Projekti DeFi so vedno bolj podvrženi hackom

Decentralizirano financiranje ali “DeFi”, kot ga običajno imenujejo, se nanaša na finančne storitve, ki uporabljajo tehnologije, kot je veriga blokov. Nedavni razcvet DeFi-ja v veliki meri temelji na istih obljubah, ki jih že vrsto let daje blockchain – preglednost, odprtokodna, brez meja, brez dovoljenj.

Nekatere izvedbe tehnologije, ki trenutno pritegnejo pozornost trga, vključujejo,

  • Platforme za posojanje
  • Napovedovalne platforme
  • Decentralizirane borze

Na žalost bodo vsakič, ko se bo okoli nove tehnologije ali storitve pojavila velika hrup, obstajali dobronamerni, a slabo obveščeni udeleženci na trgu. Zaradi tega podjetja, ki ponujajo omenjene storitve, pogosto postanejo žrtev vdorov in s tem udeleženci na trgu, ki so jim zaupali svoja sredstva.

Sledi le nekaj različnih primerov v zadnjih mesecih, ko se je to zgodilo.

Hacks

Izvorni protokol

To mlado podjetje aktivno gradi svojo ponudbo storitev, ki omogočajo ustvarjanje decentraliziranih trgovin za e-poslovanje, podprtih s svojim stabilnim OUSD.

Izvorni protokol je pravkar napovedal 17. novembra, da je postal zadnji projekt DeFi, ki je bil žrtev kramp – kar je povzročilo izgubo najmanj 7 milijonov USD.

»OUSD je bil vdran in prišlo je do izgube uporabniških sredstev. Težavo aktivno preiskujemo. Zavezani smo k temu, da stvari popravimo. «

Akropolis

Posojanje / izposoja, varčevalni računi in prilagodljive decentralizirane avtonomne organizacije (DAO) – vse to so finančne storitve, ki jih ponuja podjetje, znano kot Akropolis.

12. novembra Akropolis utrpel krajo znaša približno 2 milijona USD.

“Ob ~ 14: 36 GMT smo opazili neskladje v APY-jih naših stabilcoin bazenov in ugotovili, da je bilo iz bazenov yCurve in sUSD izpuščenih približno 2,0 milijona DAI … Te skupine sta revidirali dve neodvisni podjetji, a napad vektorji, uporabljeni pri izkoriščanju, niso bili ugotovljeni v nobeni reviziji. Bistvo zadevnega podviga je kombinacija ponovnega napada s ponovnim vstopom dYdX. “

Protokol vrednosti

Medtem ko so njegove storitve različne, je Value Protocol najbolj znan po svojih “Value Vaults”, ki delujejo kot agregat za pridelavo donosa.

14. novembra je bil Value Protocol žrtev še enega napada, kar povzroči izgubo uporabniških sredstev.

“14. novembra 2020 ob ​​15:36:30 UTC je heker izvedel hitri izposojo trezorja MultiStables protokola ValueDeFi, kar je povzročilo približno 6 milijonov dolarjev čiste izgube.”

Način napada

Zanimivo je, da je bil v vsakem od zgornjih primerov uporabljen podoben način napada. Hekerji, znani kot “hitra posojila”, bi najeli pomembna posojila pri določenem sredstvu, ki bi bilo dovolj veliko, da bi zanihalo njegovo tržno ceno. Nato bi napadalec s sredstvi iz posojila ponovno kupil sredstvo po razvrednotenih cenah. Po tem bo napadalec vrnil prvotno posojilo in ustvaril znaten dobiček.

Mešani sprejem

Zaradi težav, povezanih z DeFi, se številke v industriji zdijo razdeljene glede tega, ali je potencial DeFi resničen in / ali dovolj, da premaga potencialni mehurček, ki je nastal.

Binance Generalni direktor Changpeng Zhao ohranja pozitiven odnos, navedba,

»Mislim, da bodo nekatere inovacije ostale. Ponudniki likvidnosti, »donosno kmetovanje«, zdaj zagotavljajo visok letni odstotek dohodka. Morda ne bo trajalo prav dolgo … Podjetja ustvarijo nove žetone in jih izdajo kot nagrado. To ni dolgotrajna zgodba. Ampak mislim, da je DeFi tu, da ostane. Tudi zdaj, ko priljubljenost Bitcoina znova narašča, je DeFi še vedno priljubljen. Menimo, da ima DeFi veliko možnosti za rast. “

Ekonomist Nouriel Roubini, ki je razvpito “anti-blockchain”, je zavzel drugačno stališče, primerjanje DeFi z vapourware.

»DeFi je bil od samega začetka vaporware. Zdaj je povsem zatajilo, saj je bila veriga blokov vedno najbolj pretirana tehnologija v človeški zgodovini. “

Nevarno mesto za življenje

Če sporočilo iz zgoraj omenjenih primerov še ni jasno, je to – DeFi je zdaj nevarno mesto. Količina hype okoli tega, kar je pogosto zgolj “modna beseda”, je povzročila vedno več vdorov.

V kombinaciji s hitro rastjo DeFi in temi haki ta sektor vznemirljivo spominja na razcvet ICO leta 2017, v katerem so bili trgi preplavljeni s podobnimi težavami. Čeprav ima DeFi neomejen potencial za naš pogled na finance, bodite previdni, ko poskakujete.

Če denar, izgubljen z vdori, ni dovolj strašen, bo morda vse večje število prevar namenjeno nepoučenim vlagateljem.

Za podrobnejši vpogled v to, kaj je DeFi in kaj ponuja, si oglejte naš članek “DeFi 101” TUKAJ.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map