Digitalni vrednostni papirji se bodo približali nemškemu novemu osnutku zakona

Digitalizacija je privedla do pomembnih sprememb na številnih področjih, nenazadnje tudi na denarnem in finančnem trgu.

Finančni trgi in njegovi udeleženci so na točki, ko ne morejo prezreti tehnološkega razvoja, ki bo zagotovo motil industrijo. V zadnjem času se je hitro začelo razvijati in izvajati protokole, ki temeljijo na verigah verig, za pogon finančnih produktov. Digitalizacijski val prizadene finančni sistem in regulatorji so pozorni. 

Natančneje, Nemčija gre s svojim načrtom za posodobitev zakonodaje o vrednostnih papirjih z uvedbo določb, ki skrbijo za sredstva na osnovi verige. 

Nov osnutek pravnega okvira za tokenizirane vrednostne papirje

Nemško finančno ministrstvo objavljeno izjava, v kateri bo institucija delala na osnutku zakona s primarnim ciljem ustvariti pravni okvir za digitalne vrednostne papirje, vključno z izdajo tokeniziranih sredstev.

Načrt je ustvariti pravno varne regulativne okvire in nadzorne strukture za zaščito in izboljšanje integritete, preglednosti in funkcionalnosti finančnih trgov..

Pri izvajanju predlaganega načrta bodo sredstva blockchain, ki jih izdajo nemška podjetja, pod enakimi predpisi kot delniški trg države.

Namen nemških institucij je jasen: sprejeti in izkoristiti tehnologijo veriženja blokov.

Nemčija je najvplivnejši akter v Evropski uniji in seveda želi igrati pomembno vlogo v novi paradigmi digitalnih vrednostnih papirjev in cvetočem decentraliziranem finančnem sektorju.

Pravni okvir bi omogočil široko uporabo novih tehnologij. Že v začetku leta 2020 je Nemčija lokalnim bankam dovolila prodajo kriptovalut svojim strankam. Z velikimi koraki naprej si prizadevajo nemški zakonodajalci povečati privlačnost svojega finančnega sektorja, kar podjetjem omogoča izdajanje in upravljanje digitalnih sredstev.

Mejnik predloga zakona je sprememba zahteve v papirni obliki za naložbene instrumente, kot so državne obveznice in delnice. Posodobljeni zakon bi ustvaril okvir, ki bi to zahtevo razširil na digitalne podpise za tokenizirana sredstva.

Osnutek temelji na obstoječih okvirih v drugih državah, ki so že dosegle napredek na področju zakonodaje. Kot tak je predlog, da se trenutno obvezno potrdilo o fizičnem zavarovanju za prinosniške obveznice nadomesti z vpisom v register vrednostnih papirjev.

V skladu z osnutkom elektronskih obveznic naj bi dokument o varnostnem spričevalu nadomestil vpis v register vrednostnih papirjev. Seveda je mogoče register vrednostnih papirjev hraniti v digitalni obliki bodisi zasebno in centralizirano bodisi distribuirati s tehnologijami, ki temeljijo na kriptografiji, kot so DLT ali decentralizirani blockchains.

To jasno kaže, da novi zakon o elektronskih vrednostnih papirjih upošteva sredstva, izdana prek javnih in zasebnih verig blokov. Ta sprememba bi lahko postala regulirana ponudba varnostnih žetonov (STO) kot najprimernejši način izdaje vrednostnih papirjev v državi.

Lokalna podjetja, ki želijo ponuditi tokenizirana sredstva, bi še vedno morala izpolnjevati obstoječe zakone o kapitalskih zahtevah.

Priložnosti za regulirane ponudbe varnostnih žetonov na javnih blokovnih verigah

Zakonodajalec namiguje, da izdajanje digitalnih vrednostnih papirjev ni omejeno na zasebne sisteme. Namesto tega bi bilo mogoče to storiti tudi na javnih verigah blokov. To bi ustvarilo potencial za izdajo vrednostnih papirjev v skladu z nemško zakonodajo na Ethereumu, trenutno najbolj priljubljeni platformi za izdajanje digitalnih sredstev na. 

Še pomembneje – če bodo predpisi vzpostavljeni, bo postopek primeren za digitalizacijo delnic ali investicijskih skladov.

V sporočilu za javnost, ki se razširja na regulativno odločitev, se izjava ministrstva za finance glasi:

“Ta predlagana uredba ustvarja tudi regulativno jasnost: Zvezni organ za finančni nadzor bo spremljal izdajanje in vzdrževanje decentraliziranih registrov kot nove finančne storitve v skladu z eWpG, KWG in uredbo o centralnem registru vrednostnih papirjev.”

Spremljanje registrov vrednostnih papirjev bo izvajala nemška zvezna agencija za nadzor finančnega trga (BaFin). V skladu z osnutkom bo BaFin podelil licence podjetjem, ki želijo izdajati ali pretvarjati tradicionalne delnice v digitalna sredstva.

Novo pripravljeni zakon ni posebej usmerjen v sredstva, ki temeljijo na verigah blokov, vendar predstavlja nadaljnje razvojne priložnosti za sprejetje nove tehnologije v Nemčiji.

Kot piše v sporočilu za javnost, je osnutek predloga zakona del vladne dolgoročne pro-blockchain strategije.

Po odobritvi prodaje kriptovalut naj bi 40 bank zaprosilo za dovoljenja za skrbništvo kripto do februarja 2020. V začetku letošnjega leta je BaFin kriptovalute tudi uradno razvrstil med finančne instrumente na podlagi regulativnih priporočil projektne skupine za finančne ukrepe (FATF)..

Nemčija naredi velike korake, da bi omogočila sprejetje tehnologije veriženja blokov v državi. Boerse Stuttgart, druga največja borza v državi, je prav tako dejavna na kripto trgu, saj je bil v začetku leta predstavljen izdelek, s katerim se trguje z bitkoini (ETP)..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map