Dave Hodgson, direktor informacijske tehnologije za skupino NEM in generalni direktor NEM Ventures – Interview Series

Dave je glavni direktor za naložbe v Skupina NEM in generalni direktor družbe NEM Ventures, kjer njegova vloga zajema upravljanje skupinskih naložb, analizo jurisdikcije, vzpostavljanje partnerstev in oblikovanje korporacijske strukture. 

Dave ima petnajstletne izkušnje s svetovanjem različnim organizacijam, vladnim agencijam in nevladnim organizacijam pri tehnoloških projektih. Bil je zgodnji izvajalec in vodja programov za javne projekte v oblaku, saj je več velikih organizacij vodil skozi njihove programe posvojitve..

Kdaj ste se prvič ukvarjali s kriptovalutami in / ali digitalnimi vrednostnimi papirji?

Za blockchain in kripto sem se prvič začel zanimati pred nekaj leti, poklicno pa sem se vključil že leta 2016, saj sem bil del projekta, ki je želel ustvariti vzporedni sistem poravnave porabe energije. Ta projekt je bil namenjen tudi dvigu varnostnih žetonov in ob prevzemu podjetja smo šli skozi postopek začetka izvajanja STO. Posledično je bilo moje sodelovanje z blockchainom, kripto in digitalnimi vrednostnimi papirji večinoma vzporedno.

Ali lahko začnete z razlago, kaj je NEM blockchain in kako se razlikuje od drugih javnih blockchains?

NEM je spremenjena veriga dokazov o vlogi (PoS), ki je napisana iz nič in različica 1, ki jo imenujemo NIS1, deluje v javni verigi od leta 2015. Takrat je bila NIS1 ena od prejšnjih verig PoS , pa tudi ena prvih, ki podpira večpodpisno verigo v verigi. NEM NIS1 je bil izkoriščen za primere uporabe, od sledenja luksuznega blaga, sledenja dobavne verige, družbenih medijev, raziskav izvornih celic in nazadnje za digitalno valuto centralne banke (CBDC) v Litvi. Ločimo se po tem, da smo ena starejših verig, saj nismo imeli časa, izgubljenega premoženja, vdorov na ravni protokola in s spodbujanjem prijazne izkušnje razvijalcev in skupnosti. Veriga vključuje enostavne komplete za razvoj programske opreme (SDK), ki razvijalcem podjetja nudijo znane razvojne izkušnje. Na praktični ravni to pomeni, da je čas, da gredo na trg za večino podjetij hitrejši, ker je lastniške vsebine zelo malo.

Ali lahko opišete NEM Ventures in vrsto naložb, ki se običajno izvajajo?

Kot roka tveganega kapitala, NEM Ventures vlaga v podjetja, ki gradijo na tehnologiji NEM ali na nek način širijo ekosistem in / ali platforme NEM. Te naložbe se izvajajo v imenu ekosistema in skupnosti NEM. Običajno se osredotočamo na naložbe v zelo zgodnje faze projektov do krogov serije A, pri čemer se mešanica podjetij gradi neposredno na tehnologiji, ki jo uporablja na inovativen način ali kot partner ekosistemu na splošno. Od podjetij resnično zahtevamo, da imajo resničen komercialni načrt in verjetnost, da dosežejo finančno samozavest, vendar to ni edino merilo za predlog.

Eden najnovejših izdelkov NEM je Symbol, hibridna veriga blokov, zgrajena posebej za podjetja. Ali lahko podrobneje pojasnite, kaj je simbol in zakaj bi morala biti podjetja pozorna?

Razvijalci so našo trenutno javno verigo (NIS1) zgradili iz nič in že 5,5 let deluje z najsodobnejšimi funkcijami. Ekipa se je naučila tega procesa, napredek v industriji in ideje o naboru funkcij ter jih združila, da je razvila našo drugo verigo, Symbol. Symbol je nova veriga, zgrajena iz nič, da je varna, razširljiva, decentralizirana in uporabna za različne namene.

Tehnologijo je mogoče uporabiti kot zasebno ali javno verigo in omogoča zamenjavo med verigami na ravni protokola med javnim in zasebnim, lahko pa tudi prek Ethereuma (ETH) in Bitcoina (BTC) prek določene vrste transakcije. Veriga podpira verigo multi sig (več nivojev), predloge pametnih pogodb, kot so agregatne in vezane transakcije, vgrajena je možnost imenskega prostora, ki omogoča povezovanje žetonov in računov z uporabniško prijaznimi imeni. Ima tudi podporo na ravni protokola za varnostne žetone s kombinacijo računa in omejitve na osnovi žetonov, vloge za prenos žetonov in metapodatke na računu.

Simbol je privlačen s stališča podjetja, ker je mogoče hkrati vzdrževati zasebne in nekatere javne uporabe tehnologije, hkrati pa uporabiti rešitev, ki je zasnovana za podporo tega modela. Ustvarila jo je tudi skupina, ki je verigo napisala iz nič in ima izkušnje s tem, da je v bojno preizkušenem izdelku, starejšem od 5 let. Dejstvo, da je NEM ustanovljen v vesolju, olajša premik pogovora s podjetji, ali je Symbol robusten in zanesljiv, na to, kako lahko izkoristijo odprtokodno tehnologijo za svoje komercialne namene. Hkrati imajo tudi naši odprtokodni izdelki in skupnost koristi na simbiotičen način. To je edinstvena vrednostna vrednost in v poslovnem prostoru verige blokov je razmeroma malo konkurentov, ki označijo vsa ta polja.

Prvi varnostni žetoni, ki so se lansirali na verigi blokov Symbol, so namenjeni skladu Bourbon. Bi nam lahko hitro predstavili, kaj je ta sklad??

Digitalni sklad Kentucky Whisky Digital Fund je v bistvu lastnik proizvodnega programa finega viskija Kentucky Bourbon, ki se sčasoma ponavadi ceni. Sklad demokratizira lastništvo več strankam prek digitalnega sredstva (varnostnega žetona), ki bo zgrajeno na Symbol. Sklad bo kupil več sodov za proizvodnjo, jih shranil, vzdrževal in trgoval do mesta polnjenja in prodaje, kar je pričakovati, da bodo višji od stroškov nakupa proizvodnje, nato pa izdelek ustekleničijo in prodajo ter vrnejo pridobi.

Ta tržna niša je običajno odprta le za velike vlagatelje zaradi velikosti in vrednosti proizvodnje, pa tudi stroškov skladiščenja in časa. To je tudi zelo nelikviden trg, ironično glede na vsebino. Na splošno ni mogoče imeti delnega lastništva, ki je manjše od sodčka, in tudi ni mogoče trgovati s tem do časa zorenja. Posledično ta sklad ponuja veliko priložnost tako za vlagatelje kot za ljubitelje viskija.

Eden od novo predstavljenih izdelkov je LBCOIN, ki je opevan kot prvi digitalni zbirateljski kovanec na svetu, ki temelji na verigi blokov. Bi lahko podrobneje opisali ta projekt?

The LBCoin projekt je izvedla litovska centralna banka in ga je razvil SuperHow? in zgrajena na NEM NIS1. Je spomin na neodvisnost Litve in predstavlja pomemben prvi korak k digitalni valuti centralne banke (CBDC).

Osnovni koncept je, da banka izda zbirateljski kovanec, ki bo izdan in z njim lahko trguje na verigi. Prva faza je izdaja niza zbiralnih žetonov v naši trenutni javni verigi. Zainteresirane stranke bodo imele nekaj časa, da z trgovanjem zberejo celoten komplet, in ko bodo imele celoten komplet, lahko zahtevajo zbirateljski kovanec.

Ena od novih storitev, ki bo na voljo, je NEM Ignite, ki je program inkubatorskega tipa. Bi se lahko pogovorili, kaj bi od tega morali pričakovati?

Naša ekipa je ugotovila, da je v prostoru verige blokov veliko odličnih idej, ki pa včasih niso povsem razvite do te mere, da bi jih bilo mogoče naložiti. Nekateri projekti imajo potencial, da postanejo komercialno donosni, vendar za to potrebujejo malo podpore in usposabljanja, podobno kot inkubatorji v drugih panogah. NEM Vžig je naš odgovor na to – naredimo majhno finančno naložbo in si določimo čas za različne ljudi in partnerje v ekosistemu, da bodo te projekte usposobili v zgodnjih zagonskih fazah in jim pomagali, da se pripravijo na začetne naložbene kroge.

NEM Ignite je bil napovedan že marca 2020 in takrat, ko smo pričakovali, da bomo zdaj odprli kohorto. Vendar s Covidom in z njim povezanim gospodarskim in naložbenim okoljem nismo začeli tako hitro, kot smo pričakovali. Veliko našega poudarka je na uspešnem zagonu Symbola in zavez, povezanih z njegovim razvojem. Trenutno inkubiramo beta kohorto enega projekta, ki smo ga zelo navdušeni in pričakujemo, da ga bomo objavili v prihodnjih tednih. Pričakujemo, da bomo NEM Ignite ponovno odprli širše, ko bo gospodarstvo spet postalo enakomerno.

Kaj se vam zdi največja ovira za rast digitalnih vrednostnih papirjev?

To vidim kot dvojno:

  • Uredbe – Predpisi so v različnih jurisdikcijah v različnih fazah, v nekaterih primerih pa nejasni. Medtem ko se na splošno premika v pravo smer, se premika počasi, kot je vedno v navadi. Predpisi so bili prvotno napisani za različne tehnološke pristope in jih je treba sčasoma posodabljati, da se omogočijo stvari, kot so čezmejni seznami in trgovina ali dostop malih vlagateljev, ki so lahko skrbniki digitalnih sredstev. Na splošno je ureditev glavni dejavnik pri rasti prostora digitalnih sredstev in se bo izkazala za ključno v prihodnjih mesecih in letih.
  • Infrastruktura – Trkanje učinka regulativnih ovir pomeni, da smo v začetni fazi digitalne infrastrukture vrednostnih papirjev. Med reguliranimi borzami in skrbniki nimamo skupnih mednarodnih standardov, na primer nimamo standardiziranih pristopov AML / KYC. Pomanjkanje skupne infrastrukture bo rešeno in že vidimo začetek določenega napredka, vendar to trenutno ostaja ovira za rast.

Ali želite deliti še kaj o NEM ali NEM Ventures?

Priporočam, da nas spremljate naprej Twitter in LinkedIn da bomo na tekočem z vsemi našimi napovedmi, ki prihajajo. Pred uvedbo Symbola predstavlja vznemirljiv čas za ekosistem NEM in zdaj bolj kot kdaj koli prej pozdravljamo koga, da se obrne in vključi!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map