Kaj je Diem? (Prej projekt FaceBook’s Libra) – podrobna analiza

Eden najbolj kontroverznih kriptovalutnih projektov doslej, Libra, je zdaj spet manj ogrožajoča različica – Diem. Lani je ves kripto trg občutil valove navdušenja, ko je ameriški velikan družbenih omrežij Facebook, Inc, objavil načrte za vstop v industrijo. Takrat je platforma skušala pogumno vstopiti s svojim pooblaščenim plačilnim sistemom, ki temelji na blockchainu, in stabilnimi valutami, imenovanimi Libra. Ta poteza bi revolucionirala prenos denarja in Facebook in njegove partnerje postavila v pritličje sektorja digitalnih plačil, ki temelji na blockchainu..

Vendar se je izkazalo, da je projekt nekoliko več, kot so ga bili pripravljeni sprejeti politiki in poslanci. Tehtnica je iz različnih razlogov videla takojšen regulativni odriv. Regulatorji so izrazili nešteto pomislekov glede učinkov neprofitnih tehnoloških podjetij, ki izdajajo valute. Nekateri poslanci so verjeli, da jim bo ta manever dal preveč moči z vbrizgavanjem teh platform v globalno ekonomijo in geopolitiko.

Regulatorji takrat niso bili pripravljeni

Kmalu so pomisleki poslancev naleteli na vročino. Odbor za finančne storitve House House je lani zaslišal glede te zadeve. Na zaslišanju so člani kongresa izmenično razstreljevali predsednika Facebooka Marka Zuckerberga. Izrazili so pomisleke, ki segajo od vmešavanja v volitve pa vse do kampanj dezinformacij, ki jih vodijo tuje vlade.

Diem - Mark Zuckerberg @ zaslišanje odbora za finančne storitve (AP Photo / Andrew Harnik)

Diem – Mark Zuckerberg @ zaslišanje odbora za finančne storitve (AP Photo / Andrew Harnik)

Pojavili so se tudi pomisleki glede razvrstitve te nove vrste valute in tega, katera veja vlade bo nadzirala operacijo. Zlahka je bilo videti, da je Facebooku primanjkovalo zaupanja, da bi sprožil uvedbo tehtnice, kakršna je. Zakonodajalci so celo zaustavili nadaljnjo razpravo o tehtnici, dokler niso bolje razumeli projekta.

Prvotni koncept tehtnice

Prvotni koncept tehtnice je bil lansiranje stablecoina, podprtega s košarico premoženja. Stabilni valut bi bil stabilnejši od vseh fiat valut in bi ga lahko uporabljali po vsem svetu kot sredstvo za menjavo. Prvotni načrt je bil, da je Libra zasnovana na podoben način kot druge kriptovalute, kot je Bitcoin, vendar s temeljnimi razlikami, da bi bila stabilnejša in manj špekulativna..

Ko je bila mreža Libra prvič opozorjena na trg, je imela projekt pripravljeno sanjsko skupino finančnih podjetij. Podjetja, kot so Mastercard, PayPal, Stripe in Visa, so se zavezala, da bodo pripravila sredstva za podporo kovanca tehtnice. Na žalost so ti podporniki zapustili projekt v začetku leta zaradi vse regulativne negotovosti in slabega tiska, ki ga je prejela tehtnica.

Kaj je drugačno pri Diemu?

Diem je več kot le preimenovanje verige blokov. Razvijalci, ki stojijo za tem konceptom, so se odločili, da je najbolje, da spremenijo svoje načrte za tehtnico, da pospešijo regulativni postopek odobritve. Sprememba imena je del teh sprememb. Razvijalci so se odločili, da ime Libra ni več primerno, ker je bilo povezano s prejšnjo ponovitvijo projekta.

Ena glavnih sprememb, ki se je zgodila, ko je Tehtnica postala Diem, je bilo zmanjšanje Facebooka v enačbi. Zakonodajalci želijo organizacijsko neodvisnost od mreže socialnih medijev, če si bo kdaj projekt pridobil dovolj zaupanja, da bo dobil regulativno odobritev. Projekt je nedavno revidiral svojo belo knjigo s ciljem zmanjšati vlogo Facebooka.

Diem


Druga pomembna sprememba, ki se je zgodila v tej posodobitvi, je bila temeljna sprememba splošnega cilja projekta. Prvotno je bila tehtnica alternativa sedanjemu gospodarskemu sistemu. V bistvu je bila tehtnica konkurenca svetovnemu fiat trgu. Zdaj Diem odstrani konkurenco. Diem je zasnovan kot kompliment in ne kot nadomestilo za domače valute, kot je USD.

Kot del tega prehoda na podporo obeh obstoječih valut, ki jih podpira država, kot sta ameriški dolar in evro, bo Diem zdaj lansiran kot en sam stabilni kovanec, vezan na dolar. Ta žeton je predviden za 2021 izstrelitev če je regulativna odobritev sprejeta pravočasno. Nato razvijalci načrtujejo, da bodo sčasoma izdali druge stabilnostne kovance v enotni valuti. Sčasoma in šele potem, ko se regulatorji s to idejo strinjajo, bi v sliko vstopil stabilni kovanec z več valutami.

Prednosti Diema

Diem prinaša nekaj pomembnih prednosti trgu in posameznim uporabnikom. Prednost žetona bi bila takojšnja posvojitev. Uvedba Diema bi pomenila novo obdobje uporabe kriptovalut. Facebook ima milijarde globalnih uporabnikov, ki bi vsi nenadoma postali uporabniki kriptovalut. Učinki tako hitrega uvajanja bi pripomogli k izobraževanju množic ljudi o neskončnih prednostih tehnologije veriženja blokov.

Sporočilo za javnost Diem

Sporočilo za javnost Diem

Inovacije

Ta ogromna mreža uporabnikov bi na platformo pritegnila tudi številne razvijalce. Razvijalci Dapp bi lahko Diem izkoristili za ustvarjanje novih in razburljivih fintech aplikacij, ki bi imele takojšen dostop do velike množice potencialnih uporabnikov. Razvijalci bi nato lahko svojo aplikacijo prilagodili in spremenili glede na globalne povratne informacije, ki so jih prejeli iz mreže Diem.

Hitre transakcije

Diem je hiter. Tako potrošniki kot podjetja lahko s pomočjo tega omrežja izvajajo takojšnje, poceni in varne transakcije. Uporabniki Facebooka so lahko v nekaj sekundah poslali mednarodna plačila. Ta prilagodljivost in svoboda bi lahko pripomogla k utrjevanju Diema kot glavne svetovne valute v samo nekaj tednih.

Kako deluje Diem

Diem združuje preglednost in varnost verige blokov s sodelovanjem in globalnim dosegom Facebookovega omrežja platform. Vsakdo v tem omrežju bi pridobil sposobnost izvajanja varnih globalnih transakcij prek verige blokov.

Diem Blockchain

Kot del tega ugodnega pristopa bo Diem uporabil blockchain po meri. Ta veriga blokov je bila zgrajena od začetka do potrebe milijard uporabnikov omrežja. Zanimivo je, da je Facebook ta blockchain gradil v tajnosti več kot eno leto, preden je koncept Libra javno objavil. Blok veriga Diem deluje kot tehnični temelj žetona in orodje za preverjanje transakcij in lastništva.

Nova denarnica

Nov denarnica je še en vidik koncepta tehtnice, ki se je bistveno spremenil. Prvotna denarnica Novi je nosila ime Calibra originaly. Ta digitalna denarnica naj bi izšla letos poleti, a so jo potisnili nazaj, ko so se razvijalci odločili, da spremenijo njene zmogljivosti in dizajn. Prvotna denarnica je bila zasnovana samo za shranjevanje kovancev tehtnic. Nova izvedba platforme Novi naredi veliko več.

V skladu z novim vključujočim pristopom Diema lahko imetniki denarnic Novi hranijo več valut. Denarnica bo podpirala glavne fiat in digitalne valute. Zanimivo je, da se na to potezo gleda kot na način za umiritev regulatorjev in dokazuje, da gre pri Diemu za spodbujanje celotne digitalizacije gospodarstva in ne le za prevzem Facebooka..

Enostavna integracija

Najboljše pri projektu Diem je enostavna vključitev v vsakdanje življenje uporabnikov. Razvijalci so za izpolnitev te naloge spremenili veliko stvari v denarnici Calibra. Vendar pa je bila ena stalnica, ki se ni nič spremenila, želja ekipe, da Novi vključi v omrežja Facebook Messenger in WhatsApp..

Združenje Diem

Združenje Diem se je prvotno kot Združenje tehtnic začelo novembra 2019. Ta neprofitna organizacija ima sedež iz Züricha v Švici. Cilj skupine je nadaljevati vse, kar je povezano z odobritvijo Tehtnice. Skupino sestavlja 27 drugih podjetij in neprofitnih organizacij, ki si delijo cilj promocije tehničnih in finančnih koristi platforme..

Diem Posodobljeno belo knjigo

Diem Posodobljeno belo knjigo

Zanimivo je, da je zadnja nova izvedba skupine prav tako odstranila Facebook kot člana. Hčerinsko podjetje platforme Novi še vedno ostaja glavni udeleženec v skupini. Ta poteza bi morala zakonodajalcem pomagati, da bolje razumejo, da sta Facebook in Diem dve ločeni podjetji, ki delujeta popolnoma neodvisno drug od drugega.

Diem dolar

Dolar Diem prevzame vlogo glavnega uporabnega žetona in kriptovalute za omrežje. Ta edinstveni finančni instrument ima dovoljenje švicarskega organa za nadzor finančnega trga (FINMA). Kot tak je žeton skladen z mednarodnimi predpisi na ravni protokola. Uporabniki Diem tako dobijo funkcije, kot je zaščita potrošnikov.

Možni učinki Diem

Diem ima potencial, da spremeni kriptovalutno krajino bolj kot kateri koli drug projekt doslej. Facebook-ovo omrežje zajema milijarde uporabnikov. Zagotavljanje te globalne skupnosti takojšnjega dostopa do blockchain storitev je v mnogih pogledih revolucionarno. Prvič, lahko spremeni način pošiljanja denarja po vsem svetu za vse uporabnike omrežja. Uporabniki Facebooka ne bi več uporabljali storitev nakazila denarja ali podjetij za nakazila za mednarodno pošiljanje vrednosti.

Poleg tega bi integracija Facebookovo tržišče potisnila na nove višine. Facebook trg še vedno narašča. Uporabniki lahko prek tega omrežja enostavno iščejo, prodajajo in kupujejo predmete od drugih lokalnih uporabnikov. Facebook, kakršno je danes, neposredno konkurira lokalnim prodajnim platformam, kot je Craigslist. Dodajanje varnega plačilnega sredstva bi povečalo uporabo na nove višine. Uporabniki so lahko z večjim zaupanjem kupili tudi izdelke, ki niso lokalno dostopni.

uživaj dan

Diem namerava dan izkoristiti z najnovejšo različico. Odstranitev Facebooka bo zagotovo pomirila nekatere regulatorje. Vendar ugiba kdo, ali so zakonodajalci pripravljeni videti preteklost članstva v Facebooku in se še osredotočiti na prednosti projekta. V obeh primerih lahko Diem hkrati preoblikuje kripto in mednarodne finančne trge. Iz teh razlogov bo Diem še naprej vodil hudo bitko do uradnega datuma izstrelitve.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map