Digitalne valute centralne banke (CBDC) – razvojna posodobitev

Ko svet postaja vse bolj digitalni, vidimo, da si različne vlade po vsem svetu prizadevajo za razvoj digitalnih valut. Ti digitalni partnerji v valuti FIAT vsake države so pogosto imenovani „digitalne valute centralne banke“ ali „CBDC“..

Danes si na kratko ogledamo nekaj nedavnega napredka držav, ki so vodile razvoj CBDC.

Bahami

Peščeni dolar je ime vrste ježkov, ki ga zlahka najdemo v toplih vodah blizu ekvatorja. Ta bitja so zaradi videza dobila ime, ki spominja na kovanec iz peska. Kot tak je primeren, da je Bahami svoj prihodnji CBDC skoval kot “peščeni dolar”.

Projekt peščenega dolarja pogosto zasenči napredek na področju digitalnega juana – slednji je navsezadnje produkt drugega največjega svetovnega gospodarstva. V resnici je bil peščeni dolar eden prvih CBDC-jev, ki so bili izdani. Uradniki Centralne banke Bahamov so v zadnjem času uporabljali le znotraj svojih meja označeno da se bo kmalu lahko uporabljal po vsem svetu.

Čeprav bo Kitajska morda zasenčila napredek na Bahamih z javnim sojenjem svojemu CBDC, se verjame, da bo Peščeni dolar sčasoma postal prvi, ki je bil uradno objavljen v svetovnem merilu.

Kanada

Do danes je Kanada do CBDC-jev pristopila bolj trezdno kot večina. Medtem ko druge države CBDC že štejejo za pot naprej, se je Kanada odločila počakati in preveriti, kako ti projekti delujejo.

»Banka Kanade sodeluje v obsežnem raziskovalnem programu za analizo tveganj in priložnosti tega novega razvoja. Ključni del tega programa je okvir za spremljanje denarja in plačil ter načrtovanje ukrepov za digitalne valute centralne banke (CBDC). To je program velikega družbenega pomena, ki bo zahteval, da se premaknemo na novo. “

Čeprav je Kanadska banka navedla, da bo pripravljena na CBDC, ko bo čas, se zdi, da pospešuje svoje raziskave o njihovi uporabi. To se je nedavno pokazalo, kot napotitve delovnih mest so bili javno objavljeni in iskali ekonomista, ki je dobro podkovan v blockchainu, da bi vodil svoje raziskave.

Kitajska

Brez dvoma je Kitajska ena izmed, če ne celo vodilna v razvoju CBDC. Kitajski CBDC, poimenovan digitalni juan, je že vstopil v fazo javnega testiranja.

Na tem preizkusu je Ljudska banka Kitajske sredi oktobra razdelila 10 milijonov digitalnih juanov (1,5 milijona USD) v obliki loterije prebivalcem v Shenzhenu. V tem testu je bilo na tisoče lokalnih trgovcev opremljenih s sposobnostjo sprejemanja novo distribuiranih digitalnih juanov. Zgodaj poročila kažejo na mešano reakcijo, pri čemer anketirani uporabniki kot vprašanja v zvezi z digitalnim juanom navajajo pomanjkanje udobja, spodbud in pomanjkanje časa.

Čeprav je to lahko preprosto preizkusna faza in ne uradni zagon, jasno kaže, da je Kitajska v ospredju razvoja glede CBDC.

Rusija

Vse države ne ustvarjajo digitalnih valut centralne banke zaradi pomanjkanja, ampak zaradi potrebe. Eden od strahov, povezanih s CBDC, je potencialna sposobnost, da se državam pomaga izogniti uvedenim finančnim sankcijam. Rusija je temu strahu prav tako dala več zaupanja, kot je Banka Rusije poročali da je ta potencial izrecno navedel kot razlog za razvoj digitalnega rublja.

Čeprav Rusija še ni dokončno odločila, ali bo izdala CBDC ali ne, se vse bolj zdi, da bo temu tako. Takšen ruski CBDC naj bi bil strukturiran kot v bistvu podprt državni stabilcoin, vsak digitalni rubelj pa bi bil podprt s tradicionalnimi rublji.

Zaključek CBDC

Če je bilo v zadnjih nekaj mesecih nekaj jasno razvidno, to pomeni, da CBDC ne obstajajo več, jih zdaj aktivno razvijajo vlade po vsem svetu. V naslednjih nekaj letih bomo verjetno videli več teh valut v “obtoku”. Posledično je treba pripraviti največje svetovno gospodarstvo (ZDA), saj imajo ti CBDC potencial za zmanjšanje odvisnosti preostalega sveta od ameriškega dolarja – stališče pred kratkim v skupni rabi pri Deutsche Bank.

“Sprejetje CBDC v ključnih dvostranskih trgovinskih odnosih bi lahko ogrozilo primat dolarja na svetovnem finančnem trgu.”

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map