Uvedba prvega trgovalnega ogljikovega žetona za demokratizacijo dostopa do novega razreda sredstev

The Zavezništvo univerzalnega protokola (UPA), koalicija vodilnih blockchain podjetij, vključno Bittrex Global, Ledger, Certik, Infinigold in Uphold danes uvaja Universal Carbon (UPCO2), prvi svetovni žeton za trgovanje z ogljikom na javni verigi blokov, ki ga je mogoče kupiti in hraniti kot naložbo ali sežgati, da izravna posameznikov ogljični odtis.

Po poročanju Svetovne banke naj bi povpraševanje po ogljikovih kreditih leta 2020 preseglo ponudbo za 4 do 1, naj bi žeton UPCO2 demokratiziral pomemben nov razred premoženja, kar bi lahko vodilo k vzpostavitvi globalne klirinške cene za ogljik ( kot danes obstaja za blago (nafto in zlato) in več virov za okoljske projekte.

Vsak žeton UPCO2 predstavlja eno tono onesnaženja s CO2, ki ga je preprečil certificiran projekt REDD +, ki preprečuje izgubo ali propadanje deževnega gozda. Vsak žeton je podprt s prostovoljno enoto za ogljik (VCU), digitalnim potrdilom, ki ga je izdala Verra, mednarodna agencija za standarde, ki certificiranim projektom omogoča, da svoja zmanjšanja toplogrednih plinov (TGP) spremenijo v trgovanje z ogljikovimi dobropisi..

“Projekti, ki jih podpiramo z nakupom kreditov z ogljikom, preprečujejo krčenje gozdov v Amazoniji, porečju Konga in Indonezije ter drugih ogroženih deževnih gozdov,” je pojasnil predsednik UP Alliance, Matthew Le Merle. „UPCO2 za novo generacijo vlagateljev, ki iščejo več kot le finančni donos, ponuja privlačne družbene, gospodarske in okoljske koristi. V ključnem trenutku za podnebne spremembe UPCO2 ljudem po vsem svetu omogoča, da delajo dobro za planet in potencialno dobro zase. ‘

Močne makroekonomske sile podpirajo trg prostovoljnih kreditov z ogljikom in bi po mnenju nekaterih komentatorjev lahko znatno zvišale cene, ko bo več držav uvedlo regulirane trge CO2, kar bo prisililo podjetja, da nadomestijo svoje onesnaženje. Poleg tega se vedno večje število podjetij in posameznikov odloča za prostovoljno izravnavo svojih ogljičnih odtisov.

Po podatkih Svetovne banke bo človeštvo leta 2020 z nakupom in upokojitvijo ogljikovih dobropisov nadomestilo le 22% svetovnih emisij, kljub temu pa se je delež držav, ki upravljajo regulirane trge ogljika, s 40 odstotkov svetovnega BDP v letu 2016 povzpel na 70 na centov v letu 2020 1. Rezultat je zid povpraševanja, ki bi lahko daleč presegel proizvodnjo novih dobropisov za ogljik, ki ga zaduši počasen in drag postopek certificiranja projekta prostovoljnega ogljika.

“Letošnje leto se lahko zgodi kot ključna prelomnica za podnebne spremembe,” je dejal JP Thieriot, soustanovitelj zavezništva UP in izvršni direktor družbe Uphold. „Leto je od oddaljene problematike, zapisane v oddaljenih sporazumih, kot sta Kjotski in Pariz, prešlo v eksistencialno grožnjo, ki je prizadela življenja deset milijonov ljudi. V zadnjih mesecih smo videli Avstralijo in Kalifornijo v plamenih, vedno močnejše orkane, izvoljeni predsednik ZDA Joe Biden je napovedal podnebno upravo in podjetja, kot so Apple, Microsoft in Nike, ki so se prostovoljno zavezali ogljični nevtralnosti.

„Boj proti podnebnim spremembam bo verjetno postal prevladujoče gospodarsko vprašanje v naslednjih 20 letih. Žeton UPCO2 omogoča ljudem povsod, da sodelujejo na tem izjemno pomembnem – in potencialno donosnem – novem trgu, pa tudi, da naredijo pravo stvar za planet. ‘

Prostovoljni krediti za ogljik, ki podpirajo vse žetone UPCO2, ponujajo velike gospodarske prednosti v primerjavi z reguliranimi krediti. Kot dolarji denominirana, globalno priznana, zamenljiva in trajna sredstva, prostovoljni krediti trajajo večno, ohranjajo vrednost opcije, dokler jih podjetje ali posameznik, ki želi nadomestiti ogljični odtis, ne porabi ali upokoji..

“Presenetljivo je, da ni enotne globalne obračunske cene za emisije ogljika,” je dejal Le Merle. „Na trgu OTC se ne bi smelo dvostransko trgovati z nedobavljivim digitalno trgujočim blagom, ki je bistvenega pomena za človeško dejavnost, saj so danes krediti za ogljik.

„Eno leto ogljika pomeni povsod enako. Kot globalno priznano sredstvo, opredeljeno v mednarodnih standardih, bi moral prostovoljni dobropis za ogljik sčasoma povsod doseči enako ceno

G. Le Merle je dejal: „Verjamemo, da ima žeton UPCO2 pomembno vlogo pri demokratizaciji dostopa do ogljikovih dobropisov, kar bi lahko odpravilo arbitražo cen in ustvarilo enotno globalno ceno. To je bila zame žarnica. Združite digitalno sredstvo z izravnavo ogljika iz pragozda in omogočite vsem na svetu dostop. Kako to ne bi bila dobra ideja? ‘

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map