Banka Kanade bi lahko v prihodnosti izdala digitalno valuto

25. februarja 2020 so direktorji Bank of Canada objavili javne izjave glede izdaje centralne bančne digitalne valute (CBDC). Namestnik guvernerja banke Timothy Lane je na CFA Montreal FinTech RDV 2020 spregovoril o možnosti in scenarijih, v katerih bo banka nadaljevala s tem postopkom. Govor se je dotaknil hitro razvijajoče se tehnologije, ki vpliva na finančni sektor, in kako Bank of Canada se odziva na okolje.

Bank of Canada

Kanadska banka deluje od ustanovitve leta 1934 kot Crown Corporation. Pomembno je, da so Crown korporacije v državni lasti in pod upravljanjem. Kot taka banka deluje kot centralna banka države. Posledično je edina pravna oseba za izdajo kanadskih bankovcev.

Od leta 1944 je Banka Kanade edina izdajateljica zakonitih plačilnih bankovcev v državi. Poleg tega je organizacija odgovorna za oblikovanje kanadske denarne politike. Natančneje, odgovornosti podjetja vključujejo vzdrževanje varnega in trdnega finančnega sistema v Kanadi.

Trenutne odgovornosti Banke Kanade so osredotočene na cilje spremljanja in upravljanja predvidljive inflacije. Banka si mora prizadevati za zagotovitev stabilnega in učinkovitega finančnega sistema v državi. Banka to nalogo opravi na več različnih načinov. Predvsem podjetje zagotavlja učinkovite in učinkovite storitve upravljanja sredstev za vlado Kanade in druga lokalna podjetja. Nazadnje med naloge banke spada tudi zagotavljanje varne in varne valute državljanom.

Bank of Canada o izdaji digitalne valute

Banka Kanade še naprej ocenjuje, ali in v kakšnih scenarijih bo podjetje izdalo CBDC. Lane je v svojem govoru pojasnil, kako se banka pripravlja na prihodnost, v kateri se ji bo zdelo potrebno izdajati centralne bankovce. Govoril je o odgovornostih banke, da državljanom omogoči, da zaupno uporabljajo želeni način plačila.

Timothy Lane - Bank of Canada

Timothy Lane – Bank of Canada

V govor, Lane priznava, da digitalne valute trgu ponujajo nove priložnosti. Pojasnil je tudi, da lahko te priložnosti ustvarijo tudi vrsto novih tveganj. Prav te neznane grožnje še naprej ovirajo motivacijo banke za izdajo centralne digitalne valute.

Scenariji, v katerih bi Banka Kanade izdala CBDC

Lane je predstavil dva scenarija, v katerih bi Bank of Canada razmislila o izdaji centralizirane digitalne valute. Prvi scenarij bi bil rezultat množičnega sprejemanja kriptovalut. V tem primeru bi banka lahko izgubila nadzor nad denarnim sistemom, saj se več uporabnikov preseli v zasebne valute, kot je Bitcoin. Kot bi si mislili, centralne banke niso navdušene nad nobeno situacijo, v kateri bi izgubile nadzor nad zmožnostjo spremljanja plačil in regulacije trgov.

Drugi scenarij, ki bi upravičil odziv banke, bi bil popolna odstranitev gotovine s trga. Čeprav se ta drugi scenarij za zdaj zdi zelo malo verjeten, je za bančne uslužbence še vedno zelo zaskrbljujoč. Zaradi situacij, kot sta onesnaženje ali bolezni, bi uporaba papirnatega denarja v bližnji prihodnosti zastarala.

Kako bi bil videti kanadski CBDC?

Zanimivo je, da si je Lane vzel trenutek, da je priznal prednosti, ki jih digitalne valute prinašajo na trg. To je storil z opisom, kako bi izgledala hipotetična digitalna valuta kanadske banke. Lane je pojasnil, da bo nova valuta varna, lahko dostopna, zasebna in bo dobro hranila vrednost. Izjavil je, da bo novi digitalni bankovec uporabnikom omogočil, da stvari kupujejo po spletu ali osebno. Laneova splošna ugotovitev je bila, da je Kanadska centralna banka pripravljena izdati CBDC, le če ali kadar je to potrebno.

Bo Bank of Canada izdala digitalno valuto?

Pomembno je, da Lane ni rekel, da namerava Banka Kanade v bližnji prihodnosti kadar koli izdati valuto. Natančneje je izjavil, da banka trenutno nima potrebe po izdaji lastne digitalne valute. Njegovo obrazložitev odločitve je dejstvo, da sedanji finančni sistem še vedno dobro služi državljanom. Lane meni, da se mora banka trenutno osredotočiti na posodobitev sedanjega plačilnega sistema, da bi zagotovila, da banka v prihodnosti ohranja zaupanje svojih uporabnikov..

Kaj bi vseboval vaš popoln CDBC?

Čeprav Kanadska centralna banka ne namerava takoj izdati CBDC, uradniki še vedno želijo dobiti povratne informacije trga o možnostih. Kot taki so bančni uradniki objavili vrsto vprašanj. Ta vprašanja so bila namenjena državljanom v poskusu, da bi občutili, kako trg napreduje. Vprašanja so vključevala:

  • Kako bi digitalna valuta delovala z drugimi načini plačila?
  • Katere oblikovne značilnosti lahko CBDC naredijo privlačnega za trgovce in uporabnike?
  • Kako bi CBDC deloval za čezmejne transakcije?
  • Kako lahko zaščitimo zasebnost in hkrati preprečimo nedovoljeno uporabo?

Centralne banke razmislijo o digitalnosti

Laneova izjava odseva izjave drugih voditeljev centralnih bank v zvezi z izdajanjem digitalnih valut. Te organizacije še naprej spremljajo trge in preučujejo scenarije, v katerih bi videle potrebo po tako drastični spremembi. Nedavna izjava, ki jo je objavil Mednarodni denarni sklad, je osvetlila trenutne razmere v zvezi s CBDC. The govor razkrila, da je le okrogčetrtina centralnih bank po vsem svetu zdaj aktivno raziskuje možnost izdaje CBDC, poročali pa so le o štirih pilotih. “

Banka Kanade je pripravljena na spremembe, ki bodo ostale pomembne

Splošni ton Laneovega govora je potisnil k dejstvu, da uradniki kanadskega bančništva razumejo potrebo po prožnosti v teh časih. Zdi se, da se bančni uradniki močno zavedajo, da bi lahko kriptovalute močno vplivale na njihovo sposobnost nadzora trgov. Kot taki so bančni uradniki pripravljeni sprejeti vse spremembe, za katere menijo, da so potrebne, da ostanejo pod nadzorom. Za zdaj Banka Kanade še naprej raziskuje prilagoditve, ki so potrebne, da ostanejo pomembne v popolnoma digitaliziranem gospodarstvu.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map