestil zlato?

Bitcoin se trenutno le redko zna izogniti pozornosti in sledi močan konec leta 2020, kjer največja kriptovaluta na svetu večkrat premagala svojo visoko ceno, kovanec je začel sprožiti razpravo o njeni primernosti kot morebitni zamenjavi za zlato kot hranilnik vrednosti. 

Vendar mnenja ostajajo deljena glede primernosti kripto kot načina za ohranjanje bogastva na podoben način kot plemenite kovine.

Beating Bullion: Bo Bitcoin sčasoma nadomestil zlato?

Vir: Coingecko

Kot prikazuje zgornji grafikon, Bitcoin je zrasel iz skromnega izvora šele pred desetletjem v pojav. Čeprav jo zaznamuje velika nestanovitnost trga, je prihodnost kriptovalut videti svetla, saj se zdi, da višje stopnje sprejemanja kažejo na višje prihodnje cene medtem ko kripto izmenjave nenehno razvijati močnejše lastnosti glede varnosti in uporabnosti za vlagatelje. 

Beating Bullion: Bo Bitcoin sčasoma nadomestil zlato?

Vir: BullionVault

Čeprav je manj nestanoviten kot Bitcoin, lahko opazimo, da se je tudi vrednost zlata v zadnjih letih enakomerno dvigovala, čeprav niti približno tako kot BTC. 

Poglejmo si podrobneje, kakšna bi lahko bila prihodnost naložb v Bitcoin in ali resnično lahko nadomesti zlato kot prednostno shranjevanje vrednosti:

Bitcoin Building Momentum

Bitcoin povzroča veliko navdušenja med vlagatelji in tržnimi analitiki. Rick Rieder, glavni investicijski direktor družbe BlackRock s stalnim dohodkom je optimističen glede prihodnjega položaja Bitcoina v finančnem svetu, in konec leta 2020 v intervjuju za CNBC zatrdil, da je kriptovaluta “tu, da ostane”.

Medtem ko je ta potrditev podjetja BlackRock, svetovnega podjetja za upravljanje naložb s sedežem v New Yorku s skoraj 8 bilijoni dolarjev premoženja v upravljanju, zadnji znak potrjevanja kriptovalute, se tudi druga podjetja kopičijo v Bitcoin hype. 

Nekateri strategi opozarjajo na zanimanje nekaterih največjih svetovnih podjetij za upravljanje premoženja, vključno z JPMorgan Chaseom kot pokazateljem, da obstaja velik potencial, da Bitcoin nekega dne nadomesti zlato kot pot do varne naložbe. 

ABC Money opozarja na trend, ki se že pojavlja kjer se dodelitve blagajne za podjetja začenjajo premikati proti Bitcoinom. Dva pomembna primera tega sta MicroStrategy in Square, pri čemer je prvi sprva v Bitcoin vložil 425 milijonov dolarjev, preden je napovedal ponudbo zamenljivih obveznic v višini 400 milijonov dolarjev, kjer bi prihodek šel v nakupe BTC. Zaradi velikega povpraševanja je bila ponudba v nekaj dneh povečana na 550 milijonov dolarjev. 


Kar zadeva zakladnice podjetij, je BTC morda ena redkih dobrih naložbenih idej. Državne in podjetniške obveznice v primerjavi z donosom dosegajo zelo malo, dolg pa je bil ves čas visok. Drugje denar zaradi inflacije izgublja kupno moč. Vendar pa je nestanovitnost, ki je prej prestrašila vlagatelje pred nakupom Bitcoinov in kripto, padla na najnižjo raven v primerjavi z zlatom. 

V prihodnjih letih se lahko zgodi, da bo Bitcoin postopoma pojedel tržni delež zlata kot varnega zavetja in skladišča bogastva. Zaradi svoje matematično opredeljene in preverljive pomanjkljivosti in meritev omrežja, ki obdajajo zgoščevalno moč in aktivne račune, bi lahko vlagateljem pritegnili večjo privlačnost. 

Poleg tega bi lahko Bitcoin z razmeroma majhno tržno kapitalizacijo kriptovalut in pospeševanjem stopenj sprejemanja ponudil nekaj privlačnih koristi za nagrajevanje tveganj za vlagatelje.. 

Težavnost posnemanja zlata

Kljub naraščajoči priljubljenosti Bitcoinov je med kriptovaluto in zlatom še vedno nekaj močnih kontrastov. Ena največjih razlik je v obliki divje drugačne primeri uporabe med BTC in zlatom

Medtem ko lahko Bitcoin in zlato štejemo za vrednostne zaloge, ima zlato med drugim tudi praktično uporabo pri proizvodnji nakita in proizvodnji blaga v elektronski in avtomobilski industriji.. 

Kljub temu, da Bitcoin deluje na tehnologiji blockchain, je njegova infrastruktura bolj osnovna od drugih blockchain omrežij, ki jih lahko najdemo na Ethereumu in drugih altcoin-ih, kar pomeni, da je zlato, praktično gledano, premočilo kovanec, ko gre za uporabo. 

 Je dovolj vaba Bitcoina?

Proti koncu leta 2020 se je zdelo, da gibanje trga kaže na to, da se je več denarja začelo pretakati iz zlata v digitalna sredstva. Novembra so cene zlata padle za 5% na dan objave, da je bilo razvito cepivo Covid z 90-odstotno stopnjo učinkovitosti. Novice so povzročile, da se je Bitcoin zvišal za 2%. V naslednjih dneh in tednih je več denarja zapustilo zlato in vstopilo na trge kriptovalut. 

Če denar zapušča zlato in gre v Bitcoin, bo morda v gospodarstvu več optimizma za skok v ‘rizična’ trgovanja znotraj delnic in kriptovalut. Čeprav zaradi tega Bitcoin ni varna igra, kot predlagajo nekateri analitiki, obstaja verjetnost, da kaže jasen znak, da se vlagatelji prebujajo v potencial kovanca, ki izgublja svojo nestanovitnost in zmaguje snubce po vsem svetu..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map