Calibra – izdelek Facebooka, zgrajen na dveh žetonih

Kalibra

Ta teden so svet kriptovalut in verige blokov končno pozdravili s prihajajočim projektom Facebooka po mesecih špekulacij in pričakovanj. Ta projekt nadzira hčerinska družba Facebooka, znana kot Calibra.

Čeprav se uradna predstavitev ne bo zgodila še nekaj mesecev, so bile objavljene podrobnosti o projektu, vključno s podrobnimi podatki bel papir.

Calibra bo svojim strankam zagotovila digitalno denarnico. Ta denarnica bo uporabnikom storitev Calibra, Facebook Messenger in WhatsApp omogočila enostavno medsebojno pošiljanje in prejemanje žetonov. Ti žetoni, znani kot Libra, naj bi delovali podobno kot stablecoin in so “vezani” na različne valute FIAT z uporabo valutnega sklada, znanega kot “Libra Asset Reserve”.

Predvidevanje

Številni med različnimi dejavniki verjamejo, da je pričakovanje te objave pomagalo pri oživitvi trga, ki je bilo v zadnjih mesecih. Čeprav je bil projekt do zdaj na splošno pozitiven, bo čas pokazal, ali bomo videli veliko razprodajo, objava po objavi.

Odziv

Odzivi na objavo bele knjige so bili iz različnih razlogov pozitivni, pri čemer je bil omenjen predvsem zavedanje.

Čeprav se morda tistim, ki se ukvarjajo s kripto in verigami verig, zdi čudno, ima večina prebivalstva minimalno znanje o tej panogi. Facebook ima velik, globalni doseg in z njihovim vstopom bo ogromno ljudi postalo izpostavljeno, kaj je kripto in kaj lahko ponudi.

Poleg ozaveščanja obstajajo tudi tisti, ki so na to novico gledali negativno. Facebook je že kriv za slabe varnostne prakse, skupaj z zbiranjem nespodobnih podatkov o javnosti. Ali si res želimo, da bi družba s takšnim ugledom zdaj pridobivala intimno znanje tudi o naših financah? Čeprav obstajajo tisti, ki dajejo prednost zasebnosti, bo preprosto udobje ponudbe za marsikoga prednost.

Podrobnosti o presenečenju

Čeprav veliko informacij, razkritih v njihovi izdaji bele knjige, ni presenetljivo, mnogi niso pričakovali izdaje DVEH žetonov.

Žetoni, ki jih je treba sprostiti, ne vključujejo zgolj prej omenjene ‘Libra’, temveč tudi drugo, ki bo delovala kot varnostni žeton. To bo znano kot Libra Investment Token. Ta žeton bo razdeljen zgodnjim vlagateljem, izkupiček od njegove prodaje pa bo porabljen za ustvarjanje rezerve premoženja Libra (zbirka sredstev, ki se uporablja za “varnostno kopiranje” žetonov prve črte Libra).

Vlagatelji v Libra Investment Token bodo del sveta tehtnic Libra. Vsak bo prejel lastniški delež v rezervi, ki jim bo priskrbel dividende, pridobljene iz obresti, ustvarjenih v rezervi, skupaj z nekaterimi glasovalnimi pravicami. Za vse podrobnosti o prednostih in odgovornostih članstva v svetu si oglejte stran Načela sveta tehtnic, TUKAJ.

Podpora

Čeprav je podpora Facebooka morda dovolj za uspeh Calibre, jim tega ne bo treba storiti sami. Na podlagi obljube platforme je Facebook uspel pridobiti podporo več kot 25 različnih podjetij. Ta podjetja vključujejo, vendar niso omejena na, naslednje.

  • Spotify
  • Ebay
  • Visa
  • MasterCard
  • PayPal
  • Coinbase
  • Uber

Vsako od teh podjetij je ustanovni član Sveta za tehtnico. S prispevkom najmanj 10 milijonov dolarjev to pomeni, da je rezervni sklad na dobri poti, da ustvari začetni cilj v višini 1 milijarde dolarjev.

Skrbi

Čeprav je javnost morda pripravljena to novo ponudbo sprejeti z odprtimi rokami, vlade pri tem bolj obotavljajo. Preprosto povedano, upravni organi potrebujejo zagotovila o tem, kako bodo uporabljeni podatki in sredstva v uporabi.

To je bilo že razvidno, kot je to storil senatski odbor za bančništvo v ZDA narok napovedal za 16. julij. Namen tega zaslišanja je razprava o projektu Calibra in morebitnih pomislekih, ki se lahko pojavijo z njegovo uporabo.

Indijska prisotnost

Zanimivo, Calibra ni vložil zahtevka pri Reserve Bank of India, za uporabo in razširjanje tehtnic znotraj države. Glede na to, da Indija predstavlja najbolj naseljeno državo na svetu, je to velik trg, ki naj bi bil neizkoriščen. Čeprav so to zgodnji dnevi, bi se moralo prejšnje stališče indijskih oblasti težko premagati. Kljub temu bi se morala svetovna prisotnost Facebooka še vedno izkazati za dovolj, da bi tehtnico dvignila v višino.

Reakcija industrije

Čeprav ima Facebook velik vpliv na svetovni ravni, pa niso edino podjetje te rasti. Skupaj s Facebookom se v zadnjih mesecih govori, da bodo konkurenti, kot sta Amazon in Alibaba, objavili lastno ponudbo.

To pa je bilo v zadnjem času zaprto, saj so ti konkurenti navedli, da ni neposrednih načrtov za potapljanje v industrijo. Ugibanja so požela odziv podpredsednika Amazona Patricka Gaulthierja. Na nedavni konferenci je izjavil o Calibri,

»Sveže je, špekulativno; v Amazonu se v resnici ne ukvarjamo s špekulativnimi, zdaj … V Amazonu se veliko ukvarjamo s podatki, zato bom z veseljem vodil ta pogovor čez dve ali tri leta. “

Vtis

Na splošno projekt Calibra izžareva več pozitivnega kot negativnega. Medtem ko Facebook želi pridobiti še več uporabniških podatkov, svetu ponujajo sredstva za učinkovit prenos vrednosti. Poleg priročnosti uporabe lahko to pozitivno vpliva na milijone oseb, ki nimajo bank, po vsem svetu in jim tako omogoči dostop do boljšega načina življenja. To je bil cilj Bitcoina že od samega začetka in ne glede na to, ali je to doseženo s pomočjo Tehtnice ali z Bitcoinom, se je približal resničnosti.

Beseda na ulicah

Ker ima ta projekt potencial, ne bi smelo biti presenečenje, da je pritegnil pozornost mnogih. Tu so številni citati omembe vrednih posameznikov, ki izražajo svoje misli o Kalibri.

Jonathan DeCarteret, izvršni direktor podjetja INDX, je izjavil,

“Facebook-ov kovanec LIBRA bo najverjetneje preoblikoval plačilno industrijo in zelo verjetno tudi dedolarizacijo svetovnega gospodarstva.”

Izjavil je Markus Feber, poslanec nemškega parlamenta,

“Če bo Facebook svoje dve milijardi uporabnikov izpostavil tveganjem navideznih valut, bi bil to dober razlog, da bi Evropska komisija začela delati na ustreznem regulativnem okviru, ki ureja pravila navideznih valut.”

Izjavil je Anthony Pompliano, soustanovitelj Morgan Creek Digital,

»Predstavljajte si svet, v katerem Facebookova digitalna denarnica Calibra ni hranila le finančnega premoženja, temveč vam je omogočala tudi shranjevanje in dovoljenje vaših podatkov. Ena denarnica. Vsako sredstvo, ki ga imate. Majhna verjetnost, vendar velik potencialni vpliv. Zgodile so se bolj divje stvari. “

Andreas Antonopoulos, Bitcoin Advocate, je izjavil,

»Medtem ko Facebookova tehtnica ne tekmuje z nobenimi odprtimi, javnimi, brez dovoljenj, brez meja, nevtralnimi verigami blokov, ki so odporne proti cenzuri, bo * tekmovala * tako proti maloprodajnim bankam kot centralnim bankam. To bo zabavno gledati. “

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map