Globalna perspektiva – evropska izdaja

Globalna perspektiva

Z iztekajočim se letom in desetletjem smo pri vrednostni papirji.io menili, da je smiselno oceniti razpoloženje industrije, kakršno je. Kakšno je trenutno stanje v sektorju digitalnih vrednostnih papirjev? Je danes boljše kot včeraj? Mogoče se tisti, ki vedo, čutijo, kot da je treba strateško delo še opraviti.

To so vse poizvedbe, ki jih imajo mnogi, vključno z nami kot vrednostni papirji.io. S tem v mislih smo se obrnili na različne predstavnike v tem sektorju. Vsak prihaja iz različnih regij sveta.

Naslednji komentar daje vpogled v njihove miselne procese in kako lahko regulativna okolja oblikujejo zaznavanje trga.

Vplivci

Afrika, Azija, Evropa, Severna Amerika in Združeno kraljestvo so regije, za katere smo se odločili, da jih bomo posamično preučili.

Naslednja podjetja in njihovi potencialni kupci so si vzeli čas in delili svoje misli.

  • MERJ (Afrika)
  • InvestaX (Azija)
  • Fintelum (Evropa)
  • Vertalo (Severna Amerika)
  • Smartlands (Združeno kraljestvo)

Ta izdaja se bo osredotočila na Fintelum (EU), nadaljnji vpisi v serijo pa bodo objavljeni v prihodnjih tednih.

Penny za vaše misli?

Naša metodologija je bila preprosta – enakih 5 preprostih vprašanj, ki se nanašajo na digitalne vrednostne papirje, postavite petim izvršnim direktorjem / generalnim direktorjem z vsega sveta.

Cilj? Pridobite vpogled v razlike v zaznavanju in sprejemanju sektorja, ki temelji na geografiji. Nekaj ​​se nam zdi pomembna metrika glede na potencial sektorja, da vpliva na FinTech v svetovnem merilu.

Evropa – Liza Aizupiete, generalna direktorica podjetja Fintelum

Fintelum je estonsko podjetje s sedežem v Estoniji, ki je začelo poslovati leta 2018. Ponuja nabor storitev, ki temeljijo na digitalnih vrednostnih papirjih. Podjetje želi v celoti izkoristiti licenco, pridobljeno prek estonske finančne obveščevalne enote (FIU), da bi strankam omogočilo celovito platformo.

Fintelum #TokeniseYourAssets ExplainerFintelum #TokeniseYourAssets Explainer

Oglejte si ta video na YouTubu

  1.   Kaj po vašem mnenju predstavlja največji dosežek v panogi do zdaj?

LA: Če pogledam prostor digitalnih vrednostnih papirjev v Evropi, bi rekel, da je največji dosežek ozaveščanje o industriji na splošno. Sodeloval sem na okrogli mizi na visoki ravni o kriptovalutah in mednarodnih organizacijah prodaje (ICO) že februarja 2018. To je bil eden prvih poskusov udeležencev kripto industrije in regulatorjev EU, da so se zbrali za mizo in razpravljali o nadzoru panoge.

Kriptovalute so eno. To je povezano z denarno teorijo in izrazi osebne svobode. Toda ko vstopite v področje vrednostnih papirjev, ki so v preteklosti zaradi zaščite vlagateljev močno urejeno področje, se soočate z veljavno zakonodajo o vrednostnih papirjih, s katero je treba upoštevati.

ICO so nastali kot povsem nov razred premoženja. Ločuje se v prostoru digitalnih sredstev. STO pa niso nič manj kot digitalne predstavitve trenutno veljavnih oblik pravnih sporazumov.

Zato so morali igralci v industriji najprej sami razumeti, kaj so digitalni vrednostni papirji, nato pa izobraževati in ozaveščati druge, še posebej regulatorje. Spodbudno je priča, da je Blockchain kot razvoj tehnologije in tehnologije fintech postavljen kot eden glavnih ciljev političnih smernic, ki jih je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen predstavila decembra 2019 ob otvoritvenem govoru.

  1.   Z omenjenimi dosežki, ki postavljajo temelje industriji, kar ostaja največja ovira za naprej?

LA: Obstaja le malo ovir za obstoj vrednostnih papirjev v digitalni obliki. Še posebej, če jih želimo predstaviti kot kriptografske programabilne žetone, ki so javno vidni vsem in kljub temu zamegljeni glede natančnega lastništva. Poleg tega smo dolžni upoštevati veljavno lokalno zakonodajo o vrednostnih papirjih, ki enotno zahteva zaščito vlagateljev. Od tam sledi, da decentralizacija ni strogo mogoča, centralizirano upravljanje in eksogeni nadzor pa sta potrebna za dosledno spoštovanje zakonov o vrednostnih papirjih.

Vendar bi bilo podcenjeno trditi, da so prav ti zakoni danes pomembni. Dejansko v celotni industriji primanjkuje inovacij ravno zato, ker so bili ti zakoni napisani za čas in čas, ko internet ni bil stvar, kaj šele pametni telefon ali kriptovaluta.

Tako operacije primarne izdaje kot tudi operacije sekundarnega trga so obremenjene s praktičnimi ovirami. V večini evropskih jurisdikcij ni mogoče kupiti vrednostnih papirjev s kriptovalutami.

Druga ovira se nanaša na lokalizacijo, ko projekt prosi vlagatelje za čezmejne razmere. Večina platform za množično financiranje omejuje svoj obseg na lokalne vire vlagateljev, medtem ko bi kriptovalute omogočale naložbeni tok brez meja. To je lahko še posebej privlačno za države z manj gospodarskimi in političnimi svoboščinami, da vlagajo v državo z jasno pravno državo, kot so evropske države članice.

Enako velja za upravljanje sekundarnega trga digitalnih vrednostnih papirjev. V Evropi bi naleteli na obveznost lokalnega dovoljenja (dovoljenje banke, posrednika ali MTF). Sekundarni trg je očitno preveč reguliran in neupravičeno, ko gre za vrednostne papirje z majhno kapitalizacijo.

Pozitiven razvoj pa je viden v pobudi EU za množično financiranje. Predlog je zmanjšati regulativno breme za operacije na sekundarnem trgu, ki omogoča ujemanje oglasnih desk za vrednostne papirje z majhno kapitalizacijo.

Na splošno je varnostno žetoniranje v prvi vrsti pravna ovira, če želimo to storiti pravilno. In prav, mislim, da dovoljujem naložbe in izmenjave v kriptovalutah po vsem svetu in hkrati delujem v skladu z lokalno zakonodajo o vrednostnih papirjih.

Obstajajo številne ovire, ki jih v Fintelumu poskušamo premagati z lobiranjem sprememb lokalne zakonodaje o vrednostnih papirjih. Naš cilj je omogočiti varnostnim žetonom, da delujejo kot instrumenti prenosljivih vrednostnih papirjev v določeni jurisdikciji. In tako olajšali izdajo in nadaljnje vzdrževanje registra delničarjev na cenejši in tehnično učinkovitejši način.

  1.   V zvezi z prijaznoureditev in sprejetje vlade, ali ste opazili, da je katera država pustila ostale?

LA: V Evropi so države, ki so poskušale sprejeti kripto in blockchain inovacije. In tisti, ki so ga hiteli uravnavati, čeprav z najboljšimi nameni.

Za primer vzemimo Malto. Lani sem imel priložnost sedeti na plošči Token Modeling na prvem vrhu Malte Blockchain Summit, ki se ga je udeležilo več kot 8.500 ljudi. Ta dogodek je sovpadel z novim zakonom o kripto in blockchainu, ki je začel veljati 1. novembra 2018. Čeprav je bil cilj, da Malta postane središče poslovanja in inovacij v blockchainu, je rezultat ravno nasproten. Predvsem zaradi pretiranega in omejevalnega sklopa pravil, leto kasneje na Malti ni toliko podjetij,.

Na drugem vrtljaju na primer Nemčija na primer do nedavnega ni imela nobene kripto specifične regulacije. Vendar je bilo zakonito uporabljati kriptovalute za nakup in izmenjavo dolžniških instrumentov.

Lani so iz Luksemburga in Francije prišli do drugega naprednega razvoja. Na splošno sta obe državi sprejeli zakonsko dovoljenje za vrednostne papirje, ki imajo zastopanje na podlagi verige blokov, kot veljavno, sprejemljivo in popolnoma zakonito.

  1.   Veliko je bilo narejenega o transformacijskih zmožnostih digitalnih vrednostnih papirjev. Z možnostjo, da bo vplival na spremembe v številnih panogah, ki se vam zdijo najbolj koristne od sektorja digitalnih vrednostnih papirjev?

LA: S prihodom kriptografskega, programabilnega blockchain denarja že opazimo napredek pri globalni finančni vključenosti. Samo s čisto obstojem kriptovalute, kot sta bitcoin in eter, ponujajo alternativne denarne sisteme tistim, ki se ne strinjajo s svojimi fiat kolegi po svetovnih nacionalnih državah..

Če je bil prvi primer uporabe denar, je drugi najpomembnejši primer uporabe naložba. Digitalni vrednostni papirji, kakršne smo predvideli v Fintelumu, so digitalne predstavitve trenutno veljavnih oblik pravnih sporazumov. Nedvomno je zakon danes pretirano restriktiven in celo nepomemben. In se bo sčasoma spremenil, prilagodil in izboljšal.

Če pa se bodo prenosljivi instrumenti vrednostnih papirjev, ki temeljijo na blockchainu, kmalu začeli naseliti v javne peer-to-peer blockchains, bi morali videti veliko večjo preglednost podatkov, vključenost in resnično globalizacijo.

 Če so podatki bolj dostopni, to pomeni tudi, da se bodo stopnje izobrazbe in splošnega razumevanja med malimi vlagatelji neizogibno povečale.

Vsaka panoga, kjer nekdo potrebuje nezaupljivo in trajno sled nekega dogodka, ali kjer potrebuje nespremenljiv digitalni javni zapis, bo imela koristi. Ker je tehnologija res prišla.

  1.   Veselimo se, kje na poti rasti vidite digitalne vrednostne papirje v naslednjih dveh in petih letih?

LA: Kljub tehnološkemu napredku moramo ljudje še vedno nadoknaditi vse, kar je zdaj mogoče. Čez dve leti bi lahko imeli veliko dokazanih poslovnih primerov. A hkrati bomo zagotovo še vedno pridobivali znanje in izboljševali posvojitve. Krivulja učenja se bo sčasoma okrepila, zlasti v naprednejših gospodarstvih. Zaradi političnih okoliščin so lahko najmanj napredna gospodarstva celo na prvem mestu sprejetja.

Čez pet let se lahko vse spremeni. Morda bomo takrat imeli nove tehnologije, ki se jim bomo morali prilagoditi. Vzemimo na primer kvantne zmožnosti ali aplikacije za umetno inteligenco.

Danes pa imamo namen združiti programabilne vrednostne papirje s programljivim denarjem. Z drugimi besedami, izdajte in seznanite vrednostne papirje s kriptovalutami in tako pospešite primere posvojitve in uporabe.

Zaključek

No, tu ste! Ko se leto 2019 končuje, je v sektorju očiten jasen trend – pozitiven. Čeprav so bile številne ovire odpravljene in odpravljene, jih je na obzorju še veliko več. Kljub temu potencial, ki ga imajo digitalni vrednostni papirji za preoblikovanje FinTecha, ostaja moteč kot kdaj koli prej.

Čez nekaj mesecev se bomo dotaknili baze, da bomo z novimi nabori vplivnih igralcev z vsega sveta ponovno ocenili razpoloženje industrije. Do takrat bodite obveščeni s pogostimi vrednostnimi papirji.io!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map